Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Ce trebuie sa fac pentru a inregistra o marca la OSIM ?

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micCe trebuie sa fac pentru a inregistra o marca la OSIM  ?

- este necesar sa completati un formular tip -FORM M 01 -( pe care il gasiti in site), in doua exemplare pentru a va ramane si dvs. un exemplar martor, pe calculator sau pe masina de scris ( nu se primesc completate de mana ); acest formular trebuie depus la OSIM personal sau prin posta cu confirmare de primire ; formularul se poate trimite si prin fax cu conditia sa se transmita si copia ordinului de plata din care sa rezulte achitarea taxei de 36 lei de depunere a cererii, si de asemenea, cu conditia ca in termen de 30 de zile sa fie transmis si formularul original direct la sediul OSIM sau prin posta cu confirmare de primire.
Foarte important : la cererea originala pe care o trimiteti prin posta, sa se anexeze o adresa in care sa se precizeze ca a fost depusa mai intai prin fax sau e-mail si sa se mentioneze care este numarul primit la « Biroul de Receptie Inregistrari C.B.I., D.M.I., MARCI » al OSIM.
    - daca marca are o grafica particulara  ( respectiv o scriere diferita de cea standard sau are un element figurativ care insoteste denumirea ) este necesar sa atasati 5 reproduceri alb-negru de dimensiune 8×8 cm; daca doriti sa protejati marca intr-o anumita combinatie de culori, va trebui sa mai atasati si 5 reproduceri color de aceeasi dimensiune;

    - va trebui sa achitati, odata cu depunerea cererii, o taxa de inregistrare a cererii de 36 RON; daca depuneti cererea personal taxa se achita la casieria OSIM, daca o trimiteti prin posta va trebui sa atasati la cerere o copie a ordinului de plata din care sa reiasa achitarea taxei mentionate. Pentru examinarea in fond a cerererii de inregistrare de marca se va mai achita o taxa ( in maxim trei luni de la depunerea  cererii de inregistrare) ce urmeaza a fi stabilita in functie de felul in care arata marca si de numarul de clase pentru care urmeaza sa fie inregistrata. Clasele mentionate se refera la obiectul de activitate pentru care se solicita protectia prin marca si se gasesc in Clasificarea Internationala a Marcilor de la Nice editia a -IX -a;

    - cuantumul taxelor ce trebuie achitate pentru marci si indicatii geografice sunt prevazute in Ordonanta Guvernului nr.41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora, republicata in M.O. nr. 959/29.11.2006 - anexa 4.

    Procedura de inregistrare a unei marci la nivel national dureaza aproximativ un an de zile.

In primul rand trebuie precizat ca denumirile “ sigla “ si “logo” nu se regasesc ca atare in legislatia in vigoare, respectiv in Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice. In conformitate cu aceasta lege, la OSIM se pot inregistra ca marci, denumiri insotite sau nu de un element figurativ.
Indiferent de tipul marcii (verbala, figurativa sau combinata), procedura de inregistrare este aceeasi si este cuprinsa in raspunsul la intrebarea 1.

Cum pot actiona daca dupa inregistrarea marcii constat ca cineva o foloseste  ?

    Daca aveti o marca inregistrata la OSIM si constatati ca altcineva utilizeaza acelasi insemn pentru acelasi domeniu si, prin activitatea respectiva va aduce prejudicii, puteti mai intai sa-i trimiteti o atentionare prin care sa ii semnalati ca va incalca un drept protejat, apoi, daca nu isi inceteaza activitatea, puteti sa-l actionati in justitie .

Ce fel de protectie obtin prin inregistrarea marcii  ?

    Protectia prin marca se refera la protectia asupra denumirii inregistrate, nu asupra serviciilor sau produselor oferite, marca fiind un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor/serviciilor identice sau similare ce apartin unei persoane fizice/juridice de cele apartinad altor persoane .

Pe ce perioada este valabila o marca  ?

    Perioada de valabilitate a unei marci este de 10 incepand cu data la care a fost depusa cererea de inregistrare, si poate fi reinnoita pe oricat de multe perioade de 10 ani, cu conditia achitarii taxelor corespunzatoare.

Pot inregistra o marca in numele unei societati /persoane fizice din afara tarii ?

    Inregistrarea unei marci in numele unei persoane fizice/ juridice cu domiciliu/sediu in afara tarii se poate face doar prin intermediul unui mandatar autorizat, respectiv un consilier in proprietate industriala .

Inregistrarea la OSIM ofera doar protectie nationala sau si internationala  ?

    Inregistrarea unei marci la OSIM ofera protectie doar la nivel national .Ce trebuie sa fac pentru a inregistra o marca internationala  ?

    Tara noastra este membra a Uniunii de la Madrid, fiind semnatara atat a Aranjamentului de la Madrid, cat si a Protocolului de la Madrid, astfel ca inregistrarea internationala a unei marci nationale se poate face unitar prin Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale de la Geneva (OMPI); inregistrarea prin acest sistem se poate face numai dupa obtinerea protectiei in Romania Inregistrarea internationala a marcilor se face in conformitate cu art. 65 si 66 din Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice si cu regulile 35 si 36 28 din Regulamentul de aplicare al acestei legi . Pentru facilitarea inregistrarilor internationale prin Sistemul Madrid, OMPI a pus la dispozitia utilizatorilor site-urile www.wipo.int  sau  www.ompi.int .De asemenea, aceste informatii pot fi gasite si prin accesarea site-ului OSIM : https://www.osim.ro/marci/pmarc.htm :
      - formulare pentru utilizarea procedurilor de inregistrare, reinnoire, etc. marci pe plan international - referire la pagina OMPI, ( formular tip MM1sau MM3); formularul se completeaza pe calculator (nu se primeste scris de mana), in limba franceza, in doua exemplare.
      - taxele privind procedurile de inregistrare, reinoire, etc. marci pe plan international - referire la pagina OMPI
       Totodata va precizam ca si prin SISTEMUL MADRID se poate solicita protectie in Comunitatea Europeana (EM), aceasta fiind semnatara a Protocolului. Dupa completare, formularul ales trebuie depus la sediul OSIM, in doua exemplare, insotit de plata taxei de 252 RON + 108 RON pentru fiecare clasa suplimentara incepand cu cea de-a doua, suma ce reprezinta contravaloarea certificarii exactitatii datelor din dosarul national si transmiterii cererii de inregistrare internationala la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale de la Geneva (OMPI).

Este diferenta intre marca internationala si marca comunitara  ?

    Diferenta intre marca comunitatra si cea internationala este ca prima este valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene si poate fi solicitata direct la Allicante in Spania, fara a fi necesara inregistrarea nationala, in timp ce inregistrarea internationala prin Aranjamentul de la Madrid permite inregistrarea numai in anumite tari, dar este conditionata de inregistrarea la nivel national. Se mai poate face inregistrare internationala a unei marci si prin Protocolul Arajamentului de la Madrid, pentru aceasta fiind suficient sa fie depusa la oficiul national o cerere de inregistrare de marca si sa fie achitata taxa de examinare de fond ( nu este necesar sa fie finalizata procedura de inregistrare).
    O alta diferenta se refera la acordarea marcii in functie de tarile in care a fost solicitata protectia. Astfel, o marca internationala poate fi refuzata la inregistrare in una sau mai multe tari din lista statelor in care s-a solicitat protectia, fara a afecta inregistrarea in restul tarilor din lista. In cazul marcii comunitare, daca marca este refuzata la inregistrare (partial sau total) intr-una din tarile Uniunii Europene, va fi refuzata in toate tarile membre ale Uniunii .

Anexa-Tip de Formular necesar inregistrarii la OSIM


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1179
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site