Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Curtea Europeana de Justitie

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Curtea Europeana de Justitie

Cele 3 comunitati (CECO, CEE, CEEA) au luat fiinta avand fiecare propria Curte de Justitie, menite fiecare sa asigure interpretarea corecta a tratatelor prin care au fost infiintate. Prin Conventia din anul 1957, relativa la unele institutii comune Comunitatilor Europene, au fost inlocuite cu o institutie unica, iar Tratatul de fuziune din anul 1965, intrat in vigoare in anul 1967, doar a pus de acord, a explicitat si detaliat unele dispozitii din Statutul Curtii de Justitie.
Competenta. A fost stabilita prin articolul 164 al Tratatului de la Roma care i-a conferit puterea de a asigura interpretarea corecta si aplicarea prevederilor sale si a actelor emise de institutiile comunitare. Sunt supuse jurisdictiei Curtii Europene de Justitie: institutiile politice comunitare, statele membre ale comunitatii, persoanele fizice cetateni ai Uniunii, persoanele juridice care isi au sediul si sunt constituite, potrivit legilor in vigoare, intr-unul din statele membre.

Natura jurisdictiei Curtii Europene de Justitie imbraca urmatoarele forme:

atributii consultative constand in emiterea de avize, conform art. 95 din Tratatul de la Paris, asa numita ipoteza a „micii revizuiri ” si, conform art. 228 din Tratatul de la Roma, in cazul incheierii de acorduri cu terte state si organizatii;

atributii jurisdictionale. Controlul legalitatii actelor comunitare se face indeosebi pe calea recursului in anulare, a exceptiei de ilegalitate si a recursului in carenta.

Alcatuirea Curtii. Curtea este formata din 15 judecatori si 9 avocati generali numiti prin acordul Guvernelor Statelor Membre pentru o perioada de 6 ani. Mandatele judecatorilor si avocatilor generali sunt date astfel incat la fiecare 3 ani o parte a acestora se schimba prin epuizarea mandatului. Functiilor lor sunt incompatibile cu orice alta functie publica sau privata (politica, administrativa sau de natura profesionala). Sunt desemnati dintre persoanele care au exercitat inalte functii jurisdictionale sau dintre consilierii juridici cu competente notorii in tarile de origine.Pe langa Curtea Europeana de Justitie functioneaza si Tribunalul de Prima Instanta. Desi era prevazut inca din tratatele institutive, el a luat fiinta abia in anul 1988. Este format din 15 judecatori numiti de Guvernele Statelor Membre si isi desemneaza, ca si Curtea, un Presedinte pentru o perioada de trei ani.

Competenta Tribunalului de Prima Instanta. Se pronunta cu privire la: o serie de actiuni tinand de litigiile dintre institutiile comunitare si personalul lor; recursurile formulate de persoane fizice impotriva unor institutii a Comunitatilor referitoare la regulile de competenta aplicabile intreprinderilor.; recursurile formulate de intreprinderi impotriva Comisiei cu privire la incasari, productie, preturi, negocieri s.a. Hotararile sale pot fi atacate la Curtea Europeana de Justitie.

Constitutia de la Roma din anul 2004 prevede, privind Curtea de Justitie, ca include Curtea Europeana de Justitie, Tribunalul de Mare Instanta si tribunale specializate. Asigura respectarea dreptului in interpretarea si aplicarea Constitutiei. Curtea Europeana de Justitie va avea cate un judecator din fiecare Stat Membru si va fi asistata de avocati generali. Tribunalul de Mare Instanta va avea cel putin un judecator din fiecare stat membru.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 677
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site