Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ATENTIA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ATENTIA

Proba nr. 1. Gaseste si noteaza figura.



Obiectiv: Dezvoltarea atentiei voluntare.

Copilului i se pune la dispozitie o foaie cu diferite figuri (des. 1). In trei figuri din acestea: patrat, triunghi si cerc copilul trebuie sa noteze semnele '.','+', '-', (modelul se indica in partea de sus a desenului).

Recomandam copilului sa cerceteze figurile de la stinga la dreapta, sa lucreze operativ si fara greseli.Copilul incepe sa lucreze atunci cind se va da semnalul 'incepem' si se opreste la semnalul 'stop', punind o linie verticala langa figura la care a ajuns.

Pentru executarea probei se acorda doua minute. Primele 30 sec. in fata copilului se afla modelul, apoi el se inlatura.

La sfirsit se calculeaza numarul total de figuri cu semnele respective si numarul de greseli. Fiecare greseala (omisiuni, schimbarea semnelor, schimbarea figurilor) reduce numarul total de figuri cu zece.

Pentru copiii de 6-7 ani norma e de 50-70 figuri.

Nota: Proba aceasta se recomanda si ca evaluare a atentiei voluntare.

Proba nr 2 Deseneaza si coloreaza

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei voluntare.

Copilului i se pun la dispozitie o coala de hirtie si creioane colorate, cerindu-i-se sa deseneze zece cerculete, dupa care este atentionat sa asculte instructiunea ce va urma, deoarece ea nu va fi repetata: 'Fii atent, coloreaza cu culoare rosie, al doilea, al saselea si al zecelea cerculet' etc.

Daca copilul intreaba , cum trebuie sa faca, i se raspunde sa faca asa cum a inteles.

Proba nr. 3. Apelul - confuz

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei voluntar-auditive.

Conducatorul spune prenumele sau numele copiilor prezenti, insa confundindu-le, adica numele unuia, iar prenumele altuia si invers. Copiii asculta si raspund doar in cazul cind este numit corect prenumele si numele. Cine greseste, este exclus.

Proba nr. 4. Miini atente.

Obeictive: Dezvoltarea atentiei voluntare, auzului fonematic.

Conducatorul citeste mai multe cuvinte ce contin sau nu contin sunetele 'E' si 'I'. Copiii asculta atent si daca cuvintul contine sunetul 'E', ei ridica mina stinga in sus, daca sunetul 'I', ridica mina dreapta, daca lipsesc ambele sunete, miinile ramin pe genunchi.

Variante de cuvinte:

Geam, creion, pian, masina, bicicleta, dulap, vrabie, soare, minge, strada, autobus, troleibus, vagon, masa, plimbare, copac, floare, sare, cina, miere, carte, picioare, ciorapi, lumina, covor etc.

Proba nr. 5. Gaseste imaginea asemanatoare

Obiectiv: Dezvoltarea capacitatii de concentrare a atentiei.

Copilului i se propune desenul 2. In centrul desenului este reprezentata imaginea unui iepure si patru copii a lui, dar copia exacta este numai una. Copilul trebuie sa gaseasca aceasta imagine. In cazul cind reactia de raspuns e de 10 secunde si mai mica atunci este vorba de o inalta impulsivitate. Daca copilul a propus un raspuns corect aceasta dovedeste prezenta la el a atentiei voluntare si gindirii operative. Gradul inalt de operativitate a raspunsului, insa incorect, dovedeste faptul ca copilul actioneaza fara a se gindi, subordonindu-se impulsurilor emotive. In astfel de situatii trebuie de continuat activitatea, propunind copilului alte probe identice dupa continut si diferite dupa imaginea reper.

Proba nr. 6. Citeste si descopera

Obiectiv: Dezvoltarea concentrarii si stabilitatii atentiei.

Pe o foaie de hirtie sunt dactilografiate la intimplare cinci siruri de litere de tipar (des. 3). Copilului i se propune sa priveasca atent fiecare sir si sa descopere printre literele scrise la intimplare unele cuvinte.

Indiciul succesului: descoperirea a cit mai multe cuvinte si operativitatea indeplinirii.

Nota: Aceasta proba se propune copiilor care deja pot sa citeasca.

Proba nr. 7. Ce e de prisos?

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei auditive, comutarea atentiei. Copiii stau in cerc. Conducatorul arunca mingea unui copil denumind patru notiuni, trei din ele apartin aceleeasi categorii integratoare. Copilul trebuie sa determine notiunea de prisos.

Variante de notiuni:

- capra, vaca, oaie, peste;

- tigru, elefant, leu, graur;

- urs, lup, vulpe, vrabie;

- ceapa, rosie, sfecla, visina;

- capsuna, zmeura, coacaza, para;

- artar, tei, stejar, bostan;

- caiet, carte, agenda, furculita;

- ciorap, pulover, rochie, cizme;

- plapuma, cearsaf, prosop, siret;

- televizor, aspirator, fier de calcat, nasture;

- hirlet, grebla, topor, masina etc.

Proba nr. 8. Prin labirintele 'miscatoare'.

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei auditive si vizuale, capacitatea de a respecta instructiunea.

Propuneti copilului imagini cu labirinte (des. 4, 4a) de o complexitate in ascensiune. Sarcina consta in a iesi din labirint cit mai repede.

Pentru aceasta copilul trebuie sa respecte anumite conditii:

Sa nu desprinda creionul de pe foaie, pina nu va ajunge la punctul final.

Sa nu atinga liniile labirintului, sa nu le intersecteze (se va considera greseala).

Se interzice intoarcerea inapoi (se considera greseala).
Timpul de iesire din fiecare labirint - nu mai mult de un minut.
Initial se propun copilului labirinte simple, ce sunt prezentate de patru-cinci linii, apoi treptat se complica reteaua de miscari, majorindu-se numarul de linii ramificatoare. Copilul va rezolva diverse sarcini, ajutind iepurasul sa ajunga in padure, albina la floare, rata la lac, soricelul sa scape de pisica, Fat-Frumos sa scape de balaur etc.

Proba nr. 8. Atentie sporita!

Obiectiv: Dezvoltarea capacitatii de comutare a atentiei.

Copiii stau in cerc pe scaunele si asculta atent cuvintul pronuntat de conducator. De fiecare data, cind se pronunta o denumire de planta, copiii trebuie sa se ridice si tot atunci sa se aseze.

Variante de cuvinte:

Tren, vulpe, stejar, masina, trandafir, broasca, papusa, ciuperca, scoala, agut, romanita, rama, cladire, avion, zmeura, tei, televizor, greieras, elicopter, garoafa, tinta, piatra, joc, salcie, sare, soare, vara, vas, visin, castan, ciine, ghiocel, rochie, oras, pisica, banana, albastrele, ulcior, lapte, lalele, baston, masa, padure, brad, nuc, strada, carte, arta, muzica, albina, iarba, ghete, papadie, fereastra, tren, liliac etc.

Proba nr. 9. Atentie la profesie.

Obiectiv: Dezvoltarea capacitatii de comutare a atentiei.

Copiii stau in cerc si asculta cuvintele pronuntate de pedagog. Cind conducatorul pronunta un cuvint ce denumeste o profesie, copiii trebuie sa sara pe loc.

Variante de cuvinte:

Arhitector, ochelari, zapada, vinzator, floare, cutie, tesetoare, microfon, ascensor, balerina, lingura, zahar, cofetar, caiet, tablou, frizer, riu, minge, tractorist, mofturos, veterinar, florareasa, lampa, fir, economist, foaie, batista, dactilografa, sculptor, frunza , tufar, taxator, pasare, agricultor, prajitura, cerc, geolog, palton, fular, zimbet, cintaret, politist, soare etc.

Proba nr. 10. Peste, pasare, animal.

Obiectiv: Dezvoltarea capacitatii de comutare a atentiei, operativitatea ei.

Copiii stau in cerc. Conducatorul numara pe rind fiecare copil spunind: peste, pasare! Acel copil, la care s-a oprit numaratoarea trebuie operativ sa numeasca o pasare. Daca raspunsul este corect, conducatorul continua Copilul care a dat raspuns gresit este inlaturat. Activitatea se desfasoara pina cind ramine conducatorul cu un singur copil.

Dupa analogie se organizeaza si alte variante, de exemplu, 'Flori, copaci, fructe', 'Transport, vesela, imbracaminte' etc.

Proba nr. 11. Termina cuvintul.

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei auditive.

Cite 6-8 copii se aranjeaza in doua echipe una in fata celeilalte. Primul dintr-o echipa pronunta o silaba, iar cel ce sta vizavi de el alegind silaba corespunzatoare, termina cuvintul. La rindul sau alege o silaba (ori doua) si o pronunta pentru copilul ce sta in dreptul lui, din echipa adversara.

Proba nr. 12. Fa la fel.

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei auditive si vizuale.

Copiii stau in coloana, unul dupa altul, cu miinile intinse inainte, puse pe umerii celui din fata. La semnalul conducatorului primul copil ridica in sus mina dreapta, la cel de-al doilea semnal, al doilea copil si tot asa mai departe.

Dupa ce toti copiii au ridicat mina dreapta, la urmatorul semnal incepe ridicarea miinii stingi. in aceeasi ordine copii lasa in jos mina dreapta ori stinga. Se repeta de doua ori cu accelerarea ritmului.

Proba nr. 13. Ba unul, ba multi.

Obiectiv: Dezvoltarea atentiei auditive, operativitatii.

Copiii stau in cerc. Conducatorul arunca mingea unui copil, pronuntind un cuvint la numarul singular. Copilul intoarce mingea si spune cuvintul la numarul plural.

Variante de cuvinte:

Masa, lingura, rochie, masina, floare, livada, dulap, frate, umbrela, ghiocel, gura, stea, strada, televizor, cana, ciuperca, ulcior, cal etc.

Proba nr. 14. Fiecare copil primeste o plansa cu imaginile simbolice ale obiectelor (triunghi, patrat, dreptunghi, stegulet, cerculet, semicerc). Ele sunt aranjate cate 10 in rand; si creioane colorate. (desenul 5)

Scopul: a dezvolta stabilitatea si comutarea atentiei la scolarul mic.

Desfasurarea activitatii: Copiii trebuie sa priveasca atent randul de sus al plansei si sa numeasca figurile desenate si sa taie cu o linie toate steguletele din primul rand; cu o linie toate cerculetele din urmatoarele doua randuri; sa taie toate steguletele si sa sublinieze cerculetele din urmatoarele doua randuri; sa taie cu o linie patratele cu un creion de culoare albastra si semicercul cu rosu din urmatoarele doua randuri; sa taie cu o linie toate dreptunghiurile si sa sublinieze steguletele din alte doua randuri; sa taie cu o linie steguletele si sa sublinieze toate dreptunghiurile din urmatoarele doua randuri; sa taie cu o linie toate dreptunghiurile si sa sublinieze toate steguletele - doua randuri; si din ultimele randuri - sa sublinieze toate dreptunghiurile, steguletele si sa taie cerculetele.

Dupa aceea se verifica care si cate figuri au facute corect pentru fiecare rand.

Proba nr. 15. "Cine si ce mananca". (desenul 5)

Scopul acestei activitati este de a educa spiritul de observatie. Fiecare primeste cate o fisa cu desenul respectiv. Desenul consta din doua parti: in stanga sunt desenate patru animale (caine, vaca, arici iepure). De la fiecare din aceste animale sunt duse linii - "drumuri" incrucisate spre "ferestrele" libere de sus. In partea dreapta e desenata hrana fiecarui animal. Desenele sunt decupate din timp.

Desfasurarea activitatii: Copiilor li se propune sa priveasca desenele si sa raspunda la intrebarea: "Ce mananca fiecare animal?". Ei trebuie sa urmareasca linia, "drumul" ce porneste de la fiecare animal, cu ajutorul creionului, dupa aceea sa urmareasca acelasi drum cu ochii (de 2 - 3 ori) si mai apoi sa suprapuna fisa cu hrana respectiva pe ferestruica libera.

Cand finiseaza, toti copiii impreuna analizeaza desenul. Daca cineva a gresit, conducatorul lucreaza cu ei individual.

Proba nr. 16. Pentru dezvoltarea stabilitatii atentiei coordonatorul le propune copiilor cate o fisa cu cifre (desenul 6). Ei sunt asezati cate unul la masa si fiecare primeste fisa sa.

Coordonatorul le propune sa priveasca randul de sus al formularului (a) si sa arate cifrele in ascendenta (de la "0" pana la "9").

Dupa aceea sa taie cifrele "8" randul 2; sa taie cifrele "5" si sa sublinieze cifrele "1" (randul "b"); sa taie cu o linie timp de un minut cifra "7" (d); sa sublinieze timp de un minut cifra "4" (c); sa taie cu o linie timp de doua minute toate cifrele "2" si sa sublinieze cu o linie cifrele "6" (f); sa taie cu o linie toate cifrele "3" si "9" si sa sublinieze cifrele "o" (g).

Este important sa mentionam ca copilului i se permite sa fixeze pe partea dreapta a plansei cifrele, conditiile conform instructiunii insarcinarii; si i se propune sa fixeze dupa fiecare insarcinare rezultatul in partea dreapta a plansei.

Nota: Copiii care nu s-au ispravit cu insarcinarea propusa lucreaza impreuna cu conducatorul individual.

Proba nr. 17. Pentru captarea atentiei, conducatorul le propune copiilor un joc. Toti copiii sunt aranjati in cerc si conducatorul le zice ca jocul se numeste "inlocuirea numelor". Conducatorul va avea o minge, care va fi aruncata in aer si striga numele unuia dintre copii. Cel numit trebuie sa alerge dupa minge iar ceilalti fac diverse miscari si in momentul cand o prinde - striga: "Pe loc!", la care toti jucatorii trebuie sa "incremeneasca" pe locul, unde se aflau. Copilul cu mingea are dreptul sa nimereasca in cine doreste. Daca nu reuseste, primeste "amenda" un punct. Daca nimereste, este "amendat" cel pe care l-a atins cu mingea. Atunci cand unul dintre copii acumuleaza trei "minusuri", toti ceilalti isi schimba numele (denumiri de flori, de pomi sau orice alte denumiri conventionale).

Jocul continua in aceeasi modalitate, doar ca trebuie sa fie mai atenti pentru a nu gresi numele noi ale colegilor (pentru a nu fi din nou "amendati"), dar si sa reactioneze la "propriul" lor nume, in cazul cand a fost inlocuit printr-un alt nume.

Este important ca pe parcursul jocului, conducatorul sa fie foarte atent la fiecare copil, care si cum reactioneaza.

Proba nr. 18. In scopul dezvoltarii stabilitatii atentiei, fiecare copil, fiind asezati cate unul la masa, va primi o plansa cu un desen (desenul 7). Desenul este reprezentat de trei linii punctate si incrucisate.

Fiecare linie uneste in desen imaginea unui copil cu cea a unui zmeu.

Conducatorul le va propune copiilor, mai intai sa priveasca desenele si sa le numeroteze cu cifre (1, 2, 3) de la stanga spre dreapta. Dupa aceea ei trebuie sa uneasca cu creionul punctele primei linii (cea care porneste de la fetita); ajungand la intretaierea liniilor, sa uneasca cu o sageata - indicator, care i-ar ajuta copilului sa se miste continuu inainte. In momentul cand va ajunge la zmeu, copilul va trebui sa scrie cifra "1" in dreptul zmeului unde s-a sfarsit linia.

Exact aceeasi operatie va fi repetata si in cazul celorlalte linii. Insa, atunci cand ajunge la a treia linie, copilul trebuie sa urmareasca mai intai vizual linia si sa indice sfarsitul ei in dreptul zmeului trei, si numai dupa aceea sa verifice daca a urmarit-o corect.

Dupa ce toti copiii au finisat activitatea, conducatorul le va zice fiecarui copilas ce zmeu ii apartine.

Cei care nu au facut corect, vor mai incerca odata.

Proba nr. 19. Concentrarea atentiei poate fi exercitata prin jocurile de analiza. Conducatorul alege mai multe obiecte si lucruri marunte, pe care le pune pe masa fara sa aiba o anumita ordine, le acopera cu ceva ca sa nu fie vazute de copii, apoi ii invita pe toti in cerc, le demonstreaza cel mult doua minute obiectele alese (trebuie sa fie aproximativ 15 - 20 de obiecte), si le propune sa spuna fiecare ce a vazut. In cazul cand nu au fost memorizate o buna parte din obiecte, se admite demonstrarea repetata a acelorasi obiecte, ca elevii sa reuseasca sa le denumeasca pe toate. Dupa aceea, conducatorul le propune copiilor, pe rand, sa inchida ochii pana cand el va inlatura sau va adauga un oarecare obiect. Privind din nou obiectele ramase, copilul trebuie sa determine exact care din ele a fost inlaturat sau adaugat de catre conducator.

Jocul continue pana cand toti copiii reusesc sa urmareasca toate obiectele.

Proba nr. 20. Jocul "Nu rade!".

In jocul: "Nu rade!" se dezvolta vointa si stapanirea de sine a copilului (ca sa nu rada, trebuie sa se concentreze, sa-si mobilizeze atentia asupra altor lucruri decat cele intreprinse de partenerul sau pentru a-l distrage, impunandu-l sa rada).

Conducatorul numeste doi copii care ies in fata celorlalti colegi ca sa-si probeze "fortele"; unul in a fi "serios", celalalt - in a-l inveseli cu orice pret prin felurite intrebari, gesturi sau mimici. Daca primul copil nu se poate retine si izbucneste in ras, trebuie sa plateasca "amenda" (o porunca).

Daca timp de doua minute el reuseste, totusi sa se retina, "amenda" plateste partenerul sau, pentru ca nu si-a indeplinit misiunea. Prima pereche de copii e inlocuita de urmatoarea si tot asa pana cand sunt "amendati" jumatate din cei examinati. La sfarsit, copiii care s-au putut stapani si n-au ras, obtin dreptul de a da porunci celor amendati.

Desenul 1





Desenul 2

A P D M A M A O S P R D C A L I N R E I U T OCREPS RPO T

VBSUCTIEPNUCASEPRATAVSPIONASTOGSI CERAPAGSZLOTSOAREICNEPRSTMASATIZR ACOLTNPSIRSPESTECLRCADNVDORSACUN SOPICIORTAMARFOPGUPUISORMTSLMARIA

Desenul 3

Desenul 4

Desenul 4 a


Desenul 5


Desenul 6

a.

b.

c.

d.



e.

f.

g.

desenul 7





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved