Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SCOLI DE SOCIOLOGIE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
VIOLENTA IN SCOLI - MANAGEMENTUL SITUATIILOR DE CRIZA LA CLASA DE ELEVI
LUPTA PENTRU PUTERE IN ORGANIZATII - Cauzele conflictului organizational
Optimizarea relatiilor de familie
OPINIE PUBLICA
ROLUL ORGANIZARII ECONOMICE SI SOCIALE
DEMOGRAFIE
STRUCTURA ACTIUNII SOCIALE
RELATIA STATUT-ROL-COMPORTAMENT
INTERACTIUNILE CA SUBSTRAT MATERIAL AL MINTII COLECTIVE
Aspectele sociale ale privarii de libertate


SCOLI DE SOCIOLOGIE

SCOALA FRANCEZA

Sociologia aflata in etapa pozitiva urmeaza principiul cauza – efect explicand fenomenele sociale.

Sociologia mai era denumita si statistica sociala, insemnand ca analiza matematic toate faptele sociale intalnite intr-un grup.
Filosoful J.St. Mill (1803 – 1873) nega corectitudinea termenului de “sociologie”, recomandand ca aceasta sa se numeasca “etnologie”, “culturologie”, “caracteologie”, numindu-se in final “sociologie”.

Sociologia a fost studiata din antichitate de Platon, Aristotel iar in Epoca Iluminismului de catre Rousseau, care a teoretizat ordinea sociala si contractul social: “Renuntam la anumite libertati personale pentru a fi mai liberi.”; “Aleg sa fiu liber, dar si cei din jurul meu sunt liberi”. Aceasta teorie a mai fost sustinuta si de Th. Hobbes, Durkheim si J. Locke si este intalnita in istoria sociologiei sub forma conceptului de “contract social”.

Exemplu: Th. Hobbes afirma ca “suntem lupi intre lupi”.

EMILE DURKHEIM (1858 – 1917

Reprezentant de seama al scolii sociologice franceze, formuleaza cateva concepte principale despre cunoasterea socialului.

1.Prima teorie a sa asupra societatii afirma ca aceasta functioneaza datorita diviziunii muncii.

a)     diviziunea muncii de tip mecanic - care se realizeaza in societatile arhaice primare, religioase, unde individul trebuia sa respecte foarte strict anumite norme, reguli si unde solidaritatea umana era foarte mare.

b)    diviziunea muncii de tip organic - care se intalneste in societatile moderne, contemporane, unde diviziunea muncii este foarte accentuata dar, in acelasi timp intalnindu-se si o accentuare a individualitatii, afirmandu-se in exces eu-l individual in detrimentul eu-lui social.

Datorita diviziunii muncii de tip mecanic si cea de tip organic apare si solidaritatea umana.

Solidaritatea este de 2 tipuri:

mecanic (fiecare poate functiona mai mult sau mai putin independent)

organic (functioneaza ca un organism totul)

Aceste teorii sunt imprumutate de la teoria evolutionista a lui Herbert Spencer si Darwin.

2. A doua teorie prezentata in cartea lui Emile Durkheim, “Despre sinucidere”, afirma ca inregistram social mai multe tipuri de suicid:

- forma altruista, care se intalneste foarte des in societatile de tip mecanic, deoarece individul are un grad mare de integrare structurala in comunitate;- de tip egoist, care se intalneste, in special, in societatile de tip organic si se datoreaza faptului ca integrarea structurala a individului este O.

-impulsiv, nu cere explicatie, se produce ca un reflex (d.p.d.v. sociologic)

- anomic, (fara norma), “a” = fara, “nomos” (grecesc) = norma, se presupune ca vine din absenta controlului normativ.

A treia teorie se regaseste in cartea lui Emile Durkheim “Formele elementare ale vietii religioase” si afirma ca integrarea sociala se produce, in special, prin religie – datorita sacralitatii. Concluzionand, E.Durkheim afirma ca religia inseamna insasi societatea.

4.A patra teorie faptul social – afirma ca societatea este alcatuita din mai multe fapte sociale (cumul al acestora).

Faptul social este constrangator. Exterior, imprimand si impunand comportamente sociale. (fapt social – comportament manifest, exterior).

Faptul social este dual:

material ( tangibila, o pun in practica)

individual (de constiinta), o pot programa.

Faptul social este, in acelasi timp, si general. Este comun tuturor membrilor societatii, are o origine colectiva, sociala, fiind organizat stabil si coerent.

SCOALA GERMANA A SOCIOLOGIEI CLASICE

Este reprezentata de catre Max Weber (1864 – 1920) care este totodata si promotorul scolii sociologice moderne. In cartea sa “Etica protestanta si spiritul capitalist” subliniaza faptul ca democratia si capitalismul sunt in principal produsul unei etici religioase a protestantismului.

Analizand mai multe religii constata ca numai in protestantism “a munci”, “a fi altruist” dar si “a fi rational” sunt principii morale rasplatite de catre Dumnezeu. La protestanti religia era supremul scop.

SCOALA BRITANICA

Este reprezentata de catre Karl Marx. Acest filosof afirma si concepea materialismul dialectic si istoric si, urmand ideile filosofice ale lui Hegel, sublinia ca societatea umana este condusa si dominata de lupta de clasa , drept pentru care recomanda aparitia societatii fara clasa.

SCOALA AMERICANA

Este reprezentata de sociologul George Herbert Mead care construia teoria conform careia problemele sinelui, ale actiunii si interactiunii umane sunt cele mai importante pentru sociologie.

Studiind crima, infractionalitatea, problema saraciei, a somajului teoriile si conceptele sale au fost aplicate mai tarziu in psihologia sociala si microsociologie.     


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 679
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site