Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MODERNISMUL

Literatura romana



+ Font mai mare | - Font mai mic



MODERNISMUL

O importanta deosebita au, in perioada interbelica, revista si cenaclul "Sburatorul', infiintate de Eugen Lovinescu.



Desi are o aparitie scurta si discontinua (1919-l922, 1926-l927) si nu atinge longevitatea "Convorbirilor literare', a ,, Vietii romanesti' sau a "Gandirii', publicatia influenteaza in mod decisiv cultura epocii. Cea mai mare parte din spatiul ei este destinata literaturii si cronicilor (teatrale, literare, de idei), iar in cuprins se pot citi numele unor poeti si prozatori valorosi (Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, Ion Barbu) si ale unor critici de marca (Pompiliu Constantinescu, Tudor Vianu, Vladimir Streinu).

O activitate mult mai intensa si de lunga durata desfasoara cenaclul "Sburatorul' din strada Campineanu, unde se afla si locuinta criticului.

Timp de doua decenii si jumatate aici se formeaza personalitati exponentiale ale literaturii romane, sunt promovate noi talente, se condamna critica samanatorista si poporanista, se lupta pe o directie deschisa de Titu Maiorescu impotriva confuziei eticului cu esteticul.

"Sburatorul' urmareste realizarea sincronizarii culturale si literare cu Occidentul (prin imitatia formelor), sustine caracterul fluctuant al valorilor estetice sub presiunea factorilor istorici, isi propune "revizuirea' clasicilor si sprijinirea debutantilor, refuza autohtonizarea si provincializarea literaturii, opteaza deschis pentru obiectivizarea si citadinizarea prozei si pentru reflexivizarea si subiectivizarea poeziei.



Aceste principii, difuzate de "Sburatorul', respectate de o intreaga epoca literara sunt formulate si impuse de Eugen Lovinescu. Avand o formatie maioresciana, el practica o critica expresiva, concisa si impartiala, dovedind in acelasi timp abilitate polemica.

Sceptic fata de critica stiintifica, intemeiaza o critica impresionista, bazata pe relativism estetic si diferentiere. Metoda lui este numita "centripetism estetic', criticul intuind intr-o prima faza "nucleul inefabil al operei' si strabatand apoi toate straturile ei, intr-o analiza concentrica, personala, care renunta la detalii biografice, la elementele colaterale ale creatiei, surprinzandu-i in schimb originalitatea si nota specifica. Exegezele lovinesciene se bazeaza insa pe o fundamentare teoretica foarte solida.

Lovinescu este fondatorul "modernismului1', concept pe care-l explica si-l aplica in Istoria civilizatiei romane moderne (vol. I-III, 1924-l925) si in Istoria literaturii romane contemporane (1926-l (E.C)





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1078
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved