Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Internetul si resursele acestuia in educatie

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micInternetul si resursele acestuia in educatie.

Internetul se bazeraza pe tehnologia calculatoarelor si prezinta o aplicatie utila in multe domenii. Putem trimite si primi scrisori si fisiere, impartasii idei si informatii despre subiecte diferite, sa citim si sa raspundem la mesajele din grupurile de stiri, sa contactam oameni diferiti etc.Iata cateva aplicatii ale noii tehnologii :

v    Invatamant

v    Distractie

v    Stiri

v    Tranzactii financiare

v    Comert si comunicatii

Internetul este oricum numai plictisitor nu ceea ce face sa fie un mediu propice domeniului educational (informare, educatie la distanta etc.).

Sa dam cateva exemple :

v    Posta electronica (e-mail) - echivalentul electronic al unui aficiu postal.

v    Organizatia UNICEF. Aceasta intretine un cite pe internet unde putem gasi diverse informatii privitoare la cresterea, protectia copilului.

v    In Cluj functioneaza pe strada Kogalniceanu Centru de Informare Comunitara care intretine un cite cu prevederi legislative abdatate la zi.

v    Aplicatii multimedia ca : muzee interactive (unde putem vedea desene cu dinozauri sau fotografii de fosile a acestor creaturi preistorice).

v    Grupuri de stiri (newsgroups) - locul unde se pot intalnii si isi pot impartasii cunostintele persoane cu interese comune.

v    Invatamant la distanta

Aceasta diversitate a informatiilor existente in internet se datoreaza faptului ca internetul nu este proprietatea unei singure peroane, guvern sau organizatii, ci un sistem intre milioane de oameni din lumea intreaga. Sa amintim de exemplu ca in anul 1985 erau conectate la internet 1961 de calculatoare . In 1994 numarul acestora depasea 3 milioane. De fapt, cresterea internetului este atat de rapida, incat face imposibila prezentarea unor statistici. Acest lucru au crescut evident si nunmarul de persoane care sunt conectate si utilizeaza internetul. Se aproximeaza ca in fiecare luna aproximativ 2 milioane de noi utilizatori incearca internetul.

Conectarea a milioane de calculatoare si de persoane face posibila denumirea internetului sugestiv "autostrada informationala".

Marile universitati si agentii au calculatoarele conectate zi si noapte la internet si folosesc conexiuni de mare viteza ceea ce are ca rezultat un transfer mare si rapid de informatii ce pot fi folosite simultan de un numar mare de studenti. Acest lucru face atractibil internetul.

Prin intermediul aplicatiilor internet putem trimite corespondenta, putem parcurge grupuri de stiri, putem sa ne inscriem la listele de corespondenta, putem trnsfera fisiere s.a.m.d.

Listele de corespondenta (Mailing Lists), numite si liste de distributie de exemplu, sunt o extensie a serviciului e-mail - un fel de scrisori electronice in lant - unde diverse persoane isi impart cu alti utilizatori idei in legatura cu anumite subiecte. Putem cauta liste care contin subiecte interesante.

Listele de corespondenta sunt utile in educatie, de exemplu D.N doreste sa trimita si sa primeasca mesaje in legatura cu subiectul "Tehnologia multimedia si aplicatia ei in domeniul educational".

Lucrul pe care il are de facut D.N este sa se aboneze la o astfel de lista. D.N primeste automat copii ale mesajelor pe care ceilalti membrii ai listei i le trimit. Aceaste liste de corespondente au de obicei un moderator care cenzureaza informatia (in sensul verificarii incadrarii mesajului in tematica listei) pentru a face participantii sa nu se abata de la subiectul acesteia.

Listele de corespondenta permit implicarea educatului sa contribuie si el cu informatii la lista de corespondente.

Grupurile de stiri (newsgroups) -sunt o alta metoda prin interediul careia utilizatorii internet isi fac cunoscute ideile si informatiile. Diferenta dintre acestea si listele de corespondenta este ca nu obtinem informatii din grupurile de stiri in cutia de e-mail ci ca va trebui sa ne abonam la grupurile de stiri care ne inereseaza si sa le vizitam ulterior periodixc pentru a vedea noile informatii din grupul respectiv.

Grupurile de stiri sunt forumuri mondiale in care elevi si studenti cu pasiuni diverse schimba informatii, discuta diverse teme si isi pun intrebari unii altora. Subiectele variaza de la unele de cultura generala pana launele ezoterice: de exemlu daca un elev sau un student se confrunta cu o problema de matematica si aceasta il depaseste se poate incerca k12.ed.math, grup de participanti ce se ajuta reciproc pentru rezolvarea problemelor si gasirea bibliografiei potrivite. De fapt sensul corect al acestor grupuri este "grupuri de discutii" sau forumuri. Aceste grupuri de stiri sunt distribuite UseNet.

Una dintre caracteristicile importante ale grupurilor de stiri este ca ele nu se vor ingramadii pe "capul" nostru putand usor sa sarim de la un grup la altul si sa obtinem informatia dorita. In afara faptului ca se pun continuu la dispozitie informatii utile si interesante, grupurile de stiri ne ofera link-uri cu persoane din toata lumea. Daca ar fi sa definesc simplu un grup de stiri l-am putea defini ca o colectie de mesaje ce se cocentreaza pe un anumit subiect, in mod asemanator unor reviste de specialitate.

Mesajele pe care userii (studentii sau elevii) le scriu si le transmit acestor grupuri de stiri sunt cunoscute sub numele de articole. Modul de transmitere a mesajelor din grupurile de stiri difera fata de transmiterea mesajelor din listele de corespondenta (la listele de corespondenta fiecare persoana din lista primeste copii ale fiecarui mesaj. Grupurile de stiri UseNet nu mai fac o asemenea risipa de resurse, deoarece doar o copie a mesajelor este pastrata pe un "host" care poate servi utilizatorilor).

Orice membru al unui grup de stiri poate citii mesaje trimise de alti membrii si poate adauga is propriile sale idei acestor mesaje (se obtine ceea ce se numeste fir, adica un sir de mesaje legate prin subiectul lor). Sa presupunem ca D.N transmite un articol grupului de stiri alt.books.reviews in care anunta daca stie cineva despre aparitia cartii lui D.A care cuprinde discutii despre eficientizarea muncii de integrare a copiilor cu handicap.Un cercetator aflat in domeniul despre care se discuta raspunde ca aceasta carte se poate procura de la amazon.com insa ar fi de preferabil sa se cumpere o carte aparuta recent de C.B.C intitulata "Integrarea persoanelor cu handicap" deoarece este o carte mult mai practica.

Cineva din Australia zareste si el "firul" si adauga detalii in legatura cu ultimele metodologii folosite in acest domeniu.

Grupul alt. are un numar mare de grupuri cuprinzand subiecte ce nu se incadreaza precis in alta categorie.

Enumeram mai jos o lista de 10 categorii de grupuri

.alt - grupuri alternative

.biz - grupuri de afaceri

.comp - grupuri in legatura cu computerul

.k12 - grupuri ce se refera la educatia copiilor

.misc - grupuri diverse

.news - grupuri stiri UseNet si informatii

.rec - grupuri recreative

.sci - grupuri stiinta

.soc - grupuri sociale

.talk - grupuri cu subiecte controversate

Grupurile de stiri din retea dau posibiltatea oricarui users sa traiasca "15 minute de faima" deoarece publicarea unui articol sau trimiterea unui fisier intr-un grup de stiri poate face ca milioane de persoane sa cantareasca ideiile si informatiile transmise.

Instrumente de cautare:

Instrumentele de cautare ca Altavista, Lycos, Yahoo, Gopher, Wais, Archie ne ajuta sa gasim materiale din retea prin introducerea dupa domenii, cuvinte cheie clic-in pe search. Astfel noi avem acces la domeni ca: astronomie, educatie, muzica, anatomie, pedagogie, informatica, psihologie etc. ce sunt punct de plecare in explorarea resurselor internet.

Cautarea fisierelor sau temelor educative in Internet se aseamana cu munca unui detectiv in sensul ca necesita "sapaturi" pentru a afla informatia dorita. Acest lucru se face cu ajutorul motoarelor de cautare amintite mai sus. Daca D.N este interesat de o tema de educatie integrata sarcina acestuia este sa introduca in motoarele de cautare cuvintele cheie "educatie integrata" si sa clic-eze pe sarch ceea ce bva produce o lista cu fisierele dorite. Cuvantul sau cuvintele cheie trebuie sa fie concrete astfel incat rezultatul cautarii sa nu fie o lista de fisiere neutilizabile, dar si suficient de general, incat sa obtinem totusi ceva rezultate. Astfel daca D.N introduce cuvantul multimedia ar aparea o lista cu fisiere care contin informatii despre subiectul respectiv.

Posta electronica este aplicatia responsabila pentru dezvoltarea retelei internet. De fapt daca serviciul acesta n-ar fi existat n-am fi vorbit de internet. Initial dezvoltarea retelei a fost facuta de niste cercetatori ce au folosit intens seviciul e-mail pentru a schimba idei, informatii si rapoarte despre eforturile lor stiintifice. Aceasta aplicatie este populara deoarece este o cale rapida, convenabila si ieftina de a trimite mesaje si fisiere (chiar imagini si secventa de film) prietenilor, familiei, colegilor s.a.m.d. Putem astfel trimite o scrisoare oriunde in lume ce ajunge la destinatar in cateva minute. - Utilizatorii serviciului e-mail sunt atat de multumiti de viteza acesteia, incat au poreclit serviciul postal obisnuit posta melc - . Importanta e-mail-ului nu este datorata numai rapiditatii ci si ajutorul ce ni-l face in ultimul moment adica dispunem de o perioada de timp suplimentara putand expedia in ultimul moment informatia dorita stiind ca aceasta va ajunge cu siguranta la detinatar la timp.

De ce sa nu amintim avantajele de natura ecologica (desi exista studii care arata ca de obicei se face copie la imprimanta a mesajului dorit ceea ce va creste cantitatea de hartie ce va ajunge in final la cos). Alt avantaj este ca serviciul e-mail este portabil si aproape permanent. Sa presupunem ca plecam de acasa intr-o caatorie de afaceri sau in vacanta. Avand un leptop cu noi sau incercand la un calculator legat la internet de unde ne aflam putem receptiona si expedia mesaje. Tot mai des hotelurile, telefoanele publice din aeroporturi si din centre de conferinta au inceput sa aiba mufe pentru a putea conecta modemul unui calculator portabil la serviciile de internet.

Un alt avantaj al postei electronice este ca adresa pe care o avem ramane permanenta. Acest lucru este uimitor daca ne gandim ce ar face posta normala (obisnuita) pana ce ar gasi noua adresa in care ne-am muta. Un alt avantaj este costul redus al serviciului. Putem de exemlu sa trimitem la distante enorme o informatie cu un cost minim si intr-un timp foarte scurt.

Un alt avantaj al postei electronice vizavii de posta obisnuita este ca putem atasa ("attach") fisiere mesajului postal sau putem primi fisiere atasate. Un asemenea fisier ar putea fi un proiect, o fotografie, un program, etc.

Sa descriem printr-un exemplu tipic un avantaj al postei electronice. Sa presupunem ca D.N este sutudent la Universitatea Avram Iancu (educatie la distanta) si ca are de trimis pentru exminare la materia pedagogie generala niste referate despre integrarea scolara a copiilor cu handicap. Pentru aceasta D.N trebuie sa faca urmatorii pasi:

q       Sa se documenteze cautand materiale la bibliteca;

q       Sa scrie referatele;

q       Sa puna totul intr-un plic;

q       Sa scrie pe acesta adresa destinatarului si expeditorului;
q       Sa lipeasca timbrele pe plic;

q       Sa duca plicul la posta si sa expedieze scrisoarea cu confirmare de primire pentru a fi sigur ca ajunge la destinatie.

Acum sa luam exemplul postei electronice.

Pasii sunt urmatorii:

q           Documentarea (se face stand pe scaun in fata calculatorului si cautand materiale pe internet despre subiectul amintit. Acest lucru este simplu deoarece exista sute de cite-uri unde poate gasi informatia cautata);

q           Scrierea materialului;

q           Folosirea postei electronice pentru trimiterea materialului:

Completarea adresei e-mail in "outlook expres"[4]

Completarea adresei expeditorului

Atasarea fisierului

Trimiterea acestuia prin comanda send

Referatele vor ajunge astfel la destinatie rapid, iar costul si efortul nostru va fi de natura intelectuala (doar realizarea referatului).

Fisierul atasat este un fisier separat, creat si expediat simultan cu mesajul nostru (ca si cum ai pune intr-un pachet o fotagrafie sau o caseta in acelasi plic cu hartia pe care ai scris-o).

Se pot trimite fisiere de: grafica, fotografii, fisiere audio, baze de date, documente si programe.

Word Wide Web

Word Wide Web o alta aplicatie ce pune in valoare resursele internet prin imagini, sunete si film (multimedia). Acest sistem de a naviga este una dintre realizarile de mare succes, cu impact si asupra educatiei. Acest sistem transforma explorarea resurselor internet dintr-o sarcina solicitanta intr-o excursie pasionanta.

Web are inca doua caracteristici deosebite ce-l evidenteaza dintre celelalte sisteme ale internetului. Acestea sunt multimedia interactiva (interactive multimedia) si hiperlegaturile (hyperlinx). Se permite astfel accesul la o mare varietate de mijloace si resurse - documente, grafica, fotografii, audio si video - pe care le face disponibile pe calculatorul utilizatorului.

Aspectul interactiv se refera la faptul ca utilizatorul decide ca doreste sa vada, sa cerceteze, sa auda. Web reprezinta, un fel de colectie vasta de carti, diapozitive, compact discuri audio si casete video.

Acest sistem este caracterizat de hyperlegaturi. Hyperlegaturile sunt adrese/indicatoare electronice ci ne ajuta sa navigam intre diferite resurse Web prin simpla tastare sau prin simpla selectie cu mousul.

Word Wide Web este un univers de hipertext, hipermedia, hyperlegaturi.

Hipertextul

Reprezinta o colectie de documente electronice care utilizeaza hiperlegaturi. Orice tip de document pe care-l citim poate fi transformat in hipetext (romane, ziare, documente legislative etc.).

Marele avantaje ale hipertextului este ca el te ajuta sa regasessti rapid informatia pe care o cauti. Cautarea intr-o carte obisnuita necesita folosirea indexului alfabetic, si apoi rasfoirea paginilor. Utilizand hipertextul informatia devine usor de cautat si localizat. De exemplu intr-un articol despre proiectul didactic Cigno 4 se mentioneaza despre proiectele Cigno1, Cigno2, Cigno3. Selectand aceste legaturi ajungem la un text referitor la priectele uninii europene (deci devenim exploratori ce i-au decizii privitoare la modul de a naviga).

Hipermedia este o extensie a hipertextului. Cu hipermedia documentele prind viata pe ecranul calculatorului, prin conectarea la grafica, fotografii, mijloace video sau audio. De exemplu un articol despre Rezervatia Nationala Yellowstone. Aici putem vedea diferite imagini cu animale iar la cli-ul pe imaginea unui animal (presupunem ca un elefant), se face o legatura cu o scurta inregistrare audio a sunetelor elefantului.

In concluzie internetul este o tehnologie cu importante potente educative.ll

Dupa Bill Eager "Utilizare internet usor si repede' Editura Teora, Bucuresti, 1996 p.184

De exemplu A.P.A (asociatia psiholgilor americani)

Program specializat in trimitere e-mailurilor

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 991
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved