Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Indicatori de analiza a resurselor financiare publice

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CREATIA MONETARA - Rolul bancilor comerciale in creatia monetara
Analiza SWOT Banca Comerciala Romana (BCR)
SISTEME MONETARE - Conceptul de sistem monetar
PREZENTAREA GENERALA A ALPHA BANK ROMANIA
IMPOZITELE DIRECTE
Organizarea monetara
Definirea si clasificarea bancilor
Tabel de conversie a conturilor
Acordul de aderare a Romaniei la CEFTA
Aparitia si evolutia bancilorIndicatori de analiza a resurselor financiare publice

Mijloacele folosite pentru constituirea resurselor financiare publice difera de la un stat la altul, in functie de conditiile economice, sociale si politice. In cadrul resurselor financiare, analiza veniturilor fiscale caracterizeaza politica fiscala a unui stat in diferite perioade de timp.

Indicatori privind nivelul resurselor financiare publice

Tendinta de crestere continua a cheltuielilor publice in toate tarile impune sporirea resurselor financiare publice, diversificarea metodelor de mobilizare a veniturilor, in special a celor cu caracter fiscal la dispozitia statului.

Nivelul resurselor financiare publice totale si al diferitelor categorii de venituri se apreciaza atat static cat si dinamic pe baza urmatorilor indicatori:

Volumul veniturilor publice, in expresie nominala si reala. Volumul veniturilor publice reprezinta suma veniturilor publice aflate la dispozitia tuturor entitatilor publice, pe o perioada de timp determinata, de obicei un an (corespunzator perioadei de intocmire si executie a bugetului). Volumul resurselor publice in expresie nominala reprezinta exprimarea acestuia in preturile curente ale anului considerat, in moneda nationala, notat cu Vpn

In perioadele caraterizate de inflatie, pentru exprimarea volumului real al resurselor, veniturile publice trebuie calculate in expresie reala, notat cu Vpr.

= , in care:

- veniturile publice ale perioadei curente exprimate in marime reala;

- veniturile publice ale perioadei curente exprimate in marime nominala;

- indicele preturilor in perioada curenta fata de perioada de baza.

Indicatorul venituri publice (in marime nominala sau reala) este util pentru a reflecta volumul acestora in moneda nationala si serveste la efectuarea de analize doar pe plan national. El nu are putere de comparatie internationala.

Ponderea veniturilor publice in produsul intern brut este un alt indicator al nivelului veniturilor publice intr-o anumita perioada.

Calculul se efectueaza pe baza relatiei:

, in care:

Gvp ponderea veniturilor publice in produsul intern brut;

Vp veniturile publice totale;

PIB produsul intern brut.

Acest indicator permite analiza veniturilor publice in raport cu nivelul de dezvoltare economico-sociala si este utilizat frecvent in comparatiile internationale.

Daca in locul veniturilor publice se iau in calcul si se analizeaza veniturile fiscale, raportul exprima rata presiunii fiscale.

3) Veniturile publice medii pe un locuitor reprezinta marimi variabile si se calculeaza atat in moneda nationala, cat si in dolari SUA pentru a se asigura comparabilitatea datelor intre diferite tari.

, in care:

- venituri publice medii pe locuitor (lei pe un locuitor);

- venituri publice exprimate in preturi curente sau constante;

N numar de locuitori corespunzator anului bugetar.

Indicatori privind structura resurselor financiare publice.

Deoarece in buget, veniturile publice sunt structurate dupa criteriul economic, se va efectua analiza veniturilor publice corespunzator datelor oferite de buget. Stabilirea ponderii (greutatii specifice) fiecarei categorii de venituri publice, in totalul acestora, se face pe baza relatiei:

, in care:

- greutatea specifica a categoriei de venituri publice in totalul veniturilor publice;

- venituri publice din categoria i ;

- venituri publice totale.

Cu ajutorul ponderii fiecarei grupe de venit public in total venituri si in special al ponderilor fiecarui venit fiscal in total venituri fiscale, se poate interpreta politica fiscala a statului intr-o anumita perioada de timp, iar pe seama structurii veniturilor fiscale se pot efectua comparatii intre politicile fiscale ale statelor.

Indicatori privind dinamica resurselor financiare publice

Dinamica resurselor financiare publice exprima modificarile care intervin in cuantumul si structura acestora de la o perioada de timp la alta. Indicatorii dinamicii veniturilor publice sunt: modificarea absoluta (in marime nominala si reala) si modificarea relativa a veniturilor publice; modificarea ponderii veniturilor publice in produsul intern brut; modificarea volumului mediu al veniturilor publice ce revin pe un locuitor; modificarea structurii veniturilor publice; coeficientul de corelare dintre veniturile publice si produsul intern brut (corespunzator coeficientului de devansare a cresterii produsului intern brut, de catre cresterea cheltuielilor publice); elasticitatea veniturilor publice in raport cu produsul intern brut.

Modificarea absoluta nominala si reala a veniturilor publice. Modificarea absoluta nominala rezulta din compararea veniturilor publice exprimate in preturi curente si se calculeaza conform relatiei:

Modificarea absoluta reala rezulta din compararea veniturilor publice exprimate in preturi constante.

, in care:

∆Vp1/0 pentru n si r reprezinta cresterea nominala sau reala a veniturilor publice in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0);

si pentru n si r reprezinta venituri publice ale perioadei curente (1) si ale perioadei de baza (0) exprimate in preturi nominale, respectiv reale.

Modificarea relativa a veniturilor publice se determina prin raportarea veniturilor publice din anul curent la cele din anul de baza, ceea ce reprezinta indicele de crestere :sau

, in care

- indicele cresterii nominale a veniturilor publice ;

- indicele cresterii reale a veniturilor publice.

Indiferent daca se calculeaza pe baza datelor nominale sau reale, valoarea indicelui de crestere va fi aceeasi.

Modificarea ponderii veniturilor publice in produsul intern brut se calculeaza astfel :

∆Gvp(1-0) = ∆Gvp1  - ∆Gvp0, in care : 

∆Gvp(1-0)  - modificarea absoluta a ponderii veniturilor publice in produsul intern brut, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0) ;
∆Gvp1 ponderea veniturilor publice in produsul intern brut, in perioada curenta (1).

∆Gvp0  - ponderea veniturilor publice in produsul intern brut, in perioada de baza (0).

Prin raportarea celor doua valori se obtine modificarea realtiva a ponderii veniturilor publice in produsul intern brut, sau indicele acestui indicator.

4) Modificarea volumului mediu al veniturilor publice ce revin pe un locuitor, se calculeaza astfel :

, in care :

- modificarea absoluta a volumului mediu al veniturilor publice ce revin pe un locuitor, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0) ;

- venituri publice medii pe un locuitor, in perioada curenta (1) ;

- venituri publice medii pe un locuitor, in perioada curenta (0).

Prin raportarea celor doua valori se obtine modificarea relativa a veniturilor publice medii pe locuitor, respectiv indicele acestui indicator.

Analiza structurii veniturilor publice in dinamica presupune urmarirea modificarii ponderii veniturilor publice, astfel :

, in care :

- modificarea absoluta a ponderii veniturilor publice din grupa i, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0) ;

- ponderea veniturilor publice din grupa i, in perioada curenta (1) ;

- ponderea veniturilor publice din grupa i, in perioada de baza (0).

Pentru o analiza mai ampla, se poate calcula si modificarea relativa, respectiv indicele de modificare a ponderii veniturilor publice din grupa i, in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0).

6) Coeficientul de corelare dintre veniturile publice si produsul intern brut se calculeaza ca si coeficientul de devansare a cresterii cheltuielilor publice fata de cresterea produsului intern brut, dupa relatia :

, in care :

K coeficientul de corelare dintre cresterea veniturilor publice si cresterea PIB ;

- indicele cresterii veniturilor publice

- indicele cresterii PIB.

7) Elasticitatea veniturilor publice in raport cu produsul intern brut masoara amploarea reactiei veniturilor publice la modificarea PIB si se calculeaza astfel :

, in care :

e elasticitatea veniturilor publice in raport cu produsul intern brut ;

Vp venituri publice in perioada de baza ;

∆ Vp modificarea veniturilor publice in perioada curenta fata de perioada anterioara ;

PIB produsul intern brut in perioada de baza ;

∆PIB modificarea produsului intern brut in perioada curenta (1) fata de perioada de baza (0).[1]Mariana Cristina Cioponea, Finante publice si teorie fiscala, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2007, pag. 195 201.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1424
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site