Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Manipularea din interiorul presei

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micManipularea din interiorul presei

Non idem est si duo dicunt idem ("Nu este identic, chiar daca doi insi spun acelasi lucru") - asa ar suna o traducere romaneasca a unui adagiu latin. Cu alte cuvinte, chiar daca spun acelasi lucru publicatiile nu ne ofera aceeasi realitate. Desi aparentele ne-ar induce ideea ca toate vorbesc despre acelasi lucruri, viata de zi cu zi ne arata ca nu toti vedem aceeasi realitate.      Pentru a forma/schimba o parere in randul opiniei publice, la un moment dat, presa dispune de propriile ei tehnici si mijloace. Cu scopul de a-si promova propriile interese, presa face uz de acestea, nemaifiind nevoie sa apeleze la alt intermediar. Dupa aprecierile lui Sonia Cristina Stan, din interior manipularea       urmeaza interese care tin de: jurnalist, interese patronale sau de trust si relatia cu concurenta.

Interesele jurnalistului

Desi ar trebui sa fie o meserie de rutina si in mare parte de anonimat, faptul ca presa are putere, influenta si credibilitate asupra oamenilor ii face pe ziaristi sa-si aroge uneori o aura de arhangheli, carora li se cuvine orice. Printre motivele care ii fac pe jurnalisti sa-si doreasca sa mistifice adevarul in favoarea propriilor interese se numara:

  • tentatia vedetismului - manifestat mai ales in televiziune in incercarea de a aparea cu orice pret pe ecran, dar si in presa scrisa prin grafomanie, in dorinta de a scrie cat mai mult, cu sau fara subiect interesant, dar din considerentul de a nu lasa altcuiva informtiile pretioase si de a acoperi cat mai mult spatiu.
  • jocuri sau interese personale - articole favorabile, publicitate mascata, crearea unui eveniment in intelegere cu subiectul, sau pur si simplu redactarea de materiale publicitare in stil jurnalistic (acestea sunt mai greu de depistat, dar, ca si exemplu, amintim publicarea pe post de stire, in fiecare zi de pe durata concursului Big Brother, a unor informatii legate de ce se intampla cu concurentii, fara sa se specifice ca ziarul avea un contract pentru acest lucru cu televiziunea Prima TV).
  • mica propaganda pentru acreditarea unei idei favorabile      surselor sale (in scopul pastrarii relatiei cu acestea pentru subiecte favorabile).
  • fixatia unghiului de abordare (insistenta pastrarii unghiului de abordare pentru care si-a pregatit demonstratia, desi realitatea arata altceva): la venirea presedintelui Bush in tara noastra, foarte multi oameni l-au primit, din curiozitate sau din simpatie, insirati pe marginea drumului pe care acesta il parcurgea de la aeroport. O reporterita exaltata de bucurie o intreaba pe o adolescenta daca se bucura ca se afla in acel moment acolo. Raspunsul ei: "Nu. Am fost adusi cu forta de catre diriginte", ar fi trebuit sa provoace o mica ajustare in relatarea ei ulterioara, insa ea continua pe acelasi ton exaltat spunand ca, iata, toata lumea se bucura de venirea presedintelui american.
  • inventia pur si simplu (din lipsa de subiecte). Acestea sunt stiri inventate pur si simplu, greu si de depistat si de demonstrat (de regula, trecerea timpului demonstreaza ca informatia a fost falsa). Ele pot fi inventate in totalitate sau partial. Se compune o stire completa ca si cum ar fi reala, ea neputandu-se verifica decat foarte greu. In cazul in care totusi informatiile sunt verificate de catre altcineva, discreditarea celui care a publicat-o este inerenta, se demonstreaza clar intentia de a minti.

Interesele patronaleAici regasim, cu un pic de atentie, interesele politice mascate ale patronului sau actionarilor si restrictiile publicitare (embargoul tacit de a difuza informatii dezavantajoase despre cei care cumpara timp sau spatiu de reclama in respectivul produs media).

3. Relatia cu concurenta

Graba de a publica primii, de a avea exclusivitate conduc spre situatia ca multe dintre materialele jurnalistice sa sufere de distorsionarea adevarului pentru a fi "unic". Cutremuratorul caz al ziaristilor morti in explozia camionului de la Mihailesti in vara anului 2004 este un exemplu clar al goanei pentru a fi primii care publica si pentru a cauta senzationalul cu orice pret.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1256
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved