Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Nepenthes - Plantele tropicare cu ulcior

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RESPIRATIA PLANTELOR - DEFINITIE SI IMPORTANTA
Genul Ficus
Relatiile plantelor floricole cu apa, factorii care influenteaza necesarul de apa, calitatea apei, perioade si metode de udare, masuri de corectare a
Genul Rhododendron L
Genul Abies Mill
CARPANUL
Liliacul
Hernia radacinilor de varza Plasmodiophora brassicae
Paduchele din San Jose
Maciesul


Nepenthes - Plantele tropicare cu ulcior

Aceasta specie este, fara indoiala, cea mai glorioasa si mai spectaculoasa dintre plantele carnivore. Aceastea sunt plantele care corespund viziunii stereotipice a ceea ce plantele carnivore sunt. Multe vin din junglele pline de ceata din Asia de sud-est, formand vite ce se catara pe copaci, iar capcanele lor arata intr-adevar a capcane.
Datorita provenientei multe din subspecii sunt recomandate doar crescatorilor cu spatiu in sera, dar exista si specii, care sunt usor de crescut si fara sera, de crescatori neexperimentati.

Nepenthes sunt plante ce se raspandesc ca vita de vie, cu frunze lungi, in forma de spada si oarecum neremarcabile. La varful fiecarei frunze se afla cate un carcel care o ajuta adesea sa se catere pe vegetatia inconjuratoare.

Detaliile ulcioarelor Nepenthes, firesc varieaza cu specia. Dar, in general, este vorba despre un ulcior etans cu marginile alunecoase care sunt foarte dificil de urcat pentru prada. Gura ulciorului este impodobita cu o structura numita peristom. Peristomul ajuta la retinerea pradei, si de asemenea dirijeaza prada in ulcior. Ulciorul are in partea de sus un capac. Acesta ajuta sa se pastreze apa de ploaie in ulcior, dar eu cred ca functia principala este sa atraga prada datorita coloritului si prezentei nectarului. Prada care atarna pe fata inferioara a capacului este in pericol de a cadea in capcana.

Este aproape sigur ca plantele Nepenthes sunt capabile sa isi creeze propriile enzime digestive (chemate nepenthesin), dar acest lucru nu este complet demonstrat, in ciuda multor incercari. Un lucru este sigur, sunt multe animale care au invatat sa supravietuiasca inauntrul capcanei. Chiar ajung sa beneficieze de pe urma relatiei cu Nepenthes. Aceasta este o arie interesanta de cercetare.

Ulcioarele de obicei captureaza artropodele. Cele apropiate de pamant tind in capturarea de creaturi taratoare, iar cele superioare tind sa captureze mai mult insecte zburatoare. Uneori sunt prinse si animale mici vertebrate. Din cand in cand, da, foarte rar, animale mai mari ca de exemplu rozatoare mici sunt capturate. Dar acesta sunt rare, si nu reflecteaza intr-adevar directia normala a lucrurilor. Dvs probabil mancati un gandac de bucatarie ocazional, fara sa stiti, dar am dubii ca acesta face parte din regimului dvs obisnuit.

O alta caracteristica interesanta a acestor plante, unica printre toate plantele carnivoare cu exceptia probabil bromeliads, este ca plantele au gen masculin sau feminin. Se pare ca cel mai des specimenele Nepenthes sunt masculine, asa ca femela este evaluata mai bine de catre crescatori.

Cele mai multe specii de Nepenthes tind sa aiba habitatul in domenii mici localizate in regiunea Sunda, Sumatra, Java, si Peninsula Maleziana. Oricum exista exceptii interesante de specii care si-au extins in mod surprinzator suprafata de habitat. Paginile care urmeaza sunt organizate din punct de vedere geografic. Se poate intampla ca o specie sa fie listata in mai multe locuri in functie de suprafata pe care ocupa. Deasemenea este indicata si categoria de inaltime pentru fiecare planta. Acele plante care se gasesc la inaltimi de 0-1000m de la nivelul marii sunt numite specii de ses, acelea care se gasesc la mai mult de 1000 de metrii se numesc specii muntoase. Exista specii care intra in ambele grupe si sunt numite ses-muntoase. Acest sistem de clasificare este universal printre crescatorii de Nepenthes.Listele de specii de Nepenthes sunt foarte controversate. Nu exista o lista universal adoptata, deci sa nu va surprinda ca exista discrepante intre aceste liste si altele asemanatoare. Exista cateva motive pentru acest fapt. Mai intai, Nepenthes pot fi greu de identificat. Multe dintre identificarile de specie tind sa depinda de trasaturile ulciorului, dar acest lucru nu este intotdeauna exact. Mai mult, anumite specii tind sa aiba in partea de jos ulcioare diferite fata de cele crescute in partea de sus. In cele din urma, toate speciile de Nepenthes pot sa hibridizeze. Aceasta complica lucruri chiar si mai mult.

In tratamentul sau monografic, Danser a incercat sa organizeze genul in cateva parti. Acest sistem a fost dificil, artificial, si in cele din urma a fost abandonat cu cercetatorii ulteriori in gen.

Cand populatii noi de plante, avand aparent caracteristici unice, sunt descoperite, diversi experti, aproape cu siguranta, le vor clasifica in mod diferit. Unii vor concluziona ca sunt specii complet noi. Altii, pot crede ca sunt variante ale unor specii mai vechi. O alta parte va crede ca sunt doar niste hibrizi a unor specii vechi. Toata aceasta lupta intre ego-urile savantilor este enorm de distractiva de urmarit.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site