Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Mircea Cartarescu - POEMA CHIUVETEI

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micMircea Cartarescu     - POEMA CHIUVETEI

inca din titlu - care ascunde o intentie ludica si parodica - autorul sugereaza, in spirit postmodernist, faptul ca recuzita poemului este una „nepoetica', tinand de banalul cotidian.
Teme - motive. Textul asaza in opozitie un inventar al motivelor de factura' romantica cu unul al motivelor voit neromantice. Incompatibilitatea erotica dintre chiuveta si stea constituie premisa poemului. insufletind diverse obiecte, poetul transforma spatiul rece al bucatariei intr-un sanctuar al iubirii: ..vino. si ai sa scanteiezi toata noaptea deasupra regatului de linoleum/ craiasa a gandacilor de bucatarie'. A doua parte a poemului aduce o schimbare in acest univers feeric: „dar vai! steaua galbena nu a raspuns acestei chemari'. in virtutea legii intertextualitatii, Cartarescu ascunde in subtext schema Luceafarului eminescian.

Finalul il aduce in scena pe narator, el insusi pregatit pentru o confesiune: „candva in jocul dragostei m-am implicat si eu'. De la tema iubirii, de la „poezia vietii', autorul aluneca la „proza vietii': „dar, ce sa mai vorbim acum am copii prescolari'.

Structura - compozitie. Antidiscursiv si antisentimental (prin ironizarea si exhibarea sentimentului), Cartarescu prefera formula poemului larg, indiferent la regulile prozodice si de punctuatie. Textul este narativ, contine secvente dialogate si artificii retorice.

Analiza stilisticaLa nivel lexical se remarca prezenta a doua arii semantice opuse. Iubirea este desemnata de termeni precum indragit, stea, vis, noapte, ca apartinand retoricii romantice, in timp ce spatiul casnic se configureaza prin elemente apartinand zonei obiectelor: musama, sifonul, conserva, strecuratoarea.

Epitetele („mica stea galbena', „superba dacie'), personificarea („chiuveta se confesa, se planse, marturisi') contribuie la obtinerea efectului ironic si parodic.

Receptare critica

„Desi pare un poet al vederii, caci ochiul e acela care puncteaza luxurianta amanuntelor, Mircea Cartarescu este in aceeasi masura un poet al verbului, imaginatia lui parand a fi mai degraba una lexicala. Sinteza este posibila intrucat totul - narativul, politicul, socialul, arhitecturalul - sta sub semnul fantasmaticului.'

(Mircea A. Diaconu, Poezia postmoderna) (E.C.)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4155
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site