Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Ilustreaza conceptul operational „arta poetica”, prin referire la o creatie lirica studiata, apartinand unui autor canonic

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micIlustreaza conceptul operational „arta poetica”, prin referire la o creatie lirica studiata, apartinand unui autor canonic.

Opera literara aleasa: Testament, de Tudor ArgheziArta poetica este, asa cum afirma Nicolae Manolescu, „o metapoezie, cu alte cuvinte, o poezie despre poezie”. Este opera lirica ce exprima conceptiile autorului despre menirea potului, a poeziei sau a literaturii, in general.

Poezia „Testament” de Tudor Arghezi deschide volumul de debut al poetului, „Cuvinte potrivite”, din 1927 si este o arta poetica. Din arta poetica argheziana pot fi deduse urmatoarele idei:

Arhitectura poemului

In prima strofa apare ideea ca singurul bun ce poate fi lasat urmasilor este o carte, o valoare spirituala

In a doua strofa cartea reprezinta „hristovul cel dintai”, documentul fundamental ce atesta mutatia muncii creatoare a unui popor dintr-un plan material intr-unul spiritual

Schimbarea instrumentelor de munca („sapa-n condei” si „brazda-n calimara”) s-a produs cu cazna si in timp, dublata fiind si de o schimbare a cuvintelor care devin materie in care se modeleaza constiinta de sine a omului. De aceea orice carte devine „Dumnezeu de piatra”.

◊ Cartea e o razbunare, „biciul rabdat”, care intoarce prin arta un destin, izbavindu-l de suferinta.

◊ Razbunarea e evidenta in momentul in care pastrezi in floarea de cuvinte a artei parfumul radacinilor. Poezia e nascuta „din bube, mucegaiuri si noroi” ea trebuind sa aminteasca mereu care-i sunt radacinile.◊ Distiland raul poezia e ca o otrava perfida, pentru ca in frumusetea obtinuta din inspiratie si mestesug se ascunde o manie naprasnica, ucigatoare.

Din arta poetica argheziana pot fi deduse urmatoarele idei

▪ Orice carte instituie un cult al stramosilor, fiind forma cea mai inalta si mai rezistenta de oglindire a vietii si spiritualitatii unui popor.

▪ Poezia este un proces de purificare a cuvintelor si de modelare in noua lor substanta a unui univers de frumusete care sa exprime si sa razbune realitatea.

▪ Uratul poate deveni estetic, frumusetea are de multe ori radacini urate precum florile ce cresc din mucegai (estetica uratului).

▪ Poezia nu e doar inspiratie („slova de foc”), ci si mestesug („slova faurita”).

▪ Poezia nu presupune doar talent, ci si efort intens si migalos de artizan.

Nu uita trasaturile poeziei lui Arghezi:

● concretetea imaginilor poetice, materialitatea acestora;

● alternanta versului clasic cu cel liber;

● constructiile oximoronice;

● lexicul socant;

● amestecul registrelor stilistice;

● valorificarea expresivitatii orale;

● „expresia, in adevar violenta si uneori vulgara, e ridicata in asa plan estetic, incat reziduul ei material dispare.” (Eugen Lovinescu)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1097
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site