Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


UNIUNEA EUROPEANA - SCURT ISTORIC AL UNIUNII EUROPENE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
UNIUNEA EUROPEANA:

1.. SCURT ISTORIC AL UNIUNII EUROPENE:
Robert Schuman, ministru de externe al Frantei, propune un plan de plasare sub o autoritate unica a productiei de car­bune si otel a Frantei si Germaniei prin infiintarea unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O.) la care sa poata adera si alte state europene care doresc acest lucru.

Primul ministru francez Rene Plevcn propunea crea­rea unei anuale europene integrate,

Sase tari vcst-europene (Belgia, Franta. R.F. Germania, Italia. Luxemburg si Olanda) semneaza, la Paris, Tratatul C.E.C.O.

Aceleasi sase state semneaza Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene a Apararii, rezultai al,.Planului Pleven' din 1950.

ist incepe activitatea inalta Autoritate C.E.C.O. (organul executiv al C.E.C.O.. inlocuit din 1965 de catre Comisia Comunitatilor Europene), sub presedintia Iui Jcan Monnet.

Esecul proiectului Comunitatii Europene a Apararii, clin cauza respingerii ratificarii sale de eatre Adunarea Nationala Franceza (Parlamentul Frantei), care vedea in aceasta o posibilitate de reinannare a Germaniei.

Reuniti in cadrul Conferintei de la Messina (Italia), ministrii de externe ai celor sase tari C.E.C.O. decid sa apro­fundeze procesul de integrare, instituind, in acest sens, un comitet de experti prezidat de eatre Paul-Henry Spaak insarcinai sa analizeze modalitatile concrete de realizare.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

Intra in vigoare Tratatele de la Roma (C.E.E, si C.E.E.A.). Waller Hallstein este desemnat primul presedinte al Comi­siei C.E.E., iar Louis Armand, presedintele Comisiei Euratom.

Acord al sefilor de stat si de guvern din tarile mem­bre ale C.E. privind crearea unui cadru de cooperare politica. Esie infiintat un comitet de experti prezidat de catre Chrislian Fouehct, insarcinat sa elaboreze un plan in acest scop.

Grecia este primul stat tert care semneaza un Acord de Asociere cu C.E.E.

Irlanda depune cererea de aderare la Comunitatile Europene.

Marea Britanic depune si ea cerere de aderare la Comunitatile Europene.

Danemarca solicita sa adere la Comunitatile Europene.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Marea Britanic.

Blocarea primelor negocieri privind crearea unei uniuni politice europene, din cauza lipsei unui acord asupra Planului Houchet.

Norvegia depune cererea de aderare la Comunitatile Europene.

Ruperea negocierilor de aderare cu Marea Britanic, ca urmare a opozitiei presedintelui Frantei, generalul Charles de Gaulle, facuta publica la 14.10.1963.

: Turcia semneaza un Acord de Asociere cu Comu­nitatea Economica Europeana (C.E.E.)

: Semnarea Tratatului de fuziune a organelor executi­ve ale celor trei Comunitati Europene. Acesta va intra in vigoare la

: A doua cerere de aderare la Comunitatile Europene depusa de Marea Britanic si de Irlanda.

: A doua cerere de aderare la Comunitatile Europene depusa de Danemarca.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Intra in vigoare Tratatul de fuziune semnat la 08. 04.1965. Din acel moment exista o singura Comisie (numita astazi Co­misia Europeana) si un singur Consiliu do Ministri (cunoscut acum sub numele de Consiliul UE). Parlamentul European si Curtea de Justitie a C.E. sunt unice din 1958. Jean Rey este primul presedinte al Comisiei Comunitatilor Europene (C.E.C.O., C.E.E. si C.E.E.A.)

: A doua cerere de aderare facuta de catre Norvegia.

: Suedia depune si ea cerere de aderare la Comunita­tile Europene.

: Intra in vigoare reglementarile relative la principiul liberei circulatii a lucratorilor pe intregul spatiu comunitar, in vederea realizarii unei piete comune a fortei de munca.

: Reuniti la Haga (Olanda), pentru a discuta reali­zarea pietei interne comuniiare, aprofundarea integrarii si largirea Comunitatii Europene (nume folosit frecvent pentru desemnarea an­samblului celor trei Comunitati Europene dupa unificarea institutiona­la din 1967, prescurtat C.E.). sefii de stat sau de guvern din cele sase tari membre hotarasc accelerarea procesului de integrare europeana, realizarea in etape a uniunii economice si monetare (U.E.M.) si relan­sarea cooperarii politice. Se decide, totodata, deschiderea negocierilor de aderare cu Danemarca. Irlanda, Marea Briianie .si Norvegia.

Statele membre ale C.E. isi transfera competentele nationale in materie de comert exterior catre institutiile comunitare.

Decizia Consiliului C.E. de a stabili un sistem de resurse bugetare proprii pentru Comunitate, incepand cu anul 1975.

Deschiderea, la Luxemburg, a negocierilor de ade­rare cu Danemarca. Irlanda Marea Britanic si Norvegia.

: Reuniti la Luxemburg, ministrii de externe ui tarilor embre ale C.E. prezinta sefilor lor de stat sau de guvern Raportul ivignon privind Cooperarea Politica Europeana (C.P.E.). C.P.E. a patimit embrionul viitoarei Politici Externe si de Securitate a numii Europene.

: Malta semneaza un Acord de Asociere cu C.E.E.“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Semnarea Tratatelor de Aderare la C.E. a Danemar-ti. Irlandei, Marii Britanii si Norvegiei.

: Punerea in practica a Sistemului Monetar European, Lrc coreleaza intre ele monedele nationale ale tarilor membre C.E., pumnii marja de fluctuatie a acestora la 2,25%, conform unei sinusoide numita simbolic „sarpe monetar'.

: Populatia Irlandei aproba prin referendum aderarea tarii la Comunitatea Europeana.

: Parlamentul britanic aproba aderarea Marii Britanii la C.E.

: Populatia Norvegiei respinge prin referendum aderarea acestei tari la Comunitatea Europeana.

: Danemarca aproba prin referendum aderarea la C.E.

: Sefii de stat sau de guvern din C.E., inclusiv tari te au ratificai aderarea, decid sa transforme Comunitatea Europeana fnti-o „Uniune Europeana' si adopta un calendar pentru realizarea uniunii economice si monetare (U.E.M.)

: Cipru scmneaza un Acord de Asociere cu C.E.E.

: Largirea C.E. de la sase la noua membri devine efectiva. Comunitatea Europeana primeste competenta exclusiva iu puneniul politicii comerciale comune.

: Semnarea unui Acord de liber-schimb intre C.E.E. si Norvegia.

: Semnarea unui Acord de Uber-schimb intre C.E.E. si Finlanda.

: Sefii de stat sau de guvern din tarile membre ale C.E. decid, la Paris, sa se intalneasca in mod regulat in cadrul unei i instante politice noi numita „Consiliul European'.

: Primul Consiliu European al sefilor de stat sau de guvern din tarile C.E. se reuneste la Dublin (Irlanda).

: Consiliul C.E. decide infiintarea unui Fond Euro­pean de Dezvoltare Regionala (F.E.D.E.R.), instrument fundamental pentru viitoarea politica structurala a Uniunii Europene.

: Grecia depune cererea de aderare la Comunitatea Europeana.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Consiliul European decide introducerea unui „pasa­port european' pentru cetatenii statelor membre ale C.E.

: Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), format din tarile blocului comunist, propune incheierea unui acord intre membrii sai si Comunitatea Europeana.

: Deschiderea negocierilor de aderare cu Grecia.

: Portugalia solicita aderarea la Comunitatea Euro­peana.

: Eliminarea tuturor restrictiilor vamale intre cei noua membri C.E.

: Spania solicita sa adere ia Comunitatea Europeana.

: Consiliul European de fa Bremen (Germania) de­cide crearea unui Sistem Monetar European (S.M.E.) si a unei unitati monetare europene (E.C.U. - European Currency Unit).

: Deschiderea negocierilor de aderare cu Portugalia.

: Intra in vigoare Sistemul Monetar European (S.M.E.),

: Deschiderea negocierilor de aderare cu Spania.

: Semnarea Acordului de Aderare a Greciei la C.E.

: Au loc primele alegeri pentru Parlamentul European (PE) prin sufragiu universal direct in cele noua state mem­bre aie C.E. (pana alunei desemnarea membrilor PE se facea din ran­dul deputatilor din parlamentele nationale). Simione Veil este prima presedinta a noului Parlament European.

: Semnarea unui Acord de Cooperare C.E. - Iugoslavia.

: Semnarea Acordului de Cooperare C.E. - Romania.

: Grecia devine al zecelea membru al Comunitatii Europene.

: Groenlanda (devenita membra a C.E. o data cu Danemarca) decide prin referendum sa paraseasca C.E.

: Consiliul European de la Stuttgard semneaza o „Declaratie solemna asupra Uniunii Europene'. Este, praclic, prima mentiune oficiala a viitoarei denumiri a constructiei comunitare.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Parlamentul European aproba proiectul de „Tralat asupra Uniunii Europene' pregalit de calre Comisia Juridica a acestei institutii, prezidata de Alteiro Spinelli.

Proiectul va ramane doar pe hartie, deoarece tarile membre nu erau inca pregatite sa acceple un transfer masiv de suveranitate de la nivel national la nivelul institutiilor comunitare.07.01.1985: Jacques Delors este desemnat presedinte al Comisiei C.E. Timp de zece ani (trei mandate, ultimul fiind de doi ani), el va marca decisiv, prin activitatea sa, evolutia constructiei comunitare.

: Semnarea Tratatelor de aderare a Spaniei si Portugaliei.

: Comisia C.E. prezinla documentul intitulat „Cartea alba privind realizarea Pietei Interne', care prevedea atingerea acestui obiectiv intr-un interval de

sapte ani (pana la 31.12.1992). Ea aceeasi data, cinci tari membre ale C.E. (Franta, Germania, Belgia, Olanda si Luxemburg) semneaza la Schcngen (Luxemburg) un acord privind eli­minarea progresiva a controalelor ia frontierele lor comune, punand bazele a ceea ce astazi numim „Spatiul Schengen'.

: Aderarea Spaniei si Portugaliei devine efectiva, nu­marul tarilor membre ale C.E. crescand astfel la i2.

: Semnarea de catre guvernele tarilor membre ale C.E. a Actului Unic European (A.U.E.), prima mare modificare a tratatelor originare de la Paris si Roma.

: Semnarea Acordului de Cooperare Economica si Comerciala intre C.E.E. si Ungaria.

: Consiliul European de la Madrid decide convo­carea unei Conferinte Intcrguvernatnentale (C.I.G.) care sa pregateas­ca, sub coordonarea lui Jacques Delors, crearea U.E.M. in trei faze (ceea ce s-a si intamplat, ultima faza constituind-o crearea, la 01.01.1999, a Bancii Cenliale Europene si introducerea monedei unice Euro, care va intra efectiv in circulatie incepand cu 01.01.2002).

: Spania intra in Sistemul Monetar European.

: Austria solicita aderarea la Comunitatea Europeana.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Semnarea Acordului de Cooperare Comerciala si Economica intre C.E.E. si Polonia.

: Semnarea Acordului de Cooperare Comerciala si Economica intre C.E.E. si Bulgaria.

: Cele cinci state membre ale Acordului Schengen din 1985 semneaza o Conventie de punere in aplicare a acestui acord. Lor li s-au adaugat ulterior alte tari membre ale U.E.: Italia (27.11.1990). Spania si Portugalia (25.06.1991), Austria (28.04.1995), Danemarca, Finlanda si Suedia (19.12.1998). Protocoale de aderare la acordul in cauza au semnat si Islanda si Norvegia (19.12.1996).

: Consiliul European de la Dublin decide convo­carea unei Conferinte Interguvernamentale privind U.E.M. si o alta pe tema Uniunii Politice.

: Cipru depune cererea de aderare la Comunitatea Eu­ropeana.

: Malta solicita, la randul sau, aderarea la C.E.

: Intra in vigoare Tratatul de reunificare a R.F.G. cu R.D.G.

: Marea Britanic devine cel de-al zecelea membru al S.M.E.

: Semnalarii Acordului Schengen si Polonia decid eli­minarea reciproca a vizelor incepand cu 08.04.1991.

: Suedia solicita sa adere la Comuniunea Europeana.

: Consiliul European de la Maaslricht (Olanda) isi da acordul cu privire ia proiectul de Tratat de Uniune Europeana.

: Polonia, Ungaria si Cehoslovacia semneaza Acor­duri europene cu Comunitatea Europeana. Obiectivul final mentionat in aceste acorduri il constituie aderarea tarilor in cauza la U.E.

: Semnarea, la Maastricht, a Tratatului de Uniune Eu­ropeana, cunoscut si sub numele de „Tratatalul de la Maaslricht'.

: Finlanda depune cererea de aderare la Comunitatea Europeana.

: Portugalia intra in Sistemul Monetar European (S.M.E.).

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

Ministrii de externe din tarile membre ale C.E. si A.E.L.S. (Asociatia Europeana a Liberului-Schimb) semneaza Acor­dul de infiintare a Spatiului Economic European (S.E.E.).

: Elvetia isi prezinta cererea de aderare la Comunitatea Europeana.

: Norvegia solicila. pentru a treia oara. sa adere la C.E.

: Populatia Elvetiei respinge prin referendum partici­parea la S.E.E. In aceste conditii, aderarea la Comunitatea Europeana nu mai poate fi luata in calcul.

: Consiliul European de la Edinburg accepta soli-cilarea Danemarcei de a nu participa la moneda unica europeana si nici la politica de aparare comuna, ambele prevazute in Tratatul de la Ma-aslrichl. Acesle conditii erau cerule de guvernul danez pentru a putea convige populaiia sa voteze in favoarea Tratatului de la Maastrichl. pe care initial il respinsese prin referendum.

: Semnarea Acordului European intre Bulgaria si C.E.

: incheierea procesului de realizare a Pietei unice comune.

: Semnarea Acordului european intre Romania si C.E.

: Populatia daneza aproba prin referendum Tratatul de la Maastricbt. dcblocand astfel procesul de intrare in vigoare a acestuia.

: Consiliul European de la Copenhaga (Danemar­ca) adopta decizia de Sargirc a U.E. spre Est si stabileste criteriile de aderare pe care trebuie sa le indeplineasca tarile candidate.: Semnarea, dupa renegociere, a Acordurilor europe­ne intre C.E. si Republica Ceha si Slovacia, cele doua tari rezultate din dezmembrarea Cehoslovaciei tasa-numitul „divort de catifea').

: Intra in vigoare T ratatul de la Maastricht.

: Polonia depune cererea de aderare la Uniunea Euro­peana.

: Populatia Norvegiei respinge prin referendum, pentru a doua oara, aderarea acestei tari la uniunea Europeana.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Consiliul European de la Essen (Germania) adopta prima strategie de pregatire a tarilor din Europa Centrala si de Est pentru aderarea lor la Uniunea Europeana.

: Aderarea Austriei. Finlandei si Suediei devine efec­tiva. Din acest moment Uniunea Europeana numara 15 membri.

: Austria intra in Sistemul Monetar European.

Intra in vigoare Acordurile de asociere la U.E. a Romaniei. Republicii Cehe, Slovaciei si Bulgariei.

: Debutui primului mandat de cinci ani al Comisiei Europene (pana atunci mandatul sau era de patru ani). Noul presedin­te al acestei institutii comunitare este luxemburghezul Jacques Santer.

: Intra in vigoare, dupa zece ani de la semnare, Acordul Schengen, fiind astfel eliminat controlul la frontierele comune intre Franta, Germania, Belgia. Olanda, Luxemburg, Spania si Portugalia.

: Semnarea Acordurilor de asociere intre U.E., pe de o parte, si Estonia, Letonia si Lituania, pe de alta parte.

22.06.1995: Romania depune cererea de aderare la Uniunea Europeana.

: Consiliul European de la Cannes (Franta) adopta „Carlea alba de pregatire a tarilor asociate in vederea integrarii lor in Piata interna a U.E.'

: Slovacia solicita sa adere la U.E.

: Letonia depune cererea de aderare la U.E.

: Estonia solicita sa adere la U.E.

: Lituania solicita, la randul sau. sa adere la Uniunea Europeana.

Consiliul European de la Madrid (Spania) deci­de ca negocierile de aderare cu primele tari candidate vor incepe la sase luni dupa incheierea Conferintei interguvernamentale de revizui­re a Tratatului de la Maastricht (acesta s-a incheiat in 1997). tot acum este adoptat numele viitoarei monede europene, „Euro'.

: Intra in vigoare uniunea vamala intre Turcia si Co­munitatea Europenaa.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Republica Ceha solicita sa adere Sa U.E.

: Deschiderea oficiala ia Torino (Italia), a Conferintei interguveniamentale de revizuire a Tratatului de la Maaslricht.

: Slovenia solicita aderarea la U.E.

: Consiliul European de la Florenta (Italia) adopta Conventia Europol.

: Finlanda intra in Sistemul Monetar European (S.M.E.)

: Italia revine in S.M.E.

: Consiliul European de la Dublin (Irlanda) adop­ta un Pact de stabilitate si crestere economica pentru U.E.M.; sunt pre­zentate publicului primele mostre ale viitoarelor bilete de banca ..Euro'.

: Consiliul European de ia Amsterdam (Olanda) marcheaza incheierea C.I.G. de revizuire a Tratatului de Ia Maastricht, rezultatul acesleia fiind Tratatul de la Amsterdam (semnat in acest oras la 01.11.1997). Cu acest prilej, Comisia Europeana lan­seaza documentele „Agenda 2000' care traseaza bazele evolutiei U.E. in perioada 2000 - 2006.

Consiliul European de la Luxemburg decide lan­sarea unui „proces global, inclusiv si evolutiv de aderare si negociere' in care sunt incluse cele zece tari candidate din Europa Centrala si de Est. carora li se adauga Cipru. Se decide ca negocierile efective de ade­rare vor incepe in I99S cu sase tari din cele 11 tari nominalizate.

: Lansarea formala a negocierilor de aderare cu pri­mul grup de tari candidate (Polonia, Ungaria. Estonia, Republica Ceha. Slovenia si Cipru).

: Consiliul European de la Helsinki (Finlanda) decide sa extinda negocierile de aderare si cu celelalte cinci tari asoci­ate (printre care si Romania). Turcia este si ea inclusa in procesul de largire a U.E. pe ba/a unei Mraiegii de preaderare ce va fi elaborata de calre Comisia Europeana.

“Capitolul I – Uniunea Europeana”.

: Lansarea oficiala a negocierilor de aderare cu Romania. Bulgaria, Lituania. Letonia, Slovacia si Malta (ultima si-a reactivai cererea de aderare in 1998, dupa ce si-o retrasese in 1997).

: Punerea in circulatie a monedei EURO.

: Consiliul European de la Copenhaga. Romania primeste confirmarea aderarii in 2007 si i se elaboreaza ,.foaia de par­curs'' (Road Map).

: Romania incheie capitolele de negociere cu Uniunea Europeana.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1401
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site