Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Contaminarea psihologica in mass media

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micContaminarea psihologica in mass media

Investigarea prelucrarilor inconstiente de informatie este o intreprindere de larga penetranta in cercetarea psihologica, miza constituind-o impactul teoretic si practic pe care aceasta directie de cercetare o prefigureaza atat in psihologie cat si in domeniile conexe.

De la bun inceput, trebuie realizata distinctia intre prelucrarile informationale si continuturile informationale. Prelucrarile informationale se refera la orice transformare a reprezentarilor (continutului informational) sistemului cognitiv uman guvernata de reguli, altfel spus sunt "reguli in act". Continuturile informationale sunt acele continuturi care fac obiectul unor transformari guvernate de reguli in cadrul sistemului cognitiv.Termenul de "contaminare" se refera la influenta nedorita pe care mediul in care traim o are asupra noastra. Exista o preocupare preponderent indreptata asupra contaminarii fizice, adica a modului in care mediul fizic (pesticidele, de exemplu) ne influenteaza organismul. Uriase resurse de energie si bani sunt angajate pentru a controla aceasta contaminare. Dar focalizarea obsesiva pe contaminarea fizica a dus la ignorarea unui tip de contaminare cel putin la fel se periculos - contaminarea psihologica. Aceasta se refera la modul in care informatiile false sau irelevante ne influenteaza inconstient modul in care ne comportam, in care gandim si luam decizii, chiar si propriile emotii. Contaminarea fizica afecteaza,evident, latura biologica, iar cea psihologica - latura comportamentala (comportamente dezadaptative), cognitiva (decizii eronate) si emotionala (emotii negative, stress, etc.).

Contaminarea psihologica este o prezenta ubicua in viata cotidiana. Ea trebuie insa diferentiata de erorile de rationament si de prelucrarile constiente eronate pe care le facem. In cazul acestora din urma, eroarea apare datorita faptului ca nu avem suficiente cunostinte constiente declarative si procedurale care sa ne sustina performanta in sarcina sau pur si simplu cunostinte constiente dar false. Eroarea poate fi corectata prin asimilarea cunostintelor deficitare care pot sustine constient performanta in sarcina (invatarea unor algoritmi corecti, a unor procedee logice de rationament, etc.).

Contaminarea psihologica se refera la impactul inconstient al informatiilor definite constient de subiect ca si contaminante - false, irelevante sau dezadaptative - asupra raspunsurilor subiectului uman; subiectul doreste asadar sa blocheze impactul informatiilor contaminante asupra raspunsurilor sale. Altfel spus, subiectul nu constientizeaza prelucrarile informationale care ii sustin si ii biaseaza performanta in sarcini. Caracteristic contaminarii psihologice este faptul ca subiectul se opune constient ca informatiile definite drept contaminante sa-i influenteze comportamentul. Acestea se pot insa exprima inconstient in raspunsurile sale. Asadar nu orice influenta inconstienta este contaminare psihologica, ci numai aceea care se doreste a fi blocata la nivel constient. In acest sens, contaminarea psihologica este doar o subcategorie a prelucrarilor inconstiente de informatie fara a se identifica cu acestea.

Pana in prezent nu s-au descoperit tehnici eficiente de control si blocaj al contaminarii psihologice. Cea mai eficienta este considerata insa preventia, si anume evitarea expunerii la informatii false si nerelevante.

In viata cotidiana, prin intermediul mass media, ni se prezinta diverse versiuni ale unor evenimente adesea contradictorii. Ulterior, acestor versiuni li se adauga alte informatii din care unele, la randul lor, se dovedesc false sau nerelevante. La un moment dat un subiect are, asadar, o perspectiva mozaicala asupra unui eveniment, in care informatiile pe care le considera adevarate sunt combinate in memorie cu informatiile pe care le considera false sau irelevante. Pentru a avea o perspectiva adecvata asupra evenimentului, informatiile false sau irelevante trebuie ignorate. In masura in care aceste informatii ne influenteaza raspunsurile, desi la nivel constient negam acest lucru stiind ca sunt false sau irelevante, vorbim despre contaminare psihologica .

Analizand schema ( ), se observa ca mecanismele raspunzatoare de contaminarea psihologica sunt: activarea prelucrarilor informationale pe care subiectul a incercat constient sa le blocheze, lipsa constientizarii lor, lipsa motivatiei de a corecta biasarea indusa de factorul psihologic, lipsa cunostintelor corecte referitoare la sensul biasarii si imposibilitatea de a controla distorsionarea.

Prelucrarile informationale inconstiente, pe care subiectul doreste sa le blocheze constient si intentionat, genereaza contaminarea psihologica prin faptul ca ele se exprima direct in raspunsurile subiectului, fara ca acesta sa le constientizeze si, in consecinta, fara sa le poata controla. Chiar daca subiectul ar constientiza ca anumite cunostinte obtinute sunt false, contaminarea poate sa apara deoarece subiectul nu este motivat sa ia in calcul faptul ca aceste cunostinte false i-ar putea altera raspunsurile. Altfel spus, nu il intereseaza faptul ca este prezenta contaminarea psihologica.

Daca subiectul ar fi motivat sa corecteze contaminarea, aceasta poate oricum sa apara deoarece el nu este capabil sa realizeze magnitudinea si directia contaminarii , ea putand persista daca subiectul nu cunoaste mecanismul prin care se realizeaza, mecanismele de control sau capacitatile si disponibilitatile sale de interventie.Daniel David, Prelucrari inconstiente de informatie. Contaminarea psihologica in mass media, practica clinica si juridica, Editura Tritonic, 2004, p.185Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1255
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved