Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept

Persoane

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Persoane
Sectiunea 1

Persoana fizica

Legea aplicabila starii civile si capacitatii

Art.2581 - (1) Starea civila si capacitatea persoanei fizice sunt carmuite de legea sa nationala, daca prin dispozitii speciale nu se prevede altfel.

(2) Incapacitatile speciale referitoare la un anumit raport juridic sunt supuse legii aplicabile acelui raportului juridic.

Inceputul si incetarea personalitatii

Art.2582 - Inceputul si incetarea personalitatii sunt determinate de legea nationala a fiecarei persoane.

Declararea judecatoreasca a mortii

Art.2583 - Declararea mortii, stabilirea decesului si a datei prezumate a mortii, precum si prezumtia ca cel disparut este in viata, sunt carmuite de ultima lege nationala a persoanei disparute. Daca aceasta lege nu poate fi identificata, se aplica legea romana.

Dobandirea majoratului

Art.2584 - Apartenenta unei persoane la o noua lege nationala nu aduce atingere majoratului dobandit potrivit legii care ii era anterior aplicabila.

Numele 

Art.2585 (1) Numele persoanei este carmuit de legea sa nationala.

(2) Ocrotirea impotriva actelor de incalcare a dreptului la nume, savarsite in Romania, este asigurata potrivit legii romane.

Drepturile inerente fiintei umane

Art.2586 Existenta si continutul drepturilor inerente fiintei umane sunt supuse legii nationale a persoanei fizice.

Legea aplicabila ocrotirii majorului

Art.2587 (1) Masurile de ocrotire a persoanei cu capacitate deplina de exercitiu sunt supuse legii statului unde aceasta are resedinta obisnuita la data deschiderii tutelei sau la data luarii unei alte masuri de ocrotire.

(2) In mod exceptional, in masura in care este necesar pentru ocrotirea persoanei fizice, autoritatea competenta poate sa aplice sau sa ia in considerare legea altui stat, cu care situatia juridica prezinta cele mai stranse legaturi.

(3) Legea prevazuta la alin.(1) carmuieste si existenta, intinderea, modificarea si stingerea puterii de reprezentare incredintata de persoana cu capacitate deplina de exercitiu, pentru situatia in care nu se va putea ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale sau din alte cauze. Ea poate insa alege una dintre urmatoarele legi:

a) legea nationala;

b) legea unei resedinte obisnuite anterioare;

c) legea statului unde sunt situate bunurile, in ceea ce priveste masurile de ocrotire cu privire la bunuri.

(4) Masurile ce se iau cu privire la persoana ocrotita ori bunurile sale sunt supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza exercitarea ocrotirii de catre cei in drept.

Ocrotirea tertilor

Art.2588 (1) Persoana care, potrivit legii nationale, este lipsita de capacitate sau are capacitate de exercitiu restransa, nu poate sa opuna aceasta cauza de nevaliditate celui care l-a socotit, cu buna-credinta, ca fiind deplin capabil in conformitate cu legea locului unde actul a fost intocmit. Aceasta regula nu se aplica actelor juridice referitoare la familie, mostenire si transmiterea imobilelor.

(2) De asemenea, lipsa calitatii de reprezentant, stabilita potrivit legii aplicabile ocrotirii persoanei fizice, nu poate fi opusa tertului care cu buna-credinta s-a increzut in aceasta calitate, potrivit legii locului unde actul a fost intocmit, daca actul a fost incheiat intre prezenti si pe teritoriul aceluiasi stat.
Sectiunea a 2-a

Persoana juridica

Legea aplicabila statutului organic

Art.2589 (1) Statutul organic al persoanei juridice este carmuit de legea sa nationala.

(2) Statutul organic al sucursalei infiintate de catre persoana juridica intr-o alta tara este supus legii nationale a acesteia.

(3) Statutul organic al filialei este supus legii statului pe al carui teritoriu si-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabila persoanei juridice care a infiintat-o.

Domeniul de aplicare a legii nationale

Art.2590 Legea statutului organic al persoanei juridice carmuieste indeosebi:

   a) capacitatea acesteia;

b) modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat;

   c) drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat;

   d) modul de alegere, competentele si functionarea organelor de conducere ale persoanei juridice;

e) reprezentarea acesteia prin intermediul organelor proprii;

f) raspunderea persoanei juridice si a organelor ei fata de terti;

g) modificarea actelor constitutive;

h) dizolvarea si lichidarea persoanei juridice.

Recunoasterea persoanelor juridice straine

Art.2591 (1) Persoanele juridice straine cu scop patrimonial, valabil constituite in statul a carui nationalitate o au, sunt recunoscute de plin drept in Romania.

(2) Persoanele juridice straine fara scop patrimonial pot fi recunoscute in Romania, pe baza aprobarii prealabile a Guvernului, prin hotarare judecatoreasca, sub conditia reciprocitatii, daca sunt valabil constituite in statul a carui nationalitate o au, iar scopurile statutare pe care le urmaresc nu contravin ordinii sociale si economice din Romania.

(3) Hotararea de recunoastere se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intr-un ziar central si este supusa apelului in termen de 60 de zile de la data ultimei publicari.

(4) Apelul poate fi exercitat de orice persoana interesata pentru neindeplinirea oricareia dintre conditiile prevazute la alin.(2).

Efectele recunoasterii persoanelor juridice straine

Art.2592 (1) O persoana juridica straina care este recunoscuta beneficiaza de toate drepturile care decurg din legea statutului ei organic, in afara de cele pe care statul care face recunoasterea le refuza prin dispozitiile sale legale.

(2) Persoana juridica straina recunoscuta in Romania isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii in conditiile stabilite de legea romana referitoare la exercitarea activitatilor economice, sociale, culturale sau de alta natura.

Legea aplicabila fuziunii persoanelor juridice

Art.2593 Fuziunea unor persoane juridice de nationalitati diferite poate fi realizata daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de legile nationale aplicabile statutului lor organic.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 765
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site