Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Continutul, trasaturile si etapele procesului bugetar

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Continutul, trasaturile si etapele procesului bugetar

Pentru ca ansamblul bugetar care reflecta fluxurile de venituri si de cheltuieli ale sectorului public constituite in bugetul general consolidat, sa devina operational, este necesara, ca o premisa esentiala, elaborarea politicii financiare a guvernului pentru o anumita perioada. In acest sens, este conceput cadrul juridic care sa reglementeze pe de o parte categoriile si nivelurile impozitelor, taxelor si contributiilor percepute de la persoanele fizice si juridice, iar pe de alta parte destinatiile spre care pot fi orientate alocatiile bugetare in vederea furnizarii de bunuri si servicii publice.

Avand la baza un anumit cadru legislativ, care trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele programului de guvernare aprobat de parlament, executivul poate sa inceapa derularea procesului bugetar.

Din punct de vedere al continutului, procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de institutiile specializate ale statului in scopul aplicarii politicii financiare promovate de autoritatea guvernamentala.

Procesul bugetar poate fi definit ca ansamblul operatiunilor succesive pe parcursul unui an si care privesc elaborarea si aprobarea proiectului legii bugetare anuale, executia curenta a bugetului, incheierea si aprobarea contului de executie bugetara, precum si controlul bugetar.

In functie de practica financiara si de experienta acumulata in domeniul democratiei, procesul bugetar poate sa se desfasoare in mod diferit de la o tara la alta. Separat de particularitatile care se pot manifesta, procesul bugetar prezinta o serie de caracteristici comune, care-i confera acestuia trasaturile specifice unui proces:

a) decizional, deoarece continutul sau consta in alocarea unor resurse bugetare limitate comparativ cu nevoile de bunuri si servicii publice ale societatii.

Stabilirea destinatiilor de alocare a resurselor presupune in prealabil realizarea unui proces complex de inventariere a nevoilor societatii, de ierarhizare a prioritatilor acesteia si, in final, de selectare a categoriilor de bunuri si servicii publice care au o contributie insemnata la indeplinirea obiectivelor economico-sociale ale tarii la un moment dat.

b) democratic datorita faptului ca, pe parcursul derularii etapelor procesului bugetar, se manifesta atat atributiile statului de drept (separatia puterilor in stat), cat si posibilitatea diverselor grupuri de cetateni, detinatori ai majoritatii politice decizionale, de a-si impune interesele economico-sociale.

c) preponderent politic, deoarece optiunea pentru un anumit tip de politica financiara, monetara, de credit, de preturi reflecta in general orientarea si interesele fortelor politice din care este alcatuit Parlamentul.

d) cu continuitate ciclica, pentru ca etapele procesului bugetar sunt stabilite prin legi specifice, cu precizarea termenelor concrete de derulare si finalizare a fiecarei faze, in baza principiilor anualitatii si publicitatii bugetare. In tara noastra, din practica ultimilor ani, rezulta si periodicitatea revizuirii solicitarilor bugetare (legile bugetare rectificative), dar momentul si intensitatea cu care se manifesta aceste prevederi sunt variabile .e) de larg impact public, cu implicatii in plan economico-social la nivel macro si microeconomic. Fundamentarea bugetului se inscrie ca o componenta esentiala a procesului de stabilizare macroeconomica durabila, prin aceea ca prevederile bugetare influenteaza direct si indirect, atat evolutia cresterii economice, a nivelului preturilor, a somajului, cat si dinamica ratei dobanzii si a soldului contului curent al balantei de plati. De asemenea, prin anumite optiuni de politica financiara reflectata si in continutul bugetului la nivel microeconomic, operatorii sunt influentati pozitiv sau negativ in activitatea lor curenta.

Avand in vedere continutul si caracteristicile procesului bugetar, se pot stabili etapele consecutive ale acestuia si anume:

a) elaborarea proiectului de buget;

b) aprobarea bugetului;

c) executia bugetului;

d) incheierea executiei bugetului;

e) controlul executiei bugetului;

f) aprobarea executiei bugetului.

Fiecare dintre aceste etape, a caror abordare se va face in subcapitolele urmatoare, este reglementata in Romania de Legea finantelor publice nr. 500/2002 si implica un volum mare de activitati (subetape) cu termene precise de derulare.Iulian Vacarel si colectivul, Finante Publice, Editia a V-a, ED,Didactica si Pedagogica Bucuresti, 2006, pag.542Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1088
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site