Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Fobia de medicul stomatolog

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micFobia de medical stomatolog

A vizita medical stomatolog este un lucru normal pe care toti il facem eventual. Dar unii dintre noi se confrunta cu anumite retineri si chiar sunt speriati de interventiile dentare. In prezentarea de fata vom vorbi despre fobia de medical stomatolog.Pentru inceput sa definim conceptual de fobie. O "fobie" se definieste ca o frica severa irationala care conduce la evitarea situatiei, obiectului sau activitatii declansatoare. Expunerea la stimulul anxiogen provoaca un raspuns de anxietate imediat, care poate lua si forma de atac de panica. Fobia provoaca mult stress, si impacturi asupra altor aspecte ale vietii individului, nu numai igiena lor dentara. Oamenii care sufera de aceasta fobie vor petrece mult timp gandindu-se la dintii lor sau la dentisti sau la situatia lor dentara sau din contra isi vor consuma mult timp incercand san nu se gandeasca la acest lucru. Aceasta incercare este relativ grea in zilele noastre datorita diferitelor reclame din media despre igiena dentara (pasta de dinti, periute etc. )

Manualul de Statistica si Diagnostic al Tulburarilor Mentale sau DSM-IV descrie fobia dentala ca o frica marcanta si persistenta care este excesiva sau irationala, si presupune ca si persoana constinetizeaza ca frica este excesiva si irationala. Dar putem conchide precizand ca fobia dentara nu a fost definita foarte clar si se vor face reviziuri asupra definitiei sale.

Dar asta nu inseamna ca fobia dentara nu se poate declansa impreuna cu o tulburare psihiatrica. Fobia dentara apare mai des la oamenii care sufera de o alta afectiune psihiatrica, de obicei Anxietatea Generalizata, agoraphobia, depresie si emetofobia. Cercetarile arata ca 20% dintre pacientii care sufera de fobie dentara au si o alta afectiune psihiatrica. Probelma este ca nu exista doar un tip de fobie dentara, ci mai multe unele rationale , altele mai putin rationale.

Problema daca frica este nerationala sau excesiva este discutabila, mai ales daca ajungi la un stomatolog nepriceput, fapt care este unul dintre factori cei mai comuni care declanseaza aceasta fobie.

Diferenta dintre anxietate, frica si fobie.

A fost facuta o distinctie clara intre anxietate, frica dentara si fobie dentara.

Anxietatea dentara este o reactie la un pericol necunoscut. Anxietatea este extreme de comuna si majoritatea oamenilor trec prin momente de anxietate dentara mai ales daca li se va face o procedura noua pentru ei. Intr-un mod mai simplu se poate spune ca este o frica de necunoscut.

Frica dentara este un raspuns la un pericol cunoscut care poate fi rationalizat astfel : " Stiu ceea ce imi va face dentistul, am mai fost pe acolo, si imi este foarte frica. Aceasta rationalizare implica un raspuns de lupta-sau-fugi cand se realizeaza confruntarea cu stimulul declansator

Fobia dentara este in general la fel ca frica dar mult mai intensa. Ea poate fi rationalizata astfel "Stiu ce se intampla cand ma duc la dentist, in nici un caz nu ma mai intorc acolo, sunt atat de speriat, ma simt rau. Aici apare dinou reactia lupta-sau-fugi sic and pacientul se gandeste la situatie sau cand ii este amintita. Cineva care sufera de fobie dentara va evita cu orice prt interventile stomatologice pana cand ori o problema fizica va aparea ori pana cand povara psihologica a fobiei va devenii coplesitoare

Cauzele cele mai comune care declanseaza fobia de medicul stomatolog.

Experiente neplacute: in majoritatea cazurilor fobia este cauzata de experiente neplacute sau chiar terifiante (studiile indica ca acest fapt este adevarat in 80-85% din cazuri)

O istorie de abuz: Fobia dentara este comuna si la oamenii care au fost abuzati sexual in prima copilarie.

Un dentist nepasator: Se crede ca de multe ori, chiar in randul profesionistilor, ca frica de durere tine oamenii departe de cabinete. Dar chiar si cand durerea este principala ingrijorare a pacientilor, nu ea este problema principala. De altfel fobicii nu ar vita dentistul chiar si cand sufera de o durere de dinti. Mai degraba este vorba de durerea provocata de un dentisist care este perceput ca fiind rece si autoritar care are un impact psihologic imens. Durerea provocata de un dentist care este perceput mai pasator este mai putin probabil sa sa evolueze la stadiul de trauma

Umilirea: O alta cauza a fobiei include remarci intensive si umilitoare din partea unui dentist. De fapt, remarcile insensibile si sentimentele intense de umilire pe care le provoaca sunt unul dintre factorii principali care contribuie si declanseaza fobiaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 953
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved