Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

TITLURILE FINANCIARE: CARACTERISTICI, PLASAREA LOR PE PIATA

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
TITLURILE FINANCIARE: CARACTERISTICI, PLASAREA LOR PE PIATA

Patrimoniul unei firme poate fi privit din punct economic si juridic.

ACTIVELE pot fi privite sub aspect: juridic (activ inseamna un drept cu continut economic aflat in patrimoniul firmei, iar pasivul o obligatie care se poate evalua in bani); economic;
ACTIVE PATRIMONIALE: tangibile si intangebile (marci, brevete, inventii).

IN PLAN ECONOMIC, activul cuprinde toate mijloacele de care dispune o firma pt indeplinirea obiectivelor cu continut activ sub aspect economic (bunuri corporale, cladiri, teren), bunuri necorporale, drepturi banesti (casa, banca).

ACTIVE FIXE numite si imobilizari au caracter de permanenta in cadrul firmei.

ACTIVE CIRCULANTE se consuma intr-un singur ciclu de productie.

SUB ASPECT ECONOMIC PASIV surse financiare de care beneficiaza o firma. SURSE PROPRII capitaluri propri (capitalul social, sume atrase pe o anumita per, surse imprumut credite, banci).

In sens larg activul desemneaza un bun care are val. Pt. detinatorul lui. Aceasta val. poate fi privita: - sa aiba val. de schimb: produsul finit are val. schimbata, fabrica care se materializeaza in pret incasat de la cumparator la care de regula val. schimbata ajuta la cumpararea altei marfi. Sa aibe val. de investitieu: el nu este destinat sau apreciat ca un bun consumabil ca atare, este folosit pt. a produce alte bunuri.

CLASIFICAREA: aceasta permite sesizarea faptului ca procesul de productie trebuie privit in cintinuitate. EXEMPLE: bunuri care au val. de capital: pamant aduce proprietarului renta; chirii venit sub chirii; actiuni dividende; bun tezaur dobanda in viitor;

BUNURILE: privite ca active de investitie, aduc val. in viitor. Cele care au val. ce schimb aduc vnit imediat.

ALTA CLASIFICARE ACTIVE. ACTIVE REALE: (active corporale) ca si la necorporale, brevet folosit la un moment dat se integreaza in procesut productie si confera o val. suplimentara. ACTIVE FINANCIARE: sunt inscrisuri, au o consistenta uneori materiala sub forma unor hartii de val. palpabila sau sub forma unor inscrisuri in cont. In cazul in care ne gandim la active reale ne intereseaza si procesul de prodctie dar si procesul de valorificare al activelor. Exclusiv procesul de valorificare a activului cand ne referim la acrive financiare investesc in actiuni.

S-a pus in evidenta caracterul dual al economiei de piata, astfel identificam o economie reala , care este formata din procse de producere a bunurilor materiale si a serviciilor. Alt palier al ec. Este ec. Simbolica sau ec. Financiara este formata din procese informationale, anume din miscarea banilor si a hartiei de val. In acest palier nu se intampla decat sa se realizeze contactul dintre cei care au bani disponibili cu cei care au nevoie de ei pt. satisfacera anumitor nevoi. In cadrul acestei ec. se face transfer de bani de la primii catre cilalti, apoi a resurselor, iar apoi se poate produce un transfer invers. Contactul se realizeaza prin emisiunea de titluri sau active financiare.

CAPITALUL IN CALITATE DE ACTIV: capital real ( pamant, constructii, ansamblu utilaje); capital financiar (titlu proprietate actiuni, titlu imprumut obligatiuni, titlu comert cambia). Toate aceste ipostaze poarta denumirea de val. mobliare sau harti de val. faptul ca acest capital apare in 2 ipostaze este foarte important.

CLASIFICAREA ACTIVELOR in reale si financiare nu conduce spre altceva decat spre evidenta separarii dintre procesul de valorificare a activelor de procesul de producere a venitului.

Cei implicati in ec. financiara arata predilectie pt. profitul independent sai indiferent de modul in care se produce acesta, ca provine din agricultura, comert, industrie, Romania sau alta tara.

CLASIFICAREA ACTIVELOR FINANCIARE : PROVENIENTA Dupa natura operatiunilor din care rezulta ele: a) active bancare (operatiuni specifice bancilor, altor institutii assimilate lor) depozitul; depozitele concretizate in : la termen, la vedere, certificat depozit.

Aceste active financiare aduc posesorului lor o dobanda, ele circula pe piata bancara. B) active nebancare (de capital), sunt plasamente pe termen lung, conditiile de plasament se negociaza cu emitentul lor. Activele de capital (actiuni, obligatiuni)dau dreptul detinatorului lor la o parte din venit, valoarea obtinuta de emitent. In acest caz detinatorul activului financiar in cauza isi asuma toate riscurile. C) activele nebancare monetare tot bani depusi in banca, doar ca dovada (certificate depozit) ; depunerea banilor se poate negociape piata de capital (vinde altcuiva decat bancii). Are un grad de lichiditate > activul bancat.

TITLURILE FINANCIARE activele bancare circula sub acest nume. In definirea acestora avem in vedere: - forma de existenta : materiala; electronica. Indiferenta sub forma care o au titlurile vizeaza relatia contractuala dintre emitent si detonator. TITLURILE FINANCIARE garanteaza drepturile detinatorului asupra unei parti din venit emitent. Acest fapt se desprinde din denumirea titlurilor financiare, numite adesea securitati.In definire, se are in vedere rolul care il au in circutul economic, rol care se desprinde din usurinta care se transf. in bani, acest fapt face ca emitentul sa poata transf. in lichiditati tot patrimoniul nu numai prod. Finite. Factorii de productie se pot amplifica si misca in functie de necesitati. Acest proces este facilitat de existenta si buna functionare a pietei de capital. Al 3-lea element in definire titlurile financiare au o val, se numesc harti de val., prin urmare cine le-a dobandit a facut o investitie, poate fi numit investitor, deci isi asigura toate caracteristicile unui investitor, si cele care nu le vrea, el si-a asumat un risc, deci va avea nu numai drepturi ci si pretentii asupra veniturilor viitoare din investitia la care are si el parte. Veniturile respective pot fi variabile in caz de titlul numit actiuni sau fixe obligatiuni.

Alta clasificare legata de domeniul de provenienta pt. titlul financiar: a) din active comerciale: (cambii, bilet la ordin, certificat depozit dar nu cele bancare, primesti o parte din bani inainte de a pleca marfa din depozit). Acestea provin din operatiuni comerciale si duc la reintregirea contului emitentului de banca operatiunea este de scontare. B) titluri necomerciale termen scurt instrumente financiare; termen lung instrumente de capital.

DUPA MODUL IN CARE SE REALIZEAZA EMITEREA TITLURILOR - CLASIFICARE: A) titluri primare: emise de utilizatorii de fonduri ( cei care au nevoie de bani). Unii emit titluri pt. a marii capitalul propriu emitand actiuni. Alti vor sa obtina capital de imprumut emit obligatiuni. B) titluri derivate: emise de institutii financiare care le tranzactioneaza. Este vorba de un emitent vanzator si un cumparator speculator. Aici se includ contr. Futures si optiunile, (titluri ce privesc obligatiunile viitoare) (un contr prin care cumparatorul dobandeste dreptul de a vinde). C) titluri sintetice rezulta din combinarea in diferite moduri a unor active financiare si creearea pe aceasta baza a unor instrumente mai bune. Cine are nevoie de bani ag. Ec. obtine in 2 moduri: vanzand drepturi (actiuni) , cumpara o obligatie (datorie), adica vinde obligatiuni.

ACTIUNILE un instrument prin care se poate mobiliza cspitsl disponibil. ACTIUNEA este un titlu care reprezinta un drept al detinatorului asupra emitentului.

AVANTAJELE ACTIUNILOR sunt foarte mari. In cazul in care sunt < val lor , marimea dreptului ramane neschimbata . daca > pretul actiunii creste avantajul este evident. Cel care cumpara actiuni devine cooproprietar in firma , stabileste o legatura puternica cu firma, legatura evidentiata intr-un certificate de actionar.

CERTIFICATUL DE ACTIONAR evidentiaza legatura contractuala dintre emitent si detinator alltfel actiunile se numesc shere, este vorba de cele mai mici actiuni din capitalul unei firme. Actiunea da dreptul detinatorului la un venit daca emitentul o detine, daca se obtine profit.

Actiunea aduce detinatorului: dreptul de a cumpara din nou , un procent corespunzator cu cel detinut; acces la conducerea firmei; la exprimarea unui vot.

In ce priveste riscul. Daca firma da faliment actionarul este pe pozitia 4 la masa credala.

CLASIFICAREA ACTIUNILOR CARE CIRCULA PE PIATA

A) ACTIUNI COMUNE: sunt detinute de membrii fondatori, ele confera dreptul de vot in Ad. Gen., drept de decizii. Doar ca ele nu asigura prin lege detinatorului lor dividende. C)ACTIUNILE ORDINARE; B) ACTIUNILE PRIVILEGIATE nu dau drept de vot, dau drept de participare la AGA , dar dau rept la un dividend fix precizat in prospectul de emisiune al actiunilor. Se emit actiuni privilegiate pt. a se conserva pozitiile actionarilor fondatori in structura de actionariat si a-i rasplati p unii cu venituri mai mici dat sigure. Uneori se emit actiuni privilegiate de forma celor comune pt. a le face mai atractive. Actiunile privilegiate au aparut ca urmare a dreptului de conservare. In ce priveste dividendele, sub acest aspect ele se aseamana cu obligatiunile.

DIVIDENDELE POT FI CUMULATIVE sau necumulative. Se pot da daca in anul trecut nu s-au distribuit, daca s-au pierdut ele se distribuie prin actiune judecatoreasca.

DIVIDENDE PARTIVCIPATIVE SAU REVIZUIBILE. in functie de forma care se prezinta CLASIFICARE: actiuni materializate: pe un cupon de hartie placut vererii, atractiv, sunt greu de tranzactionat ; actiunile nematerializate: sub forma unui inscris in cont, sunt foarte accesibile in procesele de depozitare, transfer, vanz-cump. Actiuni nominative sau la purtator: care se pot negocia mai usor, ele sunt cele nominative pt. ca se pot transfera usor de la unul la celalalt, in schimb la purtator doar daca este de fata detinatorul titlului.ALTA CLASIFICARE IN FUNCTIE DE VAL. NOMINALA: cu valoare nominala, fara val. nominala. Alta ipostaza valoarea: - nominala, contabila, piata. ACTIUNI GRATUITE: unele firme distribuie astfel de actiuni, actionarilor, de la o anumita data folosind fond de rezerva constituit si care depasesc rezerva legala , ex: primele de emisiune. Mai exista un titlu atasat lor numit warrant.

WARRANT da drept detinatorului sa cumpere actiuni identice la un moment ulterior la un pret stabilit > decat cel actual. Ex. Cumpar o actiune de care este atasat un warrant , cumpar o actiune, raman cu wrrant care imi da drept sa cumpar alta actiune.

TITLURI ASOCIATE ACTIUNILOR: Actionarii au dreptul sa subscrie (cumpere) actiuni noi ale aceluiasi emitent la un pret preferential < decat cel la care se vand actiunile la neactionari la acea data. Aceste drepturi se pot vinde, ex. Vand drept cu 5 lei bursa., cineva doreste sa cumpere drept, caci fara el nu poate cumpara actiunea cu 7 lei. Aceste drepturi se pot vinde si se cumpara timp de o luna, drept prin lege de subscriere daca nu il exerciti pierzi.

DREPTUL DE ALOCARE titlu ca si warrant cu durata de viata scurta, vand un drept inainte de a-l dobandi.

OBLIGATIUNILE SI ALTE MIJLOACE DE ATRAGERE A CAPITALULUI DE IMPRUMUT

OBLIGATIUNEA un titlu de credit.

EMISIUNEA, EMITEREA, PLASAREA OBLIGATIUNILOR CLASICE. Calcularea indicatorilor de masurare a eficientei in investitie in obligatiuni. ALTE TIPURI DE OBLIGATIUNI. Bonuri de tezaur obligatiuni ipotecare.

OBLIGATIUNEA: un titlu de credit sau o creanta a detinatorului asupra emitentului. PT. EMITENT: obligatiunea reprezinta un instrument de mobilizare a capitalului de imprumut de pe piata. PT. CUMPARATOR: obligatiunea este un drept de a pretinde rascumpararea ei, adica restituirea imprumutului la scadentasi o plata anuala sau semestriala sub forma de dobanda. Cumparatorul obligatiunii nu poate pretinde emitentului sa o rascumpere inainte de scadenta, dar in schimb poate vinde obligatiuni la bursasi sa incaseze inainte de scadenta contravaloarea ei din care are forta de atractie ridicata nu numai nivelul dobanzi platite cumparatorului ci si promisiunea de a inscrie operatiunea la bursa pt. a putea fi tranzactionata la bursa.

EMISIUNEA SI PLASAREA OBLIGATIUNILOR: are loc pe asa numita piata primara de capital. SE REALIZEAZA in intertmediul unei societati specializate pe acest tip de operatiuni numite societati SSIF de inveatitie financiara sau a unei banci de investitii pe piata de capital.

Emisiunea se bazeaza pe un prospect de emisiune in care se precizeaza: marimea emisiunii 10 mil. (val. Imprumutului); nr. Obligatiunilor emise: valiarea nominala a fiecaruia; pret emisiune de vanzare a unei obligatiuni care poate fi > , = , < decat val. Nominala a unei obligatiuni. Vorbim de un pret suprapari cand se vinde cu prima >. Pret adpari = cu val. Nominala. Pret subpari cand se vinde cu discount. Pret vanzare obligatiuni influentat in mod determinat ca si atractia investitiei in obligatiuni da nivelul ratei dobanzii.

In momentul luari decizie de emisiune a obligatiunilor, rata depozit este de 7%, rata la credit bancar 13%, emitentul poate satisface nevoia capitalului luand un imprumut cu dobanda 13%. Daca da o dobanda 10% sunt in castig. In momentul luarii decizie de emitere a obligatiuni si de stabilire a pretului de vanzare si cel in care are loc plasarea efectiva a obligatiuni, rata dobanzii bancare se poate modifica fapt ce il poate duce pe el in situatia: AVANTAJ respectand promisiunea facuta .

In ceea ce priveste rascumpararea obligatiunii se face la val. Adpari sau suprapari.

AMORTIZAREA EMISIUNII se introduc pe chelt. Costul amortizarii. Sa amortizez imprumutul in intregime la scadenta, restituind imprumutul + dobandain intregime la scadenta.(este o varianta greu de suportat).

in intregime la scadenta, restituind imprumutul + dobandain intregime la scadenta.(este o varianta greu de suportat).RATE a dobanzii = pe an si rate descrescatoare ale principalului. Rate anuale = .

AMORTIZARE ANTICIPATA PRIN TRAGERE LA SORTI restitui unora inainte de scadenta imprumutul. Rambursarea printr-o emisiune in serie . DURATA IMPRUMUTULUI in functie de nevoile emitentului, posibilitati, evolutia ratei dobanzii bancare.

INDICATORI DE VAL. A EFICIENTEI PLASAMENTULUI IN OBLIGATIUNI. 1) eficienta nominala sau rata nominala a dobanzii (cupon) obligatorie. Cupon obligatiunea se vinde asociata cu niste harti.

CALCUL RAPORT = DOBANDA DIN PROSPECT / CREDITUL PRIMIT. 2) eficienta efectiva a imprumutuli obligator = pret platit de cumparatorul obligatiunii. 3) actualizarea nevoii valorii viitoare a obligatiunii adica transformarea in bani prezenti, a unei sume ce o obtin in viitor.

IMPRUMUT ACORDAT PE 3 ANI. Si rata dobanzi este i, val. de piata a obligatiuni este suma ce se restituie in transa in fiecare an si se ia in considerare rata dobanzi 1+i, (1+i)2 + (1+i)3. P = R1 / 1+2 + R2 / (1+i)2 + R3 / (1+i)3.

PRETUL OBLIGATIUNII se afla in raport invers proportional cu rata dobanzii si in relatie de directa proportionalitate cu veniturile (R) viitoare. R1 sumele obtinute dpa 1 an; R2 si R3 daca imprumutul se ramburseaza in rate anuale;

Nivelul ratei dobanzii obligatoare depinde de starea economiei, daca ec. este incercata fie de inflatie, dobanda este influentata. Dar si de cursul obligatiuni si nivelul ratei dobanzi depinde de perspectivele firmei.

ALT FACTOR CARE INFLUENTEAZA NIVELUL RATEI OBLIGATIUNI: PRETUL ACTIUNILOR: daca pretul actiuni scade fiindca perspectivele de castig de pe urmele acestui plasament sunt mici, isi vand actiuni si cumpara obligatiuni cu rata fixa a dobanzii si invers.

ALTE TITLURI DE OBLIGATIUNI.

CARACTERISTICI ALE OBLIGATIUNILOR CLASICE. Rambursarea lor in bani; restituirea imprumutului la scadenta in bani. Dobanzi fixe.

Pt. a face emisiunea mai atractiva aceste caracteristici ale obligatiuni au suferit modificari in timp. Imprumutul nu s-a mai acordat doar in bani ci si in actiuni sau in alte titluri, dobanda nu a mai fost fixa ci variabila, au luat astfel nastere urmatoarele tipuri de obligatiuni.

OBLIGATIUNI INDEXABILE caz in care dobanda se modifica in functie de anumiti indicatori precizati in prospect: cifra de afaceri, pret vanzare produse finite, nivel profit. Asa s-au legat mai strans performantele utilizatorului imprumutului de performantele date de cel care le-a oferit. Legat de problema restituiri imprumutului, s-a trecut de la restituirea exclusiv in bani la convertirea in titluri, au aparut obligatiuni convertibile in actiuni ca urmare a acestor tendinte de modificare a marimi a recompensei si a modului de restituire a ei , au luat nastere o serie de obligatiuni numite obligatiuni cu cupon 0.

BONURILE DE TEZAUR , OBLIGATIUNI IPOTECARE , TITLURI DE RENTA. Datorita inegalitatii dintre venituri si chelt, statul se vede obligat sa recurga adesea la imprumutul public prin intermediul vanzarii unor titluri care se numesc bonuri de tezaur care sunt acoperite de bugetul de stat (titluri de trezorerie), reprezinta cele mai sigure plasamente din ec. iar dobanda auda se numeste dobanda fara risc deoarece statul are la dispozitie 3 surse pt restituirea imprumutului. 1) venituri obtinute din obiectivele realizate cu imprumutul respectiv. 2) veniturile bugetului de stat. 3) masina de facut bani (o noua emisiune de moneda fara acoperire).

VANZAREA BON TEZAUR prin licitatie competitiva , caz in care ele se vand institutiilor care pretind cea mai mica dobanda si prin licitatie neconvertibila cand se vand micilor investitori , populatiei la un pret prestabilit. Pt. a stimula cumpararea acestor titluri statul obliga banca sa constituie o parte din rezerva legala din bonuri de tezaur.

REZERVA LEGALA: 10% se mentine in rezerva legala in titluri de stat in caz ca unii cer bani mai repede inapoi.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 595
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site