Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Exemplifica trasaturile speciei dramatice comedia, prin referire la o opera literara studiata

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic
Exemplifica trasaturile speciei dramatice comedia, prin referire la o opera literara studiata.

Comedia este specia genului dramatic ce starneste rasul prin practicarea unor defecte umane sau aspecte sociale, avand un sfarsit fericit.

O scrisoare pierduta, comedia lui I.L. Caragiale, ce a avut premiera la 13 noiembrie 1884 si a impus talentul incontestabil al scriitorului, are ca punct de pornire o intriga derizorie: pierderea de catre Zoe Trahanache a scrisorii compromitatoare de amor trimisa de Stefan Tipatescu, amantul ei, prefectul judetului. Scrisoarea devine astfel un adevarat personaj, obiect insufletit ce trece din mana in mana, contribuind la mentinerea tensiunii dramatice. Prin disparitiile repetate si eforturile de a o gasi, scrisoarea este o importanta sursa a comicului.

Comedia se inspira dintr-o lume contemporana lui Caragiale, fixata clar din punct de vedere temporal, este vorba de anul 1883, anul in care se discuta revizuirea Constitutiei. In schimb, fixarea din punctul de vedere al spatiului subliniaza nedeterminarea – capitala unui judet de munte, sugerand ca astfel de intamplari se pot petrece oriunde.

Comedia utilizeaza variate procedee de obtinere a comicului: comicul de situatie, reprezentat de obicei de intorsaturile neasteptate sau de repetare – de exemplu, aceeasi scrisoare este gasita de fiecare data de Cetateanul turmentat. Comicul de caracter este reprezentat de prezenta unor tipuri umane axate dominant pe o trasatura (caracterul este un concept specific esteticii clasicismului), astfel Ghita Pristanda intruchipeaza sluga, Zoe – cocheta, in timp ce Zaharia Trahanache este sotul incornorat iar Catavencu demagogul..

Cele mai savuroase efecte comice sunt insa obtinute de dramaturg prin folosirea comicului de limbaj, incepand chiar cu numele personajelor, care ilustreaza subtil o trasatura a lor – Zaharia Trahanache, sugestia moliciunii batranesti, maleabilitatea, aparenta credulitate (de la „trahana” – coca de taitei).

Alte tipuri de comic sunt: comicul de moravuri care vizeaza viata de familie (triunghiul conjugal Zoe-Trahanache-Tipatescu) si viata politica (santajul, falsificarea listelor electorale) si comicul de intentie (intentia autorului de a satiriza necinstea din viata publica si de familie).Conflictul comediei este si el lipsit de substanta, de asemenea izvor de comic prin miza destul de marunta-numirea drept candidat si marile energii pe care le pune in joc- divizarea in cele doua tabere, ilustrata cel mai bine de momentul final al adunarii electorale, care se transforma intr-o bataie generala.

Toate aceste forte care ascund cuvintele sforaitoare si demagogice doar interesul personal se impaca in ultima scena, specificul comediei fiind tocmai finalul fericit, ceea ce dovedeste din plin lipsa de substanta a conflictului. Toti sunt multumiti, obtinand ce si-au dorit – chiar daca in cazul lui Catavencu, este promisiunea ca la viitoarele alegeri va fi sprijinit, dovedind ca, spre deosebire de Agamemnon Dandanache (mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu) si-a dovedit o oarecare „onestitate” fata de „coana Joitica”.

Tehnica folosita este cea a „bulgarelui de zapada”, actiunea complicandu-se si amplificandu-se, antrenand un numar tot mai mare de personaje. In ciuda agitatiei care pare a cuprinde intregul orasel de provincie, deznodamantul nu aduce nici o schimbare in sensul anuntat de intriga. Intriga este astfel circulara deoarece se revine la situatia initiala.

Sfarsitul fiecarui act mentine tensiunea dramatica prin introducerea unui element-supriza. De asemenea, in acelasi scop se recurge la incurcatura si echivoc, coincidenta, qui-pro-quo (Dandanache il confunda pe amant cu sotul Zoei).

Prin aceste mijloace, piesa provoaca rasul, dar, in acelasi timp atrage atentia cititorilor/spectatorilor, in mod critic asupra „comediei umane”.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 816
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site