Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


REGIMUL POLITIC TOTALITAR SI PROBLEMA LIBERTATII

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MISCARILE SOCIALE
ANCHETA SOCIALA - FORMULAR
Educatia profesionala si tehnologica
FUNCTIILE FAMILIEI: PUNCTE DE VEDERE SOCIOLOGICE SI PSIHOSOCIOLOGICE
SOCIETATEA CA SISTEM
MOTIVATIE
Jihadul - Jihadul modern in lume - raspandire
Aparitia ideilor conflictologice
STATUTUL SI ROLUL PERSOANEI
IMAGINATIE SOCIOLOGICA


REGIMUL POLITIC TOTALITAR SI PROBLEMA LIBERTATII

Termenul de dictatura provine din latinescul “ dictare “ care inseamna = a afirma, a porunci.Intr-o definitie generala dictatura este similara cu dominatia politica nelimitata a unei persoane sau a unui grup .

Dictatorul are puteri discretionare si exercita puterea politica in societate fara un control al statului .

In Roma antica dictatura inseamna puterea absoluta a unui tiran sau autocrat . Acest tip de regim politic era unul dictat de conditii speciale : criza, razboi, revolte si dura 6 ( sase ) luni si avea un caracter exceptional .

Mai tarziu s-a pierdut aceasta regula si dictatura putea sa insemne si puterea absoluta a celui ce a obtinut-o prin mijloace ilegale .

Exista o sinonimie intre termenii de dictatura – tiranie –despotism – totalitarism .

Regimul politic totalitar sau dictatorial este opus celui democratic si are anumite caracteristici, care-i confera identitatea, indiferent de timpul istoric in care se exercita :

Caracterul absolut al autoritatii supreme

Absenta unor norme ferme de succesiune la putere

Lipsa unui cadru juridic ferm in virtutea caruia despotii sa raspunda pentru faptele lor

Concentrarea puterii, reprezentata de regula, de o singura persoana sau de un grup restrans .

Regimurile dictatoriale din istorie au luat forma unor state organizate fie sub forma de :

a)     monarhie absolutista, specifica mai ales sclavagismului si feudalismului ;

b)    statele din epoca moderna, Italia, Germania, Ungaria sub conducerea lui B. Mussolini, Hitler, Horty ;

c)     statele comuniste: - China – Mao, Tzedun

- Rusia – Stalin

- Romania – N. Ceausescu

d) statele in care s-au instaurat dictaturi militare – v. Spania – Franco , unele state din America Latina sau Africa .

In Romania regimul dictatorial a functionat astfel :

Dictatura regala – Carol al II–lea 1938-1940

- abrogarea Constitutiei liberale din 1923

- dizolvarea parlamentului

- interzicea partidele politice

- nasterea unui partid unic – proregalist “ Frontul Renasterii Nationale “

Dictatura militara – 1940 – 23 august 1944 – Antonescu + legionarii din septembrie 1940-ianuarie1941

Dictatura comunista – 1944-1989

Pentru orice regim politic totalitar, propaganda si teroarea sunt mijloace

obligatorii de actiune .

De exemplu: Himmler in 1943 la Harkov spunea ca telul Germaniei este sa duca lupta rasiala pana la capat, fara mila . De asemenea, pana in 1930 Stalin distrusese ofiterimea rusa, pe toti fostii revolutionari, pe socialisti si social-democrati, iar pana in 1938 lichidase vechea intelectualitate rusa .

Intre 1959 si 1984 in Guineea, Sekou Toure a infometat si lichidat mii de oameni, sau Idi Amin in Unganda etc.

De asemenea dictaturile totalitare lichideaza orice libertate de gandire, de opinie, de partid, de organizare si instaureaza o ideologie unica, si o propaganda permanenta, pe toate canalele informative si educative care anuleaza spiritul de revolta, de atitudine, de opozitie a fiecarui individ in parte si in consecinta a intregii societati civile .Puterea devine discretionara si se intemeiaza pe :

manipularea constiintelor;

violenta si teroare;

suspiciune si culpabilitate,

propaganda permanenta, persuasiva si de fond, chiar cu caracter mesianic .

Partidul unic de guvernamant transforma statul de drept intr-o formalitate, o

fantoma, un stat al duplicitatii, delatiunii, agresivitatii, spionajului, al suspiciunii generalizate .

Intre departamentele , comisiile, ministerele statului nu mai exista o ierarhie a activitatilor si raspunderilor, intrucat pretutindeni troneaza deciziile conducatorului, ale partidului unic .

In statul totalitar sporeste in mod gigantic aparatul birocratic si rolul sau in fenomenul de neinformare si destabilizare a activitatii cetateanului .

Omul, cetateanul traieste sub o multitudine de autoritati, si devine incapabil de a sti cu certitudine ce rol si ce responsabilitati au acestea si in ce raporturi se afla el cu

ele . Simultan asupra cetateanului se exercita autoritati paralele, cum ar fi : conducatorul, elita politica, politia secreta, statul, organismele juridice si administrative, partidul etc.

Toate aceste centre de autoritate si putere se exercita in numele vointei conducatorului si a partidului unic . Aceste centre de autoritate si putere, paradoxal, cu atat sunt mai vizibile si multiple, cu cat ele au o putere formala, de fatada, intrucat nu au putere de decizie si executie proprie, aceasta apartinand in mod real conducatorului partidului unic, despotului sau tiranului .

Un instrument nelipsit din interiorul dictaturilor totalitare din toate timpurile istorice a fost secretul, suspiciunea, mai modern politia secreta . In raport cu ea chiar si partidul unic are mai putina putere .

De o asemenea forta sociala dictaturile au nevoie esentiala, pentru ca altfel nu

si-ar asigura existenta, prin anihilarea oricarui spirit colectiv de impotrivire sau de actiune de inlaturare .

Hannah Arendt in lucrarea “ Originile totalitarismului “ arata ca puterea reala in statul totalitar incepe acolo unde incepe secretul si ca in aceasta privinta statul nazist si cel sovietic au semanat perfect.

Statul totalitar nu este unul de drept in realitate, pentru ca el nu se intemeiaza propriu-zis pe legi, ci pe vointa conducatorului .

De asemenea autoarea citata sesizeaza faptul ca intr-un asemenea stat opozitia nu se poate naste decat foarte greu si cu sacrificii enorme, datorita fricii, suspiciunii, delatiunii si terorii instaurate de politia secreta care e prezenta incepand cu toate institutiile statului, cu toate locurile mari de munca si sfarsind chiar cu viata intima, privata .

Dominatia totalitara este opusa libertatii individuale dar si principiului autoritatii pentru ca aplicarea acestui principiu conduce obligatoriu la o limitare a libertatii individuale, dar niciodata nu implica abolirea sa, asa cum se intampla in statele totalitare . De aceea, tehnic vorbind, intr-un regim totalitar nu functioneaza nici autoritatea, nici ierarhia autoritatilor in stat, nici libertatea si nici responsabilitatea individuala . Vointa conducatorului poate sa se manifeste nelimitat, oriunde si oricand, in conditiile in care el insusi nu respecta nici ierarhia stabilita de el .

Totalitarismul se caracterizeaza prin monopolul absolut al puterii si autoritatii .

Conducatorul, tiranul, despotul pentru a-si mentine monopolul puterii nu numai ca manipuleaza prin propaganda, violenteaza drepturile firesti , naturale si juridice ale omului si cetateanului, dar lichideaza prin instrumentul abilitat al politiei secrete orice eventual competitor, adversar .

O alta trasatura a totalitarismului este lichidarea odata cu libertatea individului si a responsabilitatii sale .

Colectivismul este cel mai eficace si rapid mijloc de a distruge constiinta morala a omului, demnitatea lui de persoana, identitatea si raspunderea, libertatea si decizia, competenta si concurenta valorica .

Colectivismul specific totalitarismului aplatizeaza orice fiinta, o masifica, ii distruge identitatea si libertatea si vorba lui J. St. Mill atenteaza la insasi esenta fiintei umane, ca fiinta libera, rationala .

Totalitarismul practica cultul personalitatii conducatorului si a anturajului sau, depersonalizarea oamenilor, fanatismul propagandistic cu scopul de a face dependenta intreaga societate civila de deciziile despotului si ale camarilei sale personale .

Destituirile, schimbarea centrelor de putere (de exemplu, de la armata la

securitate) promovari surprinzatoare, retrogradari, fac imposibila munca disciplinata, organizata, responsabila si eficienta si a individului si a echipei .

In acest mod dispare criteriul valoric al promovarii profesionale si sociale, experienta pozitiva a muncii, raspunderea fata de hotararile si deciziile luate .

Centralizarea exclusiva a puterii, autoritatii, deciziei in persoana conducatorului face neavenita existenta unui individ liber , cu initiativa profesionala si sociala, capabil sa-si asume responsabilitatea faptelor sale .Totalitarismul nu se conduce dupa legile logicii, dupa legi juridice, dupa criteriul economic al eficientei, ci dupa doctrina . Specific totalitarismului este de a da prioritate absoluta intereselor globale, generale in raport cu cele individuale .

De asemenea, orice totalitarism are o categorie sau clasa sociala privilegiata ( de exemplu in comunism = clasa muncitoare, numita si clasa conducatoare in societate ) .

Pentru a mentine monopolul absolut al puterii totalitarismul este obligat sa se intemeieze pe minciuna, pe eludarea realitatilor sociale, asa cum sunt ele, pe mistificarea unor idei, cum ar fi : egalitatea, fraternitatea, echitatea etc.

De asemenea orice totalitarism a manifestat o totala intoleranta ideologica fata de orice alta modalitate de interpretare si judecare a realitatilor politico-sociale, arogandu-si intreaga veridicitate si adevarul absolut al ideilor sustinute de propaganda oficiala .

Totalitarismul a practicat intotdeauna orientarile ideologico-politice extremiste, fie de stanga, fie de dreapta, moderatia, toleranta ideatica ii este total straina .

Libertatea de gandire si actiune reprezinta pentru totalitarism cel mai mare dusman si de altfel singurul real, de care se teme .

Unele forme de totalitarism, cum ar fi nazismul sau stalinismul au practicat o filosofie a fortei, a dispretului fata de om, rasism si nationalism desantat, care au dus la practicarea genocidului la scara mondiala .

Fascismul ( fascio = legatura ) condamna cu vehementa libertatea individului si o considera un mit ( mytos = poveste ) negativ, nociv pentru om .

Fascismul, franchismul, stalinismul, dictatura lui Ceausescu in Romania au viciat in esenta demnitatea omului si democratia liberala ca regim politic cu caracter umanist .

Exista o serie de ganditori, ideologi ai totalitarismului cum ar fi Sorel, W. Pareto, Le Bon , sau filosofi ca Fr. Hegel sau Fr. Nietzsche, care desi nu au sustinut fascismul

( cei doi filosofi germani ) au sustinut idei despre stat si viata politica ce puteau fi rastalmacite de un ideolog al lui Hitler, cum ar fi A. Rosenberg , si care au impus ideea ca masele au nevoie de un conducator unic, de un mit, deoarece lor le este specifica supunerea, iar democratia si libertatea nu sunt decat minciuni si focuri de artificii .

Totalitarismului ii este straina ideea libertatii, pentru ca el incorporeaza individul in masa, in stat si nu-l pune in valoare . Numai o masa amorfa poate fi condusa dupa deciziile conducatorului suprem care acopera toate tipurile de putere in stat, si pe cea legislativa, si pe cea executiva si judecatoreasca .

Statul totalitar trebuie sa fie fara conflicte, fara diferente valorice intre oameni, cu o economie, o politica, o educatie si o viata personala controlata si centralizata .

M. Duverger arata ca un stat poate fi netotalitar, fara insa a fi neaparat si obligatoriu democratic, iar statele autoritare se afla de multe ori in proximitatea celor totalitare, si au fost folosite si in tarile Europei Occidentale in etapa de tranzitie de la feudalism la capitalismul liberal .

Totalitarismul este total opus libertatii si democratismului si prin faptul ca nu admite recunoasterea macar a unor firesti conflicte de interese intre oameni diferiti, cum

spunea Max Weber si nici existenta vreunei opozitii politice spontane sau institutionalizate cu drepturi egale de a participa la guvernarea si conducerea statului .

Leonard Schapiro sustine ca totalitarismul nici nu poate fi un regim politic organizat intr-un stat, pentru ca el este atat de arbitrar si ilegal , incat nu poate produce un stat stabil si de drept, ci doar o “ stapanire autoritarista amorfa “ .

Ganditori din epoci diferite, dar asemanatori in unele idei sustinute, ca: Fr. Nietzsche, Bakunin, Sorel, Brecht, sustin ca nevoia de dominatie este naturala la om , ca oamenii se impart in dominatori si dominati, motiv pentru care mitul conducatorului absolut, autocrat nu mai este ceva real, ci ceva necesar .

De asemenea ideea de masa , de gloata amorfa, ce este incapabila de decizii, si care trebuie condusa, face parte din arsenalul ideologic totalitar .

Bakanin spunea ca renunta la EU pentru NOI .

A.Tocqueville, unul din liderii libertatii si democratiei recunostea ca masele sunt atrase uneori de cauze mari, de idei inaltatoare si aceste caracteristici pot fi exploatate de regimurile totalitare, care fac mereu caz de marile idei si cauze ale umanitatii, distragand practic preocuparile oamenilor de la problemele reale ale vietii lor, de la gandurile de revolta si respingere a mijloacelor folosite de totalitarism impotriva libertatii lor ca indivizi .

Totalitarismul desi se prezinta ca un regim politic monolitic, unit, fara contradictii si fisuri, in aparenta, in esenta este un regim al contradictiilor, ilegalitatilor, minciunii, al confuziei generalizate .

Istoria evolutie totalitarismului, arata H. Arendt a demonstrat insa ca si el poate fi inlaturat de oamenii care capata treptat si greu, dar capata constiinta fortei lor , a libertatii lor de a se opune, de a intelege ca acest regim de viata nu este singurul posibil .

Totalitarismul cu toata furia sa in a lichida libertatea individuala sub toate formele ei , politice, culturale, educationale, profesionale etc., nu a reusit sa supravietuiasca pentru totdeauna, tocmai pentru ca s-au imbinat cauze ce tin de insasi structura sa interna, de factorul uman, de vointa si libertatea individului de a inlatura un mod de viata esentialmente inuman .

Am putea spune ca inversunarea totalitarismului de a nega valoarea libertatii, a drepturilor omului constituie una din principalele cauze ce au dus la disparitia sa dintr-o serie de state printre care si statul roman contemporan . A invins cu toate chinurile si rezervele , libertatea individului rational .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1974
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site