Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Analiza SWOT Bancpost

finante+ Font mai mare | - Font mai micBancpostBancpost a fost infiintata in 1991, ca banca universala, comerciala si de economii, cu capital de stat, devenind in noiembrie 2002 prima banca privatizata integral din sistemul bancar romanesc. Astazi, la 15 ani de la infiintare, Bancpost este una dintre cele mai importante banci din Romania, oferind o gama extinsa de produse si servicii clientilor corporativi, de retail si persoanelor fizice cu statut financiar ridicat din Romania.

In prezent, actionarul majoritar al Bancpost este EFG Eurobank Ergasias S.A (77.56%), una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere si membra a EFG Group din Geneva.

Incepand din 2005, Bancpost a parcurs un proces de restructurare majora, care a vizat implementarea unui nou model de afaceri bazat pe principiile centralizarii, specializarii si automatizarii proceselor, sustinut in paralel de introducerea unui sistem informatic de ultima generatie, precum si de o ampla actiune de instruire a personalului. O alta componenta a procesului de restructurare este modernizarea retelei de unitati. Acest proiect are rolul de a asigura in toate unitatile bancii un ambient de afaceri modern si prietenos, in conformitate cu noile standarde de identitate corporativa: vizibilitate, accesibilitate, spatii deschise, platforma larga, noi tehnici de promovare.

Bancpost a investit semnificativ si in extinderea retelei sale teritoriale, astfel ca la sfarsitul lui 2006 aceasta cuprindea aproape 200 de unitati. In paralel cu extinderea retelei de unitati se deruleaza si un proiect de optimizare a canalelor alternative de distributie. Astfel, in 2006 au fost instalate peste 50 de ATM-uri, iar numarul de POS-uri s-a dublat, ajungand la peste 5.200. Mai mult, au fost introduse pentru prima oara APS-urile (Automated Payment Systems), prin intermediul carora se pot efectua depuneri, plati, depozite. De asemenea, in 2006 a fost lansata o noua versiune a serviciului de Internet Banking - Fastbanking - si un nou site web, pentru a oferi mai multe informatii si instrumente clientilor care doresc sa lucreze cu Banca pe cale electronica.

In concordanta cu viziunea sa de a deveni un protagonist pe piata de retail, Banca a efectuat in ultimii doi ani schimbari importante in ceea ce priveste portofoliul sau de produse si servicii adresate populatiei. Astfel, Bancpost a lansat la sfarsitul lui 2005 cardurile de credit American Express Gold si Green, ca partener exclusiv al American Express in Romania, produse pentru care a primit premiul "Cel mai bun produs bancar al anului 2005" din partea revistei "Piata Financiara". Prin acest parteneriat exclusiv, Bancpost si-a consolidat pozitia de top pe piata romaneasca a cardurilor. Banca a lansat in 2005 si un nou imprumut pentru locuinte, precum si un cont de economii flexibil. Bancpost a dezvoltat pentru companiile mici, asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate programe de finantare specializate, care sa ofere rapid suportul necesar dezvoltarii afacerii lor, precum si diverse alte instrumente bancare menite sa simplifice activitatea de zi cu zi a acestora.

Anul 2006 a adus in portofoliul de retail al Bancpost mai multe produse noi: creditul "Imediat", depozitul "Prim", creditul "Extins", imprumutul pentru locuinta in franci elvetieni. Si activitatea cu cardurile a fost foarte dinamica in 2006, prin lansarea a 3 noi carduri de credit VISA - Gold, Electron si Classic - si a cardului TAROM American Express, primul card de credit pe piata romaneasca emis in parteneriat cu o companie de transport aerian. De asemenea, un succes deosebit l-a avut lansarea programului Favorit , care ofera posesorilor de card Bancpost de salariu conditii preferentiale pentru produsele de baza ale Bancii: credite ipotecare, de consum, carduri de credit si altele.

Tot din 2006 clientii Bancii au posibilitatea de a investi in unitati de fond pentru Fondurile deschise de investitii Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced, entitati administrate de EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI S.A. si pentru care Bancpost este depozitar si distribuitor. Mai mult, in vara lui 2006, Bancpost a lansat in premiera pe piata romaneasca "Ronsmart" - Depozitul cu 10% Inteligenta Adaugata, produs pentru care a castigat premiul "Cel mai bun produs bancar al anului 2006" din partea publicatiei "Piata Financiara". Acest produs inovator combina siguranta si stabilitatea unui depozit la termen cu posibilitatea unor randamente superioare oferite de investitiile in Fondul deschis de investitii Bancpost Active Balanced.

Pentru a deservi mai bine segmentul de retail (persoane fizice, companii mici, asociatii familiale si liber-profesionisti) a fost implementata o noua infrastructura, formata din 8 centre de coordonare regionale. Noua organizare este sustinuta de centralizarea proceselor, fapt care permite o mai mare flexibilitate, rapiditate si eficienta.

Bancpost este de asemenea un sustinator activ al sectorului corporativ, oferind solutii financiare variate, atat din fonduri proprii cat si din fonduri provenite din acorduri si linii de finantare internationale. In 2006 s-au creat premisele unei dezvoltari accelerate a activitatii Bancii in relatia cu companiile mijlocii si mari, prin implementarea unui model unic de business. Astfel, o retea formata din 10 Centre de Afaceri si 12 birouri-satelit pozitionate in orase cu potential economic ridicat ofera solutii financiare flexibile companiilor mijlocii, in timp ce Directia Companii Mari din cadrul Centralei Bancii gestioneaza relatia cu companiile mari. Noua structura este orientata cu precadere spre latura comerciala a relatiilor cu companiile, oferind acestora un interlocutor dedicat, in masura sa identifice cele mai potrivite solutii de creditare, investitii, leasing si evaluare adaptate fiecarei afaceri, in timp ce reteaua extinsa de unitati bancare va continua sa deruleze latura operationala.

In ceea ce priveste portofoliul de produse, incepand din vara lui 2006 clientii Bancpost companii mijlocii au la dispozitie 3 noi credite in lei, proiectate sa aduca imbunatatiri semnificative in conditiile de finantare a acestui segment: o linie de credit revolving, un credit pe afacere non-revolving si un credit de investitii. Mai mult, si oferta Bancii de produse destinate finantarii comertului s-a imbogatit cu 3 produse noi: scontarea acreditivelor de export, factoring-ul intern si scontarea biletelor la ordin, a cecurilor si a cambiilor. Bancpost sprijina astfel dezvoltarea afacerilor internationale ale clientilor sai si le permite accesul rapid la lichiditati, protejandu-i de riscurile de imobilizare financiara.

Tot in 2006 a fost infiintata Eurobank EFG Private Banking, structura care ofera, intr-o maniera personalizata, consultanta investitionala de inalta calitate pentru clientii sai, in functie de profilul investitional, preferintele si prioritatile acestora. Private Bankerii specializati asigura administrarea eficienta a averii personale incepand de la suma minima echivalenta a 200.000 EUR, folosind atat resurse locale, cat si resursele investitionale si tehnologice ale grupului international din care fac parte.

Bancpost beneficiaza si de sinergia rezultata din prezenta in Romania a altor companii apartinand actionarului sau majoritar, Eurobank EFG. Este de mentionat ca, pe parcursul ultimilor doi ani, in conformitate cu politica sa de extindere in sud-estul Europei, Eurobank EFG a infiintat sau achizitionat in Romania noua companii: EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata. Toate aceste societati isi propun sa ocupe pozitii de top in sectoarele lor de activitate, iar prin cooperarea cu acestea Bancpost are posibilitatea de a oferi clientilor sai produse integrate care vor asigura astfel satisfacerea celor mai sofisticate cerinte.

Actionariatul solid si echipa manageriala experimentata, alaturi de profesionalismul angajatilor constituie principalele ingrediente ale viitoarei evolutii pozitive a Bancii, in masura sa deschida noi oportunitati si perspective pentru Bancpost.

Produse oferite de bancpost pentru persoane fizice
Produse oferite de bancpost persoanelor juridice
Descrierea sucursalei bancpost toplita

Analiza SWOT a aplicatiei bancare online - Bancpost

Puncte forte

existenta unui modul online: Fastbanking

nivel bun de securitate

existenta unui demo al aplicatiei online

vizibilitate buna a serviciului online, pe prima pagina

existenta explicatiilor de utilizare si suport online

vizualizarea in orice moment a tuturor conturilor active si posibilitatea de tiparire a extrasului de cont

informatii complexe despre tranzactii (sold precedent, sold curent si explicatii)

definirea beneficiarilor platilor direct de catre client

crearea unor machete cu ordine de plata

posibilitatea de a importa ordine de plata create cu alte aplicatii

Puncte slabe

nu este un serviciu suficient promovat

functioneaza doar in Internet Explorer

modulul de suport online implica doar existenta unei pagini statice cu explicatii privind functionarea serviciului

nu se ofera posibilitatea de plata a taxelor si impozitelor locale

Oportunitati

numarul din ce in ce mai mare de card-uri emise

cresterea frecventei de utilizare a card-urilor

succesul inregistrat de aplicatiile online de plata a taxelor si impozitelor locale in Europa si SUA

gradul ridicat de acces la Internet a populatiei

timpul liber din ce in ce mai limitat

Amenintari

Ghiseul virtual de plati

Atacuri de phishing

Concluzii:

Bancpost pune la dispozitia utilizatorilor sai o aplicatie online destinata serviciilor bancare: Fastbanking, bine pozitionata pe prima pagina a site-ului www.bancpost.ro. Aceasta aplicatie este avantajoasa pentru consumatorii de servicii financiar-bancare datorita optiunilor oferite: vizualizarea in orice moment a tuturor conturilor active si posibilitatea de tiparire a extrasului de cont; definirea beneficiarilor platilor direct de catre client; crearea unor machete cu ordine de plata; posibilitatea de a importa ordine de plata create cu alte aplicatii; informatii complexe despre tranzactii (sold precedent, sold curent si explicatii).

De asemenea, exista un demo al aplicatiei, ce poate fi accesat pentru ca utilizatorul sa se familiarizeze cu sistemul Fastbanking.

Ca si puncte slabe, putem aminti faptul ca serviciul online oferit de Bancpost nu este suficient promovat in randul clientilor sai si functioneaza doar in Internet Explorer. Modulul de suport online nu este dezvoltat, implicand doar existenta unei pagini statice cu explicatii privind functionarea serviciului si nu se ofera posibilitatea de plata online a taxelor si impozitelor locale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3641
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved