Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ANALIZA GRAFOLOGICA - Blocul scris, Textul scris, Marginile

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA GRAFOLOGICA

1. Prezentare generalaInainte de a ne apuca de analiza propriu-zisa, este necesara, colectarea unor date personale despre ductor, date pe care nu le putem afla prin analiza grafologica, insa sunt esentiale pentru realizarea acesteia.

In primul rand este necesara precizarea scopului pentru care este ceruta analiza, dupa care se cer date personale, cum ar fi: varsta, sexul ductorului, tara in care a invatat sa scrie si daca este purtator de ochelari sau nu.In cazul in care clientul vine cu un script gata facut de acasa, este de recomandat sa-l rugam pe acesta sa ne mai scrie cateva randuri si in fata noastra pentru a putea fi siguri ca ductorul si clientul sunt unul si aceeasi persoana.

Dupa aceasta etapa de "pregatire". Putem trece la analiza grafologica propriu-zisa, care are si ea mai multe faze.Este de recomandat ca prima data sa privim scriptul aproximativ 10 minute pentru a ne crea o impresie generala, dupa care lasam deoparte un pic scriptul si ne gandim care sunt trasaturile sale cele mai evidente, ce ne-a impresionat cel mai mult la el. Le notam pe acestea, dupa care luam din care luam din nou scriptul in mana pentru a le verifica.

Aceste trasaturi se numesc dominante si pot fi maxim trei, de obicei sunt una sau doua intr-un script. Dominantele ascund trasaturile cardinale ale unei persoane.

O analiza grafologica corecta si detaliata se realizeaza tinand cont de cele patru structuri ale scriptului:

-macrostructura

-mezostructura

-microstructura

-structura de baza.

Elementele macrostructurii sunt:

-armonia, structura, proportionalitatea, estetica scriptului

-nivelul formei, vitalitatea, coordonarea, proportia spatiului alb si al spatiului negru, marimea scrisului

-intensitatea, viteza, ritmul, originalitatea

-marimea blocului scris, pozitia acestuia, directia randurilor, relatiile acestora

-situatia, marimea, pozitia semnaturii, relatia sa cu blocul scris si cu zona mediana

-relatia marimii literelor cu marimea zonei mediane

-modurile de legatura

-latimea literelor

-inclinatia literelor

-deformatiile.

Elementele mezostructurii:

-distanta intre randuri

-stabilitatea marimii randurilor si cuvintelor

-distantele liniilor de baza, schimbarile acestora

-relatia celor trei zone, marimile, schimbarile acestora

-marimea distantei dintre cuvinte

-combinatiile, creativitatea, simplificarile

-trasaturile specifice ale semnaturii si originalitatea acesteia

-elementele specifice ale scriptului-dominantele.

Elementele structurii de baza:

-marimea literelor, inaltimea si latimea acestora, intensitatea lor, legarea sau nelegarea literelor

-relatia unor literelor, schimbarea acestora

-variatia literelor

-analiza primei litere a semnaturii dupa marime, forma, pozitie

-marimea, pozitia, schimbarea initialelor

-deschiderea sau inchiderea literelor

-originalitatea sau artificialitatea formelor.

Elementele microstructurii:

-marimea, forma, situatia liniilor finale si a liniilor de initiere

-marimea, pozitia accentelor

-marimea, situatia, pozitia, forma buclelor

-situatia, pozitia semnelor de punctuatie.

Etapele analizei grafologice

1. Macrostructura

Primul pas intr-o analiza grafologica sistematizata si detaliata este analiza elementelor macrostructurii. Macrostructura, dupa cum ii sugereaza si numele, implica elementele cele mai mari ale scriptului, si anume: blocul scris, blocul textului si marginile.

1. Blocul scris

Blocul scris reprezinta toata suprafata scrisa pe foaie, inclusiv adresarea, semnatura si data. Este cea mai mare element al macrostructurii, care poate fi analizat din punct de vedere al marimii, al pozitiei verticale si orizontale si al consistentei.

Dupa marime, poate fi normal, de marime medie, ceea ce inseamna ca ocupa cam 70-75 % din suprafata totala a foii; mic daca ocupa mai putin de 70% si mare, daca ocupa mai mult de 75% din suprafata totala. Interpretare: pin marimea blocului ductorul isi prezinta pozitia sa ocupata in lume si in societate, capacitatea de organizare si de planificare.

In cazul pozitiei, se analizeaza mutarea verticala si/sau orizontala a blocului fata de standard, aceasta fiind pozitionarea pe mijlocul foii. Dupa pozitie, blocul poate fi situat in stanga sus, in stanga jos, la mijloc sus, la mijloc jos, in dreapta sus si in dreapta jos. Interpretare:

-stanga sus: imaginatie bogata, fantezie, interes sau talent artistic ori muzical, irealitate, importanta puternica a trecutului, a mamei, straduinta spre autonomie.

-la mijloc sus: simt instabil al realitatii, planuri mari fara realizari, energii consumate degeaba, sau posibil talent literar ori creativitate.

-dreapta sus: interes intelectual, stiintific, politic sau comercial, rationalism, autorealizare, deschidere, sociabilitate.

-dreapta: dominanta influentei materne, influenta trecutului, introversiune, frica de viitor si de relatii, pozitie de supunere in relatii conjugale si de cuplu, respect pentru functie si traditii.

-mijloc: traire in prezent, simtul realitatii, capacitate de organizare, materialism.In cazul in care marginile sunt mari poate fi semnul singuratatii, izolarii sociale.

-dreapta: importanta progresarii, orientare spre reusita si realizari, dinamism, probleme cu organizarea materiala, masculinitate, eventual dispretul femeilor, deschidere sociala.

-stanga jos: traire in trecut, protectie exagerata, nesiguranta, autodezvoltare limitata, frica de esec.

-la mijloc jos: legatura cu inconstientul, radacini puternice, preferinta pentru lucruri practice, imaginatie limitata, cu picioarele pe pamant, materialism, instinctualitate.

-dreapta jos: influenta paterna, concenrare la prezent, nemultumire, evitarea conflictelor si a esecurilor.

Consistenta inseamna volumul, cantitatea liniilor prezente in sript. In cazul consistentei se mai utilizeaza si termenii: "alb" si "negru".

Interpretare: Dominanta albului adica inconsistenta inseamna idealism, importanta linistii interioare si a puritatii. Dominanta negrului, consistenta scrisului inseamna realism, instinctualitate, spontaneitate.

Textul scris

Reprezinta suprafata scrisa fara adresare, semnatura si data, ceea ce inseamna ca este mai mic decat blocul de scris. Se interpreteaza la fel ca si blocul de scris.

3. Marginile

Pot fi definite ca spatiile libere intre marginile foii si blocul de scris. In literatura de specialitate sunt cunoscute: marginea stanga, dreapta, marginea de sus si marginea de jos. In cazul marginilor sunt analizate marimea, directia si forma acestora.

Marginea stanga este cea care ne furnizeaza informatii despre dorinte, despre importanta trecutului, despre introversiunea sau extraversiunea ductorului.

Marginea dreapta ne informeaza despre relatia persoanei cu mediul, capacitatea de control , stilul de munca, si ocuparea spatiului.

Marginea de sus ne arata intimitatea sau distanta fata de persoana caruia i se adreseaza scriptul, conceptia fata de traditii, pastrarea limitelor, comunicativitatea.

Marginea de jos este cea care ne tradeaza relatia cu ceilalti, problemele din sfera instinctuala, echilibrul.

Mezostructura

Analiza mezostructurii implicastudierea a urmatoarelor elemente: adresarea, semnatura, structuralizarea, randurile si distantele intre acestea, cuvintele si distantele intre cuvinte.

Adresarea simbolizeaza initierea activitatilor, simtul estetic, capacitatea de control si de coordonare, relatiile sociale, ocuparea spatiului.

Semnatura este simbolul eu-lui, al prezentarii acesteia, al asumarii responsabilitatilor, al respectarii sau respingerii traditiilor, al naturaletii, al maturitatii, al eventualelor fobii legate de spatiu.

Structuralizarea ne arata gandirea logica, capacitatea de organizare, simtul estetic, rationalitatea.

Distanta intre randuri simbolizeaza ordinea in ganduri sau problemele cu acestea totodata nevoia de apropiere sau distantare in relatiile sociale.

Directionarea randurilor ne da de inteles energizarea persoanei, activitatea, perseverenta, dispozitia acesteia.

Distanta intre cuvinte tradeaza capacitatea de separare a notiunilor, capacitatea de continuitate a activitatilor, simtul critic, distanta/apropierea in relatii, nevoia de spatiu.

Forma cuvintelor simbolizeaza folosirea energiilor, perseverenta,vointa, controlul.

3. Structura de baza

Analiza structurii de baza implica analiza unitatilor de baza ale scrisului, si anume a literelor. Analiza literelor se face dupa urmatoarele aspecte: relatia celor trei zone ale literelor, forma, marimea verticala si orizontala, modurile de legatura si masura legaturilor.

Cele trei zone ale literelor sunt foarte important de analizate, pentru ca ne arata spiraratiile, interesele, orientarile persoanei.

Daca zona superioara este mai mare decat celelalte doua, inseamna ca acel ductor este interesat mai mult de sfera intelectuala,vrea mai mult sa-si satisfaca nevoiledin aceasta sfera, eventual are inclinatii religioase;are o imaginatie mai bogata decat majoritatea oamenilor.

Zona mediana mai mare decat celelalte doua inseamna ca persoana se simte bine in pielea ei, importanta prezentului, trairea clipei, satisfactie in viata de zi cu zi, fara a fi importante nevoile celorlalte doua zone.

In cazul in care zona inferioara este cea mai voluminoasa, inseamna ca ductorul este cel mai mult interesat de satisfacerea nevoilor instinctuale, este o persoana cu orientare spre materialitate si placeri carnale.

Exista si tipuri combinate, la care doua zone din cele trei sunt la fel de bine reprezentate.

Marimea literelor

Prin marimea literelor se intelege marimea zonei mediane.Marimea literelor este importanta din punct de vedere al stimei de sine, al autoevaluarii, al concentratiei, al gesticulatiei si al integrarii in societate.

Latimea literelor

Latimea literelor tradeaza relatia cu sfera sociala, comfortul persoanei, activitatea, elanul, capacitatea sentimentala.

Latimea secundara este latimea legaturilor intre litere si semnifica natura relatiilor interpersonale, nevoia de singuratate sau individualitate.

Modurile de legatura

Cele mai utilizate moduri de legatura sunt: arcadic, ghirlandat, cuiform si drept.

Modurile de legatura ne dau informatii despre comportamentul social al unei persoane, daca aceasta se acomodeaza mai usor sau mai gru, daca este flexibil sau rigid in comportament si in gandire, daca este influentabil ori incapatanat.

Existenta legaturilor

Dupa existenta legaturilor o scriere poate fi legata, semi-legata ori nelegata.Vorbim de scriere semi-legata in cazul in care 2/3 din litere sunt legate si de scriere nelegata in cazul in care mai putin de 1/3 din litere sunt legate.

Existenta sau neexistenta legaturilor in scris ne da de inteles viteza gandirii, logica, capacitatea de a face legaturi, natura relatiilor interpersonale.

4. Microstructura

Elementele microstructurale reprezinta elementele componente ale literelor, cum ar fi ovalele, buclele, semiovalele, barele, barele de taiere, liniile initiale, liniile finale, accentele.

Ovalele

Aceste elemente pot fi analizate din punct de vedere al marimii orizontale si verticale, din punct de vedere al deschiderii/inchiderii si din punct de vedere al variabilitatii.

Marimea verticala a ovalelor sugereaza stima de sine, siguranta, imaginea despre lume si despre preopria persoana.

In marimea orizontala a ovalelor se reflecta comfortul in viata de zi cu zi a persoanei.

Deschiderea/inchiderea ovalelor ne da de inteles receptivitatea si comunicativitatea persoanei.

Schimbarile de forma a ovalelor pot indica variabile probleme in functie de natura acestor modificari.

Buclele

Buclele pot sa apara in zona superioara sau in zona inferioara si se analizeaza in functie de marime orizontala si verticala, si in functie de forma.

Marimea verticala a buclelor din zona superioara exprima receptiviratea intelectuala a ductorului.

Marimea verticala a buclelor din zona inferioara exprima receptivitatea la sexualitate, dorintele lumii instinctuale si vitalitatea.

Prin marimea orizontala a buclelor se masoara cantitatea experientelor din acel domeniu.

Tabel nr. .4 a Barele de taiere ale literei

Natura barei de taiere a literei "t"

Interpretarea fenomenului

Marimea

Comfortul eu-lui

Natura formala

Influentabilitatea eu-lui

Pozitia verticala

Marimea ego-ului

Pozitia orizontala

Autoevaluarea

Directia

Scopuri, viitorul autoevaluarii

Intensitatea

Energia, forta eu-lui

4. Microstructura

Accentele

Accentul reprezinta o parte a literei, si fiind situat in zona superioara, se refera la gandire,viata intelectuala, totodata la viteza scrierii si la punctualitate.Se interpreteaza din punct de vedere al marimii, al formei si al pozitiei.

Inclinatia literelor

Tabel 4. a Analiza semnificatieii inclinatiei literelor, ca element al microstructurii

Inclinatie puternica spre stanga

Inclinatie moderata spre stanga

Scriere dreapta

Inclinatie moderata spre dreapta

Inclinatie puternica spre dreapta

Nivelul eu-lui

Egoism, traire puternica in trecut

Eu ascuns, egocentrism

Imagine stabila a eu-lui, autodezvoltare limitata

Autodezvoltare spre un anumit ideal

Evitarea introspectiei, rezistenta slaba a eu-lui

Nivelul afectivitatii

Neacceptarea experientelor negative

Prioritatea sentimentelor priprii, autoprotectie

Dominanta vointei, sentimente franate

Entuziasm, experimentare

Dezinhibitie, entuziasm exagerat, iritabilitate

Nivelul sociabilitatii

nesociabilitate

Neincredere, secrete

Comportament controlat

Spirit de initiativa

Nerabdare, neglijarea altora

Nivelul modului de munca

Ritm lent, nevoia de a fi condus

Frica de esec, greutati de integrare in grup

Caracter de incredere

Orientare spre reusita, ritm accelerat

Superficialitate, neglijarea detaliilor

Nivelul gandirii

Gandire dificila, stangacitata

Control exagerat, gandire profunda

Rationalitate, obiectivitate

Gandire rapida, logica, idei

Irealitate, lipsa simtului critic

Nivelul instinctului

Inhibitie exagerata, artificialitate

Inhibitie, lipsa initiativei

Comportament controlat, constient

Receptivitate, experimentare

Comportament dominat de instinctePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1483
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved