Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Notarea unor drepturi, fapte si raporturi juridice

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micNotarea unor drepturi, fapte si raporturi juridiceActele sau faptele supuse notarii

Art.916 - (1) Drepturile, faptele sau alte raporturi juridice prevazute la art.891 alin. (2) devin opozabile tertelor persoane exclusiv prin notare, daca nu se dovedeste ca au fost cunoscute pe alta cale, in afara cazului in care din lege rezulta ca simpla cunoastere a acestora nu este suficienta pentru a suplini lipsa de publicitate. In caz de conflict de drepturi care provin de la un autor comun, dispozitiile art.904-906, 910 si 911 se aplica in mod corespunzator.

(2) In afara altor cazuri prevazute de lege, sunt supuse notarii in cartea funciara:

1. punerea sub interdictie judecatoreasca si ridicarea acestei masuri;

2. cererea de declarare a mortii unei persoane fizice, hotararea judecatoreasca de declarare a mortii si cererea de anulare sau de rectificare a hotararii judecatoresti de declarare a mortii;

3. calitatea de bun comun a unul imobil;

4. conventia matrimoniala, precum si modificarea sau, dupa caz, inlocuirea ei;

5. destinatia unui imobil de locuinta a familiei;

locatiunea si cesiunea de venituri;

7. aportul de folosinta la capitalul social al unei societati;

interdictia conventionala de instrainare sau de grevare a unui drept inscris;

9. vanzarea facuta cu rezerva dreptului de proprietate;

10. dreptul de a revoca sau denunta unilateral contractul;

11. pactul comisoriu si declaratia de rezolutiune sau de reziliere unilaterala a contractului;

antecontractul si pactul de optiune;

dreptul de preemptiune nascut din conventii;

14. intentia de a instraina sau de a ipoteca;

schimbarea rangului ipotecii, poprirea, gajul sau constituirea altei garantii reale asupra creantei ipotecare;

deschiderea procedurii insolventei, ridicarea dreptului de administrare al debitorului supus acestei masuri, precum si inchiderea acestei proceduri;

sechestrul, urmarirea imobilului, a fructelor ori veniturilor sale;

actiunea in prestatie tabulara, actiunea in justificare si actiunea in rectificare;

actiunile pentru apararea drepturilor reale inscrise in cartea funciara, actiunea in partaj, actiunile in desfiintarea actului juridic pentru nulitate, rezolutiune ori alte cauze de ineficacitate, actiunea revocatorie, precum si orice alte actiuni privitoare la alte drepturi, fapte alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise;

punerea in miscare a actiunii penale pentru o inscriere savarsita printr-o fapta prevazuta de legea penala.

(3) In sensul prezentului articol, prin terti se intelege orice persoana care a dobandit un drept real sau un alt drept in legatura cu imobilul inscris in cartea funciara.

Acte sau fapte care pot fi notate in cartea funciara

Art.917 - Se vor putea nota in cartea funciara fara insa ca opozabilitatea fata de terti sa depinda de aceasta inscriere:

incapacitatea sau restrangerea, prin efectul legii, a capacitatii de exercitiu ori de folosinta;

declaratia de utilitate publica a exproprierii unui imobil;

orice alte fapte sau raporturi juridice prevazute in acest scop de lege.

Notarea intentiei de a instraina sau de a ipoteca

Art.918 - (1) Proprietarul unui imobil poate cere ca intentia sa de a instraina sau de a ipoteca in folosul unei anumite persoane sa fie notata, aratand in acest din urma caz si suma ce corespunde obligatiei garantate.

(2) In cazul prevazut de alin. (1) se va elibera numai un singur exemplar original de pe incheierea prin care s-a admis notarea.

(3) Daca instrainarea sau ipotecarea se realizeaza, dreptul inscris va avea rangul notarii, inscrierea dreptului cu acest rang facandu-se numai daca cel indreptatit va infatisa si exemplarul original de pe incheierea aratata la alin. (2).

Pierderea efectului notarii

Art.919 - (1) Notarea intentiei de a instraina sau de a ipoteca isi pierde efectul prin trecerea unui termen de trei luni de la data inregistrarii cererii.

(2) Anul, luna si ziua in care notarea isi pierde efectul vor fi mentionate atat in notare, cat si in incheierea ce a dispus-o.

Notarea antecontractelor si a pactelor de optiune

Art.920 - (1) Promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilul sau un alt drept in legatura cu acesta se poate nota in cartea funciara, daca promitentul este inscris in cartea funciara ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sanctiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul in care urmeaza a fi incheiat contractul. Notarea se poate efectua oricand in termenul stipulat in antecontract pentru executarea sa, dar nu mai tarziu de 6 luni de la expirarea lui.

(2) Promisiunea se va putea radia, daca cel indreptatit nu a cerut instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru incheierea lui sau daca, intre timp, imobilul a fost definitiv adjudecat in cadrul vanzarii silite de catre un tert care nu este tinut sa raspunda de obligatiile promitentului.

(3) Radierea se va dispune din oficiu, daca, pana la expirarea termenului de 6 luni prevazut la alin. (2), n-a fost ceruta inscrierea dreptului care a facut obiectul promisiunii, cu exceptia cazului cand cel indreptatit a cerut notarea in cartea funciara a actiunii prevazute la alin. (2). De asemenea, promisiunea se va radia din oficiu in toate cazurile cand, pana la incheierea contractului amintit mai sus ori pana la solutionarea definitiva a actiunii prevazute la alin. (2), imobilul a fost definitiv adjudecat in cadrul vanzarii silite de catre un tert care nu este tinut sa raspunda de obligatiile promitentului.

(4) Dispozitiile prezentului articol se aplica prin asemanare si pactelor de optiune notate in cartea funciara. In aceste cazuri, daca, pana la expirarea termenului stipulat in contract pentru exercitarea optiunii, beneficiarul pactului nu solicita, in baza declaratiei de optiune si a dovezii comunicarii sale catre cealalta parte, intabularea dreptului ce urmeaza a fi dobandit, se va dispune din oficiu radierea pactului inscris in folosul sau.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1643
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved