Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Karl Storck - sculptor roman de origine germana

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MOZART - Wolfgang Amadeus Mozart - copilaria
James Trevisam
Alecu Russo (1819-1859), prozator, dramaturg, culegator de folclor
Ionel Teodoreanu
John Bland
Otilia Cazimir
Thomas Iveson
Adam Wallace
Vasile Alecsandri (1821 - 1890)
Autobiografie - IOAN GYURI PASCU


Karl Storck

Karl Storck (n. 21 mai 1826, Hanau, Germania - d. 18 mai 1887, Bucuresti) a fost un sculptor roman de origine germana, stabilit in Bucuresti din 1849.
A dus o intensa activitate in domeniul sculpturii statuare, portetistice si al celei decorativ-monumentale. A fost autorul, in colaborare cu Paul Focseneanu, al basoreliefului de pe frontonul Universitatii din Bucuresti (distrus in 1944), executat in stil neoclasic, care a introdus simbolistica mitologica si alegorica in sculptura romaneasca.

Opera sa („Domnita Balasa”, „Spatarul Mihail Cantacuzino”, „Ana Davila”) se caracterizeaza atat prin valorificarea cuceririlor academismului, cat si prin realismul viziunii. Ca portretist,a realizat bustul lui Theodor Aman si al lui C.A. Rosetti. Creatia lui Storck se remarca prin constructia solida a volumelor si prin pastrarea detaliilor semnificative, migalos modelate. A fost primul profesor de sculptura la Scoala de arte frumoase din Bucuresti (Scoala de Belle-Arte, fondata de Theodor Aman in 1864), a carei catedra de specialitate a condus-o pana la moarte.A avut doi fii, Carol Storck (1854 - 1926) si Frederic Storck (1872 - 1942), ambii distingandu-se ca sculptori.

Cateva lucrari si machete pentru monumente de for public realizate de Karl Storck se regasesc si in Colectia de Arta Plastica 'Fr. Storck si Cecilia Cutescu Storck' a Muzeului Municipiului Bucuresti, adapostit in fosta locuinta a sculptorului Frederic Storck si a sotiei acestuia, pictorita Cecilia Cutescu-Storck, din Str. Vasile Alecsandri nr. 16, sector 1.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 779
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site