Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Educarea esteticii corporale si a esteticii motrice - tinuta si executie artistica

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micEducarea esteticii corporale si a esteticii motrice - tinuta si executie artistica

Estetica corporala este expresia pe care o are corpul intr-o pozitie statica. Dansul, prin compozitia sa are nevoie de o tinuta corporala controlata, expresiva, tehnica si estetica. Aceste pozitii ale corpului si segmentelor sale sunt studiate foarte bine de dansul clasic. Pentru studiul nostru am luat cateva elemente si le-am adaptat dansului sportiv si ideii de educatie fizica.Inainte de a trece la exercitiile din dansul clasic care pentru noi reprezinta un studiu si un ajutor in realizarea pozitiilor si miscarilor din dans sportiv cat mai corect din punct de vedere tehnic si cat mai expresiv, vom descrie tinuta corporala din dans si felul in care partenerii stau unul fata de celalalt, felul in care pasesc si felul in care corpul contribuie la miscarea de dans.

Astfel avem:

caracteristici generale ale pozitiei corpurilor in standard si latino-americane, priza;

caracteristici generale ale pozitiilor de brate in latino-americane;

pasul, notiuni generale de pasire in standard si latino-americane;

directia de pasire;

sensul de dans.

Caracteristici generale ale pozitiei corpurilor in standard si latino-americane

Standard

Pozitia (pozitia de inceput sau de plecare), este cea care precede intotdeauna primul pas din orice figura si este mentinuta de cuplu pe toata durata desfasurarii dansului avand rol tehnic si estetic.

Pozitia inchisa (PI) : partenerii sunt fata in fata, fata usor decalata spre dreapta baiatului, cu greutatea repartizata pe ambele picioare, pe pingea, chiar daca calcaiele sunt pe podea. Corpurile partenerilor se ating pana la nivelul centurii pelviene numit "punct de contact" care trebuie mentinut tot timpul dansului.

Baiatul are corpul drept, fata este intr-o usoara extensie spre stanga spate, capul spre stanga, linia umerilor partenerilor paralela.

Bratele baiatului - de la umeri pana la coate sunt aproape de orizontala, antebratul stang este ridicat oblic inainte sus, cu mana in prelungire si tine mana dreapta a fetei, celalalt este oblic inainte jos, cu mana asezata sub omoplatul stang al fetei.

Bratele fetei - bratul drept pana la cot este pe orizontala, antebratul usor inainte sus, mana intalneste mana stanga a baiatului. Bratul stang se sustine pe antebratul drept al baiatului, paralel cu solul, antebratul cu mana in continuarea bratului partenerului.

Pozitia de promenada (PP) - corpurile dansatorilor formeaza un V de 45 si 90 de grade . Deschiderea acestui unghi este mai mare atunci cand se calca cu piciorul din interior. Baiatul se roteste spre stanga cu capul spre stanga. Fata se roteste spre dreapta, punctul de contact se afla la nivelul centurii pelviene interior stanga, capul trece din pozitie inchisa (stanga), in partea dreapta pe directia noua de deplasare.

Pozitia exterioara (PE) - partenerii danseaza alaturi cu aceeasi parte a corpului (dreapta cu dreapta si stanga cu stanga). Trecerea in pozitie exterioara o realizeaza unul din parteneri, umerii raman paraleli, bratele isi modifica linia.

Pozitia Fallaway (PF) - este adoptata in timpul miscarii specifice, daca partenerii se deplaseaza in sensul opus orientarii corpurilor.

Latino-americane

Pregatirea pentru rumba si cha-cha

Pozitia individuala -stand cu picioarele apropiate varfurile spre exterior, trunchiul drept, coloana vertebrala intinsa, abdomenul controlat, umerii jos.

Pozitia talpilor din dansurile latino se aseamana cu pozitia a III-a din dansul clasic, talpile nu sunt paralele niciodata. Varfurile sunt orientate spre exterior pentru ambele picioare indiferent de moment.

Maniera in care se realizeaza pasul: se trece greutatea pe unul din picioare cu intinderea genunchiului, bazinul face o miscare laterala si spre inapoi, greutatea este repartizata pe toata suprafata talpii piciorului de sprijin. Bazinul se misca fara sa declanseze oscilatii verticale, trunchiul are o tinuta frumoasa cu intinderea coloanei vertebrale, capul cu barbia sus.

Pregatirea pentru samba si jive

Pozitia individuala - Trunchiul are o pozitie asemanatoare rumbei si cha-cha-ului.

