Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


POLUAREA SI PROTECTIA APELOR

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micPOLUAREA SI PROTECTIA APELOR
Apa a fost si continua sa fie leaganul vietii pe Terra. Existenta fiecarei plante, animal si om depinde de circuitul apei in natura.    Echilibrul natural al apei Terrei este pus azi in pericol de activitatile oamenilor.

Poluarea apelor curgatoare afecteaza canalele, raurile si fluviile. Ea poate contamina si suprafetele intinse de apa, cum sunt iazurile si lacurile artificiale, unele poluari ale raurilor au cauze naturale.

De exemplu raurile serpuitoare in vai pot fii locate de sol. Pe masura ce raul devine malos si stagnant, tot mai putine plante si animale pot supravietui in apa lipsita de oxigen. Problema se agraveaza daca se defriseaza padurile, deoarece ploile torentiale se scurg la suprafata in loc sa fie absorbite de plante.

Rezidurile provenite de pe santiere de constructii si din exploatarile zacamintelor de suprafata pot fi si ele spalate de rauri si sa agraveze situatia.

Metodele de agricultura intensive au contribuit la cresterea gazelor poluante, precum si la producerea unor substante poluante, cum ar fi ierbicidele, insecticidele, etc.

Degradarea echilibrului natural al atmosferei dauneaza pamantul. Din cauza incalzirii globale va creste nivelul marilor prin topirea ghetarilor si calotei glaciare.

Poluarea resurselor de apa prin ploile acide poate atrage dupa sine izbucnirea unor epidemii, aparitia unor boli grave si chiar moartea.

Fermierii introduc in mediu substante chimice (fertilizatori, pesticide, etc). Produsele farmaceutice produse in agricultura, cum ar fi antibioticele, pot si ele polua alaturi de dezinfectanti. De asemenea, exista scurgeri de lichide toxice din silozuri sau din fermele de porcine sau cele avicole. Toate acestea pot sa patrunda in rezervoarele de apa din retelele de canalizare urbane sau rurale.

Industria produce alti factori poluanti printre care cei mai importanti sunt metalele grele (plumbul, zincul, etc.). Poluantii ajung in apa direct sau indirect prin actiuni umane, (accidente, devarsari deliberate, revarsari sau infiltrari).

Rezidurile de la animale deversate in sursurile de apa, cauzeaza catastrofe ecologice majore.

Poluarea aeriana a apelor curgatoare este deosebit de periculoasa. Poluantii sunt de doua tipuri:

particule poluante( cenusa, funinginea, praful)   

gazele toxice

Atunci cand particulele poluante se combina cu apa rezulta ploile acide.

Poluantii pot fi sub stare solida sau lichida. Atunci cand se depoziteaza resturi pe uscat, o parte dintre ele este absorbita de ploaie si ajunge in panza freatica.

Oceanele sunt legate de uscat prin intermediul raurilor care pot fi transmitatorii poluantilor. Substantele chimice se infiltreaza prin pamant in apa raurilor si sunt, astfel purtate pana in oceane.

Poluarea cu petrol poate aparea cand se curata tancurile petroliere sau cand au loc accidente pe platformele petroliere. Petele de titei duc la pierderi de vieti de pasari, al vietilor marine si a altor animale.

Apa inseamna enorm pentru omul de astazi si va insemna si mai mult pentru cel de maine. De aceea, apare necesitatea de a pastra calitatile naturale ale apei, de a o ocroti.

Protectia apelor este impartita in doua etape:

Autopurificarea apelor se realizeaza prin procese fizice si fizico-chimice precum si prin procese biologice si biochimice. Acestea constau in:

sedimentarea materilor mai grele, sedimentare, care este influentata de temperatura, viteza de scurgere a apei etc.;

prin actiunea radiatilor solare (ultraviolete) cu efecte antibacteriene;prin reactii chimice de oxidare, reducere, neutralizare care au loc intre substantele chimice din apa si cele din apa poluata;

prin reactii chimice chiar numai intre substantele chimice din apa poluata.

Procesele biologice si biochimice constau in primul rand in concurenta dintre flora propriei ape si flora poluanta patrunsa in apa. Astfel, germenii propii apei elibereaza in apa o serie de metaboliti cu actiune antibiotica fata de germenii poluanti, ducand in cele din urma la disparitia suportului nutritiv de hrana al germenilor patogeni patrunsi prin poluare.

. Protectia apelor si a ecosistemelor acvatice:

Protectia apelor de suprafata si subterane si a ecosistemelor acvatice avand ca obiect, mentinerea si ameliorarea calitatii si productivitatii naturale ale acestora in scopul evitarii unor efecte negative asupra mediului, sanatatii umane si bunurilor materiale:

Interzicerea evacuarii la intamplare a rezidurilor de orice fel care ar putea polua apa si, in primul rand, a apelor reziduale, comunale si industriale. Acestea trebuie colectate si indepartate prin sisteme de canalizare sau instalatii locale de colectare;

Construirea de statii de epuizare pentru retinerea si degradarea substantelor organice poluante continuate in apele reziduale ale localitatilor si unitatilor zootehnice inainte de eliminarea lor in apa;

Distrugerea prin dezimfectie a germenilor patogeni continuati in ape reziduale ale unor institutii (spitale), abatoare, unitatile industriei carnii;

Inzestrarea cu sisteme de retinere si colectare a substantelor radioactive din ape reziduale;

Construirea de statii sau sisteme de epuizare specifice pentru apele reziduale ale unitatii industriale in vederea retinerii si neutralizarii substantelor chimice potential toxice;

Controlul depozitarii deseurilor solide, astfel incat acestea sa nu fie antrenate sau purtate in sursele de apa de suprafata sau subterane.

Protectia apelor de suprafata si subterane si a ecosistemelor acvatice are ca obiect mentinerea si imbunatatirea calitatii si productivitatii biologice ale acestora, in scopul evitarii unor efecte negative asupra mediului, sanatatii umane si bunurilor materiale.

Pamantul este bolnav! Ajutati-l!


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4709
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site