Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


BALTAGUL- CARACTERIZAREA VITORIEI LIPAN

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic
BALTAGUL- CARACTERIZAREA VITORIEI LIPAN

„Baltagul s-a nascut in glastra de clestar a Mioritei, a aparut in anul 1930 si este o capodopera sadoveniana: roman mitic, mioritic, roman de personaj, dar si monografic, roman de iubire si politist.

Dintre toate personajele romanului „Baltagul” se impune figura Vitoriei Lipan, prezentata de narator in mai multe ipostaze: ca sotie devotata, ca mama si ca taranca de la munte.

Prenumele personajului, Vitoria, forma regionala a cuvantului „victorie”, este simbolic, sugerand biruinta asupra greutatilor vietii, o personalitate puternica, pe care nimic nu o poate infrange. Este personaj principal, deoarece apare in toate momentele subiectului si intreaga intriga se tese in jurul ei.

Portretul fizic al personajului arata o femeie trecuta de prima tinerete, insa inzestrata cu un farmec deosebit, cu ochii caprui, care rasfrangeau lumina castanie a parului. portretul organizat pe motivul ochilor – oglinda sufletului – sugereaza interiorizarea personajului, profunzimea sufleteasca: Ochii ei luceau ca intr-o usoara ceata, „ in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase”. Portretul fizic este prezentat in mod direct de catre autor.

Portretul moral al eroinei se desprinde din actiunile sale, comportament, limbaj, decor, vestimentatie, prin caracterizare indirecta. Ea se conduce in faptele sale dupa traditie, „dupa randuiala”. Respecta obiceiurile stramosesti, este credincioasa si superstitioasa. Inainte de plecare se consulta cu preotul, merge la manastirea Bistrita, unde se roaga Sfintei Ana, se purifica prin post si rugaciune, se spovedeste si se impartaseste. Pe Minodora, fiica ei o cearta cu asprime, fiindca este receptiva la semnele civilizatiei („iti arat eu tie coc, vals si bluza si sa te cheme domnisoara”). Ea crede in vraji, vise si descantece si de aceea consulta pe baba Maranda si interpreteaza visul cu Lipan drept moarte.

Femeia aspra, Vitoria este o priceputa si harnica gospodina, care conduce toate treburile cu fermitate in absenta sotului ei. Este inzestrata cu spirit negustoresc, stie sa se tocmeasca cu David, negustorul evreu si face schimb de produse cu taranii de la campie.

Ordonata, meticuloasa, lucida, organizeaza toate rosturile gospodariei inainte de plecare (o duce pe Minodora cu zestrea la manastire, lasa lucrurile de valoare la preot, il aduce pe Mitrea de la munte, sa pazeasca casa si vitele si il cheama pe Gheorghita din baltile Jijiei sa-i fie aproape ).Eroina impresioneaza prin luciditate, inteligenta si stapanire de sine. Isi da seama ca Gheorghita e prea neexperimentat sa plece singur la drum, si de aceea il va insoti, ea fiind mintea iar el bratul.

Vitoria cunoaste sufletul omenesc, stie sa-i traga pe oameni de limba, „trece de la agresivitate la dulceata, se vaicareste din ipocrizie, e intriganta din calcul, stapana pe nervii ei si neobosita”, subliniaza criticul Nicolae Manolescu.

Desi intalneste pe drum numeroase obstacole, ea nu renunta, dovedind astfel darzenie si tenacitate, vointa de neinfrant, pana cand isi atinge scopul.

Mama iubitoare, stie sa-si ocroteasca si sa-si educe copiii. In drumul de descoperire a adevarului, ea este condusa de iubire, fiindca Nechifor era dragostea ei de mai bine de douazeci de ani.

Vitoria ii uimeste pe cei din jur cu insusirile ei deosebite: astfel Gheorghita cugeta cu uimire: „mama asta trebuie sa fie fermecatoare: cunoaste gandul omului”. Ucigasul este la fel de uimit de exactitatea cu care Vitoria a reconstituit totul.

Sadoveanu o caracterizeaza direct, prin descriere, si indirect, prin fapte, atitudini, limbaj. Personajul este pus in situatii – limita, incadrat in mediul social si raportat la natura. Prin toate aceste modalitati se obtine un erou fictional complex, comparabil cu marele eroine ale literaturii universale: Antigona, Penelopa, Hamlet.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1221
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site