Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburari de alimentatie

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Tulburari de alimentatie

Anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara, afectand cu perdilectie sexul feminin, dar si cel masculin. Debuteaza, de obicei, in perioada adolescentei.

persoana refuza sa-si pastreze greutatea corporala normala corespunzatoare varstei si inaltimii. Greutatea este cu 15% mai mica decat expectantele normale pt varsta si inaltime.
Este o pierdere de greutate autoindusa prin evitarea alimentelor care ingrasa, prin exercitii fizice excesive, prin utilizarea de diuretice si laxative sau prin vomismente autoinduse

Este prezenta o teama coplesitoare de a nu lua in greutate, cu preocupari obsesive fata de forma si dimensiunea propriului corp

Sunt inventate reguli referitoare la cat de multa mancare este permisa si cate exercitii sunt necesare dupa ingerarea anumitor cantitati/tipuri de alimente

Cei care sufera de anorexie, urmaresc un „ideal” extrem de scazut al masei corporale

Pierderea in greutate poate genera tulburari hormonale

Tinerele fete nu au ciclu    menstrual la o varsta adecvata, pubertatea fiind intarziata la ambele sexe, apare dismenoreea sau amenoreea. La barbati scade nivelul hormonilor sexuali. Scade apetitul sexual, libidoul si apar probleme de infertilitate.

Persoana aorexica neaga pericolul greutatii scazute, este inspaimantata de ideea de a deveni grasa, de a pune kilograme pe ei, chiar atunci cand este anormal de subponderala.

Aceasta tulburare include depresie si iritabilitate, retragere si izolare sociala, comportamente neobisnuite ( ritualuri compulsive, obiceiuri alimentare ciudate).

Apare comportamentul de categorizare, de impartire a alimentelor in bune si rele, periculoase.

Persoanele cu anorexie au o toleranta scazuta la schimbare si probleme in asumarea responsabilitatii; pot fi extrem de dependenti fata de familie, in special fata de parinti, simtind permanent nevoia de a fi iubiti, placuti, apobati si spijiniti. Cauta perfectiunea.

Incercand sa aiba control asupra vietii lor, simt ca pot controla corpul, dimensiunile lor si isi obtin sentimentul de control asupra vietii prin dieta. Mecanismul lor de coping la stres si la evenimente critice de viata este dieta.

Dieta pare a fi o modalitate de a se adapta unui nou stadiu de viata.

Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa este o tulburare de tip dieta-infulecare-vomitare. Persoana tine dieta, devine infometata si, intr-un moment de slabiciune, are un episod de binge, datorita poftei atotputernice. Sentimentul de frustrare si autoblamare consecutiv episodului de binge se sterge printr-o noua perioada de dieta, cu luarea unui nou angajament de autocontrol si de atingere prin dieta a unei greutati ideale.

Etape:

Dieta draconica autoimpusa

Pierderea autocontrolului, generat de starea de slabiciune generata de infometare si de alimentatia neechilibrata

Episod de infulecare (binge) – cantitati mari de alimente, intr-o perioada mica de timp, in special pe ascuns, in momente in care nu este observat

Simt ca au pierdut controlul in perioada de bingeTeama de a se ingrasa determina comportamentul de inducere a vomei, pentru a preintampina efectele ce ar putea fi consecutive infulecarii (ingrasarea)

Folosirea laxativelor; juraminte de a fi cuminte, de a nu mai avea episoade de infulecare, urmand din nou ciclul infometare-episod binge-vomitare

considera ca a fi bun inseamna a fi subtire

aceste persoane se angajeaza in comportamente riscante sau alte comportamente legate de impulsivitate, promiscuitate, fura din magazine, abuz de alcool, droguri, cumparaturi excesive

actioneaza fara a se gandi la consecinte

greutatea poate fi aproximativ normala, in afara cazurilor cand co-exista cu anorexia

bulimia poate ucide

persoanele se simt singure, rusinate, se invinovatesc, pot lumina o petrecere, dar cand sunt singuri devin depresive.

Binge-eating disorder- episod de binge

Binge-eating disorder- episod de binge: persoana infuleca cantitati imense de mancare in mod frecvent si repetat. Incapabili sa se opreasca, infuleca foarte rapid si in secret sau pot sa ciuguleasca cat e ziua de lunga, se simt vinovati si le este rusine, au un istoric plin de esecuri in ceea ce priveste dieta, sunt depresivi si obezi.

De multe ori sunt predispusi genetic sa fie mai grasi decat idealul cultural. Multe din aceste persoane pot sa manance din motive emotionale.

Indiferent de motiv, dietele nu sunt o rezolvare. Pentru o anumita persoana, o anumita structura genetica in combinatie cu anumiti factori de viata determina o anumita structura a corpului. Stilul de viata actual, stresul predispun la bulimie.

Tipuri de tulburari de alimentatie mai putin cunoscute:

anorexia atletica - exercitii compulsive, exercitii fizice extenuate pt a atinge greutatea dorita

tulburare de dismorfism cultural - tulburare legata de aspectul exterior; persoana crede ca este urata

tratament medicamentos si TCC

sindromul mancarii noaptea

sindrom ruminativsindrom gurmand

pica - dorinta alimentara pentru produse necomestibile (ex., nisip, creta, mizerii)

sindromul ciclic vomitiv- persoana vomita frecvent, poate fi relationat cu migrene, se intalneste la copii.

Persoane cu risc in dezvoltarea tulburarilor alimentare:

Caracteristici: - apar frecvent la tinere atractive, inteligente, cu varste intre 12-25 ani, desi exista si exceptii

10% din persoanele cu tulburari de alimentatie sunt barbati.

Devin anorexici copiii buni, care doresc din suflet sa fie placuti si cu rezultate scolare bune. Sunt persoane placute de ceilalti, cauta aprobarea si evita conflictul. Au grija de alte persoane si urmaresc perfectiunea, in forul interior se simt inadecvati. Isi doresc sa fie speciali, sa iasa din mediocritate si incerarca sa atinga acest scop prin pierderea in greutate.

Aceste simptome din anorexie sunt o modalitate de limbaj simbolic manifestate de persoane care nu stiu sa-si manifeste deschis emotiile.

Aceste persoane sunt stresate si anxioase in situatii noi, isi stabilesc standarde nerealiste, au restrictii si la alte componente ale vietii lor, evita iesirile, traiesc in medii inchise

Ca modalitate de interventie : - a-i face sa devina mai aventurosi.

Un alt factor important e cultura occidentala: purtatoarea unor modele culturale care predispun la aparitia acestor tulburari de alimentatie.

Ce cauzeaza tulburarile de alimentatie?

Exista multe teorii ale factorilor etiologici ai tulburarilor de alimentatie. Cei mai incriminati factori care genereaza si mentin tulburarile alimentare sunt urmatorii:

factori biologici; temperamentul este, in mare masura, determinat genetic. Anumite tipuri de personalitate predispun la dezvoltarea anumitor tipuri de tulburari alimentare (de ex,. Personalitatea obsesiv compulsiva, tipul de personalitate sensibil-evitant, personalitatea de tip hisrionic, etc.).

factori genetici pot sa fir predispozanti spre depresie, anxietate, perfectionism. Ereditatea are un rol important in obezitate si in aparitia tulurarilor de episod de binge.

factori psihologici: perfectionismul, expectatii nerealiste. Sunt persoane cu concept de sine nedezv, incearca sa se defineasca prin exterior, prin ochii celorlalti

factori sociali: (incepe de la un prieten caruia ii plac femeile suple sau de la un prieten care exercita presiuni in directia schimbarii aspectului fizic, al dimensiunilor corporale);

presiunea culturala caracterizata prin competitie pentru succes si modele nerealiste de suplete.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 607
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site