Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


STUDIU DE CAZ: ADEVARUL VS. ADEVARUL.RO; BLOG DE JURNALIST TV

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ: ADEVARUL VS. ADEVARUL.RO; BLOG DE JURNALIST TV

1 PRESA SCRISA. COTIDIANUL ADEVARULPresa scrisa, constand mai ales in ziare (cotidiene), dar si in reviste (specializate/ nespecializate; periodice/zilnice/hebdomadare/mensuale; cu target feminin/adolescentin/oameni de cultura/copii etc.) are cateva trasaturi, specifice, de regula, si presei online. Pentru o exemplificare cat mai eficienta, am ales un cotidian, cu un tiraj considerabil, care apare si in varianta online.

Este vorba despre Adevarul, ziar fondat inca din 1888, care apare sapte zile din sapte, editia de Vest, de miercuri, 17 iunie 2009, numarul 5883. Acest numar a fost tiparit in 67.500 de exemplare si consta, impreuna cu suplimentul literar&artistic (saisprezece pagini) si caietul doi (douazecisipatru de pagini), in saizecisipatru de pagini. Cifrele oficiale BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor), care au facut din Adevarul lider incontestabil al ziarelor quality, arata ca:

- Adevarul a fost cinci luni la rand pe locul unu la vanzari (noiembrie 2008 - martie 2009);

- A fost vandut zilnic in 81.700 de exemplare, in medie, in primele trei luni din 2009;

- A avut cu 26.600 de exemplare vandute in plus fata de ocupantul locului 2.

Toate aceste informatii, privind numele ziarului, data aparitiei, numarul, dar si adresa site-ului, a adevarului online (www.adevarul.ro) apar in asa-zisul frontispiciu, adica partea de sus de pe pagina unui ziar, cuprinzand unele indicatii. In cazul ziarului Adevarul, numele este scris cu caractere negre, ceea ce il deosebeste de tabloide, unde predomina culoarea rosu, cum ar fi: Click, Atac, Cancan, Libertatea, Ziarul, Viva, Revista Vip etc.

Numarul de miercuri al ziarului a fost insotit de A2, un supliment de douazecisipatru de pagini, dar si de suplimentul literar&artistic, cu sloganul Despre cultura, din 1920. Cele doua suplimente sunt si ele anuntate in cadrul frontispiciului, la fel si faptul ca numarul de maine va fi insotit de o carte (Winnetou, volumul I, de Karl May). Imediat sub frontispiciu, intr-un chenar maro, apare un teaser pentru articolul Jurnalul unui iranian din Romania, apartinand sectiunii international si referindu-se la Amir Klarash, editor la Adevarul, care povesteste ce sentimente il incearca urmarind zi de zi revolutia de la Teheran (paginile 12-13).

Mergand mai departe, la mijlocul paginii, apare o imagine destul de generoasa, cu titlul Afara cu masinile de pe plaja. Este vorba de fapt despre o campanie a ziarului impotriva ,,smecherilor" care isi parcheaza masinile chiar pe plaja. Imaginea este una care ii surprinde chiar pe cei doi soferi, langa autovehiculele care stationeaza pe Plaja Modern din Constanta, inconjurate de adulti si copii. Articolul propriu-zis este publicat insa pe pagina a doua a ziarului, ocupand un spatiu destul de mare, accentuand ideea ca autoritatile nu-si fac treaba asa cum ar trebui.

In marginea din dreapta a ziarului, pe prima pagina, apar trei coloane, una de cultura, cuprinzand articolul Azi, langa cortul Adevarul se deschide Targul de carte (articol care apare de fapt in suplimentul literar&artistic), si una de oferta speciala, cuprinzand inceputul articolului Asigurati-va cartile prin abonament!. A treia coloana/rubrica, intitulata Opinii, cuprinde cele mai importante articole de la paginile de opinii (18 si 19), si anume Tableta zilei si Comentatorii Adevarului. In partea de jos a paginii avem titlurile cele mai importante de la paginile de dezvaluiri si vest.

Dupa cum am vazut, prima pagina a ziarului cuprinde frontispiciul, urmat de fragmente din articolele cele mai importante apartinand aproape tuturor sectiunilor publicatiei: eveniment (paginile doi si trei, predominnata fiind culoarea rosie); scoala (pagina patru; rosu); reportaj (pagina cinci; rosu); dezvaluiri (paginile sase si sapte); vest (paginile opt si noua); judet cu judet (pagina zece); politica (pagina 11; culoarea verde); international (paginile 12,13,14; verde); romani in Spania/Italia (pagina 15; verde); dupa 20 de ani (paginile 16 si 17; rosu); opinii (paginile 18 si 19; maro); colectiile adevarul (pagina 20; rosu); sport (pagina 21, 22, 23, 24; verde). Prin urmare, spre deosebire de alte publicatii, in cadrul adevarului, ultima pagina cuprinde stiri din sport.

Pe pagina a doua, intitulata eveniment, in partea stanga, la rubrica BDR - Buna dimineata, Romania!, exista cateva rubrici privind informatii importante, dar mai ales actuale, de ultima ora, informatii utilitare: curs valutar, meteo, util, control, decizie si www.adevarul.ro (la rubrica Exclusiv adevarul.ro a site-ului ziarului este dezbatuta in fiecare luni, miercuri si vineri o anumita tema; informatiile nu apar si in editia print a cotidianului). Tot din paginile dedicate evenimentului fac parte si urmatoarele articole: Afara cu masinile de pe plaja!, Calcati de un BMW pe plaja, Turistii agresati cer amenzi mai mari, Raduleasca face o emisiune pe bani publici etc. E vorba, asadar, de articole de actualitate, de evenimente prevazute sau neprevazute, insa importante si de interes pentru public. Pagina dedicata scolii cuprinde articolul Incepe admiterea la liceu!, cea de reportaj cuprinde materialul intitulat ,,Am recunoscut violul de frica, desi nu l-am comis", apartinand Flaviei Cistian, iar paginile de dezvaluiri se refera la articole ca Sandvici cu branza a la ,,Otopeni" - 22 de lei! sau Monopolul s-a incheiat, practicile s-au pastrat!. Pentru ca vorbim despre editia de vest a cotidianului, la paginile intitulate vest sunt publicate evenimentele ce au loc in Banat, in partea de vest a tarii. Astfel, fiecare pagina face parte dintr-o anumita categorie si fiecare articol tine de categoria respectiva, tratand un subiect ca atare. La paginile de opinii avem editoriale (ex. Basescu e rau, editorial scris de Ovidiu Nahoi), tableta zilei, ce zice lumea (articolul - Recesiune si revolutie) etc., iar la paginile dedicate sportului gasim articole gen: Hagi a revolutionat arbitrajul mondial, Tames e surpriza lui Becali, FC Arges pica in B, Gaz Metan se salveaza!.

In ceea ce priveste redactarea articolelor, majoritatea sunt asezate pe coloane, au titluri, subtitluri si intertitluri, scrise cu caractere diferite. Titlurile sunt atat informative (ex. Incepe admiterea la liceu!, Hagi revolutioneaza arbitrajul mondial etc.), cat si incitative sau mixte (ex. Egiptenii, batuti de televizor!; Dresorul de ,,caini"; Ziaristii ,,Scanteii", ,,oameni de serviciu" la partid etc.). Mai exista titluri-citat - ,,Niste vagabonzi", ,,Turcul e o pasare colorata" etc., titluri- hiperbola (Hagi revolutioneaza arbitrajul mondial), titluri eliptice (Manipularea lui Voronin, demascata), titluri de senzatie (Ne-a scris Henri Coanda. Aeroportul, nu pilotul!) etc.

Intertitlurile sunt elemente ale titrarii, titluri ale unui paragraf sau grup de paragrafe avand rolul de a preciza continutul. Intertitlul se culege de obicei cu litere de subliniere (aldine, cursive) si se intercaleaza in text, inaintea primului rand al paragrafului respectiv sau in marginea inceputului de paragraf. Intertitlurile au caracter incitativ, energizeaza atentia scazuta a cititorului dupa ce a parcurs coloane lungi si monotone. Adevarul nu ezita sa uzeze si el de acest element de titrare: Rezerva de ,,pantaloni" pentru trucaje, Trucuri comuniste pentru anticipate, Regulile jocului au fost incalcate etc.

Pentru a evita scaderi informationale sau devalorizari, imaginile vor fi intodeauna insosite de legende. Acestea sunt scurte texte explicative care se ataseaza ilustratiilor (fotografii, grafice, harti) si au functii informative si incitative. Dupa titluri si imagini sunt cele mai citite texte. Nici Adevarul nu se dezice de legende. Fiecare poza este insotita de acest text explicativ:

Joi, 11 iunie, un bucurestean si-a

parcat autoturismul pe plaja Modern din

Constanta, fara a fi deranjat de autoritati

FOTO: MIHAI CIOBANU

Poza din Adevarul, 17 iunie 2009, pagina 2

Legenda este textul din partea dreapta-sus, unde apar informatii care completeaza imaginea. Intre text si fotografie trebuie sa existe o relatie de complementaritate. Textul nu trebuie sa spuna ceea ce se vede in poza, ci trebuie sa aduca informatii noi. O imagine face cat o mie de cuvinte, insa unele detalii se pot da doar prin intermediul cuvintelor.

2 PRESA ONLINE. Adevarul.ro

Dupa cum am mentionat adineauri, cotidianul Adevarul are si o editie online - adevarul.ro. In primul rand, este evident ca ziarul isi pastreaza acelasi titlu, doar ca se transforma intr-un link usor de retinut, pentru a fi astfel accesat cat mai des, de cat mai multi vizitatori. Ma voi referi, in primul rand, ca si in cazul editiei tiparite, la prima pagina, asa-zisa pagina de intampinare.

Cu siguranta, din cauza elementelor multimedia, a imaginilor in miscare, atat prima pagina, cat intreaga editie online este mai dinamica, mai vie, mai atractiva. Imaginile in miscare, fotografiile de dimensiuni mari, titlurile scrise cu caractere foarte mari ocupa un spatiu vast, insa, spre deosebire de presa traditionala, unde spatiul si timpul costa, in mediul online spatiul nu este ingradit de asemenea restrictii. Totusi, apare un dezavantaj pentru cititori, mare avantaj pentru detinatorii spatiului virtual. Este vorba despre publicitate, care, in mediul virtual, ne acapareaza din toate partile. In partea de sus a paginii, primul element de pe adevarul.ro este de fapt publicitate, la o companie de telefonie fixa. Urmeaza reclama pentru Adevarul, varianta editata, si faptul ca in numarul de azi (joi, 18 iunie 2009), ziarul va fi insotit de o carte - Winnetou, volumul I, de Karl May.

Aceste doua reclame preceda, oarecum, frontispiciul ziarului, care se pastreaza, intr-o oarcare masura si in spatiul virtual. Indicatiile cuprinse se reduc insa la data aparitiei (18 iunie 2009). Nu exista numar sau date privind tirajul. Ceea ce e specific oricaror ziare/reviste online sau bloguri sunt insa categoriile acestuia. In cadrul adevarului avem trei ,,randuri" de astfel de categorii:

Arhiva, RSS, Versiunea Mobil, Publicitate, Abonamente, English Version;

Home, Actualitate, Sport, Financiar, International, Societate;

Top Articole, Comentarii, Special, Revista Presei, Foto.

Dintre acestea trei, doar a doua se regaseste, desi nu in totalitate, in editia tiparita a ziarului. Ma refer la paginile de sport si de actualitate (eveniment, in editia scrisa). La sectiunea de arhiva este vorba despre ziarele aparute, distribuite pe ani si luni, de la primul numar, din octombrie 2001 si pana la cel mai recent, din iunie 2009. Fiind o publicatie actualizata zilnic, un tabel este dedicat special lunii in cauza, unde apar numerele zilnice:

Iunie 2009

Nr. 5867, Luni 01 Iunie

Nr. 5868, Marti 02 Iunie

Nr. 5869, Miercuri 03 Iunie

Nr. 5870, Joi 04 Iunie

Nr. 5871, Vineri 05 Iunie

Nr. 5872, Sambata 06 Iunie

Nr. 111, Duminica 07 Iunie

Nr. 5873, Luni 08 Iunie

Nr. 5874, Marti 09 Iunie

Nr. 5875, Miercuri 10 Iunie

Nr. 5876, Joi 11 Iunie

Nr. 5877, Vineri 12 Iunie

Nr. 5878, Sambata 13 Iunie

Nr. 112, Duminica 14 Iunie

Nr. 5879, Luni 15 Iunie

Nr. 5880, Marti 16 Iunie

Nr. 5881, Miercuri 17 Iunie

Nr. 5882, Joi 18 Iunie

Foarte interesanta si inovatoare este versiunea pe mobil, adica modul in care apar stirile adevarului pe display-ul unui telefon mobil care este, evident, conectat la o resea de internet. Fiind foarte interesati de a fi pusi la curent, dar si ca o modalitae de relaxare sau antiplictiseala, oamenii aleg sa citeasca stirile si in aceasta varianta, care, desi eficienta, nu este tocmai comoda sau foarte ieftina. Pentru ca si in cazul unui site, la fel ca un ziar sau revista obisnuite, banii vin tot din publicitate, adevarul.ro s-a ocupat si de acest aspect. La sectiunea de publicitate exista doua tipuri de oferte:

Oferta de publicitate online;

Oferta de publicitate in editia tiparita.

Pe langa aceste oferte exista si datele de contact (adresa, numar de telefon, adresa de e-mail) ale persoanei de la sectia de marketing, care se ocupa de publicitate. In categoria abonamente se pot inscrie utilizatorii la toate revistele trustului: Adevarul, Forbes, Dilema Veche, Dilematica, FP, iar la english version avem, asa cum ne-am asteptat, varianta in engleza a articolelor.


In sectiunea Home este vorba despre pagina de start, unde gasim un fel de cuprins al ziarului, cu o structura binedefinita. In coltul din stanga al paginii exista un slide unde ruleaza fotografii ale celor mai importante articole din numarul respectiv, alaturi de titlurile articolelor si un scurt fragment din ele, dar si de postari video, acolo unde este cazul.

,,Necolaiciuc, arestat dupa dezvaluirile facute de 'Adevarul'

Fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost arestat miercuri in West Palm Beach, SUA, de agentii federali, informeaza Palm Beach Post. Publicatia americana precizeaza ca fostul director al CFR a fost arestat dupa ce Adevarul a anuntat ca el se ascunde in West Palm Beach. articol complet" .

