Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

ORGANIZAREA SISTEMULUI EUROPEAN DE BANCI CENTRALE

finante

+ Font mai mare | - Font mai micORGANIZAREA SISTEMULUI EUROPEAN DE BANCI CENTRALEOrganele de conducere ale Sistemului European de Banci Centrale sunt organele care asigura si conducerea Bancii Central Europene:

Consiliul Guvernatorilor

Consiliul de Administratie

Consiliul General

Consiliul Guvernatorilor elaboreaza politica monetara a Comunitatii inclusiv, daca este cazul, deciziile privind obiectivele monetare intermediare, principalele rate ale dobanzii si asigurarea rezervelor in cadrul Eurosistemului, stabilind totodata orientarile necesare pentru implementarea acestora.

Consiliul Guvernatorilor este principalul organ de decizie al BCE si este compus din:

sase membri ai Comitetului executiv

guvernatorii tuturor bancilor centrale nationale ale celor 15 state din zona euro.

Responsabilitati:

adopta orientarile si ia deciziile necesare pentru asigurarea indeplinirii atributiilor incredintate Eurosistemului;

elaboreaza politica monetara a zonei euro. Aceasta include decizii privind obiectivele de politica monetara, ratele dobanzilor de referinta, furnizarea de rezerve Eurosistemului si stabilirea orientarilor pentru implementarea deciziilor respective.

Reuniunile si deciziile

Consiliul guvernatorilor se reuneste de regula de doua ori pe luna in cladirea Eurotower din Frankfurt, Germania. La prima reuniune din fiecare luna, Consiliul guvernatorilor evalueaza evolutiile economice si monetare si ia deciziile lunare privind politica monetara. La cea de-a doua reuniune, Consiliul discuta cu precadere probleme legate de alte atributii si responsabilitati ale BCE si ale Eurosistemului. Minutele reuniunilor nu sunt facute publice, dar decizia de politica monetara este anuntata intr-o conferinta de presa tinuta la scurt timp dupa prima reuniune din fiecare luna. Presedintele, asistat de vicepresedinte, conduce conferinta de presa.

2) Consiliul de Administratie este alcatuit din presedintele BCE, vice-presedintele BCE si alti patru membri, numiti de comun accord de catre sefii de stat sau de guvern din statele member UEM.

Consiliul de Administratie implementeaza politica monetara in conformitate cu orientarile si deciziile elaborate de Consiliul Guvernatorilor. In acest scop, Consiliul de Administratie da instructiunile necesare bancilor centrale nationale. In plus, Consiliul Guvernatorilor poate decide delegarea anumitor atributii ale sale catre Consiliul de Administratie.
Responsabilitati:

pregateste reuniunile Consiliului guvernatorilor;

aplica politica monetara pentru zona euro, in concordanta cu orientarile specificate si deciziile luate de Consiliul guvernatorilor. Procedand astfel, Comitetul executiv ofera instructiunile necesare BCN din zona euro;

coordoneaza activitatea zilnica a BCE;

exercita anumite competente care i-au fost delegate de catre Consiliul Guvernatorilor; unele dintre acestea au caracter de reglementare.

Membrii Consiliului de Administratie au un mandat de 8 ani, fara ca acesta sa poata fi reinnoit.

3) Consiliul General este compus din presedintele si vice-presedintele BCE si din guvernatorii bancilor centrale nationale din cele 27 de state membre UE. Cu alte cuvinte, Consiliul General include reprezentantii celor 15 state din zona euro si reprezentantii celor 12 state din afara zonei euro. Ceilalti membri ai Comitetului executiv al BCE, presedintele Consiliului UE si un membru al Comisiei Europene pot participa la reuniunile Consiliului general., dar nu au drept de vot.

Consiliul General contribuie la:

functiile consultative ale BCE;

colectarea datelor statistice;

pregatirea rapoartelor anuale ale BCE;

elaborarea reglementarilor necesare pentru standardizarea inregistrarii in contabilitate si a raportarii operatiunilor de catre bancile centrale nationale;

adoptarea tuturor masurilor necesare pentru stabilirea algoritmului pentru subscrierea capitalului BCE, in afara celor deja prevazute in Tratat;

stabilirea conditiilor de angajare a personalului BCE;

pregatirile necesare pentru fixarea irevocabila a cursurilor de schimb ale valutelor statelor membre cu derogare fata de euro.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1156
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved