Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PREZENTAREA LISTEI DE SELECTIE A ADJECTIVELOR, ACL (SCALELE)

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA LISTEI DE SELECTIE A ADJECTIVELOR, ACL (SCALELE)

End navigation links
Adjective Check List, ACL

Lista de selectia de adjective este un inventar compus din 300 de adjective sau expresii scurte al caror obiectiv este sa se obtina o descriere de sine, o descriere a eului ideal, a altor persoane, a animalelor, obiectelor, locurilor, personajelor istorice, produselor comerciale, starilor psihologice, stereotipurilor, ideilor, conceptelor etc., de fapt, spune Gough, a tuturor fenomenelor susceptibile de a fi percepute, intelese si evaluate intr-o maniera diferentiala.

Termenii permit subiectului sa se exprime destul de nuantat, sa faca distinctii subtile utilizand calitati mai globale.

A fost dezvoltata o prima lista de 279 termeni in 1949 de catre Gough, 1950. In 1951, aceasta lista a cuprins 284 termeni si, din 1952, 300 termeni.

Alegerea adjectivelor a pornit de la consideratii teoretice si metodologice asa cum au fost discutate in lucrarile unor: Allport si Odbert, 1936; Cattell, 1943, 0946; Mueller, 1935, 21937; Hathaway si Meeha, 1951 si Black, 1956 iar majoritatea itemilor provin din aceste lucrari. Dar sunt si itemi ce provin din teoria lui Feud, Jung, Mead si Murray precum si din limbajul cotidian.

Subiectului i se cere sa bifeze itemii despre care considera ca il pot descrie (sau pot evalua ceea ce i se cere); nu exista nici o restrictie referitoare la numar astfel ca variatia numarului este o reflectare a caracteristicilor personalitatii. In majoritatea situatiilor, numarul total de adjective variaza intre 25 si 160, cu o medie de 80 itemi.

Prezentarea scalelor ACL.

Scalele testului sunt grupate in urmatoarele categorii:

Scale de tip modus operandi (mod de operare): sunt si scale de validare a conditiei subiectului, deci am modalitatilor sale specifice de a se raporta si la influenta asupra rezultatelor testului.

Dar, in sine, aceste scale sunt capabile sa indice atitudini constante comportament specifice.

Ckd (Numarul total de adjective ales): persoanele care au note ridicate sunt percepute de ceilalti ca expansive, nerabdatoare in a explora lumea din jur capabile de entuziasm imediat dar oarecum inconstante, lipsindu-le simtul responsabilitatii. La polul opus, sunt persoane conventionale, rezervate si cu interese limitate.

Fav (Numarul de adjective favorabile, ales): persoanele cu note ridicate sunt percepute ca adaptabile, sociabile un umor si spirit, productive in munca. La popul opus apar 2 tipuri de persoane: persoane descurajate, negativiste cu teama de viitor; al II-ea tip, indica oameni sceptici, constrarianti, caustici, care percep rapid incoerentele si blameaza comportamentul altora.

Unfav (Numarul de adjective defavorabile ales): Persoanele cu note ridicate sunt descriptibile: incredule, pesimiste fata de viitor, inconstante, incapatanate si gata sa se ofenseze. La polul opus sunt persoane de incredere, prezinta mai mult tact, evalueaza mai putin critic.

Com (Comunalitatea): modul in care individul se conformeaza la conventiile implicite si explicite ale vietii cotidiene. Cei care au note ridicate sunt de incredere, au consideratie pentru cei din jur si se simt bine in relatiile interpersonale. Cei cu note scazute isi pot exprima opozitia fata de conventiile sociale intr-o maniera devianta, sunt ambivalente in felul cum relationeaza, sunt certarete, defensive si le este dificil sa se supuna cerintelor obisnuite legate de relationarea sociala.

Scale de trebuinte

Ach (Trebuinta de realizare): trebuinta de a face eforturi pentru a excela, pentru a obtine o situatie sociala importanta. Cei cu note ridicate sunt vazuti ca muncitori, orientati spre scopuri, hotarati sa reuseasca.Dom (Trebuinta de dominanta): trebuinta de a cerceta si a conserva un rol de conducere in grup, de a avea influenta si control in relatiile interindividuale. Cei cu note ridicate sunt vazuti ca voluntari, ambitiosi, hotarati si vigurosi, siguri de ei, neinhibati de dezaprobare.

End (Trebuinta de perseverare in ceea ce face): Trebuinta de a persevera in tot ce fac. Cei cu note ridicate sunt vazuti ca avand un simt al datoriei, muncesc constiinciosi, evita frivolitatile.

Ord (Trebuinta de ordine): trebuinta de a pune un accept particular pe ordine, organizare, planificarea activitatilor. Cei cu note ridicate cauta obiectivitatea si ratiunea, isi controleaza impulsurile si isi urmaresc scopurile.

Int (Introspectie): trebuinta de a-s intelege propriul comportament sau conduita altora. Elemente cognitive si afective; cei cu note ridiate sunt logici si anticipativi, valorizeaza doemniul intelectual.

Nur (Serviabilitate): trebuinta de a actiona astfel ca sa procuri celuilalt beneficii materiale sau afective. Cei cu note ridicate sunt perceputi ca iubitori de oameni, cu maniere simple si plini de tact, serviabili, avand un temperament simpatetic si caritabil

Aff (Afiliere): trebuinta de a cauta si intretine numeroase amicitii personale. Cei cu note ridicate se simt in largul lor la reuniuni, le place compania oamenilor si se adapteaza usor la fluctuatii ale proceselor de grup.

Het (Heterosexualitate): trebuinta de a cauta compania sexului opus si a satisfactiilor afective. Cei cu note ridicate raspund cu caldura la orice intalnire cu genul opus, au pulsiuni erotice puternice, le place sa fie in compania persoanelor de gen opus, au o vitalitate debordanta.

Exh (Atragerea atentiei): trebuinta de a actiona asa incat sa atraga atentia imediata a celor din jur. Cei cu note ridicate sunt vazuti ca inoportuni, emfatici, suporta rau opozitia si nu ezita sa forteze sau manipuleze pe cei al caror acord il doresc.

Aut (Autonomie): trebuinta de a actiona independent de altul sau de valori sociale. Astfel de persoane sunt independente si autonome, dar si voluntare si indiferente la sentimentele altora; perceputi ca egoisti.

Agg (Agresivitate): trebuinta de a ataca sau rani pe ceilalti. Cei cu note ridicate sunt agresivi, le place competitia; pentru ei cei din jur sunt rivali ce trebuie depasiti.

Cha (Schimbare): trebuinta de a cauta experiente noi si a evita rutina. Cei cu note ridicate sunt vazuti ca sensibili, spontani, u simt estetic; inteleg rapid si profund situatiile, au incredere in ei insisi.

Suc (Trebuinta de sustinere): trebuinta de a suscita simpatie, afectiune sau sustinere. Cei cu note ridicate se simt incapabili sa faca fata tensiunilor si crizelor, evita confruntarile si au tendinta de a se replia in imaginar.

Aba (Sentiment de inferioritate) trebuinta de a exprima sentimente de inferioritate, de culpabilitate, autocritica. Cei cu note ridicate adesea se supun dorintelor si cerintelor altora, evitand cu orice pret conflictele.

Def (Cautarea si mentinerea unui rol de subordonare in relatii): trebuinta de a cauta si conserva un rol subordonat in relatia cu altul. Cei cu note ridicate sunt vazuti constiinciosi, modesti si rabdatori.

Scale diverse

Crs (Susceptibilitatea de a profita de un sfat psihologic). Barbatii cu note ridicate par sa aibe probleme in comportamentul interpersonal datorita incapacitatii de incredere, timiditatii; se simt respinsi si incapabili sa fie fericiti in viata. Femeile cu note ridicate sunt inteligente, introverte, capabile desi adesea agresive, insatisfacute de statutul social.

S-Cn (Auto-control): Cei cu note ridicate sunt remarcabile din perspectiva atentiei pentru datorie si seriozitate, desi lipsiti de spontaneietate si valorizare personala.

S-Cfd (Incredere in sine): Cei cu note ridicate sunt plini de initiativa si incredere in capacitatea de a atinge scopurile fixate.P-Adj (Adaptare personala): Cei cu note ridicate au o atitudine pozitiva fata de viata, le place sa fie in compania altora i capabili sa actioneze.

Iss (Acord intre eu si eul ideal): Cei cu note ridicate sunt caracterizati de eficacitate interpersonala si de capacitatea de a atinge un obiectiv; bine adaptati desi nu foarte simpatizati.

Cps (Personalitate creativa). Cei cu note ridicate sunt vazuti ca aventurosi, cu simt estetic, rapizi siobisnuiti sa reactioneze; cu capacitati intelectuale, interese largi, fluiditate ideatioala.

Mls (Aptitudine de comanda militara): Cei cu note ridicate sunt orientati spre datorie si obligatie, ajung rapid sa se inteleaga in jurul unei strategii comune, exercita o influenta asupra altora, valorizeaza o bun organizare si planificare atenta.

Mas (Caracteristici masculine): au ca obiectiv sa distinga barbatii de femei, situand persoanele de-a lungul unui continuu unde cei cu note ridicate sunt descrisi de anturaj ca fiind virili, cu initiativa, vigurosi, iar cei cu note scazute ca fiind mai putin virili, mai dependenti; scala poate diferentia persoane care au o preferinta sexuala modala de nonmodala.

Fem (Caracteristici feminine): Are ca obiectiv sa distinga femeile de barbati, sa situeze persoanele de-a lungul unui continuu unde notele ridicate semnifica feminitate, sentimentalism, caldura; si sa diferentieze persoanele dupa preferintele sexuale modale sau nonmodale.

Scale de analiza trazactionala: Eric Berne, 1961, dezvolta principii de psihoterapie concepand comportamentul interpersonal ca desfasurandu-se in dependenta de cele trei strai primare ale Ego-ului: parinte cu varianta control vs. varianta educatie; adult si copil cu varianta liber si varianta adaptat.

PC (parinte critic): constelare de sentimente, aptitudini si atitudini predispozante pentru un comportament de judecare critica, care cauta fapte, determina limite, impune reguli.

NP (Parinte afectuos); sustinere afectiva, prefera continuitatea si pastrarea valorilor vechi schimbarilor rapide si modificarilor.

A (Adult): Capabil sa evalueze sentimentele, sunt disciplinate, atente la indatoriri mai putin spontane in exprimarea vietii afective si a tandretii.

FC (Copil liber): exuberanti si gat sa intreprinda ceva cauta mai ales actiuni care le fac placere.

AC (Copil adaptat): autonomie scazuta, le este dificil sa abandoneze subordonarea din copilarie.

Scale de origenta-intelectanta (termeni derivati din conceptele de originalitate, creativitate, inteligenta): cercetarile lui G.S.Welch, 1965, 1977 Termeni derivati din conceptul de originalitate, creativitate si inteligenta.

A-1 (Origenta ridicata, Intelectanta scazuta): au instincte puternice, atentia le este usor distrasa.

A-2 (Origenta ridicata, Intelectanta ridicata): autonome, voluntare, originale in gandire si perceptii, sensibile la estetic, indiferente la conventional contrariate de oamenii carora le lipseste intuitia.

A-3 (Origenta scazuta, Intelectanta scazuta): fara pretentii, necomplicate si tolerante, au o atitudine protectiva fata de prieteni, deschisi si respectuosi fata de reguli.

A-4 (Origenta scazuta, Intelectanta ridicata): analitici, logici, cu disciplina intelectuala, Fac eforturi pentru a urmari obiectivele intelectuale propuse.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 806
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site