Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


ANUL 1937 IN ISTORIA POLITICA A ROMANILOR

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
ANUL 1937 IN ISTORIA POLITICA A ROMANILOR

in 1937 se implineau patru ani de guvernare liberala; la 12 noiembrie 1937, Carol al II-lea a incredintat mandatul de constituire a noului guvern lui Ion Mihalache, reales in fruntea P.N.T. de catre Comitetul Central Executiv al partidului la 2 aprilie 1937, cu urmatoarele conditii: colaborarea cu Al. Vaida Voevod, numirea anumitor ministrii de catre rege ca de altfel si pentru prefecti, precum si „garantii de siguranta impotriva anumitor curente”. Ion Mihalache a refuzat, insa, colaborarea cu Vaida iar la 14 noiembrie 1937 a depus mandatul primit din partea regelui.

urmatorul vizat de rege a fost Gheorghe Tatarescu, guvernul prezidat de acesta depunand juramantul la 17 noiembrie 1937.

P.N.L. a incheiat, din initiativa lui Tatarescu, cartel electoral cu Partidul German si cu Frontul Romanesc, ambele grupari fiind cunoscute pentru pozitia lor antidemocatica.

La 23 noiembrie 1937, Ion Mihalache a renuntat la sefia P.N.T., incredintand-o lui Iuliu Maniu; obiectivul politic al noului lider P.N.T. – coalizarea tuturor fortelor politice romanesti – de la o extrema la alta, pentru infrangerea P.N.L..

anul 1937 a insemnat ascensiunea pe scena politica a tarii a miscarii de extrema dreapta; dupa trei intalniri succesive, la 25 noiembrie 1937 – Iuliu Maniu, Corneliu Zelea Codreanu si Gheorghe Bratianu au semnat un pact de neagresiune, prin care P.N.T., Miscarea Legionara si P.N.L.-Gh. Bratianu s-au angajat sa apere libertatea si corectitudinea alegerilor viitoare (la pact a aderat si Partidul Agrar condus de Constantin Argetoianu) – rezultatul pactului a fost derutarea electoratului.

la 30 decembrie 1937 a fost publicat in „Monitorul Oficial” rezultatul alegerilor din 20 decembrie; primele locuri erau ocupate astfel:

o       P.N.L. – 35,92%

o       P.N.T – 20,40%

o       Partidul „Totul pentru Tara” – 15,58%

o       P.N.C. (Partidul National Crestin) – 9,15%.

Potrivit istoricului Ioan Scurtu, rezultatele au consemnat falimentul sistemului de guvernare prin partidele politice, guvernul liberal pierzand alegerile pe care le-a organizat, nici un partid politic nu a obtinut 40% din totalul voturilor pentru a beneficia de prima majoritara si de a forma un nou guvern, miscarea legionara a inregistrat un real succes, alegerile demonstrand o inclinare spre dreapta a electoratului roman (vezi si rezultatul P.N.C.).Rezultatul alegerilor a permis lui Carol al II-lea o „foarte usoara” manevrare a fortelor politice in vederea formarii noului guvern, cerandu-i lui Octavian Goga formarea noului guvern, acesta depunand juramantul la 28 decembrie 1937.

Noul guvern nu era unul 100% national-crestin deoarece la Interne, Justitie, Externe, ministere „cheie” in oricare sistem de guvernare, erau numite persoane apropiate regelui.

o       Masuri adoptate de guvernul Octavian Goga:

30 decembrie 1937 – au fost suprimate ziarele: „Adevarul”, „Dimineata”, „Lupta”

au fost retrase permisele de libera circulatie pe C.F.R. pentru ziaristii evrei

22 ianuarie 1938 – a fost adoptat decretul-lege pentru revizuirea cetateniei acordate evreilor (decretul nu a fost pus in aplicare)

la 18 ianuarie 1938, reclamand lipsa bazei parlamentare, Carol al II-lea a decis dizolvarea Parlamentului

prin Decret Regal au fost anuntate noi alegeri in ziua de 2 martie 1938 pentru Adunare si la 12-17 martie pentru Senat; din initiativa lui O. Goga, mizandu-se pe confuzia electoratului, a fost schimbata legea electorala, inlocuindu-se semnele electorale cu puncte.

Criza guvernului Goga s-a declansat in momentul in care, la sugestia suveranului, Armand Calinescu si Ion Giugurtu au demisionat in noaptea de 7/8 februarie 1938;Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 615
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site