Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


ACTIUNILE DE INTREPRINS DE CATRE BACNA COMERCIALA ROMANA IN VEDEREA DERULARII DE TRANZACTII IN EURO

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TERORISMUL
Comisia Europeana
Evaluarea cu sursa multipla (360 grade)
PARADIGME NOI IN RELATIILE INTERNATIONALE
OPERATIILE MILITARE DE STABILITATE
PROGRAME EUROPENE – seminar special
Comunicarea electorala
Timpul istoric al muncii si al spiritului de intreprinzator - Stefan Zeletin : Neoliberalismul romanesc.
Politica de mediu a Uniunii Europene
BAZELE STIINTEI POLITICE TESTE GRILA


ACTIUNILE DE INTREPRINS DE CATRE BACNA COMERCIALA ROMANA IN VEDEREA DERULARII DE TRANZACTII IN EURO
Daca Uniunea Economica si Monetara va incepe la 1 ianuarie 1999,in ciuda unor intarzierii potentiale,Banca Comerciala a Romaniei (B.C.E.) in cadrul politicii de integrare a Romaniei,va trebui sa elaboreze,sa puna in aplicare si sa monitorizeze o serie de schimbari in cadrul unui scenariu in care Romania nu este mambra U.M. sau U.M.E. si sa elaboreze un plan de actiuni prin care sa se pregateasca atat reteaua bancara cat si clientii pentru a lucra cu bancile si firmele din U.E. si U.M.E. Aceasta considerand Romania ca nemembra si pe termen mediu sau lung ca membra a U.E. si ulterior membra a U.M.E.

Avand in vedere complexitatea fenomenului U.M.E. si impactul acestuia atat in Europa cat si in intreaga lume,B.C.R. trebuie sa organizeze un mecanism adecvat de monitorizare,care prim metode si tehnici specifice sa asigure o comunicare intre directiile din banca si implicarea in activitatea de decontari externe.In acest sens,trebuie constituita o echipa la nivelul centralei bancii,care sa conduca si sa coordoneze pregatirile B.C.R. pentru a trece de decontari in euro in relatiile cu bancile si firmele din U.M.E.,si nu numai.

Sarcina principala a directiilor de decontari externe trebuie sa fie alinierea B.C.R. la macanismele de decontari in euro pentru a sadisface cerintele clientilor din acest punct de vedere.

Observatii preliminare

Platile externe,in mod traditional,se deruleaza prin conturi bancare corespondente.

OIn momentul cand se realizeaza cea de-a doua faza a U.M.E. (01.01 1999),Sistemul European al Bancilor Centrale va lansa sistemul sau de plati TARGET¹.Acest sistem este in curs de dezvoltare pentru:

-a asigura implementarea rapida a politicii monetare a bancilor centrale europene in toate statele membre ale U.E.;

-a ajuta la infiintarea unui nou sistem de plati eficient si care sa functioneze corect in Europa.

OIn paralel,Asociatia bancara E.C.U. lucreaza la trecerea de la sistemul actual de netting (acoperire valutare) in E.C.U. la un sistem de decontare in euro.

OUnele banci europene coopereaza cu alte institutii partenere pentru a beneficia de retele combinate create pentru efectuarea plarilor.

Alte institutii insista pe linia dezvoltarii sau exploatatii retelelor interne pentru a dirija aceste plati europene.Evolutiile de pe piata bancara vor duce la situatia in care ceea ce este inca “plata straina” in cadrul tarilor europene,va evolua treptat catre “plati europene”.Atingerea acestei trepte se va manifesta asupra relatiilor de corespondent bancar traditionale si prin eroziunea costurilor aferente decontarilor precum si prin reducerea veniturilor din tranzactiile cu valute si din alte produse specifice tranzactiilor forex.

Deschiderea de conturi pentru clienti in euro

Avand in vedere ca Romania este numai tara asociata la U.E.,moneda unica euro va fi pentru firmele romanesti o moneda straina cu un anumit curs de schimb fata de leu.S-ar ca tranzactiile externe in euro sa inceapa foarte repede si,de aceea,trebuiesc create mecanismele necesare delrularii unor astfel de tranzactii cu banci si clienti care vor adopta euro ca moneda de contract,indiferent daca acestea vor face parte din U.M.E. sau nu.

Fiecare client – producator,exportator sau importator,va decide,in functie de activitatea sa daca are nevoie de un cont in euro si daca are nevoir sa inchida conturile pe care le are la B.C.R. in DEM,FFR,Guldeni etc.,transformand fondurile din aceste valute in euro.

