Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

India - prezentare generala - Economie si mediu

geografie+ Font mai mare | - Font mai micIndia - prezentare generala

1. Aspecte istorico-geografice

.Coordonate geograficeIndia, oficial Republica India, este o tara in sudul Asiei. India se afla pe locul sapte in ierarhia tarilor dupa suprafata, pe locul doi dupa numarul locuitorilor si este democratia cu cei mai multi locuitori. India are o zona de coasta cu o lungime de 7000 de km si granite cu Pakistan la vest , Nepal, Republica Populara Chineza si Bhutan la nord-est si Banglades si Myamar la est. In Oceanul Indian ea este adiacenta cu natiunile insulare Sri Lanka, Maldive si Indonezia.

Uniunea indiana, stat federal in sudul Asiei, cuprinzand cea mai mare parte a peninsulei Hindustan si o serie de insule grupate in arhipeleagul Andaman, Nicobar si Lccadive. India are 3,3 miloane Kmp si o populatie de 952,96 milioane locuitori, locul 2 pe glob dupa China ca numar de locuitori. Limba oficila este hindi, dar se utilizeaza pe scara larga engleza. In India sunt mai multe limbii oficilae astfel: hinduism (80 %), islamism (11 %), crestinism (catolici 2 %), budism si sikh.

Capitala Indiei este New Delhi. Cele mai impotrate otase porturi sunt: Bombay/Mumbai, Calcutta, Delhi, Mardras, Hyderabad, Bangalore, Ahmedabad, Kampur, Nagpur, Lucknow, Poona/Puna, etc.

Fig.nr.1. Harta fizica a Indiei

Sursa:kaboo.ro, Atlasul geografic al lumii

Este impartita in 25 de state federale si teritorii autonome. Relieful acestei tari (care formeaza practic un subcontinent) are o deosebita varietate morfologica (lanturi montane cu extindere si inaltimi mari, vaste campii, podisuri, coline si deserturi), hidrografica, climatica, floristica si faunistica. In partea de Nort-Vest, Nord si Nord-Est a Indiei, in zonele de frontiera se desfasoara, pe circa 2400 Km lungime, Muntii Himalaya, fiind formati din trei siruri paralele, separate prin podisuri si vai, iar in cea de Nord-Vest se afla prelungirile Muntilor Karakorum, cu altitudinea maxima de 8611 m. Varful Kanchenjunga (8598), situat la granita cu Nepalul. La poalele Munttilor Himalaya se afla colinele prehimalayene Siwalik.

Sectorul peninsular al Indiei este dominat de Podisul Daccan (circa 1 milion de Kmp), cu aspect de platforma, compus din platouri joase (400-500 m altitudine) ce se intinde de la Sud de Muntii Vindhya si raul Namada. Podisul urca spre margini in sisteme muntoase : Vindhaya in Nord, Muntii Gatii de Est si, respectiv, Gatii de Vest, ce se unesc in Sud si domina campiile litorale Malabar (de-a lungul tarmului Marii Arabiei) si Coromandel (spre tarmul G. Bengal). In Nord- Estul tarii se desfasoara Podisul Shillong, iar in Nord-Vest, Desertul Thar. In arealul de Nord-Est al Indiei, intre Muntii Himalaya la Nord si Podisul Deccan in Sud, se desfasoara o parte din Campia Indo-Gandgetica, deosebit de neteda, una dintre cele mai mari din lume.

Clima este tropical-musonica, cu un anotimp secetos si altul ploios. Precipitatiile bogate (pana 1200 mm/an in Nord-Est), cu exceptia Podisului Deccan (din cauza barierei muntoase) si a Desetrului Thar.

Reteaua hidrografica este dominata de fluviile Gange si Brahmaputra, Navigabile pe mari distante; in Podisul Deccan, ,mai importante sunt fluviile Narmada, Godavari, Krishna si Mahanadi.

Vegetatia diversificata: paduri dese pe coasta Malabar si in Assam (Nord-est), jungla in piemontul himalayan, savana in Campia Bengal, stepe cu plante xerofice, desert (in Nord-Vest).

1. Repere istorice

In valea Indusului, care azi apartine Pakistanului, in jurul anului 2500 i.Chr., s-a format una din cele mai vechi civilizatii din lume. Au avut orase mari, proiectatate cu mare minutiozitate, casele fiind cladite din caramizi de lut ars, orasele fiind dotate cu retele de apa canalizare bine dezvoltate. Au conceput si o scriere in imagini, care ,din pacate nu s-a putut descifra nici pana azi, si din aceasta cauza avem doar cunostinte sumare despre civilizatia din Valea Indului. Prabusirea acestei civilizati in jurul anului 1700 i.Chr. s-adatorat probabil unui cataclism natural.

Valea Indusului se afla in partea nord-vestica a subcontinentului, relativ destul de aproape de o alta civilizatie veche, cea sumeriana, cu care ,ipotetic, s-ar putea sa fi avut relatii comerciale si de care a fost , poate, influentata. De multe ori pe parcursul itoriei Indiei, ideile noi au patruns in partea de nord-vest a tarii, si tot acolo au sosit si cuceritorii externi.

Viitorul Indiei a fost determinat in mod fundamental de invazia triburilor nomade ariene, triburi venite din nordul Persiei (Iranul actual), sosite in mileniul III i.Chr. care inarmate cu arme de bronz si care de lupta, au migrat pe parcursul secoleleor in India in mai multe valuri prin trecatorile Afganistanului de astazi. Arienii cotropesc nordul Indiei unde se stabilesc. Aceste populatii cu pielea mai deschisa la culoare decat a drovindienilor, au o civilizatie pe care majoritatea popoarelor Indiei o adopta incetul cu incetul. Drovindienii raman insa majoritari in sudul Indiei pana in zilele noastre. Odata cu arienii se impune si sistemul de impartre a societatii pe caste. Prin nastere fiecare om apartine unei caste , grup social pe care un il poate parasii. Exista peste 100 de caste care corespund unor meserii. Ele pot fi impartite in trei categorii: casta brahmanilor, cei care se roaga si propovaduiesc invatatura , Ksa Trya casta razboinicilor, Vaisaya si Sudra castele celor care muncesc cu mậinile. Timp de peste 1000 de ani arienii isi intind stapậnirea spre sud si spre vest. La nord un pot totusi tine piept unor noi cuceriri.

Nordul Indiei este cucerit de regele Persiei , Darius in sec. al VI -lea i.Chr.Cativa ani mai tarziu grecii sunt alungati la randul lor de un suveran indian, Ciandragupta Maurya. Acum se intemeiaza dinastia Maurya (prin anul 320 i. Chr.) prima mare dinastie indiana. Incetulcu incetul membrii dinastiei Maurya isi extind dominatia asupra intregii Indii, cu exceptia sudului.Cel mai renumit dintre regii Maurya este Asoka ,rege care urca pe tron in anul269 i. Chr. El se converteste la Buddism, religie fondata in India in sec. al V-lea i.Chr. , incurajand expansiunea ei. Condtribuie la dezvoltarea tarii, porunceste sa se construiasca drumurii si spitale. Domnia sa este mult mai bine cunoscuta decat a celorlalti regi, intrucat el a pus sa se graveze textulhotararilor sale (edicte) pe stanci ori pe stalpi mari de piatra care au fost descoperiti in intreaga Indie.

Dupa moartea lui Asoka in anul 232 i. Chr. urmasi sai un au putut impiedica impartirea imperiului sau.Dinastia Maurya se destrama prin anul 185 i. Chr. India va fi divizata in mai multe regate timp de mai bine de cinci veacuri. Nordul tarii este cotropit in mai multe randuri, intai de scici, apoi de nomazi Kuscani veniti din Asia Centrala. Abia in sec.IV d. Chr. un nou rege din nordul Indiei , Gandragupta I , intemeiaza dinastia Gupta. Acesta unifica India pana la navalirea hunilor , popor venit din Asia Centrala in secolul urmator.

Economie si mediu

India este un stat cu economie in curs de dezvoltare, bazat pe agricultura care concentraza 2/3 din populatia activa. Desi culturile ocupa o jumatate din suprafata tarii, randamentul este foarte scazut, din cauza lipsei sau slabei dotari tehnice si iregularitatilor climatice. Se acorda mare atentie irigatiilor. In ultimii ani au fost descoperite zacaminte petroliere, atat si in zona marina.

Resursele minerale: huila, lignit, gaze natutale, minereu de fier, magnat, crom, plumb, cupru, azbest, sare.

Resure industriale: energie electrica, fonta si feoaliaje, cocs metalurgic, cupru rafinat, motoare electrice, tractoare, autovehicule, biciclete, locomotive, vagoane.

Resurse agricole: grau, porumb, orez, mei, fasole uscata, mazare uscata linte, soia, trestie de zahar, semint, cauciuc natural, tutun, susan, cartofi, tomate, conopida,nuci de cocos.

La nivel mondial, India este un important producator de carbuni, minereu de fier, bauxita, dinamita si sare. Este in crestere productia de petrol si gaze naturale. Industria prelucratoare plaseaza India intre primele zece tarii ale lumii ca valoare a productiei. Predomina inca ramurile traditionale : textila (in deosebi prelucrarea bumbacului; locul 2 pe glob) si alimentara ( este cel mai mare producator mondial de zahar si unt). S-a afirmat puternic industria constructoare de masini, care produce o gama variata: de tractoare, locomotive si vapoare pana lab sateliti artificiali, India fiind una dintre putinele tari care au dezvoltata industria cosmica.India are si o puternica industrie cinematografica. Ocupa locul 2 pe glob in domeniu, dupa SUA, orasul Mumbai fiind supranumit "Hollywood-ul Indiei".

Comertul exterior: export-produse din iuta si bumbac, fonta si otel, ceai, pietre pretioase.Import-produse agro-alimentare, combustibili, masini, utilaje si echipamente de transport, produse chimice.

Variate resurse minerale. In 1994, pe teritoriul Indiei se exploatau: huila (254,4 mil. t., locul 4 pe glob, cca 100 miliarde t de rezerve), lignit si carbune brun (19,3 mil. t.), minereu de fier (60,7 mil.t., locul 5 pe glob; peste 20 miliarde t. rezerve), mangan (1,8 mil.t.), cupru, plumb, zinc, magneziu, tungsten, uraniu (200 t.), bauxita (5 mil. t.), cromite (1,1 mil. t.), pirite, aur, argint, diamante, petrol (26,1 mil. t.), sare (11 mil. t.), fosfati naturali, ilmenit, cianit, grafit, azbest, dolomita, mica, gips (1,9 mil. t.) s.a.Exploatari forestiere (bambus, teck, santal-282,4 mil. m lemn). Industria prelucratoare este foarte diversificata (impreuna cu ind. miniera realizeaza aproape 1/3 din Produsul National Brut (PNB)), plaseaza India intre primele 10-12 state ale lumii (1994): energie electrica (350,5 miliarde kWh, locul 9 pe glob), cocs metalurgic(10,74 mil. t.), fonta si feroaliaje (13 mil.t., locul 8 pe glob), otel (13,9 mil. t.), plumb, cupru rafinat, zinc, cadmiu, cositor, aluminiu (480,8 mii t.), locomotive si vagoane, utilaj energetic ( motoare electrice, transformatoare ),nave, avioane, biciclete (8,9 mil. buc.) si motociclete (2,2 mil. buc.), autoturisme (238,2 mii buc.,1994) si vehicule utilitare (141,6 mii buc., 1992), aparate radio,televizoare, masini de scris si de cusut, tractoare, ingrasaminte chimice (11,4 mil.t.), derivate petroliere, coloranti, mase plastice si rasini sintetice, acid azotic, clorhidric si sulfuric amoniac si suflat de amoniu, soda caustica, cauciuc sintetic, anvelope, hartie si celuloza, fire si fibre sintetice, ciment, fire si tesaturi din bumbac si lana, tesaturi de iuta si matase, confectii, cherestea, pielarie si incaltaminte, produse alimentare; ind.cinematografica (910 filme de lung metraj, 1991, locul 2 din lume); artizanat

Terenurile agricole ocupa 55,1% din suprafata tarii (cele arabile:cca.50% ); irigatii pe 43 mil. ha de teren.Agricultura concentreaza peste 60% din populatia activa si contribuie cu cca. 1/3 la PNB. India este al treilea mare producator de cereale din lume (211,52 mil.t.). In 1994 se cultivau: grau, orez, mei, porumb, sorg, orz, cartofi, seminte de in, fibre de canepa, rapita, ricin, soia, floarea-soarelui, trestie de zahar, seminte si fibre de bumbac, ceai, cafea, manioc, batate, arbori pentru cauciuc natural, arahide, iuta, chenaf, tutun, naut, nuci de cocos, copra. India este mare producatoare de legume: fasole uscata si verde, mazare uscata si verde, linte, tomate, usturoi, ceapa, conopida, varza. India este si unul dintre marii producatori de fructe: mere, nuci de acaju, papaya, banane, citrice, in special portocale si lamai, ananas, mango, vita de vie, castane.

Se cresc: bovine, bubaline, caprine, ovine, cabaline, asini, camile, porcine. In India se practica sericultura, apicultura si vanatoarea, pescuitul este intens.

Caile ferate: 62000 km.(din care 8200 km cai electrificate). Cai rutiere: 16 mil.km. Cai navigabile interne:3,7 mil.km.

Turism dezvoltat:2,2 mil.turisti straini.

Principalele obiective turistice: orse bogate in monumente (temple, palate, moschei, cetati si alte constructii vechi, iar in unele si edificii coloniale si moderne), intre care Delhi, Bombay, Agra (renumitul Taj-Mahal), Madras, Jaipur, Ahmedabad, Varanasi.

Moneda este1 rupee(rupie) care este egala100 paisas

Export este axat in special pe produse textile din bumbac si iuta, confectii, produse agricole (ceai, cafea, fructe, tutun), peste si produse din peste, diamante, perle, pietre pretioase si semipretioase, produse chimice, masini si utilaje industriale, min. de fier, otel, piei, covoare, furaje s.a.

Se import: utilaje si mijloace de transport, petrol si derivate petroliere, fonta si otel, produse alimentare si chimice, hartie, minereu de cupru, produse semifabricate s.a.

3. Cultura si religie

3.1. Cultura

In valea Indusului, care azi apartine Pakistanului, in jurul anului 2500 i.Chr. , s-a format una din cele mai vechi civilizatii din lume. Au avut orase mari, proiectatate cu mare minutiozitate, casele fiind cladite din caramizi de lut ars, orasele fiind dotate cu retele de apa canalizare bine dezvoltate. Au conceput si o scriere in imagini, care ,din pacate nu s-a putut descifra nici pana azi, si din aceasta cauza avem doar cunostinte sumare despre civilizatia din Valea Indului. Prabusirea acestei civilizati in jurul anului 1700 i.Chr. s-adatorat probabil unui cataclism natural.

Valea Indusului se afla in partea nord-vestica a subcontinentului,relativ destul de aproape de o alta civilizatie veche, cea sumeriana, cu care , ipotetic, s-ar putea sa fi avut relatii comerciale si de care a fost , poate, influentata. De multe ori pe parcursul istoriei Indiei, ideile noi au patruns in partea de nord-vest a tarii, si tot acolo au sosit si cuceritorii externi.

Camin al civilizatiei hinduse, centru al importante drumuri comerciale si vaste imperii, India a jucat un rol major in istoria umanitatii. Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul , Budismul si Jainismul isi au originile in India in timp ce Iudaismul si Crestinismul se bucura de o larga traditie aici. Colonizata ca o parte a Imperiului Britanic in sec XIX, India si-a castigat independenta in 1947 ca natiune unificata dupa un efort sustinut depus in aceasta directie. Atat populatia tarii cat si flora si fauna, aspectul geografic cat si sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din lume.

Subcontinentul Indian are o populatie numeroasa si o istorie furunoasa si complicata. S-au nascut aici religii mari, imperii au inflorit si au decazut, dar cultura indiana si-a pastrat intodeauna caracterul specific. India antica ocupa teritiriul pe care il numim subcontinentul indian, pe acest teritoriu astazi existand patru state : Republica India, independenta din 1947, Pakistanul, Sri Lanka si Bangladesul, devenit independent din 1971.

Fiecare regiune a sa dovedeste valori culturale variate si 15 limbi oficiale. Hindi este limba nationala si sta la baza vorbirii a peste 30 % din populatia tarii, dar engleza este adesea utilizata pentru comunicare in planurile politic si comercial.

Despre tara aceasta se poate vorbii ca despre un tinut misterios,cu religii inca necercetate, cu civilizatii stravechi, cu monumente de o starnie frumusete. Insa India, in afara de aceste aspecte specraculoase si fascinante, pastreaza in ea insasi o taina care merita a fi cercetata. Tina aceasta este insasi existenta ei vie in secolul XX, continuitatea nedizmintita a vechi culturi. Aceasta nu a inceput cu odata cu venirea arienilor , cum s-a crezut pana un de mult, ci cu cateva mii de ani mai inainte,dupa cum dovedesc sapaturile de pe valea Indului prin care a iesit la iveala o civilizatie veche din mileniul al patrulea inainte de Hristos, care era superioara civilizatiei navalitorilor ariene si pe care acestia au asimilat-o. Exista asadar un fir neantrerupt de aproapte sase mii de ani, in care aceasta tara, desi adapostiind fel de fel de rase, si fiind cotropita de numerosi navalitori, nu si-a pierdut continuitatea culturii si civilizatiei sale, ci a crescut si s-a perfectionat continuu. Evident, au existat si epoci de decadente, dar acestea sunt firesti oricarui organism in crestere.

Fig.nr.Orasul Mohenjo-Daro

Una dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii s-a format pe Valea Indusului, in Nord-Vestul Subcontinentului Indian. Unul dintre cele mai mari orase a acestei civilizatii a fost Mohenjo-Daro

Sursa:Wikipedia

India are una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, de aproape 5000 de ani. Sub-continentul indian a fost mult timp o regiune a rutelor istorice ale comerub-continentulindian a fost mult timp o regiune a rutelor istorice ale comertului si a aimperiilor vaste. De-a lungul secolelor au existat multe influente culturale: arabe, otomane si britanice,care au contribuit la realitatea moderna a Indiei. Dupa doua razboaie mondiale, rezistenta non-violenta dusa de Gandhi si Nehru a dus la obtinerea independentei in 1947. Astazi India este o democratie infloritoare cu o cultura bogata.

In India s-a nascut: cifra zero, ideea de infinit, conceptul de atom, chirurgia estetica, democratia, canalizarea si obiceiul de a trage apa la toaleta. Locuitorii acestor meleaguri au fost primii care si-au dat seama ca Pamamtul este sferic si au fost cei dintai care i-au calculat diametrul."India este leaganul omenirii, locul de nastere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendei, strabunica traditiei" spunea Mark Twain.

Sunt secole intregi despre care se stie foarte putin, dar aceasta nu trebuie s-o punem pe seama lipsei de cultura din acest rastimp, ci putinelor documente care ni s-au transmis .India este o tara a carui istorie e scrisa de vecini. Indienii sunt un popor fara simtul istoric, fara cronologie, si in timp ce alte popoare au zeci de cronici si mii de documente pentru fiecare epoca, India de-abia daca are doua-trei cronici originale, scrise in sanskrita. Restul informatiilor privind epocile mai vechi le gasim in scrierile istoricilor greci sau ale calatorilor chinezi, veniti in India sa cunoasca invataturile lui Budha.Istoria Indiei se poate reconstitui mai mult prin monumentele arhitectonice si scrierile strainilor decat prin documentele interne. Faptul acesta poate caracteriza un popor.

Tara aceasta care a fost contemporana gloriei Egiptului, a Babilonului, a Persiei, a Greciei, a Romei si pe care le-a vazut pe toate apunand, fara indoiala ca ascunde o taina in viata si spiritualitatea ei. Acest secret al vietii fara de moarte, pe care India il cunoaste, rezulta din primatul pe care l-a avut acolo spiritualitatea. Nicaieri ca in India nu este mai mult respectat omul care a renuntat la fericirile lumesti ca sa-si inchine viata adevarului, spiritului. Asadar spre deosebire de alte civilizatii intemeiate pe ideea de justitie, de bine, de frumos -Roma si Grecia -sau numai pe instinctul cuceririlor, India se intemeiaza pe primatul spiritualitatii, pe ideea ca adevarul si sufletul primeaza asupra oricarui interes. Aceasta sincera cautare a Adevarului si a Eternitatii constituie insasi axa in jurul careia s-a miscat istoria Indiei in ultimii patru-cinci mii de ani.

In India nu intalnim deci o grija pentru cunoasterea precisa a trecutului si delimitarea lui cronologica. Si cu toate acestea tara aceasta are cea mai lunga si mai bogata istorie. E destul sa amintim ca intreaga iconografie religioasa isi are obirsia in acele civilizatii din mileniul al patrulea de pe valea Indului. Iata deci o continuitate culturala care se afunda de-a dreptul in prestorie.Si cand ne gandim ca in India navalirile s-au tinut lant -de la blonzii arieni din mileniul al II-lea i.C. pana la englezii din secolul trecut, ca sa nu mai amintim de cotropirile musulmane, portugheze, franceze- continuitatea aceasta, rezistenta aceasta de cinci-sase mii de ani, nu se poate sa nu ne impresioneze, cu atat mai mult cu cat nu este o cultura moarta sau oprita pe loc, ci de una in continua crestere. Geniul indian nu si-a epuizat resursele. Exista si astazi o adevarata renastere artistica, care se adapa din insasi izvoarele cele mai vechi si mai autentice ale culturii si artei indiene: plastica moderna bengaleza este influentata de frescele din Ajanta, vechi de o mie si trei sute de ani, lirica si filozofia lui Tagore, de asemenea, isi are originile in poezia veche indiana si in Upanisade. Aceasta continua reintoarcere la sursa da acel aspect de originalitate care frapeaza in orice creatie indiana contemporana.

India, uriasul subcontinent care adaposteste una dintre cele mai mari aglomerari umane ale planetei, este caracterizata de o uimitoare diversitate etno-lingvistica si culturala. Ea ilustreaza perfect si principalele trasaturi ale religiozitati asiatice, adica pluralismul, sincretismul si intensitatea vieti religioase.

3. Religiile Indiei

In India coexista sase religii principale. Patru dintre ele , respectiv hinduismul, budismul, jainismul si religia sikh, sunt considerate credinte autohtone, specific indiene, deoarece au luat nastere in cuprinsul acestui spatiu. Celelalte doua ,islamismul si crestinismul, sunt religii straine, aduse in India de catre cuceritorii care au dominat-o timp de o mie de ani. Desi hinduismul este religia majoritara, fiind strans legata de identitatea politica si culturala a Indiei , asta nu inseamna ca restul credintelor religioase, desi minoritare, nu si-ar fi pus amprenta, in mod apasat, asupra civilizatiei indiene.

Fig.nr.3.Statuia zeului Shiva

Hinduismul de astazi s-a dezvoltat initial ca o ramura a religiei indo-europene. Au existat trei astfel de religii: religia vedica (din care s-a desprins pana la urma religia hindusa), zoroastrismul (cu proferul sau Zarathustra) si cultele grecesti cu meleul lor de credinta si simboluri (asta pentru ca o data similitudinile evidente dintre India si Grecia-tarile invinse care insa au cucerit).

In hinduism divinitatea este intruchipata prin unitatea dintre Braham, Vishnu si Shiva.

Hinduismul n-a incetat sa se transforme si sa se dezvolte timp de 40 de secole, din epoca in care triburi ariene indo-europene venite din strafundurile Asiei sepentrionale au invadat bazinul Indusului, inainte de a se raspandii pasnic in bazinul Gaului si de acolo pe tot subcontinentul indian. Hinduismul de astazi este rezultatul fuziunii dintre un aport indo-european din urma cu 40 de secole si o baza religioasa autohtona.

Astazi hinduismul are cel mai mare numar de adepti in India (83 % dintr-o populatie de aproape 800 milioane), dar are adepti si in tarile de cultura indiana sau influentate de aceasta cultura. Religia nu are nevoie de temple pentru a fi oficiata. Este o religie care se practica mai mult in familie. Deschiderea unui templu inseamna alegerea unui zeu hindus, ceea ce ar insemna ca templu ar fi pentru foarte putine persoane datorita diversitatii reitatilor din aceasta religie care se ridica la numarul sutelor. Indienii sunt creatorii unei literaturi sacre bogate si diverse: Vedele (Cuoastere in sanscrita) si cele doua epopei amayana si Mahabharata:

Vedele- contin imnuri, descantece, mituri, legende ( transmise pe cale orala). Fiecarei Vede ii corespunde o alta scriere, Brahmana, in proza, in care preotii ofera interpretarea,comentarea textelor sacre, speculatii filozofice sau incantatii ritualice.

Upanisadele- rezultate din meditatia particulara a pusnicilor evlaviosi, completeaza invatatura vedica.

Exista si un fel de anuale numite Sutra, care contin regulile ritualurilor si ale ceremoniilor.

O alta paricularitale aculturi indiene este sistemul de impartire in caste.O casta in India iti confera inca de la nastere locul in societate, viitoarea meserie si iti dimensioneaza aspiratiile de cariera, familie, viata in general. Evident ca in marile orase acesre lucruri s-au mai rarefiat putin. Oameni din caste diferite impart birouri,folosesc acelasi mijoc de transport, ect. In zonele rurale sau/si in zonele puternic conservatoare ale tarii este vizibil sistemul de caste.

Exista patru mari tipuri de caste:

-Brahmanii (clasa dominanta, clasa invatatorilor,inteleptilor si a preotilor.

-Kshatrga (razboinicii, liderii de forta)

-Vaishiy/taranii (si o parte din negustori, vanzatorii moderni)

-Shudra/slugile (cei care acum fac muncile "de jos" spala haine, fac curatenie).

Exista si oamnei fara casta,lucru care este vazut foarte rau in India "cei alungati" este o traducere aproximativa. 

Unui occidental ii este greu sa inteleaga cat de impreganta de sacralitate este existenta zilnica a hindusilor. De aceea ii este greu sa respecte sensibilitatea hindusului. De exemplu, cel mai sacru loc al casei este bucataria, deoarece aici se pregateste hrana, care trebuie sa fie pura. Ea este mai sacra si decat incaperea unde se afla altarul inchinat zeilor familiei. Un lat loc important este baia si, in locurile sacre,iazul sau cursul apei (Gangele). Cand isi face dimineata ablutiunile in baia sa, brahmanul ortodox sau cucernic se roaga sau canta. Orice hindus stie ca primele doua patrare luminoase ale lunii sunt favorabile anumitor activitati, in timp ce celelate doua patrare intunecate, in descrestere, sunt defavorabile. Ceremoniile religioase importante, care celebreaza nasterea, casatoria sau initierea se fac dimineata, la rasaritul Soarelui.

4. Sistem politic si social

4.1. Sistemul social al castelor

Societatea ariana timpurie se diviza in patru clase sociale sau caste: prima casta alcatuita de preoti (brahmani), a doua alcatuita de luptatori(nobili), iar a treia din tarani, comercianti si mestesugari. Din a patra casta faceau parte slugile. Cei care nu faceau parte din nici o casta erau denumiti 'intangibili' sau 'paria'. Fata de castele superioare privarea lor de drepturi era mai accentuata decat cea a slugilor. Cu timpul acest sistem a devenit mai complicat si mai rigid, si in afara cestor patru caste au aparut mai mult subcaste. Ca urmare a acestui sistem fiecare individ era legat prin mostenirea sa de un anumit rang si o anumita ocupatie, putea manca numai anumite mancaruri si se putea casatori numai cu cineva din casta din care facea parte. Acest sistem era justificat de teoria hindusa a Karmei, dupa care soarta fiecarui om in viata este rasplata sau pedeapsa meritata a faptelor bune sau rele savarsite intr-o viata anterioara. Sistemul castelor s-a pastrat pana azi, cu toate ca guvernele au incercat sa elimine barierele sociale traditionale prin daramarea barierelor sociale vechi.

Cand un occidental ia contact cu societatea indiana este frapat de gigantismul unor orase precum Calcutta sau Bombay, de saracia oamenilor de pe strazi, de numarul de oameni cu posturi defavorizate, etc. Exista tendinta de a pune aceste aspecte pe seama regiei sau a sistemului castelor. De fapt, aceste fenomene de urbanizare si industrializare se datoreaza, ca si la noi, unei conjuncturi moderne care ascunde structura fundamentala a societatii indiene.

Pe plan economic, India este pe cale a se schimba. Clasele mijlocii se imbogatesc, in timp ce saracii raman saraci. Cu toate acestea, India ramane eminamente rurala si mai ales marcata de sistemul castelor.

Nu este usor sa-ti face o idee exacta despre caste. Limbile indiene (peste 800 de dialecte), cum ar fi hindi, folosesc doua cuvinte pentru casta: varna sau culoare si jati sau familie. Jati sunt cele care constituie casta veritabila. Sunt familii, in sensul foarte larg al cuvantului sau grupuri de familii care au ceva in comun, nu neaparat aceeasi origine, poate fi si aceeasi meserie sau altcevaAcest ceva in comun, care tine de apartenenta la un grup recunoscut, va fi aparat de ele, inchizandu-se in ele insele si excluzandu-le pe celelate, practicand endogamia, adica casatoria in interiorul grupului si refuzand sa se compromita prin aliante in exterior. Cea mai mare parte a indienilor nu cunosc castele din alte regiuni, analoge cu ale lor si nu sunt familiarizati decat cu cele pe care le intalnesc in satele lor sau in imprejurimi.

Cu rare exceptii, singurul mod de a apartine unei caste este de a te naste din parinti membri ai acestei caste si o persoana ramane membra a castei respective pentru toata viata.

Un sat tipic din India cuprinde familii apartinand mai multor caste, care nu se amesteca, dar sunt interdependente, fiindca aceste caste au nevoie unele de celelalte pentru a trai, a exista, pentru a fi reprezentate pe plan religios, administrativ, cultural

Prima mare clasa este cea a brahmanilor, o casta insarcinata cu cultura. Odinioara, brahmanii aveau exclusivitatea cuvantului sacru. Ei invatau si cunosteau formulele care trebuiau rostite la ceremoniile religioase, in locurile amenajate pentru cult. Erau chemati la persoane particulare. Invatau totul oral. Erau clerici, se interesau de aspevtele cunoasterii din vremea lor, organizau viata religioasa si sarbatorile, alcatuiau tratate de medicina sau de arhitectura, de astronomie, de poezie, de muzica, de dans si de teatru. Erau ocazional atrologi si psihologi pentru familii, hotarand pentru regi perioadele defavorabile sau defavorabile ale marilor demersuri regale si pentru familii, perioadele potrivite pentru casatorii, initieri, funeralii, etc.castele de brahmani, cel mai bine organizate se mentin si astazi fara schimbari importante, numai ca s-au reconvertit in profesori universitari, invatatori, ziaristi, agenti de voiaj, editori si oameni politici. Numai ei, ei singuri, sunt abilitati sa slujeasca divinitatile majore reprezentate in marile temple, sa prezideze ceremoniile religiose de casatorii, sa oficieze in familii, etc. In principiu, in fiecare sat indian se gasesc cativa brahmani care joaca rolul de preoti sau oficianti sau unul dintre rolurile enumerate mai sus.

Cea de-a doua mare clasa sociala sau varna este cea a "razboinicilor" sau Kshatriya. Odinioara ei se ocupau cu mentinerea ordinii in tara. Acestia erau regii, radjahii (regi) li maharadjahii, capeteniile de armate. Astazi, nu sunt usor de identificat, deoarece chiar printre cei ce au detinut putere politica sau militara, se afla oameni de provenienta inferioara care au devenit radjahi sau maharadjahi, pentru ca regiunea in care se aflau la rezervase o putere politica analoga cu cea a unui rege sau a unui imparat.

Cea de-a treia mare clasa sociala este cea a negustorilor, a crescatorilor de vite si a agricultorilor, adica a tuturor celor a caror menire este de a face sa dea roade bunurile acestei lumi si care era impartita in clanuri diverse. De aici si denumirea de vaishyas. Marea masa a taranilor din India sunt vaishayas. Ghandi facea parte din casta "a treia": numele sau inseamna "parfumier". Familia lui s-a lansat in politica punandu-se in slujba guvernatorului local.

Aceste prime trei clase sunt considerate nobile sau "pure", prezenta lor in temple fiind acceptata, intrucat nu intineaza.

Din sistemul de caste face parte si a patra clasa sociala, cea a servitorilor sau shudras care-i grupeaza pe cei care slujesc primele trei clase. Acestia sunt subalterni.

Paria sunt in afara sistemului: este paria oricine face o meserie care il pune in contact cu materii impure: prelucrarea pieilor de animale, adunarea de excremente, gunoaie, etc, care implica impuritate permanenta pentru lucrator si familia sa. Este amintit cazul acelor paria care sunt cu adevarat exclusi ai societatii indiene si care nu pot niciodata, de exemplu, sa traverseze liberi centrul propriului lor sat.

Consecinta punerii in aplicare a regulilor castei este respingerea anumitor indivizi de catre propria lor casta: provizorie sau definitiva.

Cateva exemple:

Gandhi a fost excomunicat provizoriu de casta sa pentru ca a plecat in Anglia, sfidand astfel interdictia de a traversa marea.

Rabindranah Tagore, poetul bengali care a obtinut premiul Nobel pentru literatura era dintr-o familie princiara care pretindea ca este de descendenta brahamanica, dar in urma unor compromisuri cu mediul musulmancare nu au fost compensate niciodata cu rituri de purificare, nu era considerat ca fiind "de familie pura" de catre hindusii castei.

Se intampla ca familiile ramase in India ale hindusilor sau hinduselor plecati in Occident sa considere ca acestia s-au auto exclus din familie prin legaturi matrimoniale cu straini.

Se pare ca sistemul castelor, departe de a disparea, manifesta tendinta de a se intari.

Crestinii sunt considerati o casta inferioara, cu exceptia cazului in care si-au pastrat casta de origine. Ei nu sunt considerati insa in afara castelor.

Jainii, adepti ai unei religii ascetice intemeiate de un contemporan al lui Buddha, s-au asimilat cu casta negustorilor.

Musulmanii sunt, de asemenea, impartiti in caste si subcaste.

In India,cel mai grav este sa nu apartii niciunei caste sau sa fi pierdut legaturile cu familia si cu societatea. Cei mai defavorizati sunt deci copiii strazilor, lipsiti de protectie sociala (pot fi astfel exploatati)

4.Sistem politic

India este un stat federal, cu capitala la New Delhi. Denumirea oficiala este Uniunea Indiana si este formata din 28 de state si 7 teritorii unionale. Forma de guvernamant este republica, consusa de un presedinte.

La nuvelul statelor exista guvernatori, numiti de guvernul central. Sistemul administrativ este format din Guvernul Federal, condus de primul ministru si guvernele celor 28 de state si 7 teritorii unionale, conduse de un ministru sef. Parlamentul indian este bicameral (camera superioara care se numeste Rajya Sagha si camera inferioara numita Lok Sabha). La nivelul statelor si teritoriilor exista parlamente de regula, cu o sungura camera numita Adunarea Legislativa.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8715
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved