Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PROSTITUTIA INTRE CERERE SI OFERTA

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PUTERE
Grupuri “de intalnire”
PROBLEME SOCIALE: LOCUIRE, SARACIE
RELATII INTERPERSONALE
PSIHODRAMA
DIVERSITATEA RECIPROCITATILOR
DEVIANTA
TRANSMITERILE INVERSE SI DIFUZAREA SCHIMBARII
BEVERLY HILLS NE-A MARCAT ADOLESCENTA - Diviziunea puterii in serialele pentru tineri
Bunastarea – obiectiv al politicii sociale. Economia de piata si producerea bunastarii. Criza economica est-europeana.


PROSTITUTIA INTRE CERERE SI OFERTA

Cercetand traditiile adunate de popoarele antichitatii si perioada formarii miturilor, se poate trage concluzia ca prostitutia ,”o meserie veche de cand lumea”, este privita ca un rau tolerat iar pentru unii chiar ca un rau necesar , fiind chiar incurajata in diferite scopuri. De altfel, se pare ca la origini, prostitutia a fost legata de veneratia religioasa, prima forma organizata cunoscuta in istorie fiind ”prostitutia de templu” practicata in locurile de rugaciune dedicate unor zeite. Aici slujeau frumoase preotese care isi ofereau serviciile sexuale strainilor ce vizitau templul, in schimbul donatiilor pentru cultul zeitei.Originile celei mai vechi meserii din lume se afla in Caldeea.

Spre deosebire de celelalte popoare unde se cultiva prostitutia religioasa sau cea ospitaliera, in casele egiptene inflorea prostitutia legala, adica vanzarea trupului femeilor pe bani.

Prostitutia legala a cunoscut o amploare deosebita si in Grecia Antica. Pentru a spori veniturile statului, Solon, intelept om de stat, a pus casele de toleranta sub jurisdictia cetatii si a infiintat un bordel de stat.

Spre deosebire de greci, in Roma antica prostitutia era privita ca un rau necesar, raspunzand cererii de piata.

In China antica, prostitutia era socotita legitima inca din anul 720 i.H. Curtezanele erau incadrate in rangul sapte al ierarhiei sociale, ocupand un loc mai inalt in societate decat carturarii[1]. Fiind o meserie legala, curtezanele erau organizate in asociatii profesionale care varsau venituri importante in visteria statului.

Perioada crestinismului timpuriu coincide cu aparitia unor noi idei privitoare la prostitutie propovaduita chiar de invataturile evanghelice care condamnau prostitutia si relatiile sexuale din afara casatoriei.

In Evul Mediu, prostitutia a luat amploare dupa primele cruciade. Desi canonicii blamau practicarea prostitutiei, aceste acuze vizau in special proxenetii si codoasele, in aceasta categorie intrand si sotii care le permiteau sotiilor sa se prostitueze. In fapt legea apara drepturile prostituatelor, silindu-le sa locuiasca si sa-si desfasoare activitatea in anumite cartiere sau pe anumite strazi.

Geneza prostitutiei moderne este direct legata de debutul si evolutia proceselor de urbanizare si industrializare, care au determinat cresterea independentei economice si, implicit, cresterea libertatii sexuale a femeilor. Treptat s-a conturat ideea, cu totul si cu totul noua, ca intre prostituata si clienti nu mai exista nici o legatura personala precum si mentalitatea ca barbatul are dreptul, spre deosebire de femeie, sa intretina relatii sexuale premaritale, extraconjugale si, implicit, sa apeleze la prostituate. Femeia nu avea, asadar, nici un drept in aceasta privinta, ea avand doar posibilitatea de a alege calea prostitutiei, tratate ca un delict.

In epoca contemporana, legile cu privire la prostitutie se caracterizeaza printr-o mare rigiditate si inflexibilitate, existand un numar mare de state care interzic aceasta practica. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii, cu exceptia Nevadei, prostitutia feminina este interzisa iar patronii de bordeluri, proxenetii si chiar clientii sunt sanctionati. Interesant de retinut este faptul ca in 27 de state americane exercitarea acestei profesii este interzisa, insa nu exista nici o categorie juridica distincta, nici un text de lege care sa prevada expres aceasta infractiune. Prostituatele sunt sanctionate doar pentru vagabondaj cu inchisoare de la 6 luni la 1 an.

In Romania, prostitutia s-a manifestat de-a lungul unei perioade foarte mari de timp, desi, paradoxal, datorita influentelor orientale, femeia era sub totala dominatie exercitata de parinti sau de sot.

In Evul Mediu, prostitutia era foarte raspandita in Moldova si in Tara Romaneasca, asa cum rezulta din scrierile calatorilor straini si din cronici. In vremea lui Caragea Voda, la Bucuresti numarul de prostituate era atat de mare incat domnitorul a impus taxe speciale pe comertul practicat de ele, ceea ce i-a adus venituri importante

Prostitutia de tip institutionalizat, sub forma caselor de toleranta, a cunoscut o mare inflorire mai ales in perioada interbelica, ”emblema” ei reprezentand-o celebra ”Cruce de piatra” din cartierul Dudesti, segregata de alte zone ale Bucurestiului prin traditionalul felinar rosu[2].

Alaturi de prostitutia tolerata de stat, prostitutia de strada, ocazionala sau sistematica, si fara autorizatie era extrem de raspandita in capitala si in tara.

Regimul comunist, prin rigorile impuse, a pus capat prostitutiei legalizate dar nu a impiedicat practicarea ei. Neajunsurile materiale si tentatiile oferite de aceasta profesie au determinat multe tinere sa practice prostitutia cu strainii. Au existat numeroase situatii in care chiar organele de stat au incurajat aceasta practica, utilizand-o in scopuri politice si cooperand cu profesionistele pentru a obtine diferite informatii despre straini[3].

Dupa decembrie 1989 prostitutia a intrat intr-o noua epoca cunoscand o vasta propagare. Dincolo de propria optiune a unor fete de a practica aceasta meserie in tara sau in afara tarii, in state ca Turcia, Cipru, Spania, Grecia, Italia, Franta, Germania, Japonia si multe altele, a aparut si s-a dezvoltat un nou tip de exploatare sexuala circumscrisa, in majoritatea cazurilor, retelei hoteliere romanesti. Prostitutia se practica in marile hoteluri din orase cu mare trafic turistic: Constanta, Timisoara, Braila, Galati, Arad, Baia Mare, Brasov, Suceava, Predeal, Bucuresti.

Dezvoltarea societatii a adus cu sine si multiplicarea posibilitatilor de practicare a profesiei care aduce sume importante de bani in patrimoniul celor care o practica.

O categorie aparte pentru Romania o reprezinta prostituatele care isi desfasoara activitatea in zonele de parcare amenajate de-a lungul unor sosele principale pentru T.I.R.-urile conduse de soferi straini, in special turci. O parte din aceste parcari sunt dotate cu service-uri, baruri si alte facilitati, printre care si existenta unor prostituate. Un exemplu concludent in acest sens il constituie zona care leaga Ramnicu Valcea de statiunea Calimanesti.De asemenea, au patruns in Romania retele internationale ale traficului de carne vie care, sub emblema unor firme care cauta pentru strainatate dansatoare, manechine sau alte lucratoare, recruteaza prostituate pentru diferite tari, in special pentru Turcia, Grecia, Italia, Franta si Germania. Recrutarea se realizeaza prin anunturile de mica publicitate in care se ofera locuri de munca bine platite.

Alteori prostitutia este mascata de asa-zisele agentii matrimoniale ce se constituie in locuri de intalnire pentru parteneri, patronul acestora asumandu-si rolul de proxenet precum si de agentii de modelling, de fotomodele, de impresariat artistic, de baby-sitter, ajutor de menaj si chiar de asociatiile „caritabile” de insotire si ingrijire batrani.

In ceea ce priveste caracteristicile prostitutiei in Romania, conform informatiilor furnizate de organele de politie, acestea sunt urmatoarele:

v     majoritatea provin din familii dezorganizate

v     majoritatea provin din zone sarace din punct de vedere economic

v     majoritatea au mari deficiente de cultura si educatie

v     majoritatea refuza sa isi desfasoare activitatea in alte domenii legale

v     majoritatea sunt exploatate de proxeneti.

Prostitutia poate fi cu succes considerata o activitate comerciala bine organizata si caracterizata, desigur, printr-un raport de echilibru intre cerere si oferta. Cererea, privita ca manifestare de vointa a unui sector al populatiei in directia asigurarii pe piata a necesarului de prostituate care sa satisfaca nevoile sexuale ale unui numar in continua crestere de clienti amatori, se afla intr-un raport de echilibru cu oferta asimilata propunerii, cu caracter generic, adresata unui „destinatar” nedeterminat, in vederea prestarii de servicii sexuale. Acceptarea acestei oferte cu caracter generic consta in manifestarea de vointa a destinatarului ofertei de a intretine raporturi sexuale cu prostituata ofertanta. Acceptarea poate fi expresa sau tacita, astfel incat vointa acceptantului se poate manifesta prin orice act sau fapt din care rezulta intentia neindoielnica de acceptare a ofertei.

Statisticile au demonstrat ca in acest domeniu cererea este tot mai mare, precum si faptul ca 15%-20% din populatia masculina a tarilor avansate reprezinta clienti ocazionali iar cei periodici tind spre 10%.

Ca in cazul oricarui raport de natura comerciala, un element definitoriu al acestei activitati este pretul, adica contravaloarea serviciilor de natura sexuala oferite. Pretul poate consta in bani sau in orice alta valoare prin care se asigura mijloacele necesare traiului sau principalele mijloace necesare traiului. Acest element caracteristic cunoaste frecvente variatii, determinate de numerosi factori de natura diferita. In randul acestor factori pot fi mentionati, cu titlu de exemplu:

v     nivelul cererii si al ofertei care determina concurenta si, implicit, scaderea preturilor; exista, insa, numeroase situatii in care prostituatele sau proxenetii acestora stabilesc un anumit nivel al pretului, fix, care este practicat de toate prostituatele sau de toti profesionistii; de aici rezulta, asadar, urmatorul factor de influentare a pretului,

v     pretul pietei

v     varietatea serviciilor oferite si prestate

v     categoria din care face parte prostituata la care clientul apeleaza, pentru ca niciodata tarifele practicate de o prostituata de lux nu sunt fi similare cu cele practicate, de exemplu, de o prostituata care isi desfasoara activitatea pe strada sau in parcarile amenajate de-a lungul soselelor nationale

v     factori de natura geografica si economica, pretul fiind puternic de regiunea geografica in care prostituata isi desfasoara activitatea si de puterea de cumparare a acestei zone, tarifele fiind puternic influentate de posibilitatile materiale ale populatiei

v     factori de natura estetica legati de aspectul exterior al prostituateiFiind influentat de acesti factori enumerati anterior precum si de altii asemanatori, pretul variaza pe piata de la 50.000 lei pana la sume foarte mari, exprimate in euro.

Pornind de la ideea ca oferta este o reflectare a cererii, am considerat ca este necesar sa se efectueze o evaluare cantitativa si calitativa a prostitutiei, bazata pe situatia infractiunilor constatate si a persoanelor invinuite de practicarea prostitutiei pe teritoriul Romaniei, inregistrate in evidentele operative ale politiei in anii 1997-2007. Dimensiunile fenomenului sunt mult mai mari, greu de estimat, daca ne raportam la multitudinea de femei care, incepand din 1990, s-au prostituat in tari precum Turcia, Italia, Germania, Grecia, Cipru, Iugoslavia.

Astfel, pentru perioada 1990-1996, evidentele statistice nu permit detasarea numarului de infractiuni de prostitutie de cele de proxenetism, insa, chiar si in aceste conditii, se poate constata o crestere constanta, aproape in progresie geometrica, a numarului de infractiuni comise. Astfel, de la 15 cazuri in 1990, se ajunge la 112 cazuri in 1991, 216 in 1992, 381 de cazuri in anul 1993. Anul 1994 aduce o usoara scadere a numarului de infractiuni inregistrate pana la valoarea de 305 infractiuni, pentru ca apoi, in 1995 sa fie inregistrate 698 de cazuri iar in 1996 un numar de 730 de cazuri.

In ceea ce priveste prostitutia, si in perioada urmatoare, respectiv anul 1997, se constata o crestere constanta a cifrelor inregistrate, urmand apoi o scadere in 1998 si 1999. In anul 2000, numarul de infractiuni comise a crescut din nou, ajungand la 733 cazuri pentru ca in 2003 sa se ajunga la 965 de infractiuni..

Perioada urmatoare cunoaste o scadere constanta a numarului de infractiuni de prostitutie, cel putin a celor descoperite de organele judiciare si sanctionate. In acest sens, in anul 2005 s-au inregistrat 750 de infractiuni de prostitutie, in 2006 s-au inregistrat 718 infractiuni iar in 2007 doar 535 de infractiuni de prostitutie .

Aceleasi date statistice invocate arata un numar mai mare al persoanelor trimise in judecata in municipiul Bucuresti si judetele: Braila, Buzau, Prahova, Caras-Severin, Arad, Bacau, si Dolj.

Existenta o diferenta intre datele statistice privind numarul de infractiuni de prostitutie comise si numarul de inculpati trimisi in judecata pentru savarsirea acestei infractiuni care se explica, in principal, prin dificultatea administrarii unui probatoriu complet care sa dovedeasca intrunirea tuturor elementelor constitutive ale infractiunii de prostitutie.

O infractiune de prostitutie este greu de probat intrucat, fiind o infractiune de obicei, actele de executare trebuie savarsite in mod repetat, cu diferite persoane, in schimbul unor sume de bani sau a altor foloase materiale, acestea sa asigure mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta ale subiectului activ, ori aceste fapte sunt greu de dovedit. Aceasta dificultate are cauze multiple, dintre care cele mai frecvente sunt refuzul prostituatelor de a coopera cu organele de urmarire penala si dificultatea identificarii celor care beneficiaza de serviciile oferite de prostituate.

In ultima perioada, se constata ca pe piata exista o cerere-oferta din ce in ce mai mare de prostituate aflate la varsta adolescentei, fenomenul ajungand la cote alarmante in sfera pedofiliei, insa cele mai multe prostituate se incadreaza in grupa de varsta 18-29 ani. Distributia pe categorii de varsta arata ca ponderea minorilor in totalul persoanelor invinuite de practicarea prostitutiei, in perioada de referinta tinde sa cunoasca o usoara scadere in prima parte a intervalului (de la 26% in 1997 si 28% in 1998 la 17,5% in 1999), pentru ca in anul 2000 sa creasca la 20%. Aceasta dinamica nu este deosebit de sugestiva, dar, exprimata in cifre absolute realitatea apare destul de sumbra. Astfel, daca ne referim la anii 1999-2000, se observa ca, in conditiile cresterii foarte mari a numarului de persoane invinuite de aceasta infractiune, desi ponderea celor cu varsta cuprinsa intre 0-17 ani ramane aproximativ constanta, numarul lor practic se dubleaza de la 69 in 1999 pana la 144 in 2000. Totusi aceasta cifra nu a depasit-o pe cea din 1997 (158 minore), cand s-a inregistrat si ponderea maxima pentru categoria de varsta 0-17 ani (26%)[5].

Relevanta apare si situatia studiilor acestor persoane. Majoritatea covarsitoare nu au absolvit decat cursurile gimnaziale, probabil cu un nivel minim de cunostinte, rezultand un dezinteres major pentru instruire. In conditiile unei rate a somajului destul de ridicata, s-au pus astfel in imposibilitatea gasirii unui loc de munca, fapt confirmat si de analiza nivelului ocupational. Astfel, in timp ce, in medie, un procent de 73% dintre autoarele acestei infractiuni au studii gimnaziale, aproximativ 90% dintre ele nu au ocupatie.

Alte date privind nivelul studiilor arata ca se inregistreaza mult mai putine prostituate care au absolvit o scoala profesionala si mut mai multe care au terminat liceul. Prostituatele cu studii superioare sunt cvasi-inexistente. Aceasta nu inseamna ca nu se prostitueaza si unele persoane cu studii superioare, insa acestea fac parte din segmentul asa-numitelor prostituate de lux care prin pregatire, inteligenta si mediile frecventate, reusesc sa evite cercetarile politei si prezinta riscul cel mai mic de a fi arestate. Acest lucru se datoreaza si faptului ca sunt protejate de clientii lor. Cel mai adesea sunt sanctionate prostituatele tinere, de pe strazi, aflate sub influenta alcoolului sau a drogurilor .

Ramanand la indicele ocupational mai remarcam frecventa destul de ridicata in statistici a elevelor. Este posibil ca unele dintre aceste fete sa fi inceput practicarea prostitutiei nu doar ca urmare a lipsurilor materiale, ci si dintr-o abordare libertina a sexualitatii, probabil contaminandu-se in anumite medii scolare de aceasta atitudine.

De asemenea, tot in cadrul raportului cerere-oferta, se remarca migratiile in teritoriu, din mediul rural spre cel rural, migratii determinate de substantialitatea cererii la un moment dat, de oportunitatile economice sau de alti factori. Astfel se constata ca ponderea prostituatelor provenite din mediul rural este de aproximativ 30% .Cresterea numarului de infractiuni si de persoane invinuite este o reflectare a cresterii ofertei pe piata romaneasca, si in mod implicit a cererii.

Desi in Romania clientii nu sunt sanctionati pentru practicarea de raporturi sexuale cu prostituatele, aceasta masura se impune cu necesitate pentru a combate sau cel putin pentru a diminua acest fenomen. Desigur ca problema sanctionarii clientilor se pune doar in statele in care este incriminata prostitutia ca infractiune.

Astfel, un stat in care clientii sunt sanctionati este Irlanda care prevede pentru acestia amenda de pana la 500 lire. De asemenea, un alt exemplu il constituie Statele Unite ale Americii unde, cu exceptia Nevadei, cei care sunt sanctionati sunt clientii. Situatia este similara si in Suedia.

Problema sanctionarii persoanelor este una deosebit de delicata, implicand, pe langa aspecte de ordin legislativ, si aspecte de ordin moral si acest lucru datorita caracterului promiscuu al acestei meserii precum si datorita reactiei publice raportat la practicarea prostitutiei si apelarea la acest mod de satisfacere a necesitatilor sexuale. Raportandu-ne la nivel mondial, ceea ce se remarca este faptul ca prostitutia este legalizata in majoritatea statelor dezvoltate, cu un nivel superior de educatie si intelegere. Desigur, aceasta este supusa, de regula anumitor conditii desfasurare. Ca urmare acestui fapt, nu sunt sanctionati nici clientii care apeleaza la astfel de servicii.

Anumite legislatii prevad in mod expres sanctiuni legale impotriva clientilor, insa acestea se aplica foarte rar sau deloc, tocmai datorita reactiei publice.

Exista, insa, si legislatii, cum este cea romaneasca, care desi interzic si sanctioneaza practicarea prostitutiei, nu prevad sanctiuni de drept penal pentru clientii prostituatelor. Acest fapt determina, implicit, mentinerea si chiar cresterea cererii si ofertei pe piata si inmultirea numarului de infractiuni de acest gen.

Asadar, in contextul luptei impotriva acestei forme de devianta, se impune cu necesitate luarea unor masuri impotriva persoanelor care apeleaza la serviciile sexuale oferite de prostituate.Ion Gheorghe Totoianu- „Sexualitatea umana”, Casa de Editura Mures, Tg. Mures, 1996, pag.434

Sorin M. Radulescu – Sociologia si istoria comportamentului sexual deviant”, editura Nemira, Bucuresti, 1997 pag. 112

idem, pag. 113

Datele au fost preluate de site-ul IGP

A. Markovic, D. Markovic, S. Vujin, D. Markovic, V. Nicolae, C. Grecu, D. Licsandru, „Traficul de persoane – traficul de femei si copii”, Ed. MI, Center for Advanced Legal Studies, Centrul de Resurse Juridice, 2001, pag. 24

A. Markovic, D. Markovic, S. Vujin, D. Markovic, V. Nicolae, C. Grecu, D. Licsandru, op. cit., pag. 24

idem, pag. 26

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1012
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site