Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Impresionismul si expresionismul muzical

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micImpresionismul si expresionismul muzicalClaude Debussy s-a nascut intr-o familie de burghezi. Tatal sau detinea o pravalie si mai lucra si ca asistent tipograf si functionar. Mama sa era croitoreasa. Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul sau profesor de pian, Mme. Maut de Fleurville, care sustinea ca studiase pianul cu Chopin. Mme. Maut l-a trimis pe Debussy la Conservator in Paris, unde a studiat timp de zece ani, intre 1872 si 1884. La inceput, Debussy a dorit sa devina un virtuoz al pianului; mai tarziu, a abandonat ideea unei astfel de cariere, dupa ce a picat la examenele de pian din 1878 si 1879. In 1880 participa la cursurile de compozitie ale lui Ernest Guiraud. Sub obladuirea sa, Debussy a castigat locul al doilea la concursul Prix de Rome in 1883 si primul loc in anul urmator cu cantoneta 'L'enfant prodigue', care l-a ajutat sa obtina o bursa de studiu la Vila de Medici in Roma timp de trei ani.

Aparitia creatiei muzicale a lui Claude Debussy naste insa un curent absolut novator: impresionismul muzical. Impresionismul este o miscare artistica, manifestata la inceput in pictura, mai tarziu si in muzica, mai ales in Franta, si care marcheaza desprinderea artei moderne de academismul traditional. Pictura impresionista s-a dezvoltat in perioada cuprinsa intre 1867 si 1886 , caracterizata prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scena sau de un obiect, asupra mobilitatii fenomenelor, mai mult decat asupra aspectului stabil si conceptual al lucrurilor.Dezvoltarea artelor in Franta celei de-a doua jumatati a seco-lului al XIX-lea se desfasoara sub semnul profundelor prefaceri sociale, politice si culturale declansate de revolutiile de la 1848, care au generat reactii si pasiuni, avanturi si sperante. Notiunile de libertate si progres capata acum sensuri noi. Astfel, unitatea artei romantice incepe sa fie zdruncinata, realismul, bazat pe directa legatura cu viata, se impune treptat ca directie fundamentala, aducand o noua estetica, cu idei propri, particulare, cu modalitati si mijloace de expresie specifice. Declinul romantismul va duce la conturarea unor estetici de specificitate nationala la care au aderat un numar mare de artisti, din toate generatiile. Tot mai multe voci autoritare se ridica impotriva platitudinii si a lipsei de intelegere pentru frumosul autentic, impotriva artei suprasaturate de abuzuri, canoane si legi academice.

Aparitia impresionismului in muzica franceza este strans legata de miscarea similara din pictura si cea simbolista din literatura. Inceputul prefacerilor au fost pentru prima data observate in pictura, unde primele semne ale innoirii apar mai devreme, in jurul anului 1830, cand Delacroix picta Libertate pe baricade, iar Gericault, abatan-du-se de la stilul academic, facea loc unor elemente noi, apropiind artele plastice de straturile si mediile sociale. De noile directii si tendinte ale picturii si literaturii franceze de la sfarsitul secolului al XIX-lea nu au fost straini nici muzicienii. Aici, lupta se dadea, in principal, impotriva influentei covarsitoare a wagnerismului.

Contactul cu pictura impresionista si poezia simbolista, triumful senzatiei, cultul faptului material si al notatiei rapide a impresiei si miscarii fugitive, libertatea in creatie, culoarea sonora noua, ineditul miscarilor cromatice pe o ritmica dedusa din ritmul atmosferei si al universului vor exercita o puternica influenta asupra muzicienilor, conducand la o adevarata seductie pentru inlantuirile ce sugereaza miscare si actiune, transparenta si irizare. Claritatea si eleganta, calitati specifice muzicii franceze inca din vremea lui Couperin si Rameau, sunt reactualizate si readuse in prim-planul expresiei muzicale, acestora adaugandu-li-se si discretia si delicatetea care vin si fac jonctiunea cu estetica picturii impresioniste, realizand saltul in creatiia lui Claude Debussy si Maurice Ravel, exponentii de seama ai noii orientari din muzica fraceza a sfarsitului de secol XIX si incept de secol XX. Debussy si Ravel opun romantismului filozofant, confesiv si exuberant, o muzica transparenta si subtila, de o intensa vibratie si izvorata din jocul de lumini pe luciul apei, din miscarea si ritmnul nemasurat al atmosferei, al norilor, din stralucirea gradinilor in soare si din multe alte zone ale existentei, deducand expresia si transformand-o in muzica in special prin apelarea la simtul olfactiv 'ca poarta a sufletului'.

Impresionismul si expresionismul fac trecerea spre arta "nonobiectiva". Eliberata de necesitatea de a reflecta cu fidelitate realul, la inceputul secolui XX imaginatia artistica literalmente explodeaza. Toate "ismele", toate avangardele, vor administra cu regularitate electrosocuri esteticii traditionale.

La inceputul secolului, odata cu marile descoperiri tehnologice, ritmul vietii cotidiene se va accelera brusc. Pentru a se adapta vitezelor crescute si sensibilitatea artistica va suferi mutatii ireversibile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2206
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved