Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Silaba. Despartirea cuvintelor in silabe

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micSilaba. Despartirea cuvintelor in silabe

Silaba este sunetul sau grupul de sunete pronuntat printr-un singur efort de respiratie. Obligatoriu, o silaba are in componenta sa o vocala si numai una (a-cum), la care se pot adauga o semivocala (obtinandu-se un diftong: oa-la), doua semivocale (rezultand un triftong: ve-deai), de la una la patru consoane (opt-spre-ze-ce) sau combinatii de una-doua semivocale + de la una la patru consoane (struc-tu-rii).Despartirea cuvintelor in silabe are loc in conformitate cu regulile pronuntarii (silabatie fonetica) - recomandata de DOOM, editia 2005 -, dar si in raport cu elementele constituente ale cuvantului, in situatia cuvintelor compuse si a unor derivate (silabatie morfologica). Pentru practica scolara, este necesara cunoasterea si aplicarea corecta a principalelor reguli ale silabatiei fonetice (despartirea conform regulilor pronuntarii cuvintelor]:

Vocalele in hiat se despart in silabe diferite (na-ti-u-ne); la fel se desparte structura formata din vocala + diftong/ triftong sau structura continand doi diftongi (o-ua, cre-ioa-ne, oa-ie).

O consoana intervocalica (sau intre vocala + diftong/ triftong) trece la silaba urmatoare (a-du-cea, ve-neai, mai-cu-ta, le- oai-ca).

Doua consoane intervocalice (sau intre vocala + diftong/ triftong) se despart, de obicei, in silabe diferite (car-te, ci-tea, ar-deau, scoar-ta). Daca prima consoana este b, c, d, f, g, h, p, t, v, iar a doua este l sau r, ambele consoane trec la silaba urmatoare (a-bre-vi-a, a-cru, a-dre-sa, a-fla, a-gro-nom, pe-hli-van, a-pri-li-e, a-tlet, co-vrig).Din grupul de trei sau mai multe consoane intervocalice (sau intre vocala + diftong/ triftong), prima consoana la silaba anterioara, iar celelalte trec la silaba urmatoare (nos-tru, mon-stru, in-gri-jo-rat, com-plet). Daca in grupul de trei sau mai multe consoane exista intercalat vreunul dintre grupurile ct, ct, pt, pt, despartirea se face intre consoanele care compun aceste grupuri, respectiv intre c si t/ t sau intre p si t/ t (con-junc-ti-e, func-ti-e, somp-tu-os, in-stinc-tiv, arc-tic, sculp-tu-ra). Dupa acelasi model se despart si cuvintele: ast-ma, sfinc-sii, sand-vici/ sand-vis.

Cuvantul jertfa (si cuvintele care apartin familiei sale lexicale) se desparte dupa modelul jert-fa (in limba romana nu exista grup sudat tf).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2150
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved