Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


MANAGEMENT MEDIA - CONSUM MEDIA SI SEGMENTE DE PUBLIC - MASS-MEDIA INTRE PRO SI CONTRA

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micMANAGEMENT MEDIA - CONSUM MEDIA SI SEGMENTE DE PUBLIC - MASS-MEDIA INTRE PRO SI CONTRAComunicarea si informatia sunt doua elemente vitale in viata fiecarui om care doreste sa fie mereu la curent cu tot ce se intampla in jurul lui. Mass-media, fie ca vorbim de presa scrisa, radio, TV sau Internet, are rolul de a transmite aceste informatii, de a hrani setea de cunoastere si curiozitatile oamenilor. Intre comunicare si informatie este o stransa legatura deoarece, scopul comunicarii este acela de a transmite informatii.

Tocmai aceasta sete de cunoastere, dorinta de a fi cat mai informati i-a facut pe oameni sa devina mari consumatori de tot ce inseamna mass-media, ducand astfel la o dezvoltare exploziva a acesteia. Nici nu a fost greu acest lucru, deoarece tehnologia secolului XX, tot mai avansata de la an la an a facut posibila transmiterea informatiilor in timp real in orice colt al lumii.

Intre mass media si public, se stabileste o legatura ca intre emitator, care poate fi individual sau colectiv, si receptor care l-a randul sau poate fi individual sau colectiv, un canal pe care sunt transmise informatiile, adica mesajul destinat emitatorului dar si un feedback, pentru a le da un drept la replica receptorilor.

Nu putem trece asa usor peste termenul de "informtie", deoarece informatia este foarte importanta in mass-media. Pe baza informatiilor, dupa ce sunt adunate si verificate, pentru a nu dezinforma opinia publica, se construiesc articole si reportaje. Chiar "Codul Deontologic al Jurnalistului" prevede la art. 1, punctul 2 in ceea ce priveste rolul jurnalistului ca: "Jurnalistul este dator sa caute, sa respecte si sa comunice faptele- asa cum acestea pot fi cunoscute prin verificari rezonabile- in virtutea dreptului publicului de a fi informat"[1].

Un mare defect al mass-media este acela ca de cele mai multe ori denatureaza adevarul, iar astfel populatia este dezinformata, asta sa nu mai punem la socoteala manipularea, o practica des intalnita in televiziune.

In vremurile noastre, noi, consumatorii mass-media, nu mai percem realitatea asa cum este ea, ci mai degraba cum este ea construita, deoarece tindem sa acordam o incredere totala mass-mediei si sa credem "adevarul" creat de aceasta si nu asa cum este el in realitate. Sigur, nu putem generaliza, exceptii exista si mai sunt si jurnalisti care isi fac meseria cu mult profesionalism, pastreaza un ton neutru in articolele lor, dar tin foarte mult sa respecte Codul Deontologic al Jurnalistilor, un cod ce a fost elaborat de "organizatiile membre in Conventia Organizatiilor de Media, la Sinaia in perioada 9 - 11 iunie 2004"[2].

De aceea, mass-media trebuie sa fie foarte atenta cand constuieste un subiect si transmite o informatie, pentru a nu denatura imaginea subiectilor si pentru a reda cititorilor o informatie reala.

Petcu Marian spunea despre media: " media nu sunt doar o simpla reflectare a realitatii, ci creatoare a realitatii, succsesul lor constand tocmai in aparenta lor naturala, cand, de fapt, nu este vorba decat despre continuturi minutios construite pe logica profitului si a placerii" . Concluzia fiind ca media prelucreaza niste informatii, formeaza o noua realitate pe care oamenii o cred si o considera o realitate. Nu suntem departe nici acum de sloganul care era celebru in timpul comunismului "Mintiti poporul cu televizorul" caci astfel de lucruri se intampla si azi, manipularea mediatica fiind foarte frecventa.

Mass-media pe langa sursa de informatii mai poate fi si o capcana pentru cei care nu stiu sa isi gestioneze timpul, prioritatile si banii. De aceea pe acest subiect au aparut inca de mult timp pareri pro si contra, dar si un Consiliu National al Audiovizualului care are misiunea de a monitoriza informatia expusa publicului, dar si de a crea niste reguli si sanctiona orice post de radio, TV, sau societati de cablu care incalca deciziile, recomandarile si instructiunile emise de ei.

Mass-media are un rol foarte important in vietile noastre si fara sa ne dam seama ne poate influenta deciziile, gindirea, dar si formarea noastra ca oameni. Doar de noi depinde daca aceasta influenta va fi una pozitiva, sau una negativa.

Daca pana in anul 1989, programele TV, ziarele, de internet nici nu se punea problema, erau destul de reduse, dar si cele existente, multe erau cenzurate, azi avem o multitudine de programe TV, ziare, reviste, acces la site-uri pe internet, orice sursa de informatie, problema e doar sa stim sa alegem ceea ce e mai bun si ce constituie cu adevarat prioritate si interes pentru noi.

Leo Thayer atribuie sapte functii presei, care consider eu, se potrivesc foarte bine si televiziunilor, internetului si radioului care satisfac foarte bine curiozitatile oamenilor si dorinta lor de a cunoaste. Aceste functii sunt:

"de socializare

de identitate

de mitologizare

de compensare

de informare

de divertisment

de educatie"

Asa cum noi oamenii suntem diferiti, cu gusturi diferite, interese diferite, asa si mass-media este impartita in aceste functii pentru ca fiecare individ, indiferent de sursa, sa isi aleaga ceea ce este pe placul lui si ceea ce il intereseaza mai tare. De aceea in media se vorbeste despre "delimitari precum segmente de public, nise de public, categorii de public" . Nu toti vom putea urmarii aceeasi emisiune, stire, sau nu vom asculta acelasi gen de muzica, toate acestea sunt alese de public in functie de varsta, sex, nivel educational, provenienta oamenilor (rural/urban), religie si asa mai departe.

Majoritatea studiilor arata faptul ca tinerii sunt cei mai mari consumatori de media, dar din pacate sunt si cei mai afectati. Lasati nesupravegheati de parinti, copiii pot cadea in capcana manipularii de la televizor, devin violenti in urma filmelor de actiune sau horror pe care le urmaresc si care au un puternic impact emotional asupra lor. Nu sunt putini cei care aleg crima, pornografia, violenta expusa in diferite feluri in media si rezultatele se vad in buletinele de stiri.

Foarte multi isi petrec cea mai mare parte a timpului in fata televizoarelor sau a calculatoarelor, nu prin parcuri, nu cu prietenii sau familia, nu prin salile de lectura. Acest lucru se reflecta insa foarte bine in comportamentul oamenilor, in special al tinerilor.

Pentru ca avem titlul lucrarii "Mass-media intre pro si contra", vom incerca sa aducem cateva argumente pro, dar si contra pentru a vedea cat de nociva sau dimpotriva ce efecte pozitive are mass-media asupra noastra.

Argumente pro:

Ø      "faciliteaza un schimb de ganduri si idei

Ø      datorita dimensiunii ei, faciliteaza imprastierea informatiei si creste viteza cu care se raspandeste o informatie

Ø      detine o cantitate mare de date si informatii

Ø      prezinta evenimente din orice colt de lume

Ø      diminueaza stresul cotidian

Ø      este structurata pe diferite domenii de interese

Ø      mijloc de socializare intre oameni

Ø      ofera alternative substantiale

Ø      raspunde de cele mai multe ori unor asteptari specifice cu grade diferite de satisfactie"

Argumente contra:

Ø          "manipularea publicului

Ø          creaza efecte de dependenta"

Ø          slabeste vointa indivizilor

Ø          depersonalizeaza indivizii

Ø          dauneaza formatiei morale

Ø          oamenii tind sa imite modelul unor pseudo-personalitati

Ø          standardizeaza comportamentele

Ø          intipareste opinii transmise de diferite programe TV, adesea eronate

Ø          "deformeaza perceptia asupra lumii reale"

Ø          "continuturile comunicarii sunt generate de nevoile publicului, deci informatia va fi prelucrata cat sa satisfaca aceste nevoi"

Ø          lipsa de comunicare dintre oameni

Desi diferenta de exemple date intre parerile pro si parerile contra nu este mare, desi acestea ar putea continua, parerea mea este ca mass-media are mai multe influente negative asupra oamenilor, decat o influenta pozitiva si asta deoarece mass-media a devenit o afacere profitabila pentru mogulii televiziunilor si nu numai. Cum bine spunea James Lull "cand primesti o licenta de televiziune este ca si cand ai primii o licenta de tiparit bani" . Si adevar graia, caci astazi daca vrei sa apari la televizor plateti, astfel ca media nu mai e interesata pe cine promoveaza, ce si cum atata timp cat audientele lor cresc, astfel crescand si profitul.

Nu prea mai sunt interesati nici de regulile CNA-ului, acestia preferand sa incaseze niste amenzi pentru niste puncte de raiting. Pastreaza doar un minimum de decenta pentru a nu li se retrage licenta.

Astfel sunt promovate scandalurile, barfa, personaje care nu au nici o valoare sau talent deosebit, exemplele fiind numeroase dar care nu merita mentionarea lor nici macar in aceasta simpla lucrare. Aceste personaje sunt din nefericire promovate, considerate "vedete" si pe care din pacate multi tineri le copiaza si le iau drept exemplu, asta in conditiile in care teatrele sunt din ce in ce mai goale, cartile sunt lasate in favoarea revistelor sau a filmelor si tot asa.

Concluzii:

Ca o concluzie de final, as dori sa subliniez inca o data faptul ca, in opinia mea, mass-media desi are partile ei bune, are mai multe efecte negative asupra noastra si ca un semnal de alarma ar trebui tras.

Traim intr-o societate dominata de mass-media, dar cu cat un individ detine mai mult control asupra informatiei primite, cu atat impactul mass-media asupra acestuia va fi mai putin negativ. Daca e sa vorbim de relatia dintre noi oamenii si mass-media, trebuie sa fim foarte precauti si sa nu lasam media sa ne conduca vietile.

Sa nu ne lasam manipulati, mintiti, sa avem capacitatea de a discerne, judeca si de a ne insusi niste criterii de apreciere, ierarhizare si evaluare a tot ceea ce este calitativ din aceasta avalansa informationala.

Trebuie pastrat un echilibru intre vietile noastre si mass-media, sa luam doar ce e mai bun si ceea ce ne intereseaza cu adevarat, pentru a nu ne lasa condusi si manipulati de mass-media.

BIBLIOGRAFIE:

Ø      Cristina Nistor (suport de curs), "Consum media si segmente de public"

Ø      Mihai Coman, "Mass-media, mit si ritual", Ed. Polirom, Iasi, 2003

Ø      Marian Petcu, "Sociologia mass-media", Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002

Ø      https://www.crji.org

Ø      https://www.scribd.roibidem

Petcu Marian, Sociologia mass-media, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002, p. 97

Mihai Coman, "Mass-media, mit și ritual", Editura Polirom, Iasi, 2003, p. 103, apud support de curs Consum media șI segmente de public, Cristina Nistor

Cristina Nistor, suport de curs, Consum media și segmente de public, p.27

https://www.scribd.org

ibidem

ibidem

ibidem

apud, Cristina Nistor, suport de curs Consum media și segmente de public, p.38Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1880
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved