Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


O scrisoare pierduta -demmonstratie- de Ion Luca Caragiale

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic



O scrisoare pierduta

-demmonstratie-

de Ion Luca Caragiale




Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai mari scriitori romani,dramaturg si prozator fiind chiar supranumit de catre Bogdan Hasdeu : “Moliere al Romaniei”, iar printre numeroasele sale capodopere se numara si “O scrisoare pierduta”

Tema operei o constitue prezentarea vietii social-politice dintr-un oras pe vremea alegerilor pentru Camera Deputatilor.

Titlul ne prezinta despre ce este vorba in opera, si anume pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisori de amor pe care o gasesc adversarii politici.

Comedia este specia genului dramatic care prezinta intamplari ce provoaca hazul si bunadispozitie a spectatorilor si are un final fericit.

Intamplarile imaginate prind viata pe scena prin jocul actorilor , premierea ei avand loc la 13 noiembrie 1881 pe scena TNB, actiunea desfasurandu-se in fata a mii de spectatori.

Opera este alcatuita din 2 parti: textul literar forma din replicile personajelor si indicatiile scenice/de regie prezente intre paranteze:”FARFURIDI:Dati-mi voie Toate colocviile si intreruperile se fac avocateste, cumulta vioiviune si cu tonul intepat si volubil). Domnule president…..”

Compozitional este structurata in 4 acte, curpinzand fiecare cate noua, paisprezece, sapte si paisprezece scene cu pauze intre ele pentru schimbarea decorurilor si costumelor, fiecare act avand mai multe scene sau tablouri.

La inceputul operei se afla o lista de personae/personaje,in care apar numele personajelor si statutul lor social :”STEFAN TIPATESCU, prefectul judetului; AGAMEMNON DANDANACHE, vechi luptatot de la `48”.

Subiectul este alcatuit din cele 5 momente.Expozitiunea ne prezintza locul unde se desfasoara actiunea:resedinta unui judet de munte si unele personaje :P ristanda,Tipatescu,Zoe si Zaharia Trahanache,actiunea debutand cu un comentariu facut de prefectul Tipatescu referitor la un articol din ziar unde este supranumit “bambirul”satului.

Intriga o constitue pierderea unei scrisoride dragoste pe care Zoe o primise de la Tipatescu, scrisoare gasita de cetateanul turmentat, apoi ajungand la Catavencu, seful gruparii politice adversare. Desfasurarea actiunii cuprinde fapte declansate de pierderea actiunii. Nae Catavencu incearca sa-l santajeze pe Tipatescu cu publicarea scrisorii ….in schimbul acesteia cerand sprijinirea capaniei sale electorale.Prefectul il aresteaza pe santajist cu gandul de a recupera scrisoare numai ca iubita sa Zoe il elibereza si ii promitre respecatrea cetintelor.Planul ii merge ca pe roate lui Catavencu pana la gasirea unei polite fllsificate a acestuia de catre Zaharia.Scrisoare este din nou pierduta,iar Catavencu din santajat devine santajor. O rasturnare de situatie o prezinta punctul culminant, unde este trimis candidatul Agamemnon Dandanache:”om mai canalie decat Catavencu si mai prost decat Farfuridi”, denumire obtinuta prin santaj cu ajutorul unei scrisori pe care Dandanache o pastreaza pentru a o folosi si alta data. In deznodamant ne sunt prezentate toate personajele in scena si participa la festivitatea organizata in cistea alegerilor iar in urma voturilor iese castigator Agamemnon Dandanache.



Opera are la baza un conflict principal la care participa un numar mic de personaje caruia ii subordoneaza mai multe conflicte secundare unde apar si alte personaje. Conflictul principal fiind alegerile intre cele doua parti guvernamentale, urmat de un alt conflict secundar : pierderea unei scrisori de amor trimisa de catre Tipatescu catre Zoe si care este gasita de unul dintre candidatii din opozitie.

Principalul mod de expunere este dialogul caruia i se adauga monologul scenic.

La baza comediei se afla mai multe tipuri de comic. Primul comic este comicul de situatie, acesta fiind rezultat in urma pierderii si obtinerii repetata a scrisorii, sau anuntarea candidatului alegerea lui Dandanache tot prin santaj precum si numararea steagurilor.Un alt comic este comicul de moral prezentat de relatia imorala dintre Tipatescu si Zoe, de felul in care se faceau alegerile si modul in care se conducea judetul. Cu ajutorul comicului de nume aflam unele trasaturi ale personajelor.Numele lui Nae Catavencu vine de la “cata” simbolizand femeiea cu gura multa,iar “venca” haina cu doua fete.Agamemnon Dandancahe este caracterizat ca un om ce revarsa situatia ,”dandana “ insemnand incurcatura ,iar Agamemnon numele unui erou antic.Numele lui Farfuridi si Branzovenache duc la aluzii culinare ,ei ajutandu-se si sustinandu-se reciproc.Trahanche este omul din care femeile fac ce vor, lucru ce reiese din traducerea numelui sau ,adica “coca’,iar numele de “Prsitanda “are ca inteles un dans popular care se joaca dupa cum ordona conducatorul. Comicul de limbaj are la baza cuvinte stalcite cum ar fi “catindrala”,”bampir”,cu rolul de a arata incultura personajelor ca si cuvintele cu sens opus “curat murdar”si folosirea unor replici specifice.

Zoe Trahanche in opera apare ca o femeie puternica si sigura pe ea si farmecele sale,ea tine piept intregii situatie.Are o mare putere de convingere ,reuseste sa-l convinga pe Tipatescu sa accepte conditiile santanjului.Practic intreaga actiune este condusa de aceasta femeie ambitioasa si realista dandu-si seama ca in afara localitati nu are un statut social favorabil.

Datorita faptului ca opre “O scrisoare pierduta” are toate trasaturile prezentate anterior, ea este o comedie.






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 685
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site