Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Cheltuielile publice pentru protectia mediului

finante

+ Font mai mare | - Font mai micCheltuielile publice pentru protectia mediului

Protectia mediului inconjurator a devenit in ultimii ani una dintre preocuparile prioritare ale comunitatii internationale.

Cresterea fondurilor alocate in acest domeniu este considerata o necesitate in tarile dezvoltate ca urmare a faptului ca degradarea mediului duce la scaderea calitatii vietii, mai mult,  are impact asupra sanatatii populatiei pe termen scurt si lung.
In unele tari au fost promovate noi mecanisme de combatere a poluarii, cum ar fi : ,,transferarea taxelor”, ,,transferarea subventiilor” sau introducerea ,,eco-certificatelor”(ecocertificatul fiind un act care atesta fabricarea produselor in mod ecologic). Transferarea taxelor inseamna reducerea unor impozite directe (pe salarii, pe venit, etc) si compensarea acestei reduceri prin taxe asupra activitatilor ce polueaza. Prima tara care a inceput acest proces a fost Suedia, dupa care a urmat Danemarca, Olanda, Franta, etc.

Studiile recente au aratat ca este posibila dezvoltarea economica si industriala cu mentinerea si imbunatatirea calitatii mediului. Pentru aceasta sunt necesare insa fonduri care pot proveni de la :

Agenti economici – in cazul in care acestia suporta pagubele produse mediului, realizeaza investitii pentru combaterea poluarii si imbunatatirea performantelor ecologice, platesc impozite, taxe, redevente pentru poluarea mediului;

Bugetul de stat – respectiv investitii in domeniul protectiei mediului inconjurator, avantaje fiscale,etc;

Credite de la Banca Mondiala. Banca Mondiala a sprijinit 70 de tari pentru ca acestea sa-si mareasca capacitatea de gestionare a mediului inconjurator.

Dezvoltarea economica genereaza o presiune imensa aspra mediului, iar decuplarea celor doua presupune solutii tehnice tot mai complexe, care au ajuns sa reprezinte in sine o industrie.Inovarea poate contribui la reducerea poluarii si respectiv la atingerea obiectivului Protocolului de la Kyoto prin care Romania s-a angajat la o reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera in perioada 2008-2012 (fata de 1989). Vor fi sustinute cercetari privind influenta schimbarilor climatice asupra ciclului hidrologic, mentionate in Strategia Nationala de Management al Riscului de Inundatii. Cercetarea si dezvoltarea vor putea contribui la atingerea obiectivelor Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor.

Obiectivele cercetarii si dezvoltarii in domeniul protectiei mediului pentru perioada 2007 – 2013 vizeaza: crearea de tehnologii curate de produs si proces, cu aplicare in mod special in transporturi si producerea energiei, precum si a mecanismelor economice si sociale de implementare a acestora; crearea unor noi tehnologii eco-eficiente de valorificare a deseurilor, prin utilizarea analizei ciclului de viata a produselor in evaluarea impactului asupra mediului; crearea suportului stiintific si tehnologic pentru conservarea, reconstructia si consolidarea diversitatii biologice si ecologice; dezvoltarea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului prin evidentierea fenomenelor, a impactului diferitelor politici si identificarea modalitatilor de obtinere si propagare a dezvoltarii spatiale, intr-o maniera durabila.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1067
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site