Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


RELIGIA ISLAMICA - Eroul ca Profet - Mohammed

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micRELIGIA ISLAMICA

Originalitatea Islamului nu sta in descoperirea functiei salvatoare a inteligentei, a vointei si a cuvantului (functie evidenta si cunoscuta oricarei religii), ci in constituirea ei in cadrul monoteismului semit, ca punct de plecare pentru o perspectiva de mantuire si eliberare. Inteligenta se identifica cu continutul ei salvator, ea nu e altceva decat cunoasterea Unitatii - sau a Absolutului - si a dependentei tuturor lucrurilor de Unul; la fel vointa este el-islam, ceea ce inseamna conformitate cu vointa lui Dumnezeu in ceea ce priveste existenta noastra terestra si posibilitatea noastra spirituala. Vorbirea este comunicarea cu Dumnezeu in mod esential, prin rugaciune si invocatie. Privit din acest unghi Islamul aminteste omului mai putin ceea ce trebuie sa stie, sa faca si sa spuna, cat mai ales ceea ce sunt prin definitie inteligenta, vointa si cuvantul.Coranul si Sunnah

Coranul este cartea revelatiei, scrisa de Calam pe "Masa pazita din al saptelea cer". Adusa de arhanghelul Gabriel lui Mohamed in "noaptea predestinarii" ea este formulata pentru comunitate de Profet de-a lungul a 23 de ani la Mecca si Medina. Conform comentariului lui Ibn Arabi, revelatia patrunde nu in mintea, ci chiar in corpul Profetului ales pentru a o exprima discursiv.

In araba Coran inseamna lectura, carte sau recitare, pentru ca intr-adevar, cand ii dezvaluie lui Mohammad cuvintele lui Dumnezeu, ingerul Gabriel ii porunceste acestuia Recita". Mohammad invata pe de rost aceste texte sau le dicteaza tovarasilor sai care le transcriu pe frunze de curmal, po bucati de piele sau pe omoplati de camila. Dupa moartea profetului califul Otman temina strangerea acestor texte, care vor constiui ulterior Coranul, care va contine 6226 de versete, impartite la randul lor in 114 sure.

Cartea sacra a islamului e completata printr-o alta culegere de texte, Sunnah (in araba- traditie, obicei), aceasta cuprinzand cuvintele, faptele si judecatile lui Mohammad (acestea numindu-se si hadit sau "cuvintele profetului"). Coranul si Sunnah constituie fundamentul credintei si legea (practica Islamului) care ghideaza viata oricarui drept credincios, dar si dupa care sunt inspirate legile si reglementarile in intreaga lume musulmana. Coranul repeta cu insistenta ca nu exista decat un singur Dumnezeu, Allah, creator si salvator al Universului. Acest Dumnezeu, precizeaza Coranul, a transmis cuvantul si legea sa diferitilor profeti cum ar fi Avraam, Moise, Iisus si Mohammad, insa nici o alta revelatie divina nu mai poate surveni dupa cea primita de catre profetul islamului, fiindca aceasta le inglobeaza si le depaseste pe toate cele care au precedat-o.

Obligatiile religioase ale dreptcredinciosilor

 

Cele cinci indatoriri fundamentale ale fiecarui musulman, numite si cei cinci stalpi ai Islamului" sunt profesiunea de credinta a oricarui musulman, numita sahada ("nu exista alt Dumnezeu decat Allah, iar Mohammad este slujitorul si profetul sau"). Ea este proclamata de cinci ori pe zi in varful minaretului, cand muezinul cheama la rugaciune pe cei dreptcredinciosi. O alta indatorire a celor de credinta islamica este rugaciunea rituala ce trebuie realizata de cinci ori pe zi in zori, la amiaza, la mijlocul dupa-amiezii, la apusul soarelui si dupa lasarea intunericului. Nici pomana legiuita, zakat (impozitul religios pe care musulmanul il ofera pentru a-I ajuta pe cei sarmani) si nici pelerinajul la Mecca nu trebuie sa lipseasca, cea mai imortanta obligatie ramanand insa tinerea postului Ramadan.

 Eroul ca Profet - Mohammed

 "Acest fiu al pustietatii, cu suflet adanc si deschis nutrea in adancul fiintei sale altceva decat ambitie. Un suflet mare si tacut, facea parte din randurile celor care natura insesi I-a desemnat sa fie sinceri. In timp ce altii se iau dupa formule si zvonuri, rezumandu-se la ele, acest om nu putea sa se ascunda in spatele lor, era singur cu sufletul sau si cu realitatea lucrurilor.iar cuvantul acelui om parea o voce izvorata din insasi inima naturii Ce sunt eu? Ce este acest lucru de nepatruns in care traiesc si caruia oamenii ii spun Univers? Ce este viata, ce este moarte, ce trebuie sa cred? Ce trebuie sa fac? Stancile muntelui Hara si cele ale muntelui Sinai, ca si nisipurile singuratice si aspre nu-I dadeau nici un raspuns, nici cerul maret rotindu-se tacut deasupra capului sau, cu stelele scanteind albastru, nu-I dadea nici un raspuns. Nici un raspuns nicaieri. Iar cheia trebuia sa fie sufletul omului si tot ce insiflase Dumnezeu in el. Caci acest om "salbatic" simtea ca raspunsul acesta era de o importanta covarsitoare, toate celelalte fiind insignifiante in comparatie cu el. Nu gasea insa nici un raspuns in jargonul clevetitoarelor secte grecesti, in traditiile nebuloase ale evreilor sau in rutina prosteasca a idolatriei arabe. El poseda darul de a vedea dincolo de aparenta lucrurilor, patrunzand in esenta lor." - Thomas CarlylePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 944
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved