Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Dimitrie Cantemir

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micDimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir este, in cultura noastra , unul dintre cei mai eruditi emanisti. Prin vasta si remarcabila sa opera stiintifica si literara, s-a situat cu mult deasupra carturarilor vremii.Lucrarile lui, cele mai multe scrise in limba latina, atesta o bogata documentare in domeniul stiintelor umaniste si o mare pasiune pentru cercetare. ''Sufletul odihna nu poate afla , spune el, pana nu gaseste adevarul, carile il cearca oricat de departe si oricat de cu truda i-ar fi a-l nimeri.''

Cele mai vloroase lucrari ale sale sunt cele cu caracter istoric. Intre lucrarile de istorie a romanilor (Viata lui Constantin Cantemir, Evenimentele Cantacuzinilorsi Brancovenilor), Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor,scrisa in limba romana, este o opera conceputa dupa un plan vast cu o larga informatie extrasa din lucari ale istoricilor din cele mai vechi timpuri. Reluand o tema a cronicarilor moldoveni, lucrarea infatiseaza trecutul inepartat al poporului nostru, originea comuna a tuturor romanilor.Romanii, afirma Cantemir , ''sint mosii si stramosii nostri, a moldovenilor , muntenilor , a ardelenilor si atuturor oriunde se afla a romanilor, precum si singur numele de mosie ne arata . si limba cea parinteasca.nebiruit martor ne este''.

Cu toate ca scriitorul exagereaza sustinan originea pur roman a poporului roman, lucrarea este valoroasa pentru vasta ei documentare, in care se demonstreaza existenta unui vechi stat independent.

Intreaga opera a lui Dimitrie Cantemir exprima o conceptie superioara despre istorie fata de cea a cronicarilor.

In timp ce cronicarii explicau fenomenul istoric prin vointa forti divine, Dimitrie Cantemir inerpreteaza istoria dand atentie cauzalitatii :'' Nici un lucru fara pricina sa se faca nu poate ''. El prezinta originea romana a poporului nostru in spiritul ideilor umanismului, sfirmand ca ,,suntem urmasii unui popor care a creat o civilizatie si o cultura clasica''.

Descrierea moldovei, lucrare monografica de o excetionala valoare documentara , este scrisa in 1716 la cererea Academiei din Berlin. Ea cuprinde trei parti. Prima parte este consacrata descrierii geografice a Moldovei, a muntilor, apelor si campiilor. Dimitrie Cantemir elaboreaza prima Harta a Moldovei.

Sunt prezentate, de asemenea , flora si fauna, targurile si capitatlele tarii de-a lungul timpului. In partea a II-a a lucrarii este infatisata organizarea politica si adiministrativa a tarii, cu referiri detaliate la forma de stat, alegerea sau scoaterea din scaun a domnilor, la obiceiurile prilejuite de inscaunarea domnilor sau de mazilirea lor, de logodna, nunti, inmormantari et.

In partea ultima a lucrarii gasim bogate infrmatii despre graiul moldovenilor , despre slovele folosite , care la inceput au fost latinesti , ,,dupa pilda tuturor celorlalte popoare a caror limba inca e alcatuita din limba cea romana , iar apoi inlocuita ce cele slavonesti''.

Lucrarea prezinta interes nu numai pentru documentata descriere geografica sau politica , ci si pentru observatiile etnografice si folclorice, D. Cantemir fiind primul nostru carturar care cuprinde in sfera cercetarilor sale etnografia si folclorul.

Descrierea moldovei este o opera strabatuta de o vibranta dragoste de patrie si are pe alocuri deosebite virtuti literare.

Ideile filozofice ale marelui carturar pot si intalnite cu deosebire in Imaginea stiintei sacre si mai ales in opera de tinerete Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul, scrisa in romaneste si greceste . Ideea de baza a acestei lucrari subliniaza superioritatea vietii spirituale asupra celei biologice, prozaica si robita poftelor de tot felul .

Istoria ieroglifica , lucarea alegorica de o valoare literara necontestat, prin conceptiile istorice si filozofice unei fabule de vaste proportii, personajele Istoriei ieroglifice sunt animalel si pasari , simbolizand rivalitatea dintre familia Brancoveanu si cea a Cantemirestilor , una din Tara Romaneasca si cealalta din Moldova . Inspirata de realitatea politica a vremii sale, aceasta lucrare este un roman social-filozofic cu cacracter patritic , apropiind-se de pamfletul politic. Dupa cum spunea Nicolae Iorga , ea poate fi considerata ,, cel dintai roman roanesc pe temeiuri de realitate istorica''.

Toate lucrarile lui Cantemir , fie ca sunt scrise in limba latina , fie ca sunt scrise in romaneste sau in alte limbi , au un stil erudit , in general retoric . Cu toate acestea , valoarea lor documentara ramane incontestabila.

Prin vasta opera pe care a creat-o , prin ideile progresiste si prin spiritul sau enciclopedic, Dimitrie Cantemir este una dintre personalitatile remarcabile ale culturii europene . In cultura si litratura noastra el prefigureaza iluminismul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved