Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


O femeie din Norwich

Istorie+ Font mai mare | - Font mai micO femeie din Norwich      

Cicely Ormes, sotia lui Edmund Ormes din Norwich a fost arestata in ziua in care au fost executati Simon Miller si Elizabeth Cooper. Ea si-a atras atentia ofiterilor strigand cuvinte celor doi osanditi la moarte pe rug. Pentru aceasta vina ea a fost arestata si nu la multa vreme dupa aceea, a fost dusa inaintea cancelarului pentru a fi examinata. Acesta s-a oferit sa o puna in libertate "daca va merge la biserica si isi va pastra siesi parerile" si i-a zis "poate sa creada ce vrea."Insa Cicely a raspuns "Eu nu ma voi duce la biserica!" Cancelarul i-a raspuns ca i-ar arata mai multa ingaduinta decat a aratat altora vreodata si nu doreste sa o condamne fiindca este doar o femeie tanara si nebunatica. Cicely a raspuns ca daca este doar o tanara nebunatica, cancelarul nu ar trebui sa fie ingrijorat din cauza ei. Nebunatica sau nu, ea a fost dispusa sa isi dea viata pentru cauza binelui. Cancelarul a citit atunci sentinta de condamnare si a dat-o pe Cicely Ormes in grija serifilor orasului. Ea era o femeie tanara aflata doar la inceputul vietii, fara o educatie aleasa dar foarte dedicata cauzei ei. Ea s-a nascut in East Dereham si a fost fiica lui Thomas Haund, care era croitor. Prima data cand a fost dusa in fata magistratului ea a abjurat dar a avut asemenea mustrari de constiinta incat a scris o scrisoare cancelarului in care il anunta ca s-a pocait de fapta ei. Inainte ca scrisoarea sa ajunga la destinatie, ea a fost arestata, judecata si condamnata.      

Cicely Ormes a fost arsa pe rug in 23 septembrie 1557, intre ora sapte si opt dimineata. Cand a ajuns la rug, a ingenuncheat pentru rugaciune si apoi s-a ridicat si a zis: "Oameni buni, eu cred asa cum am fost invatata din Biblie. Iata ce cred si nu-mi voi schimba niciodata credinta. Moartea mea marturiseste despre credinta mea tuturor celor prezenti aici. Oameni buni, toti cei care credeti ca si mine, rugati-va pentru mine."      

Cand a rostit aceste cuvinte si-a pus mana pe stalpul rugului si a vazut ca acesta se innegrise - urma sa fie arsa pe rugul pe care au ars Simon Miller si Elizabeth Cooper - si-a sters negreala de pe mana si rochie. Dupa aceasta a fost legata si focul a fost aprins iar ea si-a strans mainile la piept in dreptul inimii, si-a intors fata in sus si si-a ridicat mainile pana cand au cazut neajutorate in jos in momentul mortii sale.   Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1046
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved