Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Definirea dimensiunilor conceptului de "baron local PSD"

Stiinte politice+ Font mai mare | - Font mai micDefinirea dimensiunilor conceptului de "baron local PSD"

Inainte de a introduce in discutie problematica de cercetare si a oferi cateva clarificari cu privire la relevanta intrebarii centrale de cercetare pentru materialul de fata, as dori sa definesc acel segment empiric decupat la nivelul societatii romanesti care a determinat demersul stiintific de fata.Societatea politica romaneasca, societatea civila romaneasca si, prin extindere, societatea romaneasca, in genere, definesc o categorie de actori politici al caror comportament a generat si genereaza consecinte negative importante la nivelul sferelor politica, sociala si economica: baronii locali PSD. Printre interesele de cercetare nu se numara (i) incercarea de a identifica momentul in care a aparut aceasta categorie, (ii) daca aceasta categorie de actori poate fi identificata si in alte societati politice sau este specifica societatii politice romanesti, sau (iii) incercarea de a determina cine a construit aceasta eticheta. In mod categoric, insa, ceea ce se numeste "baron local PSD" defineste o realitate sociala, despre care nu de putine ori, in rapoartele elaborate de diferite institutii, s-a spus ca ar fi principala cauza a problemelor cu care Romania se confrunta in procesul de reforma si de aderare la Uniunea Europeana.

Pornind de la aceasta realitate vizibila/prezenta la nivelul discusului si retoricii publice, intr-un prim pas de cercetare mi-am propus definirea conceptului/etichetei de baron local PSD pentru a putea identifica acea zona sociala si institutionala unde aceasta categorie de actori poate fi pozitionata. Folosind tehnica analizei de continut, procedeul analizei de frecventa, am trecut prin filtrul unei investigatii discursul public al mijloacelor de comunicare in masa si continutul unor rapoarte ale Curtii de Conturi cu privire la afacerile derulate de actorii etichetati ca fiind baroni locali ai PSD. Nu voi intra insa in detaliile cercetarii , ci ma voi limita la a prezenta, pe scurt, continutul etichetei de baron local PSD, asa cum apare aceasta folosita in spatiul public.

Asadar, prin baron local PSD, este definit actorul care: (1) are o legatura directa/indirecta cu partidul de guvernamant - fie este membru de partid, fie interactioneaza prin diferite modalitati cu partidul respectiv[3] (in cazul particular de la care am plecat - PSD), (2) ocupa pozitii publice, in administratia publica locala (Prefectura, Consiliu judetean sau local, Directii judetene) sau in diferite regii (membru CA, AGA), sau pozitii in societati private (membru CA, AGA), (3) asigura partidului, prin activitatea depusa, accesul la anumite tipuri de resurse (resurse financiare, materiale, umane, simbolice, mediatice etc.) fie direct, fie prin "cunostintele" pe care le detin la nivel local si (4) foloseste legaturile directe/indirecte cu partidul de guvernamant in interes personal .

Ceea ce trebuie subliniat, in ceea ce priveste profilul de identitate al baronului local PSD, ar fi faptul ca, indiferent de situatie, se pastreaza doua constante: a. Actor cu legaturi directe/indirecte cu partidul de guvernamant (PSD) si b. Actor a carui prezenta este identificabila la nivelul local al organizatiei de partid/administratiei publice. Pornind de la aceste doua constante, este explicabila eticheta de baron local PSD (unde "local" face referire la nivelul institutional la care acesta apare, iar PSD traduce legatura directa/indirecta cu partidul politic de guvernamant[5]).

Definirea notiunii de baron local PSD are totusi un rol marginal la nivelul general al materialului. Importanta acestui demers consta in orientarea catre acele zone sociale si institutionale, de la care ulterior sa poata fi initiata cercetarea.

In incheierea acestei sectiuni, as dori sa scot in evindeta doua idei: (i) Cercetarea acestei "realitati a baronilor locali ai PSD" trebuie sa porneasca de la abordarea teoretica a organizatiei politice. Exista doua argumente pentru aceasta afirmatie: 1. Esentiala in definirea acestui tip de actor este legatura directa/indirecta[6] pe care acesta o are cu OP aflata la guvernare (in cazul de fata cu PSD) si 2. daca am elimina aceasta dimensiune definitorie a conceptului de baron local, atunci am modifica radical substanta notiunii in speta.

(ii.) Propun o depasire a cadrului empiric de la nivelul caruia am produs continutul conceptului de baron local al PSD si mutarea centrului de interes teoretic de la PSD catre OP ca specie a organizatiei si de la baronul local PSD catre un tip de actor (baronul - B) care pastreaza constantele definite anterior. Este mai putin important numele partidului la care acesti actori sunt conectati si mult mai importanta investigarea teoretica a conceptului de OP si a rolului functional pe care B il detine in cadrul OP. O astfel de generalizare si abstractizare serveste in a oferi raspuns unei intrebari de cercetare care poate fi formulata in felul urmator: Este aparitia lui B un efect al comportamentului OP pentru adaptare la MEO in vederea supravietuirii?

Prin urmare, ipoteza de cercetare dezvoltata in contextul formularii intrebarilor de cercetare defineste existenta unei relatii intre aparitia B, pe de o parte, si comportamentul OP pentru adaptare in vederea supravietuirii, pe de alta parte.

In concluzie, in cadrul acestei sectiuni am urmarit definirea conceptului de "baron local PSD" si evidentierea principalelor dimensiuni ce il compun. Rolul acestui demers este semnificativ dat fiind faptul ca "baronul local PSD" este conceptul de lucru al materialului. Consecinta acestui demers este una de tip teoretic. Pornind de la dimensiunile conceptuale identificate empiric, in finalul acestei sectiuni am generalizat/extrapolat caracteristicile baronului local PSD si am construit conceptul de baron local. In sfera acestui concept de baron local, sunt circumscrisi toti actorii politici care detin aceste caracteristici. Asadar, in studiul relatiei OP - MEO, un rol important ii va fi conferit baronului local sau B (baronului). Ulterior in cadrul materialului, voi discuta teoretic pe marginea conceptului de B si voi incerca o analiza conceptuala, pentru a investiga in ce masura conceptul de B este similar, la nivel de continut, conceptului de boundary spanner / gatekeeper existent in teoria organizatiilor.A se vedea continutul Freedom House Report, "Nations in Transit" (2003), care poate fi descarcat de pe link-ul https://www.sar.org.ro/pages/publications, (pagina de web a Societatii Academice Romane). Potrivit acestui document, spre exemplu, baronii locali ai PSD detin/controleaza mijloace de comunicare in masa locale si exercita presiuni asupra presei locale, amenintand libera exprimare a jurnalistilor chiar si prin recursul la violenta fizica - cazul judetului Timisoara (pp.10-11). De asemenea, a se vedea, "Raport asupra guvernarii - iunie 2004" nr.5, "Alegerile si reforma administratiilor locale", elaborat de Societatea Academica Romana (SAR) - disponibil pe www.sar.org.ro In cadrul raportului, se fac referiri la activitatea baronilor locali ai PSD, ca motor al partidului in generarea de resurse necesare gestionarii alegerilor parlamentare (p.12)

Informatia prelucrata si interpretata a fost generata in urma analizei articolelor de presa centrala care au facut referire directa la cazuri in care au fost implicati baroni locali PSD, perioada februarie 2001 - iunie 2004 - Au fost folosite baza de date a Institutului pentru Studiul Comunicarii COME IN si rapoartele de monitorizare a presei ale Agentiei de Monitorizarea Presei "Academia Catavencu"Aceste alte modalitati de interactiune cu partidul de guvernamant presupun, spre exemplu, donatii catre partid, sprijin material, financiar sau mediatic in campania electorala - cu alte cuvinte, orice forma de legatura cu partidul respectiv. In referatul urmator, un rol central va fi detinut de informatia colectata in cursul unei cercetari de teren desfasurate in luna mai anul curent. In acest material viitor, voi exemplifica legaturile directe-indirecte cu OP a unor actori B, prin cazuri identificate in judetul Arges.

Folosirea pozitiilor detinute in interes personal si, deci, implicit, si in interesul partidului de guvernamant. A se vedea raportul de analiza al Institutului pentru Studiul Comunicarii COME IN cu privire la modul in care s-au realizat licitatiile programului guvernamental "Cornul si laptele". Pentru o scurta trecere in revista a afacerilor "dubioase" si ilegale in care au fost implicati oamenii politici (inclusiv cei ai PSD) a se vedea rapoartele publicate de Coalitia pentru un Parlament Curat pe www.contracoruptie.ong.ro . De asemenea, a se consulta raportul de monitorizare august - octombrie 2004, "Reflectarea cazurilor de conflicte de interese si incompatibilitate in presa scrisa locala" analiza media realizata de Agentia de Monitorizarea Presei "Academia Catavencu", in cadrul proiectului "Conflictele de interese si integritatea publica" implementat de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) si disponibil pe www.mma.ro (pagina de web a Agentiei de Monitorizarea Presei "Academia Catavencu").

In contextul discutiei, este nesemnificativ daca acesti baroni locali se dezvolta si in conexiune cu partidele aflate in Opozitie. Existenta unor astfel de baroni locali in conexiune si cu partidele din Opozitie ar intari modelul explicativ pe care il propun in cadrul lucrarii de fata. Din lipsa unor cercetari empirice, ma voi limita la a conecta activitatea baronilor locali cu activitatea partidului de guvernamant.

Conceptul de legatura nu este folosit intamplator. Prin legatura trebuie sa intelegem unul dintre instrumentele teoretice de baza din AR. Pentru clarificari conceptuale a se vedea sectiunea destinata prezentarii AR.

Apararitia "baronilor locali" in vecinatatea organizatiilor politice aflate in sfera guvernarii este sustinuta de un argument "clasic": OP aflate la guvernare, se afla in pozitia de a gestiona resurse (financiare, de status, legislative etc.). Din acest punct de vedere acestea devin atractive si sunt mult mai puternice decat OP aflate in Opozitie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved