Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


OPERATIUNILE DE MENTINERE A PACII

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
OPERATIUNILE DE MENTINERE A PACII

'''Peacekeeping''', este definit de Natiunile Unite ca fiind o cale de a ajuta tarile care au fost sfasiate de conflicte prin crearea conditiilor pentru o pace stabila. UN peacekeepers— soldati si ofiteri, ofiteri din politia civila si personal civil din foarte multe tari, monitori si observatori ai pacii ajutau la rezolvarea situatiilor post conflict si asistau ex-combatantii in implementarea acordurilor de pace pe care acestia le-au incheiat. Aceasta asistenta se prezinta sub multe forme, incluzand masurile de marire a increderii, acordurile de impartire a puterii, support electoral, consolidarea rolului legilor si dezvoltarea economica si sociala. Toate operatiunile trebuie sa includa o rezolutie a conflictului prin care folosirea fortei sa fie admisa doar daca se face sub tutela cartei Natiunile Unite.

Carta Natiunilor Unite da Consiliului de Securitate a ONU puterea si responsabilitatea sa intreprinda actiuni collective pentru mentinerea pacii si securitatiii internationale. Din acest motiv, comunitatea internationala asteapta ca operatiunile de mentinere a pacii sa fie autorizate de Consiliul de Securitate. Multe din aceste operatiuni sunt satbilite si implementate chiar de catre Natiunile Unite cu trupe aflate sub comanda directa a Natiunilor Unite. Atunci cand implicarea directa a Natiunilor Unite nu este considerate necesara, Consiliul autorizeaza organizatii regionale cum ar fi NATO [North Atlantic Treaty Organisation], ECWAS [Economic Community of West African States] sau coalitii ale unor state gata sa implementeze masurile de mentinere a pacii sau chiar cele de impunere a pacii.

In timpurile moderne, operatiunile de mentinere a pacii sunt implicate in foarte multe functii, incluzand relatiile diplomatice cu alte tari, tribunalele internationale, cum ar fi ICC [International Criminal Court], si eliminarea problemelor cum ar fi deminarea.

Militarii din fortele de mentinere a pacii de sub egida ONU au ca semn distinctiv castile sau beretele de culoare albastra, ceea ce le-a adus denumirea de “castile albastre”.

== Istoria ==

In 1957, diplomatul Canadian Lester Bowles Pearson a fost premiat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul sau avut in deconflictarea crizei Suez prin intermediul Natiunilor Unite. fortele de mentinere a pacii ale Natiunilor Unite au fost creatia lui Pearson si el este considerat tatal conceptului modern de operatie de mentinere a pacii.

Operatiile de mentinere a pacii sub egida ONU au fost dezvoltate in perioada razboiului rece ca principal mijloc de rezolvare a conflictelor dintre state prin desfasurarea de forte neinarmate sau avand armament usor din foarte multe tari, sub comanda UN. Fortele de mentinere a pacii au fost chemate atunci cand a fost amenintata stabilitatea regionala, pacea internationala si securitatea, inclusive atunci cand au aparut asa numitele razboaie apropiate (“proxy wars”) atunci cand superputerile au sovait sa ia o decizie.

Fortele de mentinere a pacii nu erau asteptate sa raspunda focului cu foc. ca o regula generala, ele erau desfasurate atunci cand focul inceta si partile ajungeau la un consens. Trupele UN observau si raportau impartial intelegerea incetarii focului, retragerea trupelor sau alte elemente din acordurile de pace.

Pentru a sprijini cererile tot mai complexe de mentinere a pacii in 1992 in cadrul UN a fost creat Departamentul de operatii pentru mentinere a pacii.

Noile operatii au fost incununate de success. Ca exemple, operatiunile din El Salvador si Mozambic au aratat ca pacea poate fi instaurata. Dar, au fost si misiuni care au dat gres, misiuni complexe, unde combatantii nu au respectat acordurile de incetare a focului iar trupele din fortele de mentinere a pacii au fost retrase: Cambodgia, Somalia. Aceste operatiuni nu au avut putere deplina, nefiind sustinute politic. Ca exemple avem masacrele din Srebrenica – Bosnia Hertegovina din 1995 si genocidul din Rwanda in 1994 care a dus la o perioada de regandire si autoexaminare a operatiunilor de mentinere    pacii ale UN.

In 1981 printr-un accord intre Israel si Egypt s-a format MFO [Multinational Force and Observers] care continua sa monitorieze Peninsula Sinai.

In 1987 o forta de mentinere a pacii indiana [IPKF], a intrat in Sri Lanka pentru a ajuta la mentinerea pacii. Cu rezultate asemanatoare misiunii US din Vietnam, India a fost fortata sa se retraga in 1997. In orice caz, motivele retragerii au fost diferite in cazul IPKF deoarece nu au avut echipamentul militar necesar ca de exemplu tancuri, support aerian (altul decat un elicopter).

In 1999 sub mandat UN, o forta de mentinere a pacii [NATO]- a intervenit in razboiul civil din Bosnia pentru reinstaurarea pacii. Operatiunile NATO au continuat in provincial sarba Kosovo.

Statistic vorbind, impreuna cu misiunea din octombrie 2004 din 1948 pana astazi au fost executate 59 de operatiuni de mentinere a pacii sub egida UN din care 16 nu si-au atins scopul.

== Costuri ==

Operatiunile de mentinere a pacii sub egida UN au un cost foarte ridicat. Natiunile Unite cheltuie intr-un an pentru operatiunile de mentinere a pacii mai putin decat cheltuie orasul New York intr-un an pentru departamentele de politie si pompieri. Costul acestor operatiuni in anul 2002 a fost de 2.6 miliarde USD. In acelasi an guvernele mondiale au cheltuit mai mult de 794 miliarde USDbillion pentru inarmare, aceasta reprezentand 2,5% din produsul mondial brut sin u da semen ca ar fi in descrestere.

In 1993, costul operatiunilor au costat UN $3.6 miliarde, reflectand extinderea operatiunilor in Yugoslavia si Somalia. Incepand cu 1998, costurile au fost micsorate ajungand sub 1 miliard USD. Din cauza maririi numarului de operatiuni costurile au ajuns in 2001 la aproape 3 miliardeUSD.Toate statele membre au obligatia de a plati partea din costurile operatiunilor dupa o formula complexa stabilita chiar de catre ei.

== Participari ==

Carta Natiunilor Unite stipuleaza ca pentru mentinerea pacii si securitatii in intreaga lume, toate statele membre UN trebuie sa aiba aprobarea Consiliului de Securitate pentru a-si crea forte armate precum si facilitate al acestora. Incepand cu 1948, aproape 130 de natiuni au contribuit cu personal military si politie civila la operatiuni de pace. Deoarece inregistrarile despre tot personalul care a participat la operatiunile de mentinere a pacii din 1948 nu sunt disponibile, se estimeaza ca mai mult de 1 milion de militari, ofiteri de politie si civili au participat sub teagul UN in ultimii 56 de ani. Astfel, in iunie 2004, 97 de tari au contribuit cu mai mult de 56.000 de oameni, cel mai mult incepand cu 1995.

Principalele 10 tari care au contribuit cu trupe la operatiunile de mentinere a pcii incepand cu iunie 2004 au fost Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Ghana, India, Ethiopia, Africa de Sud, Uruguay, Jordania si Kenya. Aproape 10% din trupe provin din tarile Uniunii Europene si doar 1% din trupele USA.

Un total de 2000 de soldati, provenind din peste 100 de tari au fost ucisi in timpul operatiunilor de mentinere a pacii. 30% din cazuri s-au intamplat in primii 55 de ani de operatiuni UN restul intre anii 1993-1995.

=== Participarea USA la operatiunile de mentinere a pacii UN ===

In fata cresterii cererilor de resurse pentru operatiunile de mentinere a pacii, UN si natiunile member s-au trezit in fata unor alegeri dificile. In 1994 guvernul USA a raspuns provocarilor prin cresterea numarului si complexitatii operatiunilor de mentinere a pacii sub egida UN implementand un nou cadru al politicii pentru un nou mediu. Noua politica implica 7 zone majore pentru reforme:

*USA va decide care operatiuni de mentinere a pacii vor avea suportul lor si la care USA va trimite trupe;

*Reducerea atat din partea USA cat si al celorlalte state a costurilor operatiunilor UN;

*Reafirmarea politicii USA in comanda si controlul fortelor americane implicate in operatiunile UN;

*Reformarea managementului operatiunilor UN;

*Imbuntatirea stilului prin care USA gestioneaza fondurile si operatiunile pentru mentinerea pacii;

*Imbunatatirea standardului consultarilor dintre Guvernul USA si Congresul USA in privinta operatiunilor de mentinere a pacii;

*Stabilirea programelor pe terme lung de educare a popoarelor din tarile unde se desfasoara operatiuni de mentinere a pacii sub egida UN pentru reducerea probabilitatii producerii altor conflicte.

Astfel la 30 iunie 2001 erau un numar de 797 persoane ale USA (1 soldat, 756 politisti civili si 40 de observatori) in operatiunile de mentinere a pacii UN, insemnand doar 1.8% din totalul de personalul UN. Avand functia de commandant suprem (commander-in-chief), presedintele USA niciodata nu a cedat comanda asupra trupelor proprii. Atunci cand un numar mare de trupe americane au fost implicate sic and riscul ca o lupta sa se desfasoare a fost mare controlul operational al trupelor americane a ramas tot in maini americane, sau doar sub conducerea unor aliati de increder cum ar fi NATO, un comunicat al Departamentului de Stat al USA spunand ca:”se poate trece controlul operational asupra trupelor americane doar daca acest lucru serveste intereselor USA

Nevoia USA de a se implica in operatiunile de mentine a pacii UN a adus multe critici din partea statelor membre. In operatiunile de mentinere a pacii UN a fost trimis un numar mic de personal ca urmare a “factorului Mogadishu”; o neincredere adanca a administratiei USA ce a determinat o neparticipare in operatiuni care nu servesc intresele strategice ale USA.

USA deasemenea are unitati desfasurate, dar nu sub comanda UN, in paralel cu trupele UN in zone ca Balcani, Timorul de Est si Sinai.

== Probleme cu mentinerea pacii ==

=== Supercriza ===

Unele puteri din cadrul fortelor de mentinere a pacii au fost acuzate ca au avut propriile interese de crestere a prestigiului si puterii pe plan international. Tari ca Suedia, Italia, Olanda au fost in special atacate ca fiind principali furnizori de arme in acelasi timp in care in aceleasi zone erau angajati in mentinerea pacii.Statele Unite s-au plans de ineficacitatea fortelor UN de mentinere a pacii si au amenintat cu sistarea tuturor operatiilor daca militarii americani nu vor primi imunitate in fata ICC [International Criminal Court].

=== Neocolonialism ===

Unii critici avertizeaza ca acest mod de mentinere a pacii este o intoarcere la idealurile paternaliste ale colonialismului “granita omului alb '[white man's burden]', citand Carta UN ca o chemare la globalizare, adoptarea de notiuni angajate de catre vestici ca tactici, pentru a justifica interventia oriunde este nevoie cu scopul de 'keeping the peace'. Autori ca Jayan Nayar afirma ca viziunea globala a UN este principalul responsabil pentru violenta coloniala peste tot in lume

=== Probleme de sanatate ale trupelor ===

Operatiunile de mentinere a pacii au fost vazute deasemenea ca o amenintare a participarii militare. Exista temeri ca multe operatiuni de mentinere a pacii erodeaza capacitatea de lupta a trupelor si ingreuneaza puterea de lupta intr-un razboi real. Operatiunile de mentinere a pacii, deasemenea, au fost catalogate ca extrem de stresante si cu o mare rata a problemelor mentale [suicid], si[abuz substantial] in randul fostilor prticipanti mai mult decat la restul populatiei. Participantii UN au suferit deasemenea atacuri asupra volutarilor umanitari si un ridicat grad de decese prin violenta impotriva lor.

Oricum, Canada, una din cele mai experimentate tari in operatiunile de mentinere a pacii, a avut o rata scazuta de evenimente cu propriile trupe. Chiar si asa Canada a pierdut mai multi participanti decat orice natiune (107 din 1,450 peacekeepers omorati au fost canadieni). Cu toate acestea se considera a fi un prêt acceptabil pentru a mentine pacea in lume. Experienta canadiana in operatiunile de mentinere a pacii s-a dovedit a fi nepretuita cand trupele au fost chemate sa ajute autoritatile civile in situatii domestice, exemplu criza din Oka.

Oboseala deplasarii ramane un risc posibil. Prioritar la sfarsitul razboiului rece, numai putin de 6 misiuni au fost autorizate intr-o singura decada. In 1990 peste 30 de misiuni au fost autorizate.

=== Probleme pe termen lung ===

Multi au criticat operatiunile de mentinere a pacii pentru ca au lasat conflictele nerezolvate. Operatiunile de mentinere a pacii pot avea un effect de mentinere a ''status quo'' unei regiuni instabile dar care ar putea     degenera pe termen lung.

Totusi, nu este treaba peacekeepers astfel definiti de a da o solutie permanenta. Telul este de a stabiliza situatia astfel incat sa lase politicienilor si diplomatilor oportunitatea de a stabili o pace permanenta.

===Bariere Culturale ===

Pentru ca fortele UN de mentinere a pacii sunt alcatuite din reprezentanti ai mai multor natiuni, foarte multi au ridicat probleme de incompatibilitate culturala care ar putea apare in timpul operatiunilor. Suplimentar, cand trupele Fortelor Navale si Aeriene sunt integrate in forte de mentinere a pacii, trebuie neaparat sa se adapteze atmosferei de lucru intr-o baza terestra. Trupele militare implicate in operatiuni de mentinere a pacii trebuie sa se acomodeze cu un stil de viata mai apropiat de civil decat de military, ceea ce este impotriva antrenamentului lo de militar.

===Mentinerea pacii, traficul de personae si prostitutia fortata ===

Marturii reportericesti acuza o crestere rapida a prostituiei in Cambodgia si Bosnia dupa ce fortele de mentinere a pacii UN au fost mutate in zona. Au fost foarte mediatizate cazuri in care membrii fortelor de mentinere a pacii ale UN au fost implicate in procurarea de sclave sexuale in bordeluri din Bosnia, Congo si Cambodgia. Fortele NATO au fost implicate in prostitutie si prostitutie fortata in Bosnia si Kosovo.

== Reforma operatiunilor de mentinere a pacii ==

Problemele interne privind operatiunile de mentinere a pacii UN au fost ascunse fata de media, precum c azul din Congo, unde participanti au confirmat ca au comis crime de abuz sexual si dezumanizare impotriva victimelor si altor civili din zona controlata. Alt exemplu de nereusita al fortelor UN a fost continuarea genocidului din Rwanda, unde UN nu a fost capabila sa castige suportul international pentru ajutorarea tarii, in schimb au rezultat milioane de morti. Recentul scandal Petrol pentru Hrana probeaza o data in plus existenta greselilor structurale in initiativele ONU.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1307
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site