Banca trebuie sa fie pregatita ca sa sadisfaca orice pretentie a clientului sau,sa-l sfatuiasca cum sa procedeze,in functie de factorii pro si contra.

In primele etape ale tranzitiei,valutele existente vor fi inca folosite pe scara mare.Ar putea fi convenabil sa se mentina conturile actuale si sa se deschida un cont in euro,pentru tranzactiile in euro.In acest caz:

ONotificarile incasarilor in contul de euro se vor face ca si in cazul contractelor actuale in valute vest – europene;

OCursurile de schimb fiind fixe intre valutele tarilor care vor intre in U.M.E. si vor folosi euro,inseamna ca nu vor mai exista riscuri de schimb;

O Mentinerea unui singur cont poate simplifica gestionarea lichiditatii,dar aceasta ramane la alegerea clientului.

Banca trebuie sa fie pregatita sa ofere clientilor facilitatea de netting (acoperire valutara) a soldurilor conturilor in valutele tarilor care fac parte din U.M.E. si conturile in euro,in functie de mecanismul pe care bancile vest – europene il vor stabili.Efectuarea de plati externe in euro

Euro va avea doua canale distincte de plata intre tarile membre U.E. Ambele canale (sisteme) vor opera pe baza decontarii in aceeasi zi pentru a asigura ca miscarea fondurilor in cadrul U.E. sa fie la fel de rapida ca si o plata interna (in cadrul aceleasi tari).

Cele doua canale (sisteme) sunt:

TARGET

Decontarile E.B.A.,care se mai numesc si Euro I.

TARGE va opera intre bancile centrale din U.E. si va fi folosit pentru a lega sistemele tarilor pentru decontarile la scara mare in timp real.Pentru a avea acces la TARGET,bancile comerciale dintr-o tara membra U.M.E.,trebuie sa devina membra a noului sistem de decontare EURO al tarii si sa dirijeze platile prin banca centrala a tarii respective.TARGET va oferi decontarea in timp real,prin bancile centrale.

Decontarea prin E.B.A. opereaza deja si are in vedere sa ofere irevocabilitatea platilor in euro,dar va deconta fondurile la nivelul bancilor centrale numai la sfarsitul zilei,fiind distinct de decontarea intra – zi.

In prezent,E.B.A. asigura o decontare in aceeasi zi in E.C.U,dar avand in vedere ca E.C.U. nu este prea mult folosit pentru tranzactiile comerciale,marea majoritate a platilor rezulta din tranzactii financiare intre comunitatile bancare sau guvernamentale.

B.C.R. are un cont in E.C.U. deschis la General Bank,Bruxelles,si a operat un anumite numar de tranzactii in E.C.U.pentru clienti sai,in special pentru cei care au primit asistenta PHARE.

Desigur,euro va fi folosita ca o moneda pentru tranzactiile comerciale se de aceea volumul tranzactiilor prin E.B.A. va creste.Numarul bancilor membre E.B.A. va creste pana in 1999 astfel incat o mare parte a platilor externe urgente sa fie realizate in acest fel.

Bancile corespondente externe pot si vor furniza informatii suplimentare pentru ca,in momentul in care un client va solicita o plata in aceeasi zi,sa se gaseasca posibilitatea de a selecta ruta cea mai buna .

Casa de Decontare Nationala

Casa de Decontare Nationala (prin B.N.R.) va deveni o casa de decontare interna si internationala.Chiar si in cazul in care Romania nu este membra a U.E. sau U.M.E.,euro va fi probabil folosit si pentru decontari interne.

Avand in vedere ca intr-un fel sau altul B.N.R. trebuie sa se contecteze la TARGET pentru a facilita platile externe ale Romaniei,Casa de Decontare Nationala va trebui sa aiba in vedere si aceste servicii de decontare in euro,interne si externe incepand cu 1 ianuarie 1999.Se anticipeaza ca atat bancile romanesti,cat si unele banci straine care opereaza in Romania,sa decida sa se alature acestui aiatem de decontare interna in euro,pentru cazuri bine legiferate ,care va functiona alaturi de sistemul principal intern de decontare in lei.

In cazul in care se adopta aceasta modalitate de lucru B.C.R. trebuie sa fie pregatita sa ofere clientilor facilitati de plata in euro (prin conturile curente care vor fi deschise) in sistem electronic prin reteaua sa teritoriala,daca va fi cazul.Daca Regulamentul Valutar va permite,sistemul intern de plati in euro trebuie sa permita debitarea unui cont in lei,unui cont in euro sau unui cont in orice alta valuta.In ceea ce priveste creditele in conturi,se vor transmite detalii pe suport de hartie sau electronic.

Gestionarea fondurilor

Pentru clientii cu operatiuni diversificate si care opereaza pe pietele externe,necesitatea gestionarii fondurilor este vitala.In prezent cand conturile se tin la diferite banci europene,gestionarea fondurilor si miscarea banilor intre aceste conturi este consumatoare de timp si mai costisitoare.Introducerea euro ar trebui sa ofere posibilitatea de a maximiza folosirea eficienta a fondurilor prin netting sau insumare (adunarea in acelasi cont).

In timp ce restrictiile fiscale si legale vor exista,fapt ce va determina o insumare a soldurilor,vor trebui proiectate facilitatii care vor permite clientilor sa-si repartizeze fondurile pentru a realiza beneficii sporite.

Trebuie dezvoltate acele mijloace care sa permita clientilor mari sa initieze plati din conturile B.C.R. la bancile straine sau sa repartizeze surplusul de fonduri in tara.Odata ce conturile externe ale B.C.R. la bancile europene au fost convertite in euro,repatrierea (strangerea fondurilor) soldurilor conturilor va trebui sa fie posibila in ceeasi zi prin B.C.R.

Tranzactiile pe suport hartie – vor mai fi necesare?

O parte tot mai mare a platilor se realizeaza in prezent electronic,iar folosirea cecurilor si a ordinelor de plata pe suport de hartie este in scadere.Cu toate acestea,se recunoaste ca cererea pentru suport de hartie la plati nu va disparea peste noapte si,de aceea,banca trebuie sa proiecteze facilitati care sa asigure ca acele plati pe suport hartie in euro sa poata fi decontate cu eficienta.In situatia in care Romania este in afara U.E. si U.M.E.,nu se prevede o crestere rapida a cecurilor in euro,dar pe masura ce se va extinde aria de folosire a euro,volumul cecurilor si ordinelor de plata exprimate in euro ar putea creste,iar,daca Romania se va alatura U.M.E.,volumul va creste in toata perioada de tranzitie,platile fiind convertite treptat in euro.Este adevarat ca in U.M.E. s-a stabilit un sistem de decontare pe suport hartie devenit operabil de la 04.01.1999.Se lucreaza si la formarea cecului in euro.Nu este clar daca se va agrea ideea unui sistem pan – european pentru decontarea cecurilor,avand in vedere standardele diferite de la tara la tara.De aceea se preconizeaza ca negocierea si incasarea cecurilor in euro va fi operata de banci la fel ca si pentru alte valute.

Numerarul

Au avut loc numeroase discutii privind producerea,depozitarea si distribuirea bancnotelor si monedelor euro.Principalele preocupari au fost legata de transportul,depozitarea si siguranta valutei produse inaintea datei oficiale de emitere.Aceste preocupari au fost si sunt in atentia tarilor care au facut parte din U.M.E. in primul val.Ministrii de finante externi au fost de acord ca emiterea oficiala a bancnotelor sa aiba loc la data 01.01.2002.Va fi necesara o perioada de acceptare in paralel a monedelor nationale si a euro pentru a permite ca A.T.M. – urile si alte echipamente sa fie convertite si sa permita o retragere ordonata a monedelor nationale (bancnote si monede).Aceasta perioada va fi de cira 6 luni.

In tarile din afara U.M.E. se vor face pregatirile necesare ca,in cazul in care comerciantii sunt dispusi sa accepte plati in euro,acestea sa poata avea loc;se va pregati si fisa cursului de schimb intre euro si moneda nationala,iar bancile comerciale vor cumpara euro de la comercianti.

Activitati de trezorerie

Directiile de trezorerie din bancile comerciale din tarile membre U.E. dar nemembre U.M.E. vor fi pregatite pentru a incepe tranzactionarea noii valute europene.Desi s-au facut pregatiri mai sunt numeroase necunoscute.Ceea ce se stie in prezent este ca dupa mai 1998,cand se cunosteau statele U.E. care satisfacusera criteriile Tratatului de la Maastricht,s-a avut in vedere ca intre monedele nationale ale statelor mambre U.M.E. si noua valuta euro sa se stabileasca limite definitive de schimb.Euro a intrat in vigoare la 01.01.1999,iar cursurile de schimb intre euro si monedele nationale ale tarilor care s-au califica pentru U.M.E. sunt devenite irevocabile.Pana la 31.12.2001 va exista o perioada de tranzitie in care monedele nationale vor coexista cu euro.In aceasta perioada de tranzactiile interbancare si tranzactiile forex vor avea loc in euro.Nu va fi nici o obligativitate pentru folosirea euro in perioada de tranzitie,monedele statelor participante la U.M.E. continuand sa exoste in paralel cu euro.Majoritatea tranzactiilor cu amanuntul si in numerar vor continua sa se deruluze in monedele locale.

Pentru o tara ca Romania care nu face parte din U.M.E. si nici din U.E.,B.C.R. ridica o serie de intrebari:

Ø    Cu care tara dintre cele care vor face parte din primul val al U.M.E. sau mai tarziu,se lucreaza mai mult?

Ø    Au fost evaluate si cuantificate toate contractele externe,angajamentele si licitatiile care vor opera dincolo de 2000,si au in vedere una sau mai multe valute care vor face parte din U.M.E.?

Ø    Au fost luate in considerare implicatiile intelegerilor actuale pentru tranzactiile swap cu dobanzi si valute care vor fi inlocuite de euro? De exemplu,se va achimba referinta LIBOR,care ramane o operatiune de bedging perfecta? Daca standardele se vor schimba,urmareste banca o planificare elaborata de care organismele care raspund de schimbarea acestor standarde in Romania?

Ø    Exista contracte sau aranjamente care trebuie terminate mai devreme sau care trebuie renegociate?

In concluzie,asa cum rezulta din cele prezentate mai sus,desi Romania nu va face parte din zona euro de la inceput,U.M.E. este o realitate si va avea un impact major asupra firmelor romanesti,asupra clientilor B.C.R.

Intrebarea pe care Directiile de Trezorerie din tot mai multe banci si-o pun este aceasta:vor putea profita la maxim de posibilitatea pe care le ofera Uniunea Monetar Europeana?

Comunicare cu clientii – conferinte

Responsabilii cu relatiile cu clientii trebuie sa fie in contact permanent cu acestia pantru a afla opiniile lor din interviuri directe.

In plus,trebuie organizate conferinte cu clientii,cu care ocazie specialistii B.C.R. vor vorbi pe o serie de teme de actualitate:

trezoreria;

managementul produselor;

ofertari,negocieri,incheieri de contracte,facturari,decontari;finantari;

cadru legislativ,fiscalitate;

contabilitate

Apoi,trebuie organizate seminarii cu aplicabilitate practica la care sa participe clientii B.C.R.,ocazie care trebuie sa se adanceasca aspectele practice legate de impactul U.M.E/euro.

In loc de concluzie,putem arata cateva intrebari care se ridica pentru banca:

Ø    Este sistemul tranzactiilor externe ale B.C.R. pregatit sa faca fata provocarilor impuse de impactul euro?

Ø    Exista deja capacitati sistematice in banca gata sa preia primele probleme legate de euro?

Ø    Au inceput furnizorii de tehnologie informationala (propriu al B.C.R.) sa lucreze in acest sens?

Ø    Cum va fi abordat si derulat sistemul paralel de fracturare si plata (in monede nationale si in euro)?

Ø    Ce angajamente bancare externe vor fi necesare?Vor diferii acestea de cele existente in monedele nationale?

Ø    Raspunde structura actuala a operatiunilor de trezorerie la noile necesitati?

Ø    Care structura organizatorica din banca se ocupa centralizat de aceste noi provocari si decide politica bancii?

Ø    Este pregatita contabilitatea sa preia noile tranzactii in euro,in paralel cu tranzactiile in valutele occidentale?

Ø    Avand in vedere aceste schimbari in banca,pe care operare cu euro le presupune,sunt controlul intern al calitatii operatiunilor si activitatilor de auditing intern pregatite cu norme si metodologii adecvate?

Ø    Sunt pregatite unitatile teri toriale ale B.C.R. sa preia toate aceste schimbari?

Pentru a reusi in domeniul operatiunilor externe si pentru a spori loialitatea clientilor,intrebarile de mai sus trebuie completate cu raspunsuri concretizate prin activitatea de zi cu zi a intregii structuri a Bancii Comerciale Romane.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 546
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site