Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Cetatenia europeana. Drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Cetatenia europeana. Drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei

1. Notiune
F

cetatenia europeana

 
Cetatenia europeana este relatia oficiala intre un individ si UE, relatie ce defineste apartenenta acestuia la Uniune.

Consacrarea unei cetatenii europene prin Tratatul de la Maastricht a aparut, pe de o parte, ca un instrument ce permite aceasta apropiere, chiar si simbolica, si, pe de alta parte, ca fundament al aparitiei unei legitimitati sociale a edificiului european

Ca cetateni, indivizii au anumite drepturi, de exemplu pot lua parte la procesul de decizie alegandu-si reprezentantii. Introducerea unor drepturi comune pentru cetatenii europeni consolideaza identitatea Uniunii si ideea de solidaritate europeana.

Cetatenia europeana se adauga cetateniei nationale si nu o inlocuieste pe aceasta.

Cetatenia europeana se dobandeste automat de toti cetatenii statelor membre UE.

2. Statutul cetateanului european

F

statut

 
Dispozitiile inserate in cea de-a doua parte a Tratatului CE sub titlul „Cetatenia Uniunii” servesc ca ghid studiului statutului cetateanului european. Trebuie sa reamintim ca ele nu prezinta o coerenta perfecta.

F

drepturi si obligatii

 
Mai intai, desi art. 8.2 (noul art. 17.2) proclama in mod logic ca cetatenii Uniunii nu au numai drepturi, dar sunt supusi in aceeasi masura si unor obligatii, el se limiteaza in ceea ce priveste obligatiile sa trimita „la indatoririle prevazute de prezentul tratat”, fara sa le precizeze continutul. Ar trebui, de exemplu, sa socotim drept una dintre aceste indatoriri respectul egalitatii barbati-femei in materie de remuneratie (art. 119; noul art. 141) sau interzicerea oricarei discriminari bazate pe nationalitate (art. 6; noul art. 12)?

Pentru moment, recunoasterea cetateniei europene pare lipsita de orice continut specific in ceea ce priveste obligatiile. Este poate rezultatul faptului ca solidaritatea dintre cetatenii Uniunii nu a atins inca gradul suficient pentru a constitui fundamentul obligatiei. Sau, mai simplu, e poate consecinta declinului serviciului militar obligatoriu care era indatorirea clasica a cetateanului la nivel national, serviciu caruia inca nu i se poate substitui pentru moment unul social la nivel european.

Apoi, cu privire la drepturi, tratatul reafirma, pe de o parte, dreptul deja recunoscut anterior, dreptul de libera circulatie si de sedere, iar pe de alta parte, consacra noi drepturi, drepturi politice (dreptul de a alege si de a fi ales la alegerile europene si la cele municipale), protectii (protectia diplomatica si consulara, dreptul de petitionare, plangerea adresata mediatorului, dreptul de comunicare cu institutiile).

Este de necontestat ca libertatea de circulatie si de sedere constituie unul din fundamentele Comunitatii Europene. Legatura sa cu cetatenia europeana are un caracter important, mai ales pe plan simbolic. In prezent ea continua sa constituie o ramura care se desprinde din cetatenie din cauza rolului pe care l-a jucat in dezvoltarea integrarii comunitare.

Cetatenii Uniunii Europene beneficiaza, astfel de un set de drepturi, care constau in:

Ø     

F

libera circulatie

 
dreptul la libera circulatie in celelalte state membre ale Uniunii

Fiecare cetatean european are dreptul de a calatori si de a se stabili liber pe teritoriul oricarui stat membru pe o perioada de maxim 3 luni, doar prezentand pasaportul sau cartea de identitate nationala, fara a fi necesara vreo alta formalitate.

de maxim trei luni, doar prezentand pasaportul sau cartea de identitate nationala; nu este nevoie de nici o alta formalitate. Masuri temporare ce se aplica imediat dupa aderarea unui stat cer ca persoanele care doresc sa ramana intr-un alt stat membru pe o perioada care depaseste trei luni, pentru a munci, de exemplu, sa aiba nevoie de un permis de resedinta.

Ø      dreptul la vot si dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European si la alegerile locale in statul de rezidentaF

drepturi electorale

 
Cetatenii europeni au dreptul sa voteze si sa candideze in alegerile locale in statul de rezidenta. Deoarece autoritatile locale joaca un rol fundamental in dezvoltarea cetateniei europene, fiind cele mai apropiate de cetateni, acest lucru este o realizare majora pentru democratia europeana.

Cetatenii Uniunii au si dreptul de a participa la alegerile pentru Parlamentul european in statul de rezidenta. Fiecare stat membru decide asupra formulei in care au loc alegerile, dar toate respecta aceleasi principii democratice de baza (varsta de votare de 18 ani, egalitatea intre sexe, votul secret, mandat de cinci ani care poate fi reinnoit, etc.)

Prin participarea cetatenilor europeni la alegerile europene se doreste ameliorarea reprezentabilitatii acestora in cadrul institutiilor europene si reducerea „deficitului democratic” de care sufera Uniunea.din partea consulatului sau ambasadei oricarui alt stat membru UE. Aceasta protectie consta in ajutor in cazuri de deces, boala sau accident, arest sau detentie, ajutorarea victimelor delictelor grave etc. Ambasada trebuie sa trateze cetateanul european ca si cum ar fi cetatean al statului pe care il reprezinta; aceasta actioneaza ca un canal de comunicare intre cetatean si statul sau.

Ø     

F

protectie diplomatica

 
dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat tert de protectie consulara din partea autoritatilor diplomatice ale unui alt stat membru, in cazul in care statul din care provine nu are reprezentanta diplomatica sau consulara in statul tert respectiv

Daca propriul lor guvern nu are o misiune diplomatica intr-o tara terta pe care o viziteaza, cetatenii europeni beneficiaza de protectie din partea consulatului sau ambasadei oricarui alt stat membru U.E. Aceasta protectie consta in ajutor in cazuri de deces, boala sau accident, arest sau detentie, ajutorarea victimelor delictelor grave etc. Ambasada trebuie sa trateze cetateanul european ca si cum ar fi cetatean al statului pe care il reprezinta.

Ø      dreptul de petitie in fata Parlamentului European si dreptul de a apela la Mediatorul european (European Ombudsman)

F

drept de petitionare

 
Cetatenii si rezidentii UE beneficiaza de doua modalitati de a contacta institutiile europene cu o cerere sau plangere:

trimiterea unei petitii la Parlamentul European, care sa se refere la un subiect din sfera de activitate a Comunitatii Europene si sa priveasca direct pe autorul ei.

adresarea unei plangeri Mediatorului European (institutie infiintata pe langa Parlamentul European, care isi desfasoara activitatea pe durata mandatului forului legislativ european).

Mediatorul European este abilitat sa primeasca plangerile din partea oricarui cetatean al Uniunii, din partea oricarei persoane fizice sau juridice care are resedinta sau sediul social intr-un stat membru, precum si plangerile referitoare la cazurile de administrare defectuoasa in actiunile institutiilor, organelor sau organismelor Uniunii, cu exceptia Curtii de Justitie in exercitarea functiilor sale jurisdictionale.

Cetatenii europeni au dreptul de a beneficia de un tratament impartial, echitabil si intr-un termen rezonabil la o administratie transparenta, responsabila si serviabila, din partea institutiilor, organelor si organismelor Uniunii. Spre deosebire de petitiile trimise Parlamentului European, cetateanul nu trebuie sa fie neaparat afectat personal de problema ce face obiectul plangerii catre Mediator.

Mediatorul nu poate ancheta plangerile prezentate contra autoritatilor nationale, regionale sau locale, chiar daca acestea vizeaza dreptul comunitar.

Cetatenii europeni mai au dreptul de a scrie institutiilor europene in oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE si sa i se raspunda in acea limba.

Fgarantii juridice

 
In afara de instrumentele oferite de petitii si plangeri, drepturile cetatenilor europeni mai sunt protejate prin mijloace juridice. Mecanismele juridice de protectie a dreptuilor cetatenilor europeni se refera la sistemele de judecata la nivel unional, respectiv Curtea Europeana de Justitie (cu sediul la Luxemburg). Pe langa obligatia de a verifica legalitatea deciziilor europene, CEJ vegheaza asupra respectarii drepturilor si obligatiilor care rezulta din aplicarea Constitutiei Europene si a Tratatelor Uniunii.

3. Carta Drepturilor Fundamentale din Uniunea Europeana

Din punctul de vedere al cetateniei europene, Constitutia Europeana face un important pas inainte pentru ca incorporeaza Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii, un text politic de baza pentru consolidarea democratiei europene. Titlul V (Drepturile cetatenilor) stipuleaza deja o configuratie largita a drepturilor cetatenilor Uniunii Europene. Cele patru drepturi recunoscute de Tratatul de la Maastricht si textul Constitutiei Europene (art. 8.2) sunt completate cu noi precizari, astfel ca in Carta avem urmatoarea lista a drepturilor care definesc cetatenia U.E.:

F

Carta Drepturilor Fundamentale

 
dreptul de a vota si a candida la alegerile pentru Parlamentul European;

dreptul de a vota si a candida pentru alegerile municipale;

dreptul la o buna administratie europeana care, la randul sau, cuprinde:

-dreptul fiecarei persoane de a fi audiata, inainte de luarea oricarei decizii individuale care o afecteaza;

-dreptul fiecarei persoane de a avea acces la propriul dosar, cu respectarea confidentialitatii, a secretului profesional si de afaceri;

-obligatia administratiei europene de a-si justifica deciziile

dreptul de acces la documentele institutiilor europene;

dreptul de a se adresa Avocatului Poporului (Ombudsman) la nivel european;

dreptul de petitie la Parlamentul European;

dreptul de deplasare si rezidenta pe teritoriul statelor membre;

dreptul la protectie diplomatica si consulara intr-o tara terta, in care propria tara nu este reprezentata.

Se observa ca acest pachet de drepturi contine indeosebi drepturi politice in raport cu institutiile europene. Se pune un mai mare accent pe raporturile dintre cetatean si structurile publice ale guvernantei europene, ceea ce reprezinta deja o intarire a cetateniei supranationale.

Pentru cetatenii statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene dar care sunt afiliate Consiliului Europei, exista alte instrumente de protectie, respectiv Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului (1950) si Carta Sociala Europeana (1962). In cazul in care cetatenii reclama violari ale drepturilor omului, se pot adresa direct, chiar impotriva propriilor state, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu sediul la Strasburg.

Tarile membre ale Uniunii Europene sunt insa si membre ale Consiliului Europei, astfel incat pot beneficia de ambele instrumente juridice de protectie, respectiv Carta Drepturilor Fundamentale si Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului. Cele doua instrumente nu sunt contradictorii, insa rezulta diferente care decurg din statului Uniunii Europene ca institutie de integrare (supusa deci dreptului comunitar, prin care statele membre transfera unele prerogative la nivelul Uniunii), fata de Consiliului Europei care este o organizatie de cooperare, respectiv un consortiu de state suverane, reunite pe baza dreptului international. Daca cetatenia U.E. acopera deja unele drepturi politice si civice la nivel unional, Consiliului Europei ramane o organziatie interguvernamentala, care nu-si mai propune codificarea unui statut legal supranational. In schimb, Consiliului Europei este mult mai implicat in construirea identitatii europene, respectiv a dimensiunii psihologice si culturale a cetateniei europene, de care ne vom ocupa in continuare.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 708
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site