Pozitia picioarelor in timpul pasirii: genunchiul piciorului de sprijin este intr-o usoara flexie in mod cat mai natural, pasul lateral se realizeaza cu transfer de greutate total pe partea interna a talpii, pe pingea cu pastrarea in acelasi timp a calcaiului pe sol.

Pregatirea pentru passo doble

Pozitia individuala - Passo doble are o pozitie diferita fata de celelalte dansuri. Bazinul este proiectat inainte, coloana vertebrala datorita acestei proiectii are o forma diferita, barbia este usor spre fata jos, greutatea este repartizata spre pingea, calcaiele pe sol, bratele rotunjite si tensionate.

Pozitii de baza in pereche

Pozitia inchisa (PI) - Baiatul sta cu picioarele apropiate, cu greutatea pe oricare din ele, mana dreapta este pe spatele fetei, pe partea de jos a omoplatului, bratul drept este usor indoit, cu antebratul ridicat cu cotul aproximativ la nivelul pieptului.

Fata "imbraca" pozitia baiatului, bratul stang este asezat pe bratul drept al baiatului, urmand curba bratului, mana pe umar, bratul drept cu antebratul ridicat si mana in mana stanga a baiatului. Picioarele sunt apropiate cu greutatea pe piciorul opus baiatului.

Pozitia inchisa in passo doble este putin diferita, coapsa, bazinul si trunchiul pana la nivelul pieptului sunt in contact, bratele (stangul baiatului si dreptul fetei) sunt mai ridicate cu cativa centimetri.

Pozitia inchisa din jive este identica cu cea din rumba si cha-cha dar bratele sunt ceva mai jos mentinute.

Pozitia deschisa (PD) - Partenerii sunt fata in fata separati la o distanta de un brat. Greutatea repartizata pe oricare picior, la fata pe piciorul opus baiatului, pozitia picioarelor depinde de figura dansata inainte.

Priza mainilor poate fi:

stanga baiatului si dreapta fetei,

dreapta baiatului si dreapta fetei,

dreapta baiatului si stanga fetei,

priza (prindere) dubla

fara (prindere) priza.

Bratul liber este usor lateral rotunjit, bratul cu priza este usor indoit din cot, antebratul spre inainte, mai jos de nivelul pieptului.

Cand nu exista priza (prindere) intre parteneri, bratele sunt rotunjite in lateral, cu coatele spre interior.

Pozitia evantai (PE) - folosita in rumba si cha-cha, fata se afla in stanga baiatului perpendicular fata de pozitia baiatului, la o distanta egala cu lungimea bratelor partenerilor. Baiatul are greutatea pe piciorul drept oblic inainte, fata pe piciorul stang in spate. Bratele libere sunt lateral rotunjite, bratul stang al baiatului este lateral cu palma in sus, bratul drept al fetei este usor indoit inainte cu palma in jos.

Pozitia fallaway (PF) - Folosita in passo doble si jive se aseamana cu poitia de promenada, numai ca perechea se deplaseaza in sens invers deplasarii din promenada (spre inapoi baiatul si inainte fata).

Pozitia deschisa fallaway (PDF) - Se foloseste in rumba si cha-cha, incepe din pozitie deschisa, priza este stanga baiatul cu dreapta fata. Se rotesc partenerii cate 1/4 (baiatul spre dreapta si fata spre stanga) pe un pas executat inapoi de fiecare (baiatul cu piciorul drept si fata cu piciorul stang). Bratele cu priza sunt asezate diagonal inainte, bratele libere sunt rotunjite in lateral.

Pozitia de promenada (PP) - Se foloseste in samba, paso doble si jive. Incepe din pozitie inchisa si se realizeaza printr-o rotare de 1/8 spre exterior a partenerilor (baiatul spre stanga si fata spre dreapta), bratele (la baiat bratul stang si la fata bratul drept) coboara sub nivelul umerilor. Intoarcerea poate fi mai mare daca ceea ce urmeaza necesita o miscare mai intensa a bazinului.

Pozitia de contrapromenada (PCP) - Se foloseste in samba si paso doble. Baiatul este intors din pozitia inchisa cu aproximativ 45 de grade la dreapta iar fata la stanga. Bratul drept al baiatului este usor in retragere iar mana este pe bratul stang al fetei. Bratul stang al fetei se aseaza pe bratul baiatului urmand aceeasi curba.

Pozitia deschisa de promenada (PDP) - Se foloseste in samba, cha-cha si rumba. Este asemanatoare cu pozitia deschisa cand baiatul are greutatea pe piciorul stang si tine partenera cu mana dreapta, iar fata are greutatea pe piciorul drept si priza o realizeaza cu mana stanga. Sunt cateva diferente:

bratele care realizeaza priza sunt diagonal fata, cotul retras;

intoarcerea este de 90 de grade (1/4);

o intoarcere mai mare de 90 de grade (1/4) intre parteneri determina trecerea in "lateral pozitie deschisa";

o intoarcere mai mare de 180 de grade (1/2), pozitia de picioare va fi de "fata in pozitie de promenada".

Pozitia deschisa de contrapromenada (PDCP) - Folosita in samba, cha-cha si rumba, se aseamana cu pozitia deschisa in care priza este facuta cu mana stanga a baiatului si dreapta fetei, baiatul se sprijina pe piciorul drept.

Sunt cateva diferente:

priza de brate este inainte diagonal, cotul retras;

baiatul se intoarce 90 grade (1/4) spre dreapta, fata 90 spre stanga;

cand diferenta dintre baiat si fata este mai mare de 1/4 , pozitia piciorului va fi "lateral in PDCP";

cand diferenta este de 1/2, pozitia piciorului va fi "inainte in PDCP".

Caracteristici generale ale pozitiilor bratelor in

latino-americane

Ca si in celelalte discipline sportive cu caracter estetico-artistic si dansul sportiv in sectiunea latino, unde partenerii au o lejeritate de miscare mai mare ca in cealalta sectiune, trebuie sa completeze miscarea corpului cu miscarea bratelor si a capului. Bratele vor reactiona ca o prelungire la miscarea corpului si vor incheia miscarea inceputa de picioare si trunchi, contribuind astfel la amplitudinea, eleganta, expresivitatea, plasticitatea si ritmicitatea executiei.

Pozitiile tipice ale bratului liber:

lateral in prelungirea linei umerlor, rotunjit usor din cot, palma orientata spre podea;

lateral cu cotul spre inapoi, palma orientata spre podea sau spre corp inainte;

inainte, cotul usor retras, mana la nivelul pieptului cu palma orientata spre corp;

inainte usor incrucisat, umarul este spre inainte, cotul indoit palma este aproape de soldul opus;

inapoi lateral jos;

oblic lateral sus, cu mana rasucita spre exterior, cotul aproape intins;

sus, bratul rotunjit sau foarte putin indoit.

Pasul, notiuni generale de pasire in standard si

latino-americane

Deplasarea in dansul sportiv este realizata prin mers sau alergare, prin trecerea centrului de greutate de pe un picior pe celalalt, pe directii prestabilite.

In deplasare trebuie sa avem in vedere permanent pozitia corpului, directia talpilor si echilibrul general al fiecarui dansator cat si a perechii:

deplasarea se face prin conducerea pe directia de deplasare a centrului de greutate;

pasirea se realizeaza printr-o conducere a piciorului in directia de deplasare, plutind foarte aproape de podea;

miscarea de pasire se face din articulatia coxofemurala, genunchiul se intinde;

talpa lucreaza cat mai natural.

Pasii sunt executati in functie de specificul fiecarui dans.

Directiile de pasire

In dansurile latino contactul labei piciorului cu podeaua, in general, se face progresiv de la varf spre calcai, denumit "contact progresiv"(CP), varfurile sunt usor spre exterior, calcaiele spre interior. Exista si alte variante de contact dar acestea nu sunt intalnite ca generalitati.

Sensul de dans

Sensul de dans reprezinta directia prestabilita in care perechile trebuie sa se deplaseze. Aceasta unica directie a aparut din necesitate pentru a nu se deranja perechile reciproc in timpul desfasurarii coregrafiei. Sensul de dans este invers fata de sensul acelor ceasornicului, pe exteriorul ringului la distanta de 1m de margine.

Exercitii cu caracter general pentru educarea tinutei si esteticii motrice

Aceste exercitii se gasesc in lectia de educaiie fizica in verigile a II-a si a III-a, respectiv in "incalzirea organismului pentru efort" si "dezvoltarea fizica armonioasa".

Au caracter general pentru ca sunt folosite si in alte discipline sportive si sunt executate pentru incalzirea generala si selectiva a corpului, dar si pentru realizarea unei tinute cat mai corecte.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1306
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved