Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Forma fructelor

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Volumul fructelor
Smochinul
Citricele
Pomicultura - sursa de materii prime pentru industria alimentara
Trandafirul de dulceata
Clasificarea tehnologica a speciilor pomicole de climat temperat
Mango
Capsunul
Refuzuri de fructe
Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a fructelor in Romania

Forma fructelor

Forma este o insusire caracteristica pentru diferitele specii si soiuri de fructe. In cadrul speciei, forma este caracteristica organelor sau partilor de organe considerate, iar in cadrul aceluiasi soi, forma variaza in functie de gradul de maturare, conditiile de mediu s.a. In general, forma fructelor reprezinta un caracter destul de constant, totusi, examinand fructele recoltate chiar si dintr-un singur pom, se poate constata un polimorfism destul de accentuat.
Formele cel mai des intalnite la mere sunt : turtita, sferic-turtita, sferica, ovosferica, sferic-alungita, elipsoidala, conica, cilindrica, ovoida, neregulata etc. (fig. 3).

La pere, formele mai frecvent intalnite sunt: maliforma (sferic-turtita), sferic-alungita, conica, conic-trunchiata, ovoida, cilindrica, scurt-gatuita, piriforma, piriform-trunchiata, piriform alungita, incovoiata si maciucata.

Gutuile pot avea urmatoarele forme: maliforma, piriforma, ovoida, gutuiforma si neregulata.

Prunele pot fi turtite, sferice, sferic-alungite, ovoide, invers-ovoide, elipsoidale, cordiforme, gatlanoase si alungite.

Forma caiselor este mai putin variabila de la soi la soi. Mai frecvent se intalnesc formele : sferica, sferic-alungita, cordiforma si elipsoidala.

Fig. 3 Forme de mere :

a- turtita ; b- sferic turtita ; c-sferica ; d- ovo-sferica ; e-sferic alungita ; f- elipsoidala ; g- cilindrica ; h- conica ; i-conic alungita ; j- conic-trunchiata ; k-ovoida; l- clopotiforma;m- gutuiforma; n- bergamotiforma; o- neregulata.Ciresele si visinele pot fi sub aspectul formei sferic-turtite, tronconice, sferice, ovoide, elipsoidale, ovoid-alungite si cordiforme.

}i polidrupele de mur si zmeur pot avea mai multe forme. Ele pot fi sferice, sferic-alungite, ovoide, conice, conic-alungite, conic-trunchiate etc.

Variatiile diferite fata de cele normale, caracteristice fiecarui stadiu de crestere si dezvoltare a fructelor pot influenta foarte mult forma fructelor. In conditii de seceta, de exemplu, soiurile de prune de forma alungita raman mici si iau o forma aproape rotunda, iar soiurile de cais se dezvolta comprimate lateral.

Cunoasterea formei de baza si a variatiilor ei in functie de gradul de maturare si a conditiilor de mediu permite o orientare usoara in directia problemelor de ambalare, a formei si a dimensiunilor pieselor active ale instalatiilor folosite la sortare si calibrare, a modului de ambalare, a naturii si marimii ambalajelor s.a.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1161
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site