In mijlocul paginii exista sectiunea News Alert, unde apar toate stirile, insotite de ora la care au fost postate. In partea dreapta apar cateva bannere de publicitate, apoi optiunea de abonare la newsletter, membrii primind astfel pe mail cele mai importante stiri ale zilei. Tot aici apar franturi din articole aparute in editia tiparita a Adevarului, dar si din alte publicatii apartinand aceluiasi trust. Exista chiar si o sectiune de bloguri ale jurnalistilor de la ziar, iar apoi asa-zisa revista a presei si o rubrica intitulata La masa adevarului, unde in numarul din 18 iunie apare un interviu cu Cristi Puiu, cu titlul - citat: ,,As pleca definitiv din Romania". Exista si un oarecare sondaj, unde cititorii pot raspunde cu DA sau NU la anumite intrebari (ex. ,,Este oportuna campania de vaccinare?"), apoi rubricile cele mai citie si cele mai comentate.

Revenind in partea dreapta si la mijlocul paginii, observam ca aici apar fragmente de articole incadrate in diverse categorii: actualitate (De pe Otopeni, banii zboara cu ,,Fly Taxi"); sport (Piturca a refuzat campioana Egiptului); financiar (BERD vrea sa investeasca in depozite de gaze in Romania) etc.

ACTUALITATE

De pe Otopeni, banii zboara cu "Fly Taxi"

Castigatoare a unei licitatii scandaloase, firma "Fly Taxi" s-a facut stapana pe taximetria de pe Aeroportul International "Henri Coanda", practicand tarife duble fata de cele din oras. O calatorie pana in Piata Universitatii este taxata cu minim 60 de lei. articol complet

U

Tot pe la mijlocul paginii se face reclama si la Adevarul de seara, editie distribuita zilnic, gratuit in douazecisinoua de orase ale Romaniei. O categorie care apare si in versiunea tiparita, la paginile judet cu judet si care consta in relatarea unor stiri pentru fiecare judet in parte, se intalneste si in varianta online, cu mici modificari. Aceasta categorie apare sub forma unei harti, cu titlul Ultima ora in 29 de orase ale tarii, pe care apar aceste 29 de orase, constand in linkuri la accesarea carora putem citi cele mai noi stiri din respectivul oras: Satu Mare, Baia Mare, Botosani, Suceava, Oradea, Bistrita, Iasi, Cluj-Napoca, Piatra Neamt. Targu Mures, Bacau, Arad, Alba Iulia, Hunedoara etc.

Mai exista si alte categorii ca, spre exemplu: International, Societate, Romani in Spania, Romani in Italia, Meteo, Utile etc. Unele dintre aceste rubrici se regasesc si in Adevarul. Exista si o galerie foto si o galerie video. In galeria foto exista imagini referitoare la diferite articole publicate de-a lungul timpului pe site:

Telenovela "Regina" a inspirat rromii

Horia Colibasanu si-a riscat viata pentru a-l salva

pe partenerul sau de expeditie, spaniolul Inaki Ochoa de Olza

Sectiunea Actualitate are la randul ei mai multe subcategorii: eveniment, social, politica, verde, interviurile 2 plus 1. In fiecare dintre aceste subcategorii sunt publicate articolele in cauza. Spre exemplu, la verde, unul dintre articole este Cosul cu legume ecologice, la dispozitia romanilor, iar la politica - PSD se retrage de la ,,circul" Nastase. La fel se intampla si in celelate rubrici: sport, financiar, international, societate. Sportul cuprinde fotbal intern, fotbal international, handbal masculin, handbal feminin, snooker, motor, baschet, tenis. Financiarul cuprinde actualitate, stiri auto, ia banii europei, afaceri, investitii, media, bursa, bussines extern, profil, analiza/special. Sectia de international cuprinde: Europa, America, magazin, romani in Italia, romani in Spania, FP Romania si in jurul lumii. Categoria dedicata societatii surprinde rubricile sanatate, viata. Dupa 20 de ani, cultura, vedete, TV news.

Structurarea unui articol web

Un articol tiparit este citit liniar, de la inceput pana la sfarsit. Lectura online este diferita si adesea nu este liniara. Scrisul pentru cititori non-liniari necesita o abordare diferita. Ordinea scrisului trebuie sa fie aleatorie, urmand o lista cu principalele sectiuni ale textului. Fiecare sectiune e bine sa aiba un titlu functional, de preferat o intrebare despre ce anume trebuie sa spuna partea respectiva a textului. Fiecare sectiune a textului trebuie sa aiba sens si sa contina un singur subiect principal. E recomandat ca sectiunea respectiva de text sa raspunda la o singura intrebare. Textul trebuie sa fie scurt si la obiect. Sunt recomandabile hiperlegaturile pentru a face referire la alte sectiuni in care conceptele sunt explicate mai detaliat. Mesajul trebuie transmis la inceput, nu ascuns in mijlocul paragrafului. Titlurile trebuie sa fie directe si sa explice ce urmeaza. Titlurile online pot fi mai putin oficiale si mai descriptive decat cele tiparite.

Un titlu si un scurt rezumat aduc satisfactie celor mai multi utilizatori. Blocurile de text lungi, fara intreruperi, ii sperie pe cei mai multi cititori. Textul trebuie spart in paragrafe de trei pana la cinci randuri, avand cate un titlu descriptiv la fiecare doua - trei paragrafe, pentru a lua ochii cititorului care scaneaza pagina.

Liniile prea lungi (scrise pe toata latimea ecranului) - sunt foarte greu de citit pe un ecran de calculator. Regula de aur este ca lungimea randului de text trebuie sa fie de maximum 20 cm.

Lungimea randului poate fi:

20 cm sau 567 pixeli: Citire mai rapida/scanare mai inceata

15 cm sau 425 pixeli: Compromis;

10 cm sau 283 pixeli: Citire mai inceata/scanare mai rapida;

Trei familii de fonturi:

  • Sans serif

Verdana, 12 pixel, sans serif

Arial, 12 pixel, sans serif

  • Serif

Times New Roman, 12 pixel, serif

Georgia, 12 pixel, serif

  • Mono type

Courier New, 12 pixel, serif

Pentru a exemplifica mai bine in ce masura sunt sau nu respectate sfaturile de mai sus, voi analiza un articol apartinand presei online. Este vorba despre un articol aparut in adevarul.ro, la data de 18 iunie 2009, intitulat Basescu: Scoala scoate tampiti, cu referire la o afirmatie a presedintelui nostru despre calitatea invatamantului romanesc.

,,Basescu: Scoala scoate tampiti

Autor: Ana-Maria Lazar

Data: 18 iun 2009

afisari

Intalnirea pre edintelui Traian Basescu cu Gabriel Liiceanu la Bookfest, la lansarea volumului 'Istoria Comunismului din Romania' de catre editura Humanitas a fost prilej de explica ii din partea efului statului in legatura cu afirma ia sa referitoare la calitatea inva amantului

Mai cititi si:
Reforma in invatamant, intre Minister si Presedintie
'Istoria Comunismului din Romania' a fost lansata la Bookfest


'Eu am vrut sa spun: scoala scoate tampiti. Si, in ultima clipa, am zis sa nu spun aceasta vorba.
Este o prostie ce voiam sa spun. Desi ea pe fond era corecta', s-a justificat seful statului in fata lui Liiceanu, potrivit unei inregistrari prezentate de Antena3.

La sedinta de Guvern de duminica presedintele a atras atentia ministrului Educatiei asupra situatiei dezastruoase a invatamantului si a cerut adaptarea programei scolare la realitatile economice.

Spunand ca 'despre papadie si salata copii pot citi si pe Google', seful statului s-a aratat ingrijorat ca nu mai exista scoli care sa pregateasca mecanici si tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forta de munca in Romania. 'In loc sa facem ce ne trebuie, noi facem filozofi', a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a fost surprins de microfonul unei camere tv in timp ce ii explica lui Gabriel Liiceanu ca duminica, la Guvern, a vrut sa spuna ca scoala scoate 'tampiti', dar ca s-a abtinut in ultima clipa si a vorbit despre 'filosofi'.

Cu ocazia acestei intalniri, Traian Basescu a anuntat ca a inceput predarea catre CNSAS a dosarelor fostilor ofiteri de securitate, a ofiterilor din anii '50.

'Daca e sa fii tinichigiu in fata filosofului, poti sa faci o carpeala la ce iti cere filosoful, si as spune ca, daca poate fi asimilat cat de cat, este bine sa stim ca a inceput predarea dosarelor fostilor ofiteri de securitate, a ofiterilor din anii '50, catre CNSAS', a spus Basescu.

Gabriel Liiceanu i-a multumit sefului statului pentru ca pe 18 decembrie 2006 a condamnat comunismul in fata Parlamentului, chiar daca entuziasmul sau si al altor intelectuali a facut sa fie numiti oamenii presedintelui, 'intelectualii de serviciu'.

'Cand un intelectual de genul meu spune astazi multumesc inseamna ca se intalneste cu principii in gesturile unui om politic. Si nu am sa ma mai obosesc sa spun de multe ori lucrul acesta. Eu multumesc asa cum stiu sa multumesc, in onestitatea mea, pentru faptul ca nu v-ati dezis niciodata de gestul din 18 decembrie, ci, dimpotriva, i-ati creat o continuitate. Cum anume veti reusi sa continuati, gandindu-va, eventual si la un al treilea pas, asta e problema dumneavoastra', a spus Liiceanu, citat de Agerpres."

Pentru ca lectura online nu este liniara, este foarte important sa se realizeze diferite sectiuni in care sa fie incadrate articolele avand acceasi tema. Articolul de mai sus face parte din categoria actualitate, sectiunea eveniment. Vizitatorii care vor sa fie la curent cu ultimele noutati vor accesa cu siguranta aceasta categorie. Deasemenea, sunt folosite si hiperlegaturi pentru cei care vor sa fie mai bine informati in legatura cu tema abordata si care vor sa citeasca si alte articole pe aceeasi tema (Mai cititi si: Reforma in invatamant, intre Minister si Presedintie sau 'Istoria Comunismului din Romania' a fost lansata la Bookfest). Mesajul este transmis inca de la inceput, vizitatorii fiind informati ca articolul cuprinde de fapt justificarea presedintelui pentru afirmatia facuta. Titlul este un titlu-citat, si anume, afirmatia facuta de Traian Basescu cu privire la calitatea invatamantului: Scoala scoate tampiti.     

In ceea ce priveste paragrafele, textul e destul de bine impartit, pentru ca cititorul sa nu oboseasca prea tare. Sunt opt paragrafe. Spre deosebire de articolele tiparite, unde exista doar aliniate, si din cand in cand un intertitlu, un articol web e fragmentat de paragrafe. Afirmatiile, citatele sunt scrise cu bold pentru a se diferentia de restul textului si pentru a atrage si mentine atentia cititorului grabit si obosit.     

3. ANDI LASLAU, BLOG DE JURNALIST TV

Presa online, dupa cum spuneam in partea teoretica, cuprinde asa-zisele jurnale online sau bloguri, twitters, reviste sau ziare online - care pot avea varianta lor tiparita, podcasturi sau radiouri online si chiar televiziuni online.

Voi incepe prin a analiza un blog jurnalistic, si anume blogul reporterului tv Andi Laslau. In primul rand, foarte important pentru detinatorul unui blog este link-ul blogului respectiv. Este de preferat ca acesta sa fie simplu si usor de retinut: https://www.andilaslau.com/. Acest link nu trebuie sa contina diacritice. La accesarea lui vom intra direct pe blogul respectiv. Blogul lui Andi Laslau, blog de jurnalist tv, asa cum este el intitulat, cuprinde pe pagina de pornire cateva sectiuni importante: despre autor, portofoliu, foto, tv, video, proiecte, publicitate, contact.       In sectiunea despre autor, jurnalistul se prezinta atat din punct de vedere personal, dar mai ales din punct de vedere profesional:

Bun gasit tuturor! Sunt Andi Laslau, jurnalist. Imi place foarte mult ceea ce fac. Este tot ceea ce mi-am dorit vreodata. Nu m-as putea vedea la un loc de munca normal, intr-un birou, cu un program de 8 ore si o viata linistita (.) Imi place sa fiu cat mai aproape de oameni. In mijlocul lor. Din momentul in care am intrat in presa, am fost constient ca lucrez pentru oameni. Nicidecum pentru patroni sau pentru sefi. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata un executant, inchistat intre ordinele primite de mai sus.

Reporterul continua cu insiruirea experientelor in mass-media, dar si cu proiecte si planuri de viitor:

Am intrat in lumea presei in 1996, in Alba Iulia, mai exact in radio. La inceput nu m-am ocupat de stiri, ci de divertisment. Am prins, insa, foarte rapid 'microbul' stirilor, mai ales al celor de eveniment, si ulterior n-am mai vrut sa fac altceva. Am trecut pe la ,,Informatia de Alba", ,,Monitorul de Alba", ,,ProTV", ,,Pro FM", ,,Tele 7 abc", ,,Radio 21", ,,Radio 1", ,,Radio Star" - in judetul Alba, dar si corespondent la ,,,Transilvania Jurnal", ,,OTV", Agentiile de presa ,,RomNet" si ,,AM Press", ,,Realitatea Romaneasca", ,,Ziarul" , Evenimentul Zilei". La astea se adauga multe colaborari ocazionale, cu ,,Radio Total", ,,Radio Delta-RFI", dar si cu mass-media din strainatate. Desi ani de zile m-am ferit cat am putut sa ajung in Capitala, mi-am dat seama ca profesionismul in mass-media este aici. Pana la urma, am facut pasul, ca reporter de investigtii la ,,Evenimentul Zilei". Apoi m-am intors in televiziune, la ,,Antena 3" si ,,Antena 1". Mai intai m-am ocupat de stirile transmise de corespondentii din tara, avand in vedere experienta de teren pe care o aveam din provincie. Foarte multi dintre ei mi-au devenit prieteni. Dar, cum munca la birou nu ma caracterizeaza, am ,,evadat" din nou pe teren. Ca reporter de investigatii, initial. Dupa desfiintarea acestei sectii, am revenit pe domeniul preferat: eveniment. Cred ca este cel mai ofertant domeniu, in special prin stirile de ultima ora (asa numitele breaking news). Urmatorul pas a fost si el neplanificat. De voie sau de nevoie, am devenit. freelancer. Jurnalist independent, cum se mai zice. Lucrez la diverse proiecte jurnalistice, atat in tara cat si peste hotare. Unele dintre ele le veti putea vedea curand, pe acest site.

Proiecte si planuri de viitor

Mai sus sunt doar o parte din locurile prin care am trecut. Locuri de care sunt mandru, pentru ca in fiecare dintre ele am invatat multe. Am lucrat cu multi profesionisti si mi-am facut prieteni buni. Ce va urma. nici eu nu stiu. Astept sa vad ce-mi pregateste viata. Stiu ca sunt pregatit pentru noi provocari. Cea mai mare dintre ele este aceea de a merge intr-o zona de conflict si de a transmite live ceea ce se intampla acolo. Sunt constient de faptul ca e foarte riscant. Nu e deloc usor sa ajungi acolo si, mai ales, sa te intorci cu bine acasa.
Nu cred in conceptul de
,,vedeta de televiziune" pentru un jurnalist Nu ma consider o vedeta, ci doar un reporter prezent ,,in mijlocul lumii dezlantuite". Nu am modele printre jurnalisti sau oameni din media de succes. Am, insa, tot respectul pentru adevaratii oameni de presa. Nu idolatrizez si nu copiez, pentru ca o copie nu are nicio valoare. Dar incerc sa invat de la fiecare cate ceva. Am stiluri si posturi preferate, mai ales dintre televiziunile de stiri. BBC, CNN, Sky News, Fox News, ITN, Al Jazeera, Deutsche Welle sunt doar cateva dintre reperele mele de profesionalism in jurnalismul audiovizual. Sunt locuri in care imi doresc sa ajung macar intr-un stagiu, training sau internship, daca nu mai mult. In sectiunea portofoliu sunt cuprinse toate materialele publicate de Andi Laslau in publicatiile la care a lucrat. Urmeaza foto, unde, asa cum era de asteptat, sunt postate fotografii de la evenimente jurnalistice importante de unde a transmis jurnalistul tv: eclipsa de luna, zone cu trafic inchis, proteste, evenimente sportive, diverse targuri, accidente rutiere etc. In sectiunea TV sunt postate stiri prezentate si realizate de Andi la diferitele televiziuni pe la care a trecut, iar in video apar videoclipuri preferate de blogger pe teme diverse. Cateva proiecte jurnalistice preferate de autor sunt postate si ele pe blog: ,,Romania, asa cum e" - emisiune de reportaje transmisa de postul Antena 3 sau ,,Stiri TV, televiziune pe internet" - referitor la o noua televiziune de stiri, dar de data aceasta, pe internet. La sectiunea de publicitate, sunt enumerate modalitatile de publicitate pe care le pun la dispozitie AndiLaslau.com, Laslau.ro si Jurnalistul.com: bannere publicitare, advertoriale, rubrici sponsorizate, anunturi contextuale in cadrul articolelor, cuvinte cheie cu link activ. La ultima sectiune, aceea de contact, se cere logarea sau inscrierea celor interesati pe blog, numele si adresa de mail fiind obligatorii. Sectiunile enumerate mai sus, trecute cu font-uri albe pe fond rosu, sunt secondate de alte categorii: absurdistan, actualitate, exclusiv, info, mass-media, news alert, online, opinie, portofoliu, remember, timp liber, video. In fiecare dintre aceste categorii sunt publicate anumite articole. Spre exemplu, in categoria actualitate, sunt publicate articole de actualitate: Basarabia, Controverse, Coruptie, Diaspora, Politichia etc. Pagina de pornire, alias prima pagina dintr-un ziar tiparit, cuprinde cele mai importante articole/postari ale zilei/saptamanii/lunii, in functie de cat de des este actualizat blogul respectiv. Andi Laslau, blog de jurnalist TV cuprinde pe prima pagina, in afara de sectiunile prezentate anterior, in partea stanga, capurile articolelor, publicate in ordine cronologica. Astfel, pagina se deschide cu rubrica Esential, unde apare editorialul Curiozitate bolnavicioasa, postat in data de 25 Mai 2009, la ora 23:03. Urmeaza un mic banner, care este identificat ca fiind publicitate, si apoi restul articolelor: Vanghelie si blogul.care este (23 mai, 23:06); Diversitate vs. intoleranta (23 mai, 18:29); CTP renunta la televiziune (23 mai, 09:24); Vacante de vis.in vis (23 mai, 01:16); Rosia Montana, reloaded (20 mai, 23:19); Au trecut 19 ani. (19 mai, 13:22); Doi ani de blog (18 mai, 19:01) etc. Observam doua lucruri referitor la modul de asezare in pagina al blogului studiat: blogul este actualizat aproape zilnic, iar pe pagina de pornire sunt publicate, de fapt, inceputurile tuturor articolelor din luna respectiva, postarile din celelalte luni gasindu-se in arhiva blogului. Pe mijlocul paginii de intampinare apar mai multe categorii ale blogului, in fiecare dintre ele aparand inceputul unui articol publicat in categoria respectiva. De exemplu, apare categoria Absurdistan, cu articolul Imnul turismului romanesc, publicat in 01 mai 2009, la ora 17:00. Alte categorii sunt: Advertorial - cu articolul Seara bloggerilor; Basarabia - cu articolul Noi proteste in strada la Chisinau; Exclusiv - La revedere Antena 1 si Antena 3 etc. Partea dreapta a paginii de pornire incepe cu optiunea Aboneaza-te la newsletter, unde, prin introducerea unor date personale (nume, adresa de mail) vom primi zilnic/saptamanal sau periodic informatii despre noi articole postate pe https://www.andilaslau.com/ . Urmeaza apoi alte trei sectiuni, si anume: M-au interesat, Top reactii si Din arhiva. Daca Top reactii consta defapt in reactiile vizitatorilor la articolele postate, reactii concretizate in comentariile lor, iar Din arhiva cuprinde articole mai vechi, rubrica M-au interesat consta in subiecte considerate de interes de catre autor. Ce fac jurnalistii romani inainte de a intra in direct?; Preluarea violenta a Zelist; Limba romana cu blustut; Twitter si presa etc. Sunt cateva articole din aceasta rubrica. Urmeaza, tot pe partea dreapta, un banner publicitar si apoi o galerie foto. Un element care evidentiaza caracterul social al blogului este asa-numitul blogroll, adica lista de legaturi (linkuri) catre bloguri citite si recomandate de autorul unui blog. Blogroll-ul este si un mod, indirect, de a creste (reciproc) vizibilitatea in mediul online. De aceea, la prima vedere, prezenta mai multor linkuri in blogroll poate echivala cu incercarea unui blogger de a obtine cat mai multe linkuri catre blogul propriu si, ca efect, o cotare mai buna a blogului sau in algoritmii folositi de motoarele de cautare. Nici Andi Laslau nu a uitat de asa-numitul blogroll, pe care il numeste Blogosfera media. Aceasta cuprinde linkuri catre blogurile unor importanti jurnalisti romani: Adrian Tudor, Alessandra Stoicescu, Alex Bradut Ulmanu, Alex Donovici, Alexandra Dutulescu, Alin Onaca, Ana Maria Luca, Anca Bundaru, Anca Gradinaru, Andrei Badin, Andrei Craitoiu, Bianca Guruita, Bogdan Nicolai, Bogdan Pitaru, Camelia Csiki, Calin Cosmaciuc, Calin Hera, Catalin Tolontan, Clarice Dinu, Cristi Sutu, Cristi Sanda, Cristian Botez, Cristian China-Birta, Cristina Hurdubaia, Dalia Octavia Pusca., Dan Gabor, Dan Musetoiu, Dan Terteci, Dana Belciug, Daniel Rares Todoran, Doina Doru, Ella Maria Marin, Emilian Isaila, Eugen Istodor, Felix Damian, Florin Lobda, Gabriela Mirica, George Banciulea, George Buhnici, George Hari Popescu, George Simionescu, Ioan T. Morar, Ioana Andrei, Ioana Avadani, Ioana Raduca, Iosif Buble, Iulian Comanescu, Maria Coman, Marius Ghilezan, Marius Nita, Madalina Puscalau, Mihaela Raileanu, Mihai Hendea, Mihai Ursu, Mile Carpenisan, Nadia Dincovici, Nelu Barbu, Nicoleta Tintea, Nicoleta Savin, Oana Despa, Oana Dobre, Ovidiu Covaci, Ovidiu Nahoi, Ovidiu Zara, Paul Dimulescu, Pavel Lucescu, Petrisor Obae, Petrisor Socol, Razvan Chiruta, Razvan Exarhu, Roxana Toma, Roxana Vantu, Sebastian Bargau (Visurat), Serban Huidu, Silviu Sergiu, Simona Ionescu, Sorin Bogdan, Sorina Matei, Stela Popa, Stelian Muscalu, Tiberiu Lovin, Traian Ungureanu, Vasile Dale, Victor Ciutacu, Victor Lefter, Vitalie Cojocari, Vlad Iorga, Vlad Petreanu, Vladimir Tismaneanu. Am retinut toate aceste legaturi tocmai pentru a observa ca ele sunt trecute in ordine alfabetica, in functie de numele detinatorului blogului, dar si pentru ca majoritatea sunt bloguri jurnalistice cu articole si postari foarte bune. In afara de aceasta blogosfera media, Andi Laslau publica pe prima pagina si o lista cu link-uri catre ,,bloguri in imagini", cum le numeste el, dar si o lista cu editorialisti, cum ar fi: Alexandru Lazescu, Andreea Pora, Catalin Tache, Cristian Pirvulescu, Cristian Patrasconiu, Cristian Tudor Popescu, Julius Constantinescu, Marius Tuca, Petre Barbu, Razvan Vintilescu, Tudor Octavian. Blogul mai cuprinde si trimiteri catre cele mai importante ziare online (Capital. Ro, EVZ online), trecand in revista principalele stiri publicate in acestea. La sectiunea libertatea media apar logo-uri ale unor institutii de presa, iar la sectiunea important, sunt publicate reguli importante ale unui jurnalism corect din punct de veedre deontologic.       Pentru a incheia analiza acestui blog, voi trata acum o insemnare, un post al lui Andi Laslau. O insemnare este compusa obligatoriu din titlu, text, data de publicare, adresa URL, si contine optional, fotografii, fisiere audio si video si linkuri catre informatii de pe alte site-uri sau bloguri. Fiecare insemnare este stocata pe o pagina individuala intr-o arhiva cu teme specifice si poate fi accesata oricand prin intermediul unei adrese internet unice (permalink).

,,Mass-media

Libertatea presei in Basarabia

29 Mai 2009 | ora 20:41 | Publicat de: Andi Laslau | Fara comentarii | Da mai departe

In Republica Moldova, ultima reduta a comunismului din Europa, libertatea presei este doar un vis frumos. Dupa revolutia din aprilie, cand regimul comunist s-a contruntat cu cea mai puternica reactie de respingere din partea populatiei, represiunile impotriva jurnalistilor au atins apogeul. Dupa ce a crescut constant presiunile impotriva jurnalistilor, timp de opt ani la rand, regimul dictatorial al lui Vladimir Voronin a declansat o veritabila vanatoare de ziaristi. In ultimele sale zvacniri, regimul lui Voronin ataca presa fara niciun fel de scrupule, sfidand toate regulile.Una dintre figurile marcante ale mass-mediei de la Chisinau este Stela Popa. O jurnalista care a refuzat sa respecte oferta impusa de comunisti, iar din cauza asta a avut de patimit multe. Am scris despre asta aici si aici. Intr-un interviu acordat Nadiei Dincovici, Stela povesteste situatia in care a ajuns presa din Republica Moldova."Nu mai putem vorbi de presa libera peste Prut. (.) Exceptand mana de ziaristi ai presei de opozitie, in rest, nu prea mai are cine sa spuna lucrurilor pe nume", spune Stela Popa in interviu. Mai multe puteti citi in interviul realizat de Nadia, preluat si de ReporterVirtual.ro".

Aceasta este una dintre cele mai recente postari ale lui Andi Laslau. Ca orice insemnare, face parte dintr-o anumita categorie, si anume mass media. Deasemenea, ca si in cadrul articolelor din presa scrisa, si insemnarile de pe blog sunt insotite de un titlu: Libertatea presei in Basarabia. Titlul este informativ, scurt si la subiect. Daca in presa traditionala se pune mai mult accent pe titlurile incitative, pentru a atrage atentia cititorilor si pentru a-i convinge pe acestia sa lectureze articolul, in presa online, titlurile sunt, de cele mai multe ori, informative. De multe ori, cititorul se rezuma doar la titlurile articolelor. Este adevarat insa ca, adeseori, titlurile din ziarele romanesti sunt mai bune decat articolele in sine. Titlul, in cadrul postarii de pe blogul lui Andi, este scris cu bold si cu caractere de paisprezece, corpul articolului fiind redactat cu caractere de doisprezece. Dedesubt de titlu, spre deosebire de presa scrisa, apar cateva detalii privind data si ora publicarii articolului (29 mai 2009, ora 20:41), dar si persoana care l-a postat - publicat de: Andi Laslau. Urmeaza numarul de comentarii din partea vizitatorilor blog-ului pentru articolul respectiv. In cazul articolului Libertatea presei in Basarabia, probabil din pricina faptului ca este foarte recent, nu exista deocamdata comentarii. Urmeaza apoi optiunea Da mai departe, cu ajutorul careia putem trimite articolul, prin email, altor persoane. Spre deosebire de atacul sau lead-ul din presa scrisa, care este foarte studiat si conteaza extraordinar pentru ca cititorul sa continue lectura intregului articol, in articolele online acesta nu pare chiar atat de important. Intr-adevar, curiozitatea cititorului se consuma in primele 30 de cuvinte ale articolului, insa, de cele mai multe ori, articolele din new media incep direct, cu informatia esentiala si cu raspunsul la cele mai importante dintre cele sase intrebari: cine?, ce?, cand?, unde?, cum?, de ce?. Postarea lui Andi Laslau incepe brusc: ,,In Republica Moldova, ultima reduta a comunismului din Europa, libertatea presei este doar un vis frumos". In corpul articolului se detaliaza despre atitudinea fata de presa in Basarabia, despre represiunea impotriva ziaristilor. Se dau si cateva nume ale unor importanti jurnalisti de peste Prut, Nadia Dincovici sau Stela Popa, care sunt defapt link-uri, prin a caror accesare ajungem pe site-uri care trateaza informatii despre jurnalistii respectivi. Accesand numele Nadiei Dincovici auntem trimisi automat pe blogul acesteia, intitulat Nadia Dincovici, blog de freelancer. Despre fapte care au fost si vor fi, la articolul Chisinau - interview wirh Stela Popa, publicat de Nadia Dincovici in 29 mai. In ceea ce priveste grafica blogului lui Andi Laslau, aceasta este simpla, fara prea multe artificii. De remarcat este faptul ca predominanta este culoarea rosie, culoare des folosita in jurnalism, de ziare, reviste etc., tocmai pentru a reliefa actualitatea informatiei, dar si importanta ei. Rosu este culoarea focului, iar evenimentele care ,,ard", hot news si hard news sunt importante pentru reporterii care se respecta. In revista jimboliana New Folder, numarul patru, la pagina trei, am publicat un articol in care tema principala o constituia chiar blogul si, mai ales, motivele pentru care cineva si-ar face un astfel de jurnal online. Voi reproduce articolul mai jos:

4 CIAO.RO - REVISTA ONLINE CU ATITUDINE MONDENA Spre deosebire de blogul analizat mai sus, in primul rand revista ciao.ro exista si in varianta tiparita. In al doilea rand, din punct de vedere al continutului, lucrurile sunt cu totul si cu totul diferite. In al treilea rand, aspectul blogului este mai saracacios decat al revistei, tocmai din cauza veniturilor, a publicitatii, a numarului de vizitatori.      Atat Ciao, varianta scrisa, cat si ciao.ro, varianta online sunt reviste ,,de scandal", reviste ,,de monden", ,,de paparazzi", al caror scop este surprinderea persoanelor publice, vedetelor, in ipostaze compromitatoare sau cel putin deosebite, chiar ridicole. Revistele de acest gen au insa un succes urias, avand tiraje foarte mari. Desi hulite de vedete, ajungandu-se nu de putine ori la procese, fie pentru incalcarea dreptului la viata privata, a dreptului la imagine sau calomniere, succesul printre cititori este in crestere. Desi de multe ori articolele se bazeaza doar pe zvonuri sau sunt chiar minciuni frustrate, lucrurile acestea nu par sa-i puna pe ganduri pe cititorii fideli, care sunt in permanenta cautare a unor lucruri care se intampla vedetelor lor preferate. Nu justificarea revistelor de monden, si nici macar continutul acestora nu face insa subiectul lucrarii mele. Motivul pentru care am mentionat de revista ciao.ro este pentru a vedea cum anume arata o revista online, cum este ea structurata, cum ajungem sa aflam primii despre subiectele hot, publicate intr-o astfel de revista. La fel ca si blogul, sau ca si formele presei scrise, revista online se deschide cu o pagina de intampinare, prima pagina, unde apar, intr-o anumita ordine, cele mai importante articole din saptamana respectiva, daca e vorba de o revista saptamanala, asa cum este ciao.ro. Corina Caragea, intre Mikey Mouse si Jose Mourinho; Chirila a cantat pentru liceeni din Brasov; Gigi Dumbrava intra in lumea umbrelor, sunt primele trei articole care ies in evidenta. In partea dreapta a paginii, exista trei categorii, si anume: Cele mai Citite astazi, Votate si Comentate. In partea stanga ne atrage atentia un slide show cu imaginile si titlurile articolelor pe care le gasim in continutul revistei. Mai la mijlocul paginii avem cate un articol din categoriile urmatoare, notificate si ele cu litere de tipar de culoarea albastra: ECONOMIC, POLITIC, SOCIAL, CULTURAL. Fiecare dintre aceste categorii este exemplificata cu cate un fragment din articolele cele mai recente din categoria respectiva. Ca si blogul de mai devreme, pagina contine si bannere publicitare, insa acestea sunt mai multe si mai bine realizate grafic, din cauza faptului ca e vorba de o revista, care apartine unui trust media si care, avand un numar de vizitatori foarte mare, este si foarte interesanta pentru furnizorii de publicitate. Iar banii vin din publicitate, si in cazul unei reviste online. Dand click cu mouse-ul pe titlul articolului sau pe imagine se deschide articolul complet. La fel ca si in presa scrisa sau ca si la blogul de mai devreme, insemnarea are un titlu, un inceput si un final. Diferenta fata de presa scrisa tine de prezenta link-urilor inserate in text, dar si de posibilitatea de feedback rapid al vizitatorilor, prin intermediul comentariilor postate la adresa articolului in cauza. Dorinta de exclusivitate, dar si comoditatea vizitatorilor, care doresc articole cat mai simple si mai usor de lecturat, mai ales in cazul unei astfel de reviste, mondene, fac ca titlurile si modul de formulare al frazelor sa fie cat mai simple si accesibile.

5 JURNALISMUL TRADITIONAL - BAZA JURNALISMULUI MODERN

Indiferent de modalitatea de transmitere a mesajelor, importanta este calitatea informatiei. Aceasta este materia prima a oricarui gen sau specii jurnalistice, indiferent ca este new media sau old media. Informatia este insa o marfa perisabila, a carei actualitate se intinde pe spatiul a douazecisipatru de ore. Sursele de informare sunt aceleasi in ambele cazuri. Ele pot fi multiple si variate, orale sau scrise. Orice informatie interesanta, actuala, importanta, exacta poate deveni sursa unui articol, web sau tiparit.

Interviu cu d. Sebastian Petrisor,

asist. drd. in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Stiinte      Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii

D. Sebastian Petrisor este unul dintre profesorii mei de seminar. Pe langa materiile care tineau exclusiv de fotografie, si ma refer aici la forojurnalism, d. Profesor ne-a predat si materii ca jurnalism online sau multimedia. Acestea sunt si motivele pentru care am considerat ca parerea d-lui despre new media, despre formele actuale ale jurnalismului modern este una avizata. Desi majoritatea dintre noi stiam ,,cu ce se mananca un blog" sau ce inseamna o ,,revista online", am descoperit ca sunt extraordinar de multe lucruri, importante, pe care nu le cunosteam. Aceste detalii, aparent semnificative doar pentru jurnalistii web, s-au dovedit esentiale si pentru ziaristii obisnuiti, cu un bun si inspirat condei.

1. Ca profesor de jurnalism online sau multimedia, cunoasteti cu siguranta tainele noilor media. Care credeti ca sunt avantajele presei online? Dar dezavantajele?

Sunt mai multe, din fiecare. Dar ma voi rezuma la cate unul. Poate cel mai mare avantaj pe care eu l-am constatat, pana acum, este faptul ca avem acces instant la presa aparuta oriunde in lume. Iar acesta este un avantaj atat pentru cititori, cat si pentru jurnalisti.

Intre dezavantaje: infidelitatea cititorilor. Internautii migreaza mult mai usor de la o publicatie la alta.

2. Sunteti adeptul jurnalismului modern, interactiv sau contati pe jurnalismul traditional?

Jurnalismul modern se bazeaza (sau ar trebui) pe jurnalismul traditional. Si consider ca nu este atat de important mediul prin care jurnalistii isi transmit mesajele, cat calitatea mesajului transmis.

3. Care sunt caracteristicile cele mai importante, din punctul dvs. de vedere, ale new media?

.rapiditate

.interactivitate

. spatiu nelimitat

. gratuitate (de obicei)

4. Care credeti ca sunt motivele pentru care presa traditionala continua sa existe?

Presa traditionala va continua sa scada, ca numar de cititori. Si probabil si numarul de titluri. Dar, in urmatorii 50 de ani, sigur nu va disparea. Probabil va disparea doar daca nu vom mai avea hartie sa o tiparim

Preferati informatia din presa traditionala sau cea oferita de diferite site-uri?

Ambele, in egala masura.

6. Care sunt site-urile pe care le utilizati pentru a va informa?

www.newz.ro

www.hotnews.ro

www.gsp.ro

www.realitatea.net

www.fotomagazin.ro

etc(.ro)

7. Stiu ca detineti un blog, chiar si un twitter. Care sunt motivele care v-au facut sa va creati astfel de jurnale online?

Mi-am facut mai multe bloguri, nu doar unul. Dar au doar uz didactic: le folosesc, in principal, pentru a comunica cu studentii. Am si cont pe twitter, mi l-am facut din curiozitate. Insa nu il folosesc aproape deloc. Cred ca am doar vreo 3 tweet-uri, pana acum

8. Ce credeti ca ar trebui sa contina un blog pentru a avea cat mai multi vizitatori?

Uitati-va la presa de tip tabloid. Cine cauta multi vizitatori o poate folosi drept model.

CONCLUZII

Traim intr-o lume care se afla in continua schimbare. Lucruri care apar ca inovative, pe care nu stim cum sa le utilizam initial, devin indispensabile si ne fac viata mai usoara. Asa se intampla si cu mass media actuale, cu formele lor din ce in ce mai noi si mai avantajoase. Daca acum cativa ani lumea nu stia ce e acela un ,,blog", ba mai mult, unii ii spuneau ,,bloc", iar altii, mai sus-pusi, ,,glob", astazi, majoritatea celor care utilizeaza Internetul, din varii motive, nu numai ca stiu ce e acela un blog, dar chiar poseda un astfel de jurnal online.

Noile media insa, si ma refer aici la toate acele mijloacele de comunicare in masa care presupun interactivitate, feedback rapid si cuprind elemente multimedia, care imbina texte si imagini, fotografii si videoclipuri, nu au insa numai avantaje. Desi, la fel ca si media traditionale, new media trebuie sa respecte anumite reguli (de redactare, de culegere , selectie, verificare si difuzare a informatiilor etc.), ele nu beneficiaza totusi de increderea presei traditionale. Oricine are un modem si poate utiliza internetul, poate da o informatie care, in scurt timp, ajunge la urechile multora. Nu de putine ori, o informatie neverificata sau, mai mult, postata ,,in gluma" pe un anumit site sau blog a facut inconjurul tabloidelor ca fiind o adevarata bomba de presa. Erau oare jurnalistii respectivi prea naivi ca sa isi dea seama ca informatia e cusuta cu ata alba sau au profitat de ocazie ca sa faca un tiraj cat mai mare. A doua varianta e cu siguranta mai aproape de realitate.

Prin urmare, in mediul online informatia apare foarte repede, o data pentru ca ea nu necesita decat cateva minute pentru a fi postata, si in al doilea rand, greselile (fie ele de redactare sau de informare) sunt scuzabile, in pofida exclusivitatii, dar si a informarii cat mai rapide a publicului.

Verificarea informatiei din trei surse a devenit ceva expirat. Daca un jurnalist primeste din doua surse aceeasi informatie, este deja o informatie care nu poate fi altfel decat reala, chiar daca si acest lucru a devenit rarisim. O sursa, pe care ne rezervam dreptul de a o proteja cu anonimatul, este arhisuficienta pentru a publica informatia. Scopul principal devine plasarea unui zvon acolo unde el are potentialul maxim de a fi exploatat. Crearea stirilor din nimic a ajuns o arta, oamenii de PR o practica din ce in ce mai mult. Dar, se pare ca aceasta practica devine din ce in ce mai populara si in randul jurnalistilor. Ziarele trebuie sa iasa. Paginile trebuie umplute, la fel ca minutele de transmisie alocate.

In consecinta, mijloacele de comunicare in masa au evoluat. Jurnalismul traditional este acum dublat de un jurnalism online, in care informatia apare contra cronometru. Cititorii, ascultatorii sau telespectatorii sunt tot mai implicati si isi pot spune punctul de vedere mult mai usor. Ce se intampla insa cu ceea ce numim calitatea informatiei? O fi adevarat ca ,,graba strica treaba"? Oare cum va arata presa peste 100 de ani?

BIBLIOGRAFIE

A. Mallender, Cum sa scrii pentru multimedia. Tehnici de scriere interactiva. Rezumatul. Derularea. Scenariul, Editura Polirom, Iasi, 2008

C. Coman, V. Selaru, Comunicarea intre informare si manipulare, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2005

C. F. Popescu, Manual de jurnalism. Redactarea textului jurnalistic. Genurile redactionale, Editura Tritonic, Bucuresti, 2005

D. Balaban, Comunicarea mediatica, Editura Tritonic, Bucuresti, 2009

D. Gutu, New Media, Editura Tritonic, Bucuresti, 2007

D. Randall, Jurnalistul universal, Editura Polirom, Iasi, 2007

F. C. Rus, Introducere in stiinta comunicarii si a relatiilor publice, Editura Institutul European, Iasi, 2002

G. Ferreol, N. Flageul, Metode si tehnici de exprimare scrisa si orala, Editura Polirom, Iasi, 2007

J. Dorner, Writing for the Internet, Editura Oxford University Press, New York, 2002

J. Fiske, Introducere in stiintele comunicarii, Editura Polirom, Iasi, 2003

J. Hartley, Discursul stirilor, Editura Polirom, Iasi, 1999

M. Coman, Manual de jurnalism - Tehnici fundamentale de redactare, Editura Polirom, Iasi, 2001

P. Dobrescu, A. Bargaoanu, Mass media si societatea, Editura Comunicare.ro, Bucuresti, 2003

S. Dumistracel, Discursul repetat in textul jurnalistic, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2006

S. Preda, Tehnici de redactare in presa scrisa, Editura Polirom, Iasi, 2006

V. Visinescu, Jurnalism contemporan - Introducere in presa scrisa, Editura Hyperion XXI, Bucuresti, 2001

W. J. Severin, J. W. Tankard Jr., Perspective asupra teoriilor comunicarii de masa, Editura Polirom, Iasi, 2004

WEBOGRAFIE

  1. https://www.emarketer.com, 16 iunie 2009, ora 16:15
  2. https://www.etcnewmedia.com/review/default.asp?SectionID=11&CountryID=8 mai 2009, ora 12:00
  3. https://www.europemedia.net, 8 mai 2009, ora 23:00
  4. https://www.gkf.de, 15 iunie 2009, ora 3:26
  5. https://www.netinfo.ro, 8 mai 2009, ora 20:15
  6. https://www.sigurpenet.ro/statistici-internet-romania-2008, 16 iunie 2009, ora 16:00
  7. https://www.tnsofres.com/interactive, 5 martie 2009, ora 00:15


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved