Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Curbele lui Bezier si intrebuintarea lor

Matematica+ Font mai mare | - Font mai micCurba lui Bezier, in grafica computerelor, reprezinta o curba calculata matematic pentru a lega , a conecta puncte separate intr-un plan, tipuri de forme libere si suprafete necesare pentru reprezentarea si ilustrarea programelor si modelelor CAD(Computer Aided Design).Curbele lui Bezier au nevoie doar de cateva puncte pentru a defini un numar ridicat de forme, de aici aparand si importanta acestora in metodele matematice pentru a aproxima o forma.

Inginerii folosesc CAD-ul pentru a crea desene di- si tri-dimensionale, cum ar fi acelea pentru automobile si parti ale avioanelor , planuri pentru nivele(etaje) si harti.Desi este mai rapid ca un inginer sa creeze initial un desen cu mana, este mult mai eficient sa schimbi si sa procesezi desenele pe computer.

In etapa de disegn , schitele si grafica computerului sunt combinate pentru a produce modele de obiecte.Designer-i folosesc si testeaza aceste modele pe ecrane video (Video Display Screens) pana ce asigura cea mai buna solutie si balanta a elementelor, incluzand planurile de productie si cost.

In geometria analitica , o curba este definita ca niste puncte, in sistemul de coordonate, ce satisfac un definit ansamblu de conditii.Graficul unei functii este de asemenea descris ca o curba iar intersectia a doua suprafete produc o curba.

Informatia CAD este imbinata cu procedurile CAM prin baze de date comune (shared).In zilele de astazi , este posibil sa prestezi cel de-al saselea pas , numit "art-to-part", proces dificil de realizat pe computer ,inainte de CAD si CAM. Astfel cei 6 pasi ar consta in :

Ø     Primii 2 pasi in acest proces consta in "schitarea software-ului" , pentru a defini ideile de DISEGN initiale si de a produce de catre ingineri, desene de o acuratete exacta.

Ø     Cel de-al 3-lea pas , consta in interpretarea sau procesarea unui desen intr-o imagine ce anticipeaza noua forma.

Ø     La pasul 4 , inginerii folosesc software-ul de analiza pentru a asigura ca partile componete sunt suficient de sigure si puternice pentru producere.

Ø     Pasul 5 consta in productia prototipului sau a modelului.

Ø     In pasul 6 si cel final , software-ul CAM (Computer Aided Manufacture) controleaza masina ce produce partile proiectate.

COMPUTER AIDED MANUFACTURING(CAM)

CAM -ul utilizeaza un computer pentru a controla producerea obiectelor sau a partilor componente acestora , care sunt de obicei facute din metal, plastic sau lemn.Operatiunile de productie includ si macinarea , forarea si lustruirea materialelor. Software-ul CAM selecteaza cele mai bune materiale de taiere si stabileste cea mai potrivita viteza de taiere.Programul genereaza o imagine , numita TOOLPATH DISPLAY, ce anticipeaza cum va taia uneltele materialul , la fel ca o pagina de word ce este afisata inainte de printare. Imaginea generata numita Toolpath , consta in 3 etape:ani

CONTAIMENT AREA -zona de pastrare, unde procesul de taiere al uneltelor este dezactivat

ROUGH CUT -zona in care se indeparteaza mari suprafete de material

SURFACE FINISH CUT-zona unde se scot uneltele din materiale (pentru sustinere sau inchegare) si se finalizeaza procesul de curatare a productiei

Primul program CAM a fost un computer simplu, atasat unei masini de macinare, cu butoane de comanda.Inca din anii '80 , programele de CAD si CAM s-au bazat unul pe celalalt, fiind combinate in materie de facilitati si comenzi , fara insa a avea o baza de date comuna.

Computer-Aided Design-ul pentru un motor de racheta →planurile acestui motor cu turbina au fost create cu ajutorul programului CAD.Inginerii pot verifica detaliile arhitecturale, sectionand prin orice parte a motorului sau din orice unghi.

 

Computer Aided Design and Manufacturing-presiunea vantului la un automobil este simulata de programul CAD si de Computer Aided Manufacturing (CAM) software.Culoarea rosie din fata automobilului indica presiunea mare a vantului, pe cand cea albastra reprezinta presiunea mica.

 

Istorie

Americanul Ivan Sutherland a inventat CAD-ul in 1961 , cand a descris o schita de date computerizata (sketchpad) , intr-o lucrare de doctorat la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) din Cambridge , Massachussets.El a creat CAD-ul pentru a inlocui , traditionala tabla de proectare precum si celelalte unelte folosite , cum ar fi stiloul si stergerea electrica.Programul vechi CAD, a functionat pe calculatoare foarte mari s costisitoare .In zilele de astazi , ingineii pot folosi CAD-ul pe computer personale (PC) sau pe statii de lucru UNIX.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved