Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau - lagarul de concentrare si exterminare al Germaniei naziste

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micAuschwitz sau Auschwitz-Birkenau (nume oficial complet Konzentrationslager Auschwitz, KL Auschwitz (Stammlager), KL Birkenau (Auschwitz II), scurt Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau) este numele unui complex de lagare de concentrare si exterminare al Germaniei naziste. Auschwitz este numele german al orasului din apropiere Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, in sudul Poloniei. Incepand din 1940, Germania nazista a construit mai multe lagare de concentrare si un lagar de exterminare in zona, aflata sub ocupatie germana la acea data. Lagarele de la Auschwitz au fost un element major in perpetrarea Holocaustului; se estimeaza ca cel putin 1.1 milioane de persoane au fost omorate acolo, din care peste 90% au fost evrei.Cele trei lagare principale au fost:

  • Auschwitz I, lagarul initial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul executiilor a aproximativ 70,000 oameni, majoritatea prizonieri de razboi polonezi si sovietici.
  • Auschwitz II (Birkenau), lagar de exterminare, unde cel putin 1.1 milioane de evrei, 75,000 polonezi si circa 19,000 rromi (tigani) au fost ucisi.
  • Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagar de munca pentru uzina Buna-Werke apartinand concernului IG Farben.

Numarul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimarilor contemporane sunt in jur de 1.1-1.6 milioane.

Ca toate lagarele de concentrare naziste, lagarele de la Auschwitz au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler. Comandantii complexului au fost SS-Obersturmbannfhrer Rudolf H (sau Hoess ) pana in vara anului 1943, iar dupa aceea Arthur Liebehenschel si Richard Baer. H a oferit o descriere detaliata a activitatilor din lagar in timpul interogarilor sale de dupa razboi si in autobiografia sa. El a fost spanzurat in 1947 in fata intrarii crematoriului de la Auschwitz I.

Auschwitz-Birkenau a fost un lagar de concentrare nazist din Polonia, care in timpul celui de -al Doilea Razboi Mondial a avut un rol de distrugere in randul populatiei evreiesti din Europa si nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminati in acest lagar. El a fost ca in marea majoritate a lagarelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS. Lagarul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagar nazist din cele doua razboaie mondiale. Lagarele aveau ca scop distrugerea unor minoritati europene ca evreii, tiganii, etc. Alte lagare din afara teritoriului Germaniei erau folosite ca puncte de lucru sau pentru 'experimente' ale doctorilor nazisti. La fiecare lagar era adaugat, la iesire cate un crematoriu pentru cadavrele detinutilor. Langa acest crematoriu se mai afla si cate o camera de dusuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. In lagarul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare si crematoriile se aflau in interiorul lagarului deoarece lagarul a fost construit intr-o localitate ocupata de germani si transformata in lagar de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat sa fie deportati fie in Germania, fie in Austria, au fost folositi la munca 'in folosul natiunii germane', ei nefiind tratati ca si conationalii lor care au acceptat sa plece din Auschwitz. Ei erau folositi la golirea camerelor de gazare.

Aproximativ 700 de detinuti au incercat sa evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 300 au reusit. O pedeapsa obisnuita pentru incercarile de evadare era moartea prin infometare; familiile celor care reuseau sa evadeze erau uneori arestati si trimisi la Auschwitz pentru a opri alte incercari.

BIRKENAU

Birkenau

(Auschwitz II) Se afla la aproximativ patru kilometri distanta de lagarul principal de la Auschwitz I. Devine cel mai mare centru de genocid nazist prin construirea complexului de exterminare compus din camerele de gazare si crematoriile. Pentru a functiona din plin si cu maximum de capacitate, aici au fost construite sute de baraci in care erau inghesuiti detinutii. Crematoriile de la Birkenau erau cladiri cu aspect industrial, construite in stil german, cu acoperisul inalt in panta, cu foisoare si cu gratii la ferestre. Acoperisurile camerelor de gazare subterane erau amenajate ca niste terase, pe care crestea iarba. Doua crematorii erau intr-o padurice (Brzezinka - mestecanis, in germ. Birkenau) care ascundea tragedia a sute de mii de oameni. Supranumit 'Fabrica mortii', intrucat crematoriile erau dotate cu camere de gazare avand fiecare o capacitate de gazare a 2.000 de oameni intr-o singura repriza si cu cate 15 cuptoare de ardere. Aici au pierit oameni de diferite convingeri politice si religioase din intreaga Europa. Numai Ungaria a deportat in vara anului 1944 circa 425.000 de evrei, cei mai multi fiind gazati la sosire (Hoss declara 400.000 de victime evrei unguri). 90% dintre persoanele exterminate in camerele de gazare si cuptoarele crematoriilor de la Birkenau au fost evrei. Spre sfarsitul anului 1944, Himmler decide ca 'problema evreiasca' era rezolvata si ordona distrugerea instalatiilor de exterminare (25 noiembrie).Dachau a fost un lagar de concentrare nazist, primul deschis in Germania, aflat pe terenul unei fabrici de munitii abandonate langa orasul medieval Dachau, la aproximativ 16 km nord-vest de Mnchen in Germania de sud.

Deschis pe 22 martie 1933, lagarul de la Dachau a fost primul lagar de concentrare infiintat de guvernul de coalitie format de Pardidul National Socialist (Nazist) NSDAP si Partidul Catolic de Centru (dizolvat pe 6 iulie 1933). Heinrich Himmler, din pozitia sa de presedinte al politiei din Mnchen, a descris oficial lagarul ca fiind 'primul lagar de concentrare pentru detinuti politici.'[1]

Dachau a folosit drept prototip si model pentru celelalte lagare de concentrare care au urmat. Organizarea sa de baza, si planul cladirilor au fost dezvoltate de comandantul Theodor Eicke si au fost aplicate in toate lagarele ulterioare. Avea un lagar securizat separat, langa centrul de comanda, care continea spatiile de locuit, administratia si facilitatile militare. Eicke insusi a devenit inspector sef pentru toate lagarele de concentrare, responsabil de a le mula pe toate celelalte pe modelul sau.[2]

In total, peste 200.000 de prizonieri din peste 30 de tari au fost cazati la Dachau dintre care aproape o treime erau evrei.[3] 25.613 de prizonieri se crede ca au murit in lagar si alti aproape 10.000 in sublagarele acestuia,[4] in primul rand din cauza bolilor, malnutritiei si sinuciderilor. La inceputul lui 1945, a fost o epidemie de tifos in lagar, urmata de evacuarea lui, in care multi dintre detinuti au murit.

Impreuna cu Auschwitz, Dachau a ajuns sa simbolizeze lagarele de concentrare naziste. Konzentrationslager (KZ) Dachau ocupa un loc important in memoria publica deoarece a fost al doilea lagar eliberat de fortele britanice sau americane. De aceea, a fost unul din primele locuri unde Occidentul a putut vedea realitatea brutalitatii naziste prin relatari jurnalistice.

Treblinka II a fost un lagar de exterminare nazist din Polonia ocupata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Aproximativ 750.000[1] de evrei si alte victime ale Holocaustului, printre care 2.000 de romi, au fost ucisi aici intre iulie 1942 si octombrie 1943. Lagarul Treblinka I, aflat in apropiere, a fost un lagar de munca fortata si complex administrativ pe langa lagarul de exterminare.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1920
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved