Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DIFICULTATILE INTAMPINATE IN CONSILIEREA PSIHO MEDICALA A TINERELOR AFLATE IN CRIZA DE SARCINA

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DIFICULTATILE INTAMPINATE IN CONSILIEREA PSIHO‑MEDICALA A TINERELOR AFLATE IN CRIZA DE SARCINA

Proiectul “Pentru viata” se desfasoara in cadrul Asociatiei Filantropice Medical‑Crestine “Christiana”, avand sediul in Policlinica fara plata “Sfantul Pantelimon” din cartierul Manastur.
Asociatia “Christiana” se afla sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului, avandu‑l ca presedinte pe dr. Mircioiu Crisan si vicepresedinte pe P.S. Vasile Somesanul.

Avand in vedere statisticile alarmante a numarului mare de avorturi efectuate in intreaga tara, inclusiv in judetul Cluj (din 1997 la nivelul judetului Cluj au fost efectuate 3221 de avorturi‑ cifra oficial declarate), asociatia noastra a initiat acest proiect care intentioneaza sa intervina in sprijinul femeilor aflate in dificultatea de a lua o decizie in legatura cu sarcina pe care o poarta.

Proiectul si‑a inceput activitatea in data de 1 iulie a.c., in urma cu aproape 4 luni, avand ca scop principal scaderea numarului de avorturi si prevenirea abandonului matern. Pentru realizarea acestor obiective, metodele folosite sunt:

consilierea femeilor in criza de sarcina;

sprijin material si spiritual al viitoarelor mame;

consiliere post‑avort;

prevenirea sexualitatii premaritale si extraconjugale, implicit a bolilor cu transmiterre sexuala.

s.a.

Constatand o crestere accentuata a avorturilor mai ales in randul tinerelor, respectiv eleve si studente, ne‑am concentrat activitatea de consiliere in special in randurile acestui grup social care este cel mai expus tentatiilor, greselilor, cu labilitate emotionala specifica varstei.

Consilierea vizeaza trei metode de prevenire:

1)preventie primara, respective la tinerele care inca nu au inceput viata sexuala;

2)preventie secundara, la tinerele care au inceput viata sexuala;

3)preventie tertiara la tinerele care sunt insarcinate, pentru a le ajuta sa aleaga calea nasterii copilului.

Consilierea se individualizeaza dupa caracteristicile personalitatii tinerelor consiliate.

In aceste 4 luni de consiliere zilnica am intampinat serioase dificultati la acest grup de varsta, motiv pentru care doresc in continuare sa expun aceste dificultati si posibile metode de combatere, dar mai ales de preantampinare al acestora.

Dupa cum este stiut, criza de sarcina reprezinta o constientizare brusca a unei situatii nedorite si care ameninta bunastarea emotionala, fizica si spirituala a unei persoane. La o persoana tanara cu studii neterminate, dependenta de parinti, cum sunt elevele si studentele, aceasta criza este mult mai ampla, fiind practic o franare brusca si traumantizanta a intregului lor elan tineresc si atat de optimist. Echilibrul lor psihic este foarte labil si risca o totala debusolare, ajungand uneori pana la boli psihice sau chiar suicid. In aceste situatii exista doar cele doua alternative: sa‑si mentina sarcina sau sa o intrerupa. Alegerea lor este aproape exclusiv avortul. Este momentul, de cele mai multe ori tardiv, cand incepem consilierea noastra. Esecul este aproape total, motiv pentru care ne‑am hotarat sa incercam o consiliere intr‑o faza mai precoce, respectiv la spital in Clinicile de Ginecologie I si II din Cluj‑ Napoca.

Fiind medic de profesie, cu practica efectuata in aceste clinici, nu mi‑a fost greu sa ma integrez aici primind acordul profesorilor. Atitudinea medicilor si cadrelor medicale medii din spitale a fost deosebit de deschisa. Noi suntem optimisti, dar in acelasi timp constienti ca nu vom putea influenta decizia tinerelor decat daca le oferim un ajutor. Acest ajutor il acordam de altfel tuturor femeilor care se razgandesc si mentin sarcin, si anume un ajutor material sustinut si unul spiritual . Acest ajutor consta in: alimente, haine, scutece, lapte praf pana la varsta copilului de un an, durata putandu‑se prelungi in functie de viabilitatea proiectului nostru.Revenind la dificultatile concrete cu care ne‑am confruntat si ne mai confruntam si in continuare, ma voi opri asupra celor mai importante obstacole: parintii, prietenul si societatea.

1. PARINTII

De cele mai multe ori ei nu afla de aceasta situatie, decat numai dupa ce s‑a efectuat avortul. Parintii care afla de prezenta sarcinii desigur nu raman indiferenti si incearca sa rezolve situatia cat mai repede si cat mai comod pentru ambele parti. Exceptand putinele situatii in care parintii isi indruma fiicele spre casnicie sau chiar doresc sa adopte ei copilul, ceilalti o indruma pe tanara spre efectuarea intreruperii de sarcina. Pacienta ajunge la clinica si noi incercam in al doisprezecelea ceas sa facem o consiliere cat mai eficienta in salon. Desi tanara ne asculta, o sensibilizam, dar de cele mai multe ori se interpune mama, atunci esecul nostru este evident. In aceste situatii ne mai ramane doar sa le aratam tinerelor consecintele unui avort care este o operatie oarba, foarte traumatizanta, mai ales cand este vorba de prima sarcina putandu‑se ivi multe complicatii, (sterilitatea, infectii, rupturi uterine, etc).

Cand tanara se prezinta la noi la cabinet impreuna cu mama avem posibilitatea de a le arata diferite materiale, inclusiv casete video cu consecintele cele mai grave ale unei intreruperi de sarcina.

Pentru realizarea tuturor celor trei forme de preventie ne‑am hotarat sa incepem predarea unor cursuri in licee, scoli post‑liceale, avand ca si continut prevenirea sexualitatii premaritale, consecintele fizice si psihice ale unui avort cu exemple concrete, interviuri cu psihologi, preoti, etc, inclusiv preventia bolilor cu transmitere sexuala, abuzurilor sub diferite forme, etc.

Din acest motiv vom incerca o colaborare stransa cu profesorii de religie, dirigintii si medicii scolari, inclusiv cu pedagogii de internat, cu speranta ca vom sensibiliza tineretul ca vor putea alege calea cea dreapta.

2. PRIETENUL

Prietenul reprezinta cel de‑al doilea obstacol si de cele mai multe ori este si cel mai mare care se interpune intre consilier si tanara; deoarece influenta lui este puternica si mai mare decat a parintilor. El este cel care gandeste mai detasat, o aduce pe tanara la cabinetul de consiliere sau cel de ginecologie pentru confirmarea sarcinii, urmand apoi sa o convinga pe tanara sa „scape de micul inconvenient” care s‑a ivit in viata, in relatia lor. Aceasta sarcina trebuie indepartata cat mai repede, fiind o piedica pentru viitorul lor. Uneori el o santajeaza cu motivul despartirii sau din asa zisa gelozie (sub pretextul ca altul ar fi tatal). Prezentandu‑se la cabinetul de consiliere, aici intervine rolul nostru major sa o sprijinim pe tanara, sa‑i clarificam gandurile, sa‑i aratam ca ea singura poate decide si are acest drept, deoarece este vorba aici de uciderea unui suflet. Nimeni alta decat mama ii poate da nastere si este raspunzatoare de viata sau moartea fatului.

In aceasta situatie este nevoie sa completam consilierea implicand si cea de‑a doua persoana, respectiv prietenul, pentru ajungerea al un consens cognitiv‑afectiv si comportamental.

In aceasta situatie este nevoie sa colaboram si cu un preot sau psiholog (in functie de dorinta clientei) care sa o indrume, relatie care in aceste situatii s‑au dovedit de multe ori foarte eficiente.

Ca metode de prevenire ne‑am gandit sa tinem cursuri separate pentru tinerii elevi si studenti si sa‑i sensibilizam in ceea ce priveste marea lor raspundere intr‑o astfel de situatie atat fata de copil si mama, cat si fata de propria lui constiinta, fata de Dumnezeu.

3. SOCIETATEA

Societatea (respectiv colegele, prietenii, profesorii, vecinii si altii) este perceputa in mod subiectiv de catre tanara ca un obstacol si nu cel mai de neglijat. Mediul scolar, climatul placut si prietenos din care tanara se desparte cu violenta a fost a doua ei familie, de care se teme ca va fi judecata, dar mai ales izolata si tratata altfel decat pana acum. Isi vede studiile intrerupte si un viitor lipsit de sens, motiv pentru care prefera un asa zis „sacrificiu” mai mic posibil fara urmari. De aceea se prezinta la cabinetul de ginecologie pentru intrerupere de sarcina. Aici in clinica noi le oferim o alta metoda de rezolvare a cazului: adoptia, fie de bunici, fie de o alta familie. Daca consilierea noastra ramane fara rezultat si tanara recurge la avort, ne ramane doar posibilitatea consilierii post‑avort, alta metoda a proiectului nostru.In primul rand le oferim tinerelor in aceasta situatie multa compasiune si mangaiere atat de necesare. Suntem constienti ca oricarei tinere care a suferit o trauma majora in urma unui avort, trebuie sa i se dea sansa unei vieti noi, a unei „reinvieri” cu conditia pocaintei si a nerepetarii greselii. Sa nu uitam ca: „ judecarea si condamnarea nu pot vindeca un avort si nici un adulter. Este nevoie de vindecare bazata pe cainta adanca si durabila. Biserica condamna pacatul, dar nu pe pacatos.” (dr. John Breck, Darul sacru al vietii). Trebuie sa aratam tinerelor necesitatea schimbarii stilului lor de viata, a conceptiei despre viata, a sfinteniei ei. Cand tanara mama pune capat vietii pe care o poarta in pantece, moare o parte din ea insasi, iar suferinta rezultata este profunda si indelungata. Trauma psihica produce rani care se vindeca mult mai greu decat cele fizice.

CONCLUZII. DATE STATISTICE

In ceea ce priveste activitatea din spitale, doresc sa precizez ca desi activitatea noastra a inceput doar de 4 luni, am efectuat consiliere la 50 de mame si tinere, acestea din urma provenind majoritatea din mediul rural, fiind eleve la liceele: LIA (cartier Gheorgheni) si MIU (cartier Manastur), scoli unde incepand cu luna noiembrie sa predam cursurile de care am vorbit mai sus.

Tinerele au precare cunostinte despre educatie sexuala, prevenirea relatiilor sexuale premaritale, etc.

Am constatat cu bucurie atitudinea deschisa a unor medici si asistente medicale fata de activitatea noastra: prof. Dr. Costin N., prof. Dr. Surcel V., dr. Ginecolog Pop Valer, Dr. Pediatru ginecolog Morariu Cornelia, dr. Ginecolog Campean Monica, dr. Ona si altii.

In urma consilierii celor 50 de cliente am avut un singur caz care s‑a razgandit, mentinand sarcina. Am oferit si oferim in continuare un ajutor material sustinut permanent acestei familii, avand in vedere ca este o familie numeroasa compusa din 6 copii.

In ceea ce priveste activitatea de consiliere din cabinetul nostru din cadrul Policlinicii    fara plata „Sf. Pantelimon” str. I. Mester, nr. 10, tel. 064‑421038, am efectuat consiliere la 11 tinere si mame care ne‑au solicitat si efectuarea testului de sarcina. Patru teste au fost pozitive, dintre care o tanara nu s‑a mai prezentat la noi, iar celelalte trei au mentinut sarcina, urmand sa beneficieze de ajutorul nostru material si spiritual. Ne‑am bucurat de un numar mare de voluntari: medici ginecologi, pediatri (Dr. Morariu C. De la Policlinica Judeteana), psihologi( Laura Morariu, Anamaria Hamar, Marutoiu O.), as medicale (Bodea A.), studente la: Asistenta sociala, Medicina, Teologie.

La sediul nostru din cadrul Policlinicii toti clientii au acces si la slujbele religioase, respectiv acatiste, Sf. Maslu oficiate de preoti, inclusiv arhierei.

Proiectul nostru are si un profund caracter spiritual si nu promoveaza metode contraceptive medicale, ci doar metode naturale. Metodele contraceptive atat de raspandite astazi intervin in planul lui Dumnezeu, zamislirea insasi fiind un dar de la Dumnezeu. Desi aceste metode contraceptive sunt legale, ele totusi nu sunt umane.

Dorim sa colaboram cu orice fundatie sau asociatie care are obiective comune cu proiectul nostru. Va asteptam la cabinetul nostru pentru o mai buna cunoastere reciproca.

Va multumim si va dorim tuturor impliniri si succese in activitatea Dvs.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 673
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site