Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Litoralul si factori de risc natural

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micLitoralul si factori de risc natural

Portiunile de coasta ale marilor si oceanelor reprezinta una dintre cele mai dinamice regiuni ale pamantului, modificarile lor rapide fiind caracteristice si frecvente.In anumite situatii, o mare parte din populatie locuieste pe litoral, tendinta aceasta exprimandu-se prin continuitate (de ex. 75% din populatia SUA se afla in state cu iesire la mare).

La scara globului cel mai mare pericol de catastrofa naturala pe litoral il reprezinta cicloanele tropicale. Aceste furtuni violente aduc vanturi puternice, valuri uriase si inundatii. Mii de victime si miliarde de dolari ca pagube sunt rezultatul devastatoarelor cicloane.

O activitate conjugata a valurilor de furtuna cu perioadele de flux poate provoca inundatii. Un asemenea pericol a determinat grabirea realizarii mijloacelor de protectie prin construirea de diguri pe Tamisa, in Londra.

Eroziunea litorala este si ea un factor de risc natural demn de luat in consideratie, mai ales in regiuni ce atrag numerosi locuitori si turisti pentru plaje si peisajul adiacent (de ex. California, la noi la nord de Constanta).

Reactia oamenilor la eroziunea litorala se manifesta prin construirea de diguri, depunerea de stabilopozi, conceperea altor structuri de beton, crearea de dune artificiale (fig. 10.25-26). De multe ori insa rezultatele sunt contradictorii, conducand la un efect mixt de eroziune / depunere pe spatii vecine. Perceptia si reactia la factorii de risc depind de elemente cum ar fi magnitudinea si frecventa calamitatii naturale, dar si de nivelul intelectual, inteligenta si apropierea de zona de risc a individului.


Cat priveste ciclonii tropicali, practic individul nu poate face nimic. La nivel de comunitate se incearca realizarea de constructii de protectie si se face propaganda educationala vizand gospodarirea teritoriului, evacuarea si avertizarea populatiei.

Masurile referitoare la eroziunea de coasta sunt standardizate la diguri si alte structuri stabilizatoare ale plajei care previn eroziunea. Aminteam ca acestea ofera uneori rezultate contradictorii: de asemenea ele sunt scumpe, implica intretinere constanta si sunt dificil de dislocat / inlocuit. Costul lor se ridica adesea peste valoarea bunurilor ce ar trebui protejate. Recent s-a introdus alternativa 'hranirii' plajelor prin aport si depozitare in rambleu a nisipului, asigurandu-se inaltarea plajei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1959